Go Back
+ servings
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas

Această rețetă de cremă de zahăr ars, are doar 5 ingrediente, este foarte ușor de făcut și iese perfect de fiecare dată!
Preparare10 minutes
Gătire1 hour 10 minutes
răcire6 hours
Timp total7 hours 20 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: internationala
Porții: 8
Calories: 271kcal

Ingrediente

pentru cremă - tavă cu diametrul 20 cm

  • 8 ouă mărime M, la temperatura camerei
  • 1 litru lapte integral min. 3,5% grasime
  • 100 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 1 lingură extract de vanilie sau 2 pliculețe zahăr Bourbon

pentru caramelizat

  • 150 g zahar tos
  • 2 linguri de apă

Notă: Eu prefer deseturile mai puțin dulci, de aceea reduc pe cât posibil cantitatea de zahăr. Dacă doriți un desert mai dulce, puteți pune 150-200 g zahăr în cremă și 200 g zahăr pentru caramelizat.

    Mod de preparare

    tavă cu diametrul 20 cm

    • Într-un vas spargeți cele 8 ouă, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Mixați 2-3 minute până când ouăle se deschid ușor la culoare, apoi turnați laptele rece. Lăsați amestecul deoparte.
      pregatire crema de lapte si oua
    • Într-o cratiță puneți zahărul și 2 linguri de apă. Lăsați zahărul să se caramelizeze la foc mediu spre mic.
      caramelizare zahar
    • Nu amestecați cu nimic, ci doar rotiți cratița din când în când până când zahărul devine brun-auriu. Cu cât zahărul e mai deschis la culoare, cu atât sosul va fi mai dulce. Cu cât este mai închis, cu atât are o aromă mai intensă. Atenție să nu se ardă pentru că devine amar!
      crema de zahar ars - culoare zahar caramelizat
    • Așezați cratița cu zahăr caremelizat într-o tavă adâncă și turnați amestecul de lapte și ouă printr-o sită.
      crema turnata in cratita
    • Turnați apă rece în tavă până la jumătate din înălțimea cratiței și dați tava la cuptor, la 150 de grade. Cuptorul să fie preîncălzit! Crema e gata în 60-90 de minute, depinde de cuptor. La mine a durat 70 de minute.
      crema de zahar ars - apa in tava
    • La fiecare 15 minute deschideți cuptorul și turnați în tavă o ceașcă (~ 150 ml) de apă rece. Astfel apa din tavă nu va ajunge să fiarbă, iar crema se încheagă lent, fără bule de aer.
      apa rece in cuptor
    • Lăsați cratița cu cremă să se răcorească în tavă, apoi pe un grătar până la răcirea completă. O acoperiți cu un capac și o dați la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.
      crema de zahar ars - racire
    • Treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței ca să separați crema de pereții formei.
      dezlipire margini cu cutitul
    • Așezați deasupra un platou încăpător și puțin adânc și răsturnați crema dintr-o singură mișcare. Loviți ușor fundul cratiței până când simțiți că s-a desprins crema. Siropul se va scurge de jur împrejurul cremei, pe platou.
      reteta crema de zahar ars rasturnata

    Video

    Notă

    • Pentru o cremă mai bogată, puteți înlocui o parte din lapte cu smântână pentru frișcă, lapte evaporat sau cu lapte condensat. Dacă folosiți lapte condensat îndulcit, ajustați cantitatea de zahăr!
    • Puteți carameliza zahărul direct în forma de copt sau într-o tigaie și apoi să îl distribuiți în 4-6 forme mai mici. Obțineți astfel porții individuale, foarte potrivite pentru servit la mese festive.
    • Nu folosiți tăvi cu inel detașabil! Nu sunt suficient de etanșe, iar compoziția lichidă de lapte și ouă va curge pe la margini!
    • Nu amestecați în zahărul pus la caramelizat! Este suficient doar să mișcați și să rotiți din când în când cratița!
    • Odată ce zahărul începe să își schimbe culoarea, nu plecați de lângă cratiță pentru că se poate arde în câteva secunde!
    • Înainte să o băgați la cuptor, loviți ușor cratița de blatul de lucru pentru a ajuta eventualele bule de aer din interiorul cremei să iasă afară.
    • Nu gătiți crema de zahăr ars în exces, pentru că își pierde textura cremoasă și devine fermă și cauciucată. Scoateți cratița din cuptor când partea din mijloc încă este ușor fluidă și "tremură" atunci când mișcați tava. Aveți în vedere că se va mai întări pe măsură ce se răcește.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

    Nutrition

    Calorii: 271kcal | Carbohidrați: 40g | Proteine: 10g | Grăsimi: 8g | Colesterol: 179mg | Zahăr: 40g | Vitamina A: 446IU | Calciu: 184mg