Tăiați ceapa mărunt. Curățați sau spălați ciupercile și tăiați-le cuburi, atât pălăriile cât și piciorușele.
Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul și apoi untul. După ce se topește untul, puneți ceapa în tigaie, presărați un praf de sare și lăsați-o să se călească timp de 5-7 minute, până când devine ușor sticloasă.
Puneți acum și ciupercile în cratiță, sare și piper după gust. Amestecați. Pe măsură ce se încălzesc, ciupercile își schimbă culoarea, lasă apă și se micșorează în volum (aprox. 10 minute).
După ce ciupercile s-au micșorat, turnați în cratiță cei 400 ml de supă sau apă.
Între timp, puneți smântâna într-un castron, făina peste ea și amestecați cu un tel de mână ca să omogenizați amestecul.
Când apa din cratiță ajunge la fierbere, luați câte un polonic din supa formată și turnați peste smântâna amestecată cu făină. Amestecați energic cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Procedați în acest fel până când terminați supa din cratiță iar amestecul de smântână a devenit fierbinte, ajungând aproape la aceeași temperatură cu ciupercile din cratiță.
Turnați amestecul de smântână peste ciuperci și amestecați. Lăsați să se gătească încă 10 minute la foc mediu spre mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
Dați cratița jos de pe foc, puneți usturoiul tocat mărunt, amestecați și acoperiți cratița cu un capac. Lăsați ciulamaua să se aromatizeze timp de 10 minute înainte de servire.
Serviți ciulamaua de ciuperci presărată cu mărar sau pătrunjel, alături de mămăliguță. Dacă mai rămâne se poate încălzi a doua zi în cuptor sau la microunde.