Go Back
+ servings
prajitura tosca cu mac si crema de vanilie
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Prăjitura Tosca

Iată rețeta pas cu pas pentru prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie - un desert minunat pentru ocazii speciale!
Preparare30 minutes
Gătire15 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: internationala
Porții: 25
Calories: 635kcal

Ingrediente

pentru o tavă de 32x20x7 cm

    crema de vanilie

    • 5 gălbenușuri
    • 100 g zahăr
    • 500 ml lapte integral, cu 3,5% grăsime
    • 50 g amidon
    • 150 g unt 80-82% grăsime
    • 1 linguriță extract de vanilie

    blat cu mac

    stratul de biscuiți

    • 200 biscuiți
    • 200 ml cafea expresso sau ness rece
    • 20 ml rom sau coniac opțional

    glazura

    • 150 g ciocolata neagră sau amăruie min. 50% cacao
    • 200 ml smântână pentru frișcă 30-32% grăsime

    Mod de preparare

    pentru o tavă de 32x20x7 cm

      crema de vanilie

      • Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul, vanilia, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece (din cei 500 ml specificați la ingrediente). Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
        pregatire crema de vanilie
      • Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. După ce crema se îngroașă o mai lăsați pe foc încă 1 minut pentru a se stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
        prajitura norvegiana - fierbere crema
      • Lăsați crema să se răcească complet, la temperatura camerei, acoperită cu o folie alimentară lipită chiar pe suprafață, ca să nu facă crustă.
        racire crema de vanilie acoperita cu folie
      • Puneți untul moale într-un bol și îl mixați până devine spumos. Încorporați apoi puțin câte puțin din crema de vanilie în spuma de unt, mixând continuu.
        preparare crema de vanilie cu unt

      blat cu mac

      • Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul și mixați din nou până aveți o bezea tare și lucioasă.
        reteta Verdens Beste - frisca
      • Adăugați semințele de mac și făina și le încorporați cu mișcări ușoare, cu un tel de mână, nu cu mixerul!
        preparare blat cu seminte de mac
      • Turnați compozitia în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelați.
        blat cu mac in tava pentru reteta de prajitura Tosca
      • Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit, la 175 C pentru 15 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Răsturnați blatul pe un grătar și lăsați-l să se răcească.
        testul cu scobitoarea prajitura Tosca

      asamblare

      • Puneți blatul înapoi în tava în care l-ați copt sau pe un platou și montați un inel metalic în jurul lui. Turnați crema de vanilie peste blat și nivelați.
        cum se monteaza prajitura Tosca
      • Puneți romul sau coniacul în cafeaua rece, apoi înmuiați biscuiții pentru 1 secundă și îi așezați în tavă peste crema de vanilie.
        strat de biscuiti pentru prajitura Tosca

      glazura de ciocolată

      • Puneți smântâna să se încălzească într-un vas. Când începe să se umfle pe margini, stingeți focul și adăugați ciocolata mărunțită cu un cuțit.
        preparare glazura de ciocolata
      • Lăsați ciocolata să se topească pentru 10 minute, apoi amestecați energic cu un tel de mână până obțineți un sos omogen și turnați imediat glazura peste stratul de biscuiți. Nivelați rapid cu o spatulă.
        glazurare cu ciocolata

      păstrare și porționare

      • Acoperiți tava cu folie alimentară și dați prăjitura peste noapte la frigider.
        prajitura acoperita cu folie alimentara pentru racire
      • Pentru felii frumoase, tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă, udat cu apă caldă după fiecare tăietură.
        prajitura tosca cu mac si crema de vanilie

      Video

      Notă

      La început blatul cu mac poate părea ușor uscat dar în timp ce prăjitura stă la frigider el va trage din umiditatea cremei și se va înmuia. Nu vă recomand să îl însiropați!
      Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

      Nutrition

      Calorii: 635kcal | Carbohidrați: 101g | Proteine: 10g | Grăsimi: 22g | Colesterol: 63mg | Fibre: 4g | Zahăr: 37g | Vitamina A: 372IU | Calciu: 129mg