Go Back
+ servings
Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 7 votes

Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță

Oricând vrei o mâncare tradițională rapidă și extraordinar de gustoasă, încearcă această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână. Fă și o mămăliguță alături și vei avea parte de un prânz pe cinste!
Preparare10 minutes
Gătire30 minutes
Timp total40 minutes
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 4
Calories: 362kcal

Ingrediente

  • 500 g ciuperci Champignon, hribi, gălbiori, etc.
  • 1 ceapă uscată
  • 20 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 30 g făină aprox. 2 linguri
  • 300 g smântână fermentată (acră) cu min. 20% grăsime
  • sare și piper după gust
  • 3-4 căței de usturoi
  • 400 ml supă de legume sau apă

Mod de preparare

  • Tăiați ceapa mărunt. Curățați sau spălați ciupercile și tăiați-le cuburi, atât pălăriile cât și piciorușele.
    ciuperci taiate cuburi sau felii
  • Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul și apoi untul. După ce se topește untul, puneți ceapa în tigaie, presărați un praf de sare și lăsați-o să se călească timp de 5-7 minute, până când devine ușor sticloasă.
    ceapa calita in unt
  • Puneți acum și ciupercile în cratiță, sare și piper după gust. Amestecați. Pe măsură ce se încălzesc, ciupercile își schimbă culoarea, lasă apă și se micșorează în volum (aprox. 10 minute).
    ciuperci calite in tigaie
  • După ce ciupercile s-au micșorat, turnați în cratiță cei 400 ml de supă sau apă.
    apa turata in tigaie peste ciuperci
  • Între timp, puneți smântâna într-un castron, făina peste ea și amestecați cu un tel de mână ca să omogenizați amestecul.
    smantana amestecata cu faina
  • Când apa din cratiță ajunge la fierbere, luați câte un polonic din supa formată și turnați peste smântâna amestecată cu făină. Amestecați energic cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Procedați în acest fel până când terminați supa din cratiță iar amestecul de smântână a devenit fierbinte, ajungând aproape la aceeași temperatură cu ciupercile din cratiță.
    supa fierbinte turnata peste smantana
  • Turnați amestecul de smântână peste ciuperci și amestecați. Lăsați să se gătească încă 10 minute la foc mediu spre mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
    smantana turnata peste ciuperci
  • Dați cratița jos de pe foc, puneți usturoiul tocat mărunt, amestecați și acoperiți cratița cu un capac. Lăsați ciulamaua să se aromatizeze timp de 10 minute înainte de servire.
    usturoi adaugat in ciulama de ciuperci cu smantana
  • Serviți ciulamaua de ciuperci presărată cu mărar sau pătrunjel, alături de mămăliguță. Dacă mai rămâne se poate încălzi a doua zi în cuptor sau la microunde.
    Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 362kcal | Carbohidrați: 15g | Proteine: 7g | Grăsimi: 32g | Colesterol: 96mg | Fibre: 2g | Zahăr: 6g | Vitamina A: 1228IU | Calciu: 63mg