Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul, vanilia, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece (din cei 500 ml specificați la ingrediente). Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. După ce crema se îngroașă o mai lăsați pe foc încă 1 minut pentru a se stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
Lăsați crema să se răcească complet, la temperatura camerei, acoperită cu o folie alimentară lipită chiar pe suprafață, ca să nu facă crustă.
Puneți untul moale într-un bol și îl mixați până devine spumos. Încorporați apoi puțin câte puțin din crema de vanilie în spuma de unt, mixând continuu.
blat cu mac
Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul și mixați din nou până aveți o bezea tare și lucioasă.
Adăugați semințele de mac și făina și le încorporați cu mișcări ușoare, cu un tel de mână, nu cu mixerul!
Turnați compozitia în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelați.
Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit, la 175 C pentru 15 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Răsturnați blatul pe un grătar și lăsați-l să se răcească.
asamblare
Puneți blatul înapoi în tava în care l-ați copt sau pe un platou și montați un inel metalic în jurul lui. Turnați crema de vanilie peste blat și nivelați.
Puneți romul sau coniacul în cafeaua rece, apoi înmuiați biscuiții pentru 1 secundă și îi așezați în tavă peste crema de vanilie.
glazura de ciocolată
Puneți smântâna să se încălzească într-un vas. Când începe să se umfle pe margini, stingeți focul și adăugați ciocolata mărunțită cu un cuțit.
Lăsați ciocolata să se topească pentru 10 minute, apoi amestecați energic cu un tel de mână până obțineți un sos omogen și turnați imediat glazura peste stratul de biscuiți. Nivelați rapid cu o spatulă.
păstrare și porționare
Acoperiți tava cu folie alimentară și dați prăjitura peste noapte la frigider.
Pentru felii frumoase, tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă, udat cu apă caldă după fiecare tăietură.
Video
Notă
La început blatul cu mac poate părea ușor uscat dar în timp ce prăjitura stă la frigider el va trage din umiditatea cremei și se va înmuia. Nu vă recomand să îl însiropați!