Timp estimat pentru citit: 11 minute
Această rețetă de cremă de zahăr ars, are doar 5 ingrediente, este foarte ușor de făcut și iese perfect de fiecare dată. Foarte fină, mătăsoasă, cu arome de vanilie, scăldată într-un sos delicios de caramel.
Crema de zahăr ars este unul dintre cele mai populare deserturi. Făcută rapid, din câteva ingrediente ieftine, este elegantă și delicioasă.
În esență, este un desert pregătit din lapte, ouă și zahăr, copt lent, la temperatură mică, în baie de apă. Crema formată este răsturnată pe un platou dezvăluind un sos bogat de caramel care inundă platoul. Minunat și spectaculos acest desert!
Iar partea bună este că se poate pregăti în avans, ceea ce îl face desertul ideal pentru sărbători sau mesele cu musafiri.
Dacă vă plac deserturile cremoase, încercați și rețeta mea de cremă catalană sau Ashta, budinca libaneză de lapte cu banane.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru cremă de zahăr ars
Deoarece rețeta clasică de crema de zahăr ars are o listă atât de scurtă de ingrediente, fiecare este important în ecuația acestui desert și trebuie să ne asigurăm că sunt proaspete și de calitate.
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
- ouă - la temperatura camerei. Ele sunt cele care fac crema să se închege. Dacă folosiți ouă proaspete, de țară crema va avea o culoare mai frumoasă.
- lapte integral - cu minim 3,5% grăsime. Nu vă recomand lapte slab sau degresat.
- zahăr tos - se folosește pentru sosul de caramel și pentru a da dulceață cremei.
- sare - echilibrează gustul dulce și pune în evidență aromele. Nu o omiteți!
- vanilie - este aroma de bază în cremă, de aceea vă recomand să folosiți un extract natural, pastă de vanilie sau zahăr vanilat Bourbon.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face crema de zahăr ars
Iată mai jos rețeta în imagini, explicată pas cu pas pentru o reușită sigură! Dacă vreți să o tipăriți, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării.
1.Într-un vas spargeți cele 8 ouă, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Mixați 2-3 minute până când ouăle se deschid ușor la culoare, apoi turnați laptele rece. Lăsați amestecul deoparte.
2. Într-o cratiță puneți zahărul și 2 linguri de apă. Lăsați zahărul să se caramelizeze la foc mediu spre mic.
3. Nu amestecați cu nimic, ci doar rotiți cratița din când în când, până când zahărul devine brun-auriu. Cu cât zahărul e mai deschis la culoare, cu atât sosul va fi mai dulce. Cu cât este mai închis, cu atât are o aromă mai intensă. Atenție să nu se ardă pentru că devine amar!
4. Așezați cratița cu zahăr caremelizat într-o tavă adâncă și turnați amestecul de lapte și ouă printr-o sită.
5. Turnați apă rece în tavă până la jumătate din înălțimea cratiței și dați tava la cuptor, la 150 de grade. Cuptorul să fie preîncălzit! Crema e gata în 60-90 de minute, depinde de cuptor. La mine a durat 70 de minute.
6. La fiecare 15 minute deschideți cuptorul și turnați în tavă o ceașcă (~ 150 ml) de apă rece. Astfel apa din tavă nu va ajunge să fiarbă, iar crema se încheagă lent, fără bule de aer.
7. Lăsați cratița cu cremă să se răcorească în tavă, apoi pe un grătar până la răcirea completă. O acoperiți cu un capac și o dați la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.
8. Treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței ca să separați crema de pereții formei.
9. Așezați deasupra un platou încăpător și puțin adânc și răsturnați crema dintr-o singură mișcare. Loviți ușor fundul cratiței până când simțiți că s-a desprins crema. Siropul se va scurge de jur împrejurul cremei, pe platou.
Variante ale rețetei
Crema de zahăr ars este un desert clasic, care nu suportă prea multe variații. Totuși, puteți personaliza acest desert, adăugându-i câteva arome:
- Lapte de cocos - folosit în locul laptelui integral, va aduce o superbă aromă exotică
- Scorțișoară - dacă vă place aroma ei, puteți adăuga un praf fin de scorțișoară în amestecul de lapte și ouă. Aveți în vedere că se va modifica puțin culoarea cremei. O altă variantă ar fi să folosiți batoane de scorțișoară.
- Citrice - aroma cojilor de lămâie sau de portocală infuzate în lapte se potrivește minunat în crema de zahăr ars.
- Suc de lămâie - veți obține un sos de caramel cu o aromă interesantă și plăcută, dacă în loc de apă folosiți 2 linguri de suc de lămâie atunci când caramelizați zahărul.
Sfat: dacă folosiți batoane de scorțișoară și coji rase de citrice, infuzați-le pentru câteva minute în laptele adus la temperatura de fierbere. Apoi strecurați laptele și lăsați-l să se răcorească înainte de a-l turna peste ouăle frecate cu zahărul.
Cum se păstrează
Păstrați crema de zahăr ars la frigider într-un recipient cu capac sau acoperită ccu folie alimentară, până la 4 zile.
Nu vă recomand să o congelați, pentru că își pierde consistența și textura netedă.
Sfaturi pentru cea mai bună cremă de zahăr ars
- Pentru o cremă mai bogată, puteți înlocui o parte din lapte cu smântână pentru frișcă, lapte evaporat sau cu lapte condensat. Dacă folosiți lapte condensat îndulcit, ajustați cantitatea de zahăr!
- Puteți carameliza zahărul direct în forma de copt sau într-o tigaie și apoi să îl distribuiți în 4-6 forme mai mici. Obțineți astfel porții individuale, foarte potrivite pentru servit la mese festive.
- Nu folosiți tăvi cu inel detașabil! Nu sunt suficient de etanșe, iar compoziția lichidă de lapte și ouă va curge pe la margini!
- Nu amestecați în zahărul pus la caramelizat! Este suficient doar să mișcați și să rotiți din când în când cratița!
- Odată ce zahărul începe să își schimbe culoarea, nu plecați de lângă cratiță pentru că se poate arde în câteva secunde!
- Înainte să o băgați la cuptor, loviți ușor cratița de blatul de lucru pentru a ajuta eventualele bule de aer din interiorul cremei să iasă afară.
- Nu gătiți crema de zahăr ars în exces, pentru că își pierde textura cremoasă și devine fermă și cauciucată. Scoateți cratița din cuptor când partea din mijloc încă este ușor fluidă și "tremură" atunci când mișcați tava. Aveți în vedere că se va mai întări pe măsură ce se răcește.
Întrebări frecvente
La crema de zahăr ars, laptele se toarnă peste zahărul caramelizat și se gătesc împreună în cuptor. La creme brulee, zahărul se presară peste crema coaptă și se caramelizează cu o torță.
Ca să nu aibă găurele în secțiune, crema de zahăr ars trebuie gătită la temperatură mică (150-160 de grade) pe într-o tavă cu apă. Apa din tavă nu trebuie să ajungă la fierbere, de aceea periodic se deschide cuptorul și se mai adaugă apă rece.
Da, se poate. Trebuie să caramelizați zahărul într-o tigaie, apoi să îl turnați în vasul de sticlă ușor încălzit în cuptor sau așezat pe un suport metalic ca să nu se spargă din cauza șocului termic. Apoi urmați pașii din rețetă.
Pot fi câteva motive pentru care crema de zahăr ars se rupe:
1. ați copt-o prea mult și a devenit cauciucată
2. nu ați lăsat-o să se răcească lent, înainte să o băgați la frigider
3. nu ați lăsat-o să se răcească suficient la frigider
4. nu ați desprins bine marginile cremei de forma de copt
5. nu ați răsturnat-o pe platou cu o mișcare bruscă și hotărâtă
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru cremă - tavă cu diametrul 20 cm
- 8 ouă (mărime M, la temperatura camerei)
- 1 litru lapte integral (min. 3,5% grasime)
- 100 g zahăr tos
- un praf de sare
- 1 lingură extract de vanilie (sau 2 pliculețe zahăr Bourbon)
pentru caramelizat
- 150 g zahar tos
- 2 linguri de apă
Notă: Eu prefer deseturile mai puțin dulci, de aceea reduc pe cât posibil cantitatea de zahăr. Dacă doriți un desert mai dulce, puteți pune 150-200 g zahăr în cremă și 200 g zahăr pentru caramelizat.
Instrucțiuni de preparare
tavă cu diametrul 20 cm
- Într-un vas spargeți cele 8 ouă, adăugați zahărul, sarea și vanilia. Mixați 2-3 minute până când ouăle se deschid ușor la culoare, apoi turnați laptele rece. Lăsați amestecul deoparte.
- Într-o cratiță puneți zahărul și 2 linguri de apă. Lăsați zahărul să se caramelizeze la foc mediu spre mic.
- Nu amestecați cu nimic, ci doar rotiți cratița din când în când până când zahărul devine brun-auriu. Cu cât zahărul e mai deschis la culoare, cu atât sosul va fi mai dulce. Cu cât este mai închis, cu atât are o aromă mai intensă. Atenție să nu se ardă pentru că devine amar!
- Așezați cratița cu zahăr caremelizat într-o tavă adâncă și turnați amestecul de lapte și ouă printr-o sită.
- Turnați apă rece în tavă până la jumătate din înălțimea cratiței și dați tava la cuptor, la 150 de grade. Cuptorul să fie preîncălzit! Crema e gata în 60-90 de minute, depinde de cuptor. La mine a durat 70 de minute.
- La fiecare 15 minute deschideți cuptorul și turnați în tavă o ceașcă (~ 150 ml) de apă rece. Astfel apa din tavă nu va ajunge să fiarbă, iar crema se încheagă lent, fără bule de aer.
- Lăsați cratița cu cremă să se răcorească în tavă, apoi pe un grătar până la răcirea completă. O acoperiți cu un capac și o dați la frigider pentru cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.
- Treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței ca să separați crema de pereții formei.
- Așezați deasupra un platou încăpător și puțin adânc și răsturnați crema dintr-o singură mișcare. Loviți ușor fundul cratiței până când simțiți că s-a desprins crema. Siropul se va scurge de jur împrejurul cremei, pe platou.
Bine de știut:
- Pentru o cremă mai bogată, puteți înlocui o parte din lapte cu smântână pentru frișcă, lapte evaporat sau cu lapte condensat. Dacă folosiți lapte condensat îndulcit, ajustați cantitatea de zahăr!
- Puteți carameliza zahărul direct în forma de copt sau într-o tigaie și apoi să îl distribuiți în 4-6 forme mai mici. Obțineți astfel porții individuale, foarte potrivite pentru servit la mese festive.
- Nu folosiți tăvi cu inel detașabil! Nu sunt suficient de etanșe, iar compoziția lichidă de lapte și ouă va curge pe la margini!
- Nu amestecați în zahărul pus la caramelizat! Este suficient doar să mișcați și să rotiți din când în când cratița!
- Odată ce zahărul începe să își schimbe culoarea, nu plecați de lângă cratiță pentru că se poate arde în câteva secunde!
- Înainte să o băgați la cuptor, loviți ușor cratița de blatul de lucru pentru a ajuta eventualele bule de aer din interiorul cremei să iasă afară.
- Nu gătiți crema de zahăr ars în exces, pentru că își pierde textura cremoasă și devine fermă și cauciucată. Scoateți cratița din cuptor când partea din mijloc încă este ușor fluidă și "tremură" atunci când mișcați tava. Aveți în vedere că se va mai întări pe măsură ce se răcește.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu