Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână

4688 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Tort Medovik fin, cu decor simplu și elegant, perfect la orice sărbătoare. Rețeta este mai ieftină decât altele, are doar câteva ingrediente.

Am tot văzut tortul Medovik în rețelele sociale sau pe Pinterest. Mi-a plăcut simplitatea și eleganța lui. Între atâtea deserturi înzorzonate, lipsa oricărui decor specifică tortului Medovik m-a cucerit. Dar cumva, toate acestea, plus numărul mare al foilor care trebuiau coapte m-au intimidat și am tot amânat să îl fac.

Acum, după ce sunt deja la al 3-lea tort Medovik făcut în mai puțin de 6 luni nu pot decât să vă încurajez pe voi să nu mai amânați! Tortul acesta deosebit merită orice efort!

Tort Medovik

Cât de greu se face tortul Medovik?

Tortul acesta este de o finețe rară, este mai ieftin decât multe alte rețete de tort pentru că practic are doar câteva ingrediente simple. Și vă promit că în realitate este mult mai ușor de făcut decât pare din fotografii.

Foi cu miere

E drept că avem 10 foi subțiri de copt, dar aluatul nu pune nicio dificultate, foile se întind cu ușurință și fiecare foaie stă în cuptor doar 4-5 minute, timp în care întindem următoarea foaie și tot așa, într-o oră le-am terminat pe toate.

Bonus: puteți face foile cu ceva timp înainte de ziua în care aveți nevoie de tort. Foile coapte se păstrează excelent 2-3 zile într-o cămară sau balcon răcoros sau chiar 1-2 luni la congelator într-o caserolă cu capac etanș. Am testat cu succes ambele variante.

Umplutura

Cât despre umplutură, ceva mai simplu de atât nici nu există! Aproape că aș putea spune că la umplutură folosim un singur ingredient: smântâna care trebuie doar mixată, îndulcită și aromatizată după gust. Eu vă propun 3 variante de umplere, la alegere:

  1. doar cu frișcă naturală obținută din smântână (vezi aici rețeta în detaliu)
  2. cu smântână fermentată grasă (25% grăsime)
  3. jumătate frișcă, jumătate smântână grasă

Alegeți ce variantă credeți că vă surâde mai mult. E doar o chestiune de gust, căci altfel, modul de preparare este același. Personal, le-am încercat pe toate și votez cu ultima variantă care este de altfel și cea prezentată în rețeta de astăzi.

Cum decorăm un tort Medovik

Foarte simplu: aproape că nu îl decorăm!

Să vă explic: când coacem foile, păstrăm marginile deoparte, le măcinăm și cu pesmetul rezultat îmbrăcăm tortul pe toate părțile. Foarte minimalist, ieftin și elegant, nu-i așa? 😀

Tort Medovik

Ce arome folosim la acest tort?

Medovik este un desert simplu, cu puține ingrediente și puține arome și tocmai acesta este farmecul lui. Veți simți aroma delicată a foilor cu miere care se caramelizează ușor în cuptor, completată apoi de aroma lăptoasă a smântânii.

Cu toate că eu una tind de multe ori să exagerez cu aromele din mâncăruri (de unde și numele blogului :D), la acest tort aș zice că dimpotrivă, în afară de puțină vanilie naturală în cremă, orice altă aromă ar fi în plus și ar acoperi gustul fin al foilor.

Dar cum gusturile diferă și nu se discută, vă las mai jos câteva sugestii de arome pe care le puteți folosi. Mai ales dacă faceți acest tort pentru sărbătorile de iarnă, puteți vira aroma lui puțin spre turta dulce, ca să fiți în ton cu sezonul.

  • în foi puteți adăuga: scorțișoară, cardamon, vanilie, coajă de lămâie sau portocale
  • iar în cremă puteți adăuga: vanilie sau coajă rasă de citrice
Tort Medovik

Mod de preparare tort Medovik (scris și video)

Ca să vă conving că de fapt acest tort e foarte ușor de făcut și ca să fiu sigură că nu întâmpinați nicio dificultate, vă las mai jos varianta scrisă, pas cu pas a rețetei, iar la finalul ei veți găsi și varianta video postată pe canalul de YouTube, unde puteți vedea exact cum se face aluatul cu miere, cât de ușor se întind foile și cum se îmbracă tortul în pesmet.

Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort Medovik

Tort Medovik - tort rusesc cu miere și smântână

Tort Medovik fin, cu decor simplu și elegant, perfect la orice sărbătoare. Rețeta este mai ieftină decât altele, are doar câteva ingrediente.
5 from 20 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 1 hour hour
la rece: 8 hours hours
Timp total: 10 hours hours
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
chopper electric
chopper electric
tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru 10 foi cu diametrul de 20-21 cm

  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 150 g miere
  • 120 g zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 2 ouă
  • 550 g făină tip 000
  • opțional în blat puteți adăuga: scorțișoară, coajă rasă de lămâie sau portocală, cardamon, etc.

pentru umplutură

  • 400 ml smântână fermentată (acră) cu 25% grăsime
  • 400 ml smântână pentru frișcă cu minim 30% grăsime
  • 90 g zahăr pudră
  • 2 lingurițe extract de vanilie

Instrucțiuni de preparare
 

foile

  • Puneți untul, mierea și zahărul să se topească într-un bol pe baie de aburi. Amestecați până când untul se topește complet.
    topire ingrediente la bain marie
  • Dați bolul deoparte, adăugați o linguriță de bicarbonat și amestecați energic cu un tel de mână timp de 20-30 de secunde. Compoziția se deschide puțin la culoare și devine mai spumoasă.
    amestecam
  • Adăugați sarea și ouăle pe rând, unul câte unul amestecând continuu cu telul.
    adaugam ouale pe rand
  • Cerneți făina într-un castron încăpător.
    cernem faina
  • Peste făină turnați amestecul de mai sus amestecând continuu cu o spatulă.
    turnam amestecul de oua si unt
  • Amestecați aluatul la început cu o lingură, până când se umezește toată făina.
    amestecam cu o lingura
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și începeți să îl frământați.
    rasturnam aluatul pe blatul de lucru
  • Frământați doar până când reușiți să formați o bilă de aluat, nu mai mult!
    formam o bila de aluat
  • Cântăriți aluatul ca să știți cum să formați foi egale.
    cantarim aluatul
  • Împărțiți aluatul în 10 bucăți de greutate egală.
    impartim aluatul in 10 parti egale
  • Modelați cele 10 bucăți de aluat în bile mici și le așezați pe o farfurie presărată cu făină.
    formam bile de aluat
  • Acoperiți bilele de aluat cu folie alimentară ca să nu se usuce.
    pastram aluatul acoperit cu folie alimentara
  • Întindeți pe rând fiecare bilă de aluat în foi de 1 mm grosime. Lucrați direct pe o hârtie de copt. Presărați puțină făină de câte ori simțiți că aluatul se lipește de sucitor.
    intindem aluatul cu sucitorul
  • Din fiecare foaie de aluat decupați discuri de 20 sau 21 cm folosindu-vă de un capac sau o farfurie. Nu îndepărtați marginile! Înțepați aluatul din loc în loc cu dinții unei furculițe și trageți hârtia de copt în tavă.
    decupam aluatul si il intepam cu furculita
  • Coaceți foile la 200 de grade pentru 4-5 minute sau până când devin aurii. Îndepărtați marginile cât foile sunt încă calde. După ce se răcesc devin casante și se rup ușor. Păstrați marginile deoparte, le vom folosi la decor.
    indepartam marginile
  • Puneți foile unele peste altele și lăsați-le să se răcească. Le puteți păstra 2-3 zile înainte de umplere, într-un loc răcoros și uscat, acoperite cu un șervet.
    asezam foile una peste alta

crema

  • Puneți smântâna pentru frișcă într-un bol și mixați cu un mixer de mână până când se întărește. Adăugați smântâna fermentată și mixați doar cât să le omogenizați.
    batem smantana
  • Opriți mixerul, puneți zahărul pudră și extractul de vanilie și omogenizați din nou.
    adaugam zaharul si extractul de vanilie
  • Nu mixați prea mult! Trebuie să obțineți o cremă fină, pufoasă, fluidă, care formează valuri.
    batem smantana pana se intareste
  • Puneți la rece aprox. 150 g de cremă pentru decor. Restul de cremă o împărțiți egal pe fiecare foaie (aprox. 75-80 g de cremă pe fiecare foaie). Pe ultima foaie nu puneți cremă.
    punem crema pe fiecare foaie
  • Alternați straturile de foi și cremă și presați foarte ușor cu palmele pe ultima foaie ca să facă priză.
    foi si crema suprapuse
  • Dacă aveți un inel metalic ajustabil, montați-l în jurul tortului. Dacă nu, acoperiți-l cu folie alimentară și dați tortul la rece pentru cel puțin 8 ore.
    punem inelul metalic

decor

  • Mărunțiți marginile de aluat păstrate deoparte cu un chopper electric sau un robot. Trebuie să obțineți un pesmet fin.
    macinam capetele
  • Îmbrăcați tortul în crema păstrată la frigider.
    imbracam tortul in crema
  • Tapetați tortul de jur împrejur și deasupra cu pesmetul obținut din marginile de aluat.
    tapetam cu pesmet
  • Tortul e gata de servit. Pentru felii frumoase și curate, ștergeți cuțitul cu un șervețel după fiecare tăietură.
    stergem cutitul dupa fiecare taietura
Valori nutriționale
Tort Medovik - tort rusesc cu miere și smântână
Valori per porție
Calorii
590
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
27
g
42
%
Colesterol
 
105
mg
35
%
Carbohidrați
 
79
g
26
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
38
g
42
%
Proteine
 
10
g
20
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Desert rusesc cu miere și smântână

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
    Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
4688 shares

Comentarii

  1. cristina costa a zis

    decembrie 26, 2023 at 5:50 pm

    Buna ziua, aș avea o întrebare,vreau sa fac tortul Medovik după rețetă Dvs,dar în varianta de prăjitură ( foile sa aibă aproximativ dimensiunea 30/35 cm, cam 5-6 foi....sunt de ajuns cantitățile din rețetă sau trebuie sa le dublez sau cum ar trebui sa procedez? Va rog, daca mă puteți ajuta cu un sfat! Va mulțumesc anticipat!
    P.S. Aveti rette minunate,am încercat destul de multe din rețetele Dvs și sunt minunate, ies garantat,recomand din toată inima!
    Sarbatori binecuvântate alături de familia dvs!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 26, 2023 at 10:04 pm

      Din cantitățile specificate vă ies cam 3 foi de 30x35 cm.
      Dacă vreți 6 foi, ar trebui să dublați toate cantitățile.

      Răspunde
  2. Zenaida a zis

    decembrie 29, 2021 at 5:25 pm

    Cat de rece trebuie sa fie compoyitia cand adaugam bicarbonatul apoi ouale_

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 29, 2021 at 5:31 pm

      Nu trebuie să se răcească. Puneți bicarbonatul imediat după ce dați castronul jos de la bain marie și amestecați.

      Răspunde
      • Patrichi a zis

        februarie 05, 2023 at 11:57 am

        De unde cumparati smantana fermentata? Multumesc

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          februarie 05, 2023 at 4:09 pm

          Din orice magazin. Este smântâna acră, care se folosește la sarmale.

          Răspunde
          • Laura a zis

            noiembrie 07, 2023 at 11:30 pm

            Buna ziua, pentru un numar mai mare de foi,dublam cantitatea la ingrediente? De ex doresc un tort mai înalt,cu 20 de foi

          • Iuliana Sbîrnea a zis

            noiembrie 08, 2023 at 6:44 am

            Da, dublați toate cantitățile.

  3. corina a zis

    decembrie 28, 2021 at 5:55 pm

    Am printat,cu foto,categoric,fara nu are farmec.:)
    Multumesc frumos!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2021 at 8:15 pm

      Bun! Mă bucur că s-a rezolvat! Spor la treabă!
      Să îmi spuneți cum a ieșit tortul! 🙂

      Răspunde
  4. corina a zis

    decembrie 28, 2021 at 5:11 pm

    Am incercat sa printez,nu functioneaza??

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2021 at 5:29 pm

      Am verificat acum, la mine funcționează. Mai mult, puteți bifa să renunțați la fotografii, ca să nu consumați prea mult toner.
      Poate mai încercați încă o dată.

      Răspunde
  5. corina a zis

    decembrie 28, 2021 at 4:29 pm

    E bun,dar si frumos.Nu am mai facut foi cu miere si nici acest tort ,dar reteta asta o voi pune in practica,cantitatile zahar -miere mi se par mai rezonabile(as mai reduce putintel 😉 ).
    Combinatia miere -smantana fermentata se potriveste de minune.
    Iar acest tip de smantana face casa buna si cu nuca -in umpluturi dulci.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 28, 2021 at 4:35 pm

      Foile cu miere se lucrează foarte, foarte ușor, e o plăcere să întinzi tipul acesta de aluat.
      Într-adevăr, după gust, zahărul din foi mai merge redus puțin. Eventual și din umplutură un pic, dacă vă place să se simtă mai bine gustul acrișor de smântână.
      Îl fac și eu din nou de revelion, atât de mult ne-a plăcut!

      Răspunde
  6. imaginary coffee a zis

    decembrie 27, 2021 at 9:42 pm

    5 stars
    Mulțumesc pentru rețetă! Îmi poți spune, te rog, care este smântâna fermentată? Este cumva cea la cutie de pe raftul cu iaurturi, folosită, să zicem, pentru papanași?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 27, 2021 at 11:34 pm

      Da, da, este cea pe care o punem la sarmale 🙂

      Răspunde
5 from 20 votes (19 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.