• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Pentru Crăciun

    Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!

    Publicat la 18 ianuarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Mai știți gustul acelor prăjituri de casă din copilărie cu arome simple dar care se îmbinau atât de minunat încât parcă ne-au rămas întipărite în suflet? Ei bine, exact așa este și prăjitura Figaro! Un desert simplu, rapid, numai bun să bucure întreaga familie!

    Are un blat fraged cu unt, un strat gros din gemul preferat amestecat cu nucă măcinată și o glazură de bezea cu nucă foarte fină, ușor crocantă și mai ales delicioasă.

    Prajitura-Figaro_reteta

    Această prăjitură cu gem și bezea este genul de desert perfect pentru orice zi și orice sărbătoare. Fie că e doar o duminică în familie, o aniversare sau Crăciunul, toți ai casei vor aprecia gustul acestei prăjituri. În plus, prăjitura Figaro este ocazia perfectă să folosim borcanele de gem din cămară.

    Pe blog mai găsiți și o altă variantă a acestei prăjituri. Are blat ușor umed cu iaurt, iar nucile sunt tăiate grosier și devin crocante în cuptor. Este foarte bună și aceea!

    Prajitura-Figaro_reteta
    Mergi direct la:
    • Ingrediente
    • Mod de preparare
    • Extra-sfaturi
    • Cum se păstrează
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente

    Prăjitura aceasta are nevoie de ingrediente simple, pe care le avem mai mereu în casă:

    • unt - cu 82% grăsime, rece. Puteți înlocui untul cu untură.
    • făină - de patiserie (tip 000)
    • ouă - pe care le vom separa: gălbenușurile le folosim la blat, albușurile la bezea
    • gem (sau dulceață) - puteți folosi orice aveți, cu condiția să fie un gem mai bine legat, nu prea fluid ca să nu curgă în cuptor. Cel mai bine se potrivește un gem acrișor: vișine, caise, prune. Magiunul de prune este ideal pentru că este foarte gros și nici nu conține zahăr
    • miez de nucă - măcinat fin
    • zahăr - folosim zahar pudră pentru blat și zahăr tos pentru bezea

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Mod de preparare

    Prepararea acestei rețete nu pune mari dificultăți nici măcar celor care sunt începători în bucătărie. Oricum, rezultatul delicios merită cu prisosință orice efort.

    Avem de pregătit un blat cu unt, foarte asemănător cu un aluat clasic de tartă. După frământare, aluatul are nevoie de un repaus de 15 minute la frigider, apoi îl vom întinde astfel încât să acopere fundul tăvii și să se ridice puțin și pe margini.

    Coacem aluatul la 200 de grade timp de 15 minute, cât să se usuce puțin și să nu se umezească apoi în contact cu stratul de gem.

    blat de unt_aluat cu unt

    Amestecăm gemul cu nuca măcinată. Peste blatul de unt copt pe jumătate, turnăm gemul amestecat cu nucă măcinată. Nivelăm.

    gem peste blatul de unt

    Ne ocupăm apoi de stratul de bezea: mixăm albușurile până devin spumă tare care nu cade de pe teluri, adăugăm zahărul și mixăm iarăși până când albușurile se întăresc din nou. Încorporăm nuca măcinată în spuma de albușuri.

    Întindem bezeaua peste stratul de gem și dăm din nou prăjitura la cuptor, de data aceasta la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

    bezea peste stratul de gem

    Extra-sfaturi

    1. Dacă aveți cumva albușuri rămase de la alte deserturi, puteți să mai folosiți la bezea încă 1-2 albușuri și să suplimentați proporțional și cantitatea de zahăr. Veți avea o glazură de bezea mai groasă și cu atât mai delicioasă.
    2. Înainte să scoateți prăjitura din cuptor ridicați ușor un colț și uitați-vă să vă asigurați că blatul de unt este bine copt și dedesubt.
    3. După coacere, bezeaua va fi ușor colorată pentru că are nucă măcinată. Dacă doriți o glazură de bezea albă, renunțați la nuca măcinată din spuma de albușuri.
    4. Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o să se răcească în tavă. Blatul de unt este foarte fraged și se rupe ușor, iar gemul este fluid atunci când e fierbinte. După ce se răcește prăjitura se feliază mult mai frumos decât când este caldă.
    5. Ca să aveți bucăți frumoase de prăjitură, folosiți un cuțit cu lamă lungă și subțire și ștergeți lama cu un șervețel după fiecare tăietură.
    Prajitura-Figaro

    Cum se păstrează

    Prăjitura cu gem și bezea cu nucă se păstrează perfect până la o săptămână, la temperatura camerei sau așezată într-o cutie de carton, într-o cămară ușor răcoroasă.

    În niciun caz nu păstrați prăjitura Figaro la frigider, pentru că se va înmuia și se va lăsa bezeaua.

    Nu vă recomand să congelați această prăjitură!

    Rețete asemănătoare

    Vă las mai jos și alte prăjituri cu gust de copilărie. Sigur vă amintiți cu dor de ele și veți dori să le încercați! Click pe fiecare fotografie ca să ajungeți la rețetă!

    • prăjitura chinezoaica
      Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Prăjitura Semiluna cu nuci
      Prăjitura Semiluna cu nucă. Rețeta copilăriei mele.
    • Napolitane cu crema carmel in foi Lica
      Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    • Savarine pufoase cu frișcă naturală
      Savarine pufoase cu frișcă naturală

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Prajitura-Figaro_reteta

    Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem

    Prăjitura Figaro, ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, reunite într-un desert de casă delicios, care ne amintește de copilărie!
    5 from 7 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes minutes
    Gătire: 45 minutes minutes
    blatul la rece: 15 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
    Număr de porții: 9
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    chopper electric
    chopper electric
    tel

    Ingrediente
     

    blat din aluat fraged - tavă 22x22 cm

    • 100 g unt rece, 82% grăsime ((se poate înlocui cu untură))
    • 200 g făină tip 000
    • 2 gălbenușuri
    • 30 g zahăr pudră
    • 8 g zahăr vanilat
    • un praf de sare

    stratul de gem cu nucă

    • 300 g gem sau dulceață
    • 50 g nucă măcinată

    stratul de bezea

    • 2 albușuri ((puteți suplimenta cu 1-2 albușuri în plus))
    • 100 g zahăr
    • 50 g nucă măcinată

    opțional

    • pentru stratul de gem: extract de vanilie, esențe de migdale, rom, etc - după preferință

    Instrucțiuni de preparare
     

    blat din aluat fraged cu unt - tavă 22x22 cm

    • Cerneți făina într-un castron. Peste făină puneți sarea și untul rece, tăiat cubulețe. Frământați cu degetele ca să încorporați untul.
    • Adăugați pe rând în aluat cele 2 gălbenușuri. După ce primul este încorporat, îl adăugați și pe al doilea.
    • După ce toată făina s-a umezit, răsturnați aluatul pe blatul de lucru ca să îl frământați mai ușor.
    • La început aluatul va fi nisipos, dar pe măsură ce frământați, untul se va înmuia și veți reuși să formați o bilă de aluat omogen și elastic. Dacă totuși aluatul vă pune probleme, adăugați o lingură de apă rece și continuați să frământați.
    • Lăsați aluatul să se odihnească la frigider, pentru 15 minute, acoperit cu o folie alimentară.
    • Aprindeți acum cuptorul la 200 de grade.
    • Scoateți aluatul din frigider, așezați-l pe o hârtie de copt și începeți să îl întindeți cu sucitorul. Ghidați-vă după forma și dimensiunile tăvii. Aluatul trebuie să acopere fundul tăvii și să se ridice aprox. 1 cm și pe margini, de jur împrejur.
    • Trageți aluatul în tavă, îndreptați marginile și dați tava la cuptor pentru 15 minute.

    stratul de gem cu nucă

    • Cât timp stă aluatul la copt, macinați cu un chopper electric miezul de nucă pe care îl veți folosi la gem și la bezea.
    • Pentru stratul de gem, amestecați 300 g de gem cu 50 g de nucă măcinată. Dacă doriți, puteți adăuga acum și câteva picături de rom, extract de vanilie, esență de migdale, etc.

    glazura de bezea cu nucă

    • Mixați albușurile până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați zahărul, tot deodată și mixați iarăși până când albușurile se întăresc din nou.
    • Adăugați nuca măcinată și încorporați-o cu un tel de mână și cu mișcări ușoare de jos în sus.

    cum se coace prăjitura Figaro

    • Scoateți blatul de unt din cuptor. Peste el întindeți gemul amestecat cu nucă măcinată. Nivelați.
    • Peste stratul de gem, întindeți spuma de albușuri cu nucă. Nivelați.
    • Dați prăjitura la cuptor, la 170 de grade pentru aprox. 30 de minute, până când bezeaua este uscată și ușor crocantă.

    cum se servește prăjitura Figaro

    • Lăsați prăjitura să se răcească foarte bine înainte să o tăiați.
    • Tăiați prăjitura în forma și dimensiunea dorită. Ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.

    cum se păstrează prăjitura Figaro

    • Prăjitura se păstrează la temperatura camerei pentru 5-6 zile. În niciun caz nu o băgați la frigider pentru că se înmoaie și se lasă bezeaua!

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    Dacă folosiți mai mult de 2 albușuri pentru bezea, suplimentați proporțional și cantitățile de zahăr și nucă măcinată.
    Valori nutriționale
    Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem
    Valori per porție
    Calorii
    401
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    18
    g
    28
    %
    Colesterol
     
    67
    mg
    22
    %
    Carbohidrați
     
    56
    g
    19
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    32
    g
    36
    %
    Proteine
     
    6
    g
    12
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    La Dana de la Prăjiturici și altele am găsit o altă variantă a acestei prăjituri. Are un blat dens cu cacao, iar stratul de bezea este mai gros și fără nuci. Cu siguranță trebuie încercată!

    Din aceeași categorie

    • chiftele marinate la cuptor
      Chiftele marinate la cuptor - rețeta de chifteluțe cu sos de roșii și piure
    • tocana de iepure
      Tocană de iepure cu vin și măsline - rețeta de iepure la cuptor
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • rulada cu gem in doua variante simpla si cu cacao
      Ruladă cu gem în 2 variante, rețeta simplă și ieftină

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Ioana Aurelia Popescu

      ianuarie 26, 2023 at 4:18 pm

      Bună, Iuliana! Vrem să facem prăjitura asta și nu știm ce gem să folosim. Ne gândeam la cel de caise. Merge? Mulțumim.

      Ioana și mama

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        ianuarie 26, 2023 at 6:33 pm

        Sigur că da! Merge de minune gemul de caise! Succes! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.