100gunt rece, 82% grăsime(se poate înlocui cu untură)
200gfăină tip 000
2gălbenușuri
30g zahăr pudră
8gzahăr vanilat
un praf de sare
stratul de gem cu nucă
300ggem sau dulceață
50gnucă măcinată
stratul de bezea
2albușuri(puteți suplimenta cu 1-2 albușuri în plus)
100gzahăr
50gnucă măcinată
opțional
pentru stratul de gem: extract de vanilie, esențe de migdale, rom, etc - după preferință
Mod de preparare
blat din aluat fraged cu unt - tavă 22x22 cm
Cerneți făina într-un castron. Peste făină puneți sarea și untul rece, tăiat cubulețe. Frământați cu degetele ca să încorporați untul.
Adăugați pe rând în aluat cele 2 gălbenușuri. După ce primul este încorporat, îl adăugați și pe al doilea.
După ce toată făina s-a umezit, răsturnați aluatul pe blatul de lucru ca să îl frământați mai ușor.
La început aluatul va fi nisipos, dar pe măsură ce frământați, untul se va înmuia și veți reuși să formați o bilă de aluat omogen și elastic. Dacă totuși aluatul vă pune probleme, adăugați o lingură de apă rece și continuați să frământați.
Lăsați aluatul să se odihnească la frigider, pentru 15 minute, acoperit cu o folie alimentară.
Aprindeți acum cuptorul la 200 de grade.
Scoateți aluatul din frigider, așezați-l pe o hârtie de copt și începeți să îl întindeți cu sucitorul. Ghidați-vă după forma și dimensiunile tăvii. Aluatul trebuie să acopere fundul tăvii și să se ridice aprox. 1 cm și pe margini, de jur împrejur.
Trageți aluatul în tavă, îndreptați marginile și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
stratul de gem cu nucă
Cât timp stă aluatul la copt, macinați cu un chopper electric miezul de nucă pe care îl veți folosi la gem și la bezea.
Pentru stratul de gem, amestecați 300 g de gem cu 50 g de nucă măcinată. Dacă doriți, puteți adăuga acum și câteva picături de rom, extract de vanilie, esență de migdale, etc.
glazura de bezea cu nucă
Mixați albușurile până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați zahărul, tot deodată și mixați iarăși până când albușurile se întăresc din nou.
Adăugați nuca măcinată și încorporați-o cu un tel de mână și cu mișcări ușoare de jos în sus.
cum se coace prăjitura Figaro
Scoateți blatul de unt din cuptor. Peste el întindeți gemul amestecat cu nucă măcinată. Nivelați.
Peste stratul de gem, întindeți spuma de albușuri cu nucă. Nivelați.
Dați prăjitura la cuptor, la 170 de grade pentru aprox. 30 de minute, până când bezeaua este uscată și ușor crocantă.
cum se servește prăjitura Figaro
Lăsați prăjitura să se răcească foarte bine înainte să o tăiați.
Tăiați prăjitura în forma și dimensiunea dorită. Ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.
cum se păstrează prăjitura Figaro
Prăjitura se păstrează la temperatura camerei pentru 5-6 zile. În niciun caz nu o băgați la frigider pentru că se înmoaie și se lasă bezeaua!
Video
Notă
Dacă folosiți mai mult de 2 albușuri pentru bezea, suplimentați proporțional și cantitățile de zahăr și nucă măcinată.