• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Deserturi de casa

    Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas

    Publicat la 25 august 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Timp estimat pentru citit: 10 minute

    Această rețetă de cremă de zahăr ars, are doar 5 ingrediente, este foarte ușor de făcut și iese perfect de fiecare dată. Foarte fină, mătăsoasă, cu arome de vanilie, scăldată într-un sos delicios de caramel.

    crema de zahar ars

    Crema de zahăr ars este unul dintre cele mai populare deserturi. Făcută rapid, din câteva ingrediente ieftine, este elegantă și delicioas.

    În esență, este un desert pregătit din lapte, ouă și zahăr, copt lent, la temperatură mică, în baie de apă. Crema formată este răsturnată pe un platou dezvăluind un sos bogat de caramel care inundă platoul. Minunat și spectaculos acest desert!

    Iar partea bună este că se poate pregăti în avans, ceea ce îl face desertul ideal pentru sărbători sau mesele cu musafiri.

    Dacă vă plac deserturile cremoase, încercați și rețeta mea de cremă catalană sau Ashta, budinca libaneză de lapte cu banane.

    felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Mergi direct la:
    • Ingrediente pentru cremă de zahăr ars
    • Cum se face crema de zahăr ars
    • Variante ale rețetei
    • Cum se păstrează
    • Sfaturi pentru cea mai bună cremă de zahăr ars
    • Întrebări frecvente
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente pentru cremă de zahăr ars

    Deoarece rețeta clasică de crema de zahăr ars are o listă atât de scurtă de ingrediente, fiecare este important în ecuația acestui desert și trebuie să ne asigurăm că sunt proaspete și de calitate.

    Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

    ingrediente reteta crema de zahar ars
    • ouă - la temperatura camerei. Ele sunt cele care fac crema să se închege. Dacă folosiți ouă proaspete, de țară crema va avea o culoare mai frumoasă.
    • lapte integral - cu minim 3,5% grăsime. Nu vă recomand lapte slab sau degresat.
    • zahăr tos - se folosește pentru sosul de caramel și pentru a da dulceață cremei.
    • sare - echilibrează gustul dulce și pune în evidență aromele. Nu o omiteți!
    • vanilie - este aroma de bază în cremă, de aceea vă recomand să folosiți un extract natural, pastă de vanilie sau zahăr vanilat Bourbon.

    Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

    Cum se face crema de zahăr ars

    Iată mai jos rețeta în imagini, explicată pas cu pas pentru o reușită sigură! Dacă vreți să o tipăriți, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării.

    pregatire crema de lapte si oua

    1.Într-un vas spargeți cele 8 ouă, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Mixați 2-3 minute până când ouăle se deschid ușor la culoare, apoi turnați laptele rece. Lăsați amestecul deoparte.

    caramelizare zahar

    2. Într-o cratiță puneți zahărul și 2 linguri de apă. Lăsați zahărul să se caramelizeze la foc mediu spre mic.

    crema de zahar ars - culoare zahar caramelizat

    3. Nu amestecați cu nimic, ci doar rotiți cratița din când în când, până când zahărul devine brun-auriu. Cu cât zahărul e mai deschis la culoare, cu atât sosul va fi mai dulce. Cu cât este mai închis, cu atât are o aromă mai intensă. Atenție să nu se ardă pentru că devine amar!

    crema turnata in cratita

    4. Așezați cratița cu zahăr caremelizat într-o tavă adâncă și turnați amestecul de lapte și ouă printr-o sită.

    crema de zahar ars - apa in tava

    5. Turnați apă rece în tavă până la jumătate din înălțimea cratiței și dați tava la cuptor, la 150 de grade. Cuptorul să fie preîncălzit! Crema e gata în 60-90 de minute, depinde de cuptor. La mine a durat 70 de minute.

    apa rece in cuptor

    6. La fiecare 15 minute deschideți cuptorul și turnați în tavă o ceașcă (~ 150 ml) de apă rece. Astfel apa din tavă nu va ajunge să fiarbă, iar crema se încheagă lent, fără bule de aer.

    crema de zahar ars - racire

    7. Lăsați cratița cu cremă să se răcorească în tavă, apoi pe un grătar până la răcirea completă. O acoperiți cu un capac și o dați la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.

    dezlipire margini cu cutitul

    8. Treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței ca să separați crema de pereții formei.

    reteta crema de zahar ars rasturnata

    9. Așezați deasupra un platou încăpător și puțin adânc și răsturnați crema dintr-o singură mișcare. Loviți ușor fundul cratiței până când simțiți că s-a desprins crema. Siropul se va scurge de jur împrejurul cremei, pe platou.

    Variante ale rețetei

    Crema de zahăr ars este un desert clasic, care nu suportă prea multe variații. Totuși, puteți personaliza acest desert, adăugându-i câteva arome:

    • Lapte de cocos - folosit în locul laptelui integral, va aduce o superbă aromă exotică
    • Scorțișoară - dacă vă place aroma ei, puteți adăuga un praf fin de scorțișoară în amestecul de lapte și ouă. Aveți în vedere că se va modifica puțin culoarea cremei. O altă variantă ar fi să folosiți batoane de scorțișoară.
    • Citrice - aroma cojilor de lămâie sau de portocală infuzate în lapte se potrivește minunat în crema de zahăr ars.
    • Suc de lămâie - veți obține un sos de caramel cu o aromă interesantă și plăcută, dacă în loc de apă folosiți 2 linguri de suc de lămâie atunci când caramelizați zahărul.

    Sfat: dacă folosiți batoane de scorțișoară și coji rase de citrice, infuzați-le pentru câteva minute în laptele adus la temperatura de fierbere. Apoi strecurați laptele și lăsați-l să se răcorească înainte de a-l turna peste ouăle frecate cu zahărul.

    Cum se păstrează

    Păstrați crema de zahăr ars la frigider într-un recipient cu capac sau acoperită ccu folie alimentară, până la 4 zile.

    Nu vă recomand să o congelați, pentru că își pierde consistența și textura netedă.

    elie de cremă de zaăr ars

    Sfaturi pentru cea mai bună cremă de zahăr ars

    • Pentru o cremă mai bogată, puteți înlocui o parte din lapte cu smântână pentru frișcă, lapte evaporat sau cu lapte condensat. Dacă folosiți lapte condensat îndulcit, ajustați cantitatea de zahăr!
    • Puteți carameliza zahărul direct în forma de copt sau într-o tigaie și apoi să îl distribuiți în 4-6 forme mai mici. Obțineți astfel porții individuale, foarte potrivite pentru servit la mese festive.
    • Nu folosiți tăvi cu inel detașabil! Nu sunt suficient de etanșe, iar compoziția lichidă de lapte și ouă va curge pe la margini!
    • Nu amestecați în zahărul pus la caramelizat! Este suficient doar să mișcați și să rotiți din când în când cratița!
    • Odată ce zahărul începe să își schimbe culoarea, nu plecați de lângă cratiță pentru că se poate arde în câteva secunde!
    • Înainte să o băgați la cuptor, loviți ușor cratița de blatul de lucru pentru a ajuta eventualele bule de aer din interiorul cremei să iasă afară.
    • Nu gătiți crema de zahăr ars în exces, pentru că își pierde textura cremoasă și devine fermă și cauciucată. Scoateți cratița din cuptor când partea din mijloc încă este ușor fluidă și "tremură" atunci când mișcați tava. Aveți în vedere că se va mai întări pe măsură ce se răcește.

    Întrebări frecvente

    Care este diferența dintre crema de zahăr ars și creme brulee?

    La crema de zahăr ars, laptele se toarnă peste zahărul caramelizat și se gătesc împreună în cuptor. La creme brulee, zahărul se presară peste crema coaptă și se caramelizează cu o torță.

    Care este secretul pentru o cremă de zahăr ars fără găurele?

    Ca să nu aibă găurele în secțiune, crema de zahăr ars trebuie gătită la temperatură mică (150-160 de grade) pe într-o tavă cu apă. Apa din tavă nu trebuie să ajungă la fierbere, de aceea periodic se deschide cuptorul și se mai adaugă apă rece.

    Pot face cremă de zahăr ars într-un vas de sticlă (vas de Jena)?

    Da, se poate. Trebuie să caramelizați zahărul într-o tigaie, apoi să îl turnați în vasul de sticlă ușor încălzit în cuptor sau așezat pe un suport metalic ca să nu se spargă din cauza șocului termic. Apoi urmați pașii din rețetă.

    De ce mi se rupe crema de zahăr ars?

    Pot fi câteva motive pentru care crema de zahăr ars se rupe:
    1. ați copt-o prea mult și a devenit cauciucată
    2. nu ați lăsat-o să se răcească lent, înainte să o băgați la frigider
    3. nu ați lăsat-o să se răcească suficient la frigider
    4. nu ați desprins bine marginile cremei de forma de copt
    5. nu ați răsturnat-o pe platou cu o mișcare bruscă și hotărâtă

    crema de zahar ars

    Rețete asemănătoare

    Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

    • Tort cremă de zahăr ars
      Tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă
    • mousse de capsuni cu frisca
      Mousse de căpşuni cu frișcă naturală
    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • Rulouri din foietaj cu crema de vanilie
      Rulouri din foietaj cu cremă de vanilie

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas

    Această rețetă de cremă de zahăr ars, are doar 5 ingrediente, este foarte ușor de făcut și iese perfect de fiecare dată!
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 1 hour hour 10 minutes minutes
    răcire: 6 hours hours
    Timp total: 7 hours hours 20 minutes minutes
    Număr de porții: 8
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână

    Ingrediente
     

    pentru cremă - tavă cu diametrul 20 cm

    • 8 ouă (mărime M, la temperatura camerei)
    • 1 litru lapte integral (min. 3,5% grasime)
    • 100 g zahăr tos
    • un praf de sare
    • 1 lingură extract de vanilie (sau 2 pliculețe zahăr Bourbon)

    pentru caramelizat

    • 150 g zahar tos
    • 2 linguri de apă

    Notă: Eu prefer deseturile mai puțin dulci, de aceea reduc pe cât posibil cantitatea de zahăr. Dacă doriți un desert mai dulce, puteți pune 150-200 g zahăr în cremă și 200 g zahăr pentru caramelizat.

      Instrucțiuni de preparare
       

      tavă cu diametrul 20 cm

      • Într-un vas spargeți cele 8 ouă, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Mixați 2-3 minute până când ouăle se deschid ușor la culoare, apoi turnați laptele rece. Lăsați amestecul deoparte.
        pregatire crema de lapte si oua
      • Într-o cratiță puneți zahărul și 2 linguri de apă. Lăsați zahărul să se caramelizeze la foc mediu spre mic.
        caramelizare zahar
      • Nu amestecați cu nimic, ci doar rotiți cratița din când în când până când zahărul devine brun-auriu. Cu cât zahărul e mai deschis la culoare, cu atât sosul va fi mai dulce. Cu cât este mai închis, cu atât are o aromă mai intensă. Atenție să nu se ardă pentru că devine amar!
        crema de zahar ars - culoare zahar caramelizat
      • Așezați cratița cu zahăr caremelizat într-o tavă adâncă și turnați amestecul de lapte și ouă printr-o sită.
        crema turnata in cratita
      • Turnați apă rece în tavă până la jumătate din înălțimea cratiței și dați tava la cuptor, la 150 de grade. Cuptorul să fie preîncălzit! Crema e gata în 60-90 de minute, depinde de cuptor. La mine a durat 70 de minute.
        crema de zahar ars - apa in tava
      • La fiecare 15 minute deschideți cuptorul și turnați în tavă o ceașcă (~ 150 ml) de apă rece. Astfel apa din tavă nu va ajunge să fiarbă, iar crema se încheagă lent, fără bule de aer.
        apa rece in cuptor
      • Lăsați cratița cu cremă să se răcorească în tavă, apoi pe un grătar până la răcirea completă. O acoperiți cu un capac și o dați la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.
        crema de zahar ars - racire
      • Treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței ca să separați crema de pereții formei.
        dezlipire margini cu cutitul
      • Așezați deasupra un platou încăpător și puțin adânc și răsturnați crema dintr-o singură mișcare. Loviți ușor fundul cratiței până când simțiți că s-a desprins crema. Siropul se va scurge de jur împrejurul cremei, pe platou.
        reteta crema de zahar ars rasturnata

      Bine de știut:

      • Pentru o cremă mai bogată, puteți înlocui o parte din lapte cu smântână pentru frișcă, lapte evaporat sau cu lapte condensat. Dacă folosiți lapte condensat îndulcit, ajustați cantitatea de zahăr!
      • Puteți carameliza zahărul direct în forma de copt sau într-o tigaie și apoi să îl distribuiți în 4-6 forme mai mici. Obțineți astfel porții individuale, foarte potrivite pentru servit la mese festive.
      • Nu folosiți tăvi cu inel detașabil! Nu sunt suficient de etanșe, iar compoziția lichidă de lapte și ouă va curge pe la margini!
      • Nu amestecați în zahărul pus la caramelizat! Este suficient doar să mișcați și să rotiți din când în când cratița!
      • Odată ce zahărul începe să își schimbe culoarea, nu plecați de lângă cratiță pentru că se poate arde în câteva secunde!
      • Înainte să o băgați la cuptor, loviți ușor cratița de blatul de lucru pentru a ajuta eventualele bule de aer din interiorul cremei să iasă afară.
      • Nu gătiți crema de zahăr ars în exces, pentru că își pierde textura cremoasă și devine fermă și cauciucată. Scoateți cratița din cuptor când partea din mijloc încă este ușor fluidă și "tremură" atunci când mișcați tava. Aveți în vedere că se va mai întări pe măsură ce se răcește.
      Valori nutriționale
      Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
      Valori per porție
      Calorii
      271
      % doza zilnică recomandată*
      Grăsimi
       
      8
      g
      12
      %
      Colesterol
       
      179
      mg
      60
      %
      Carbohidrați
       
      40
      g
      13
      %
      Zahăr
       
      40
      g
      44
      %
      Proteine
       
      10
      g
      20
      %
      Vitamina A
       
      446
      IU
      9
      %
      Calciu
       
      184
      mg
      18
      %
      * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

      Note:

      1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

      2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

      Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

      Din aceeași categorie

      • Rulouri cu scortisoara la airfryer
        Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
      • pasat cu lapte si unt
        Păsat cu lapte și unt - rețeta tradițonală de crupe de porumb fierte în lapte
      • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
        Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
      • Reteta minciunele din aluat fara drojdie
        Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan

      Reader Interactions

      Lasă un comentariu Anulează răspunsul

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Recipe Rating




      Bara principală

      Iuliana Sbirnea
      Despre Iuliana
      Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
      Citește despre mine, aici →
      • ciorba din cap de peste
        Ciorbă din cap de pește cu orez
      • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
        Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
      • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
        Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
      • cei mai buni cartofi la cuptor
        Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

      Rețete de sezon

      • Rețete cu dovlecei
      • Rețete cu vinete
      • Rețete cu mere
      • Rețete cu prune

      Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

      Nou pe blog

      Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

      • storceag de sturion
        Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
      • gogosari in sos de mustar cu miere
        Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
      • prajitura desteapta cu vanilie
        Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
      • chiftele în tavă la airfryer
        Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

      4 conserve care să nu lipsească din cămară

      Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

      • Suc de roşii rapid, 100% natural
        Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
      • Ardei iuți în oțet
        Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
      • Pasta de ardei kapia
        Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
      • Gogoşari la oţet pentru iarnă
        Gogoşari la oţet pentru iarnă

      4 REȚETE SIMPLE DE GEM

      Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

      • Gem de smochine
        Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
      • Gem de struguri
        Gem de struguri
      • Gem de gutui
        Gem de gutui
      • gem de prune
        Gem de prune simplu și bun, 100% natural

      TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

      Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

      • Tort de mere caramelizate
        Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
      • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
        Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
      • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
        Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
      • Tort Tiramisu rețeta clasică
        Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
      MAI MULTE REȚETE DE TORT

      La plăcinte, înainte!

      Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

      • Cea mai usoara placinta cu mere
        Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
      • placinta cu branza dulce
        Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
      • placinta cu carne tocata
        Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
      • Placinta cu dovleac
        Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

      Inspirație culinară pentru fiecare zi

      Rețete dietetice
      retete 30 minute
      Rețete rapide

      ARTICOLE UTILE

      • tipuri de gelatina foi si granule
        Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
      • praf de copt
        Praf de copt - când, cât și cum se folosește
      • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
        Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
      • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
        Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
      VEZI MAI MULTE ARTICOLE

      ACTUALIZATE RECENT

      Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

      • prajitura Fanta
        Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
      • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
        Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
      • Tort Medovik
        Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
      • Tiramisu
        Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

      Footer

      ↑ SUS ↑
      • Politica cookies
      • Politica de confidențialitate

      • Contact
      • Blog
      • FAQ

      Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


      Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.