Go Back
+ servings
Prajitura-Figaro_reteta
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 8 votes

Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem

Prăjitura Figaro, ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, reunite într-un desert de casă delicios, care ne amintește de copilărie!
Preparare30 minutes
Gătire45 minutes
blatul la rece15 minutes
Timp total1 hour 30 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 9
Calories: 401kcal

Ingrediente

blat din aluat fraged - tavă 22x22 cm

  • 100 g unt rece, 82% grăsime (se poate înlocui cu untură)
  • 200 g făină tip 000
  • 2 gălbenușuri
  • 30 g zahăr pudră
  • 8 g zahăr vanilat
  • un praf de sare

stratul de gem cu nucă

  • 300 g gem sau dulceață
  • 50 g nucă măcinată

stratul de bezea

  • 2 albușuri (puteți suplimenta cu 1-2 albușuri în plus)
  • 100 g zahăr
  • 50 g nucă măcinată

opțional

  • pentru stratul de gem: extract de vanilie, esențe de migdale, rom, etc - după preferință

Mod de preparare

blat din aluat fraged cu unt - tavă 22x22 cm

  • Cerneți făina într-un castron. Peste făină puneți sarea și untul rece, tăiat cubulețe. Frământați cu degetele ca să încorporați untul.
  • Adăugați pe rând în aluat cele 2 gălbenușuri. După ce primul este încorporat, îl adăugați și pe al doilea.
  • După ce toată făina s-a umezit, răsturnați aluatul pe blatul de lucru ca să îl frământați mai ușor.
  • La început aluatul va fi nisipos, dar pe măsură ce frământați, untul se va înmuia și veți reuși să formați o bilă de aluat omogen și elastic. Dacă totuși aluatul vă pune probleme, adăugați o lingură de apă rece și continuați să frământați.
  • Lăsați aluatul să se odihnească la frigider, pentru 15 minute, acoperit cu o folie alimentară.
  • Aprindeți acum cuptorul la 200 de grade.
  • Scoateți aluatul din frigider, așezați-l pe o hârtie de copt și începeți să îl întindeți cu sucitorul. Ghidați-vă după forma și dimensiunile tăvii. Aluatul trebuie să acopere fundul tăvii și să se ridice aprox. 1 cm și pe margini, de jur împrejur.
  • Trageți aluatul în tavă, îndreptați marginile și dați tava la cuptor pentru 15 minute.

stratul de gem cu nucă

  • Cât timp stă aluatul la copt, macinați cu un chopper electric miezul de nucă pe care îl veți folosi la gem și la bezea.
  • Pentru stratul de gem, amestecați 300 g de gem cu 50 g de nucă măcinată. Dacă doriți, puteți adăuga acum și câteva picături de rom, extract de vanilie, esență de migdale, etc.

glazura de bezea cu nucă

  • Mixați albușurile până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați zahărul, tot deodată și mixați iarăși până când albușurile se întăresc din nou.
  • Adăugați nuca măcinată și încorporați-o cu un tel de mână și cu mișcări ușoare de jos în sus.

cum se coace prăjitura Figaro

  • Scoateți blatul de unt din cuptor. Peste el întindeți gemul amestecat cu nucă măcinată. Nivelați.
  • Peste stratul de gem, întindeți spuma de albușuri cu nucă. Nivelați.
  • Dați prăjitura la cuptor, la 170 de grade pentru aprox. 30 de minute, până când bezeaua este uscată și ușor crocantă.

cum se servește prăjitura Figaro

  • Lăsați prăjitura să se răcească foarte bine înainte să o tăiați.
  • Tăiați prăjitura în forma și dimensiunea dorită. Ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.

cum se păstrează prăjitura Figaro

  • Prăjitura se păstrează la temperatura camerei pentru 5-6 zile. În niciun caz nu o băgați la frigider pentru că se înmoaie și se lasă bezeaua!

Video

Notă

Dacă folosiți mai mult de 2 albușuri pentru bezea, suplimentați proporțional și cantitățile de zahăr și nucă măcinată.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 401kcal | Carbohidrați: 56g | Proteine: 6g | Grăsimi: 18g | Colesterol: 67mg | Fibre: 2g | Zahăr: 32g