Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

41 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 11 minute

Această rețetă de cremă de zahăr ars, are doar 5 ingrediente, este foarte ușor de făcut și iese perfect de fiecare dată. Foarte fină, mătăsoasă, cu arome de vanilie, scăldată într-un sos delicios de caramel.

crema de zahar ars

Crema de zahăr ars este unul dintre cele mai populare deserturi. Făcută rapid, din câteva ingrediente ieftine, este elegantă și delicioasă.

În esență, este un desert pregătit din lapte, ouă și zahăr, copt lent, la temperatură mică, în baie de apă. Crema formată este răsturnată pe un platou dezvăluind un sos bogat de caramel care inundă platoul. Minunat și spectaculos acest desert!

Iar partea bună este că se poate pregăti în avans, ceea ce îl face desertul ideal pentru sărbători sau mesele cu musafiri.

Dacă vă plac deserturile cremoase, încercați și rețeta mea de cremă catalană sau Ashta, budinca libaneză de lapte cu banane.

felie de cremă de zaăr ars cu sirop
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru cremă de zahăr ars
  • Cum se face crema de zahăr ars
  • Variante ale rețetei
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi pentru cea mai bună cremă de zahăr ars
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru cremă de zahăr ars

Deoarece rețeta clasică de crema de zahăr ars are o listă atât de scurtă de ingrediente, fiecare este important în ecuația acestui desert și trebuie să ne asigurăm că sunt proaspete și de calitate.

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

ingrediente reteta crema de zahar ars
  • ouă - la temperatura camerei. Ele sunt cele care fac crema să se închege. Dacă folosiți ouă proaspete, de țară crema va avea o culoare mai frumoasă.
  • lapte integral - cu minim 3,5% grăsime. Nu vă recomand lapte slab sau degresat.
  • zahăr tos - se folosește pentru sosul de caramel și pentru a da dulceață cremei.
  • sare - echilibrează gustul dulce și pune în evidență aromele. Nu o omiteți!
  • vanilie - este aroma de bază în cremă, de aceea vă recomand să folosiți un extract natural, pastă de vanilie sau zahăr vanilat Bourbon.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum se face crema de zahăr ars

Iată mai jos rețeta în imagini, explicată pas cu pas pentru o reușită sigură! Dacă vreți să o tipăriți, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării.

pregatire crema de lapte si oua

1.Într-un vas spargeți cele 8 ouă, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Mixați 2-3 minute până când ouăle se deschid ușor la culoare, apoi turnați laptele rece. Lăsați amestecul deoparte.

caramelizare zahar

2. Într-o cratiță puneți zahărul și 2 linguri de apă. Lăsați zahărul să se caramelizeze la foc mediu spre mic.

crema de zahar ars - culoare zahar caramelizat

3. Nu amestecați cu nimic, ci doar rotiți cratița din când în când, până când zahărul devine brun-auriu. Cu cât zahărul e mai deschis la culoare, cu atât sosul va fi mai dulce. Cu cât este mai închis, cu atât are o aromă mai intensă. Atenție să nu se ardă pentru că devine amar!

crema turnata in cratita

4. Așezați cratița cu zahăr caremelizat într-o tavă adâncă și turnați amestecul de lapte și ouă printr-o sită.

crema de zahar ars - apa in tava

5. Turnați apă rece în tavă până la jumătate din înălțimea cratiței și dați tava la cuptor, la 150 de grade. Cuptorul să fie preîncălzit! Crema e gata în 60-90 de minute, depinde de cuptor. La mine a durat 70 de minute.

apa rece in cuptor

6. La fiecare 15 minute deschideți cuptorul și turnați în tavă o ceașcă (~ 150 ml) de apă rece. Astfel apa din tavă nu va ajunge să fiarbă, iar crema se încheagă lent, fără bule de aer.

crema de zahar ars - racire

7. Lăsați cratița cu cremă să se răcorească în tavă, apoi pe un grătar până la răcirea completă. O acoperiți cu un capac și o dați la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.

dezlipire margini cu cutitul

8. Treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței ca să separați crema de pereții formei.

reteta crema de zahar ars rasturnata

9. Așezați deasupra un platou încăpător și puțin adânc și răsturnați crema dintr-o singură mișcare. Loviți ușor fundul cratiței până când simțiți că s-a desprins crema. Siropul se va scurge de jur împrejurul cremei, pe platou.

Variante ale rețetei

Crema de zahăr ars, ca și crème brûlée, este un desert clasic, care nu suportă prea multe variații. Totuși, puteți personaliza acest desert, adăugându-i câteva arome:

  • Lapte de cocos - folosit în locul laptelui integral, va aduce o superbă aromă exotică
  • Scorțișoară - dacă vă place aroma ei, puteți adăuga un praf fin de scorțișoară în amestecul de lapte și ouă. Aveți în vedere că se va modifica puțin culoarea cremei. O altă variantă ar fi să folosiți batoane de scorțișoară.
  • Citrice - aroma cojilor de lămâie sau de portocală infuzate în lapte se potrivește minunat în crema de zahăr ars.
  • Suc de lămâie - veți obține un sos de caramel cu o aromă interesantă și plăcută, dacă în loc de apă folosiți 2 linguri de suc de lămâie atunci când caramelizați zahărul.

Sfat: dacă folosiți batoane de scorțișoară și coji rase de citrice, infuzați-le pentru câteva minute în laptele adus la temperatura de fierbere. Apoi strecurați laptele și lăsați-l să se răcorească înainte de a-l turna peste ouăle frecate cu zahărul.

Cum se păstrează

Păstrați crema de zahăr ars la frigider într-un recipient cu capac sau acoperită ccu folie alimentară, până la 4 zile.

Nu vă recomand să o congelați, pentru că își pierde consistența și textura netedă.

elie de cremă de zaăr ars

Sfaturi pentru cea mai bună cremă de zahăr ars

  • Pentru o cremă mai bogată, puteți înlocui o parte din lapte cu smântână pentru frișcă, lapte evaporat sau cu lapte condensat. Dacă folosiți lapte condensat îndulcit, ajustați cantitatea de zahăr!
  • Puteți carameliza zahărul direct în forma de copt sau într-o tigaie și apoi să îl distribuiți în 4-6 forme mai mici. Obțineți astfel porții individuale, foarte potrivite pentru servit la mese festive.
  • Nu folosiți tăvi cu inel detașabil! Nu sunt suficient de etanșe, iar compoziția lichidă de lapte și ouă va curge pe la margini!
  • Nu amestecați în zahărul pus la caramelizat! Este suficient doar să mișcați și să rotiți din când în când cratița!
  • Odată ce zahărul începe să își schimbe culoarea, nu plecați de lângă cratiță pentru că se poate arde în câteva secunde!
  • Înainte să o băgați la cuptor, loviți ușor cratița de blatul de lucru pentru a ajuta eventualele bule de aer din interiorul cremei să iasă afară.
  • Nu gătiți crema de zahăr ars în exces, pentru că își pierde textura cremoasă și devine fermă și cauciucată. Scoateți cratița din cuptor când partea din mijloc încă este ușor fluidă și "tremură" atunci când mișcați tava. Aveți în vedere că se va mai întări pe măsură ce se răcește.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre crema de zahăr ars și creme brulee?

La crema de zahăr ars, laptele se toarnă peste zahărul caramelizat și se gătesc împreună în cuptor. La creme brulee, zahărul se presară peste crema coaptă și se caramelizează cu o torță.

Care este secretul pentru o cremă de zahăr ars fără găurele?

Ca să nu aibă găurele în secțiune, crema de zahăr ars trebuie gătită la temperatură mică (150-160 de grade) pe într-o tavă cu apă. Apa din tavă nu trebuie să ajungă la fierbere, de aceea periodic se deschide cuptorul și se mai adaugă apă rece.

Pot face cremă de zahăr ars într-un vas de sticlă (vas de Jena)?

Da, se poate. Trebuie să caramelizați zahărul într-o tigaie, apoi să îl turnați în vasul de sticlă ușor încălzit în cuptor sau așezat pe un suport metalic ca să nu se spargă din cauza șocului termic. Apoi urmați pașii din rețetă.

De ce mi se rupe crema de zahăr ars?

Pot fi câteva motive pentru care crema de zahăr ars se rupe:
1. ați copt-o prea mult și a devenit cauciucată
2. nu ați lăsat-o să se răcească lent, înainte să o băgați la frigider
3. nu ați lăsat-o să se răcească suficient la frigider
4. nu ați desprins bine marginile cremei de forma de copt
5. nu ați răsturnat-o pe platou cu o mișcare bruscă și hotărâtă

crema de zahar ars

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Tort cremă de zahăr ars
    Tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă
  • mousse de capsuni cu frisca
    Mousse de căpşuni cu frișcă naturală
  • prajitura Fanta
    Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
  • Rulouri din foietaj cu crema de vanilie
    Rulouri din foietaj cu cremă de vanilie

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas

Această rețetă de cremă de zahăr ars, are doar 5 ingrediente, este foarte ușor de făcut și iese perfect de fiecare dată!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour 10 minutes minutes
răcire: 6 hours hours
Timp total: 7 hours hours 20 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru cremă - tavă cu diametrul 20 cm

  • 8 ouă (mărime M, la temperatura camerei)
  • 1 litru lapte integral (min. 3,5% grasime)
  • 100 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 1 lingură extract de vanilie (sau 2 pliculețe zahăr Bourbon)

pentru caramelizat

  • 150 g zahar tos
  • 2 linguri de apă

Notă: Eu prefer deseturile mai puțin dulci, de aceea reduc pe cât posibil cantitatea de zahăr. Dacă doriți un desert mai dulce, puteți pune 150-200 g zahăr în cremă și 200 g zahăr pentru caramelizat.

Instrucțiuni de preparare
 

tavă cu diametrul 20 cm

  • Într-un vas spargeți cele 8 ouă, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Mixați 2-3 minute până când ouăle se deschid ușor la culoare, apoi turnați laptele rece. Lăsați amestecul deoparte.
    pregatire crema de lapte si oua
  • Într-o cratiță puneți zahărul și 2 linguri de apă. Lăsați zahărul să se caramelizeze la foc mediu spre mic.
    caramelizare zahar
  • Nu amestecați cu nimic, ci doar rotiți cratița din când în când până când zahărul devine brun-auriu. Cu cât zahărul e mai deschis la culoare, cu atât sosul va fi mai dulce. Cu cât este mai închis, cu atât are o aromă mai intensă. Atenție să nu se ardă pentru că devine amar!
    zahar caramelizat
  • Așezați cratița cu zahăr caremelizat într-o tavă adâncă și turnați amestecul de lapte și ouă printr-o sită.
    crema turnata in cratita
  • Turnați apă rece în tavă până la jumătate din înălțimea cratiței și dați tava la cuptor, la 150 de grade. Cuptorul să fie preîncălzit! Crema e gata în 60-90 de minute, depinde de cuptor. La mine a durat 70 de minute.
    crema de zahar ars - apa in tava
  • La fiecare 15 minute deschideți cuptorul și turnați în tavă o ceașcă (~ 150 ml) de apă rece. Astfel apa din tavă nu va ajunge să fiarbă, iar crema se încheagă lent, fără bule de aer.
    apa rece in cuptor
  • Lăsați cratița cu cremă să se răcorească în tavă, apoi pe un grătar până la răcirea completă. O acoperiți cu un capac și o dați la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.
    crema de zahar ars - racire
  • Treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței ca să separați crema de pereții formei.
    dezlipire margini cu cutitul
  • Așezați deasupra un platou încăpător și puțin adânc și răsturnați crema dintr-o singură mișcare. Loviți ușor fundul cratiței până când simțiți că s-a desprins crema. Siropul se va scurge de jur împrejurul cremei, pe platou.
    reteta crema de zahar ars rasturnata

Bine de știut:

  • Pentru o cremă mai bogată, puteți înlocui o parte din lapte cu smântână pentru frișcă, lapte evaporat sau cu lapte condensat. Dacă folosiți lapte condensat îndulcit, ajustați cantitatea de zahăr!
  • Puteți carameliza zahărul direct în forma de copt sau într-o tigaie și apoi să îl distribuiți în 4-6 forme mai mici. Obțineți astfel porții individuale, foarte potrivite pentru servit la mese festive.
  • Nu folosiți tăvi cu inel detașabil! Nu sunt suficient de etanșe, iar compoziția lichidă de lapte și ouă va curge pe la margini!
  • Nu amestecați în zahărul pus la caramelizat! Este suficient doar să mișcați și să rotiți din când în când cratița!
  • Odată ce zahărul începe să își schimbe culoarea, nu plecați de lângă cratiță pentru că se poate arde în câteva secunde!
  • Înainte să o băgați la cuptor, loviți ușor cratița de blatul de lucru pentru a ajuta eventualele bule de aer din interiorul cremei să iasă afară.
  • Nu gătiți crema de zahăr ars în exces, pentru că își pierde textura cremoasă și devine fermă și cauciucată. Scoateți cratița din cuptor când partea din mijloc încă este ușor fluidă și "tremură" atunci când mișcați tava. Aveți în vedere că se va mai întări pe măsură ce se răcește.
Valori nutriționale
Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
Valori per porție
Calorii
271
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
8
g
12
%
Colesterol
 
179
mg
60
%
Carbohidrați
 
40
g
13
%
Zahăr
 
40
g
44
%
Proteine
 
10
g
20
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
41 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.