Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie - rețeta pas cu pas

40 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie este un desert minunat pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru a îndulci o zi obișnuită. Este formată din 4 straturi cu texturi contrastane ceea ce îi dă un gust și un aspect deosebit.

prajitura tosca cu mac si crema de vanilie

Prăjitura Tosca are un aspect deosebit, ceea ce o face vedetă pe orice masă festivă și va fi prăjitura către care se îndreaptă toate privirile și toate mâinile. Dispare prima de pe platouri și e cea mai lăudată.

Rețeta nu e grea deloc, cere doar puțină răbdare, fiind o prăjitură care se lucrează în straturi.

Dacă vă plac deserturile cu semințe de mac, vă sugerez să încercați și rețeta de chec cu lămâie și mac. După mine, e cel mai bun chec din lume!

prajitura tosca cu mac si crema de vanilie
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se face prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Prăjitura Tosca nu necesită ingrediente scumpe sau greu de găsit. Folosim ingrediente pe care poate că deja le aveți în casă. Las mai jos ingredientele pentru fiecare componentă a prăjiturii în parte ca să fie ușor de urmărit.

Din cardul de rețetă de la final, puteți salva sau tipări lista completă a ingredientelor.

ingrediente pentru crema de vanilie cu unt

ingrediente crema de vanilie
  • 5 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 500 ml lapte (integral, cu 3,5% grăsime)
  • 50 g amidon
  • 150 g unt (80-82% grăsime)
  • 1 linguriță extract de vanilie

ingrediente pentru blatul de bezea cu mac

ingrediente blat cu seminte de mac prajitura Tosca
  • 5 albușuri
  • 50 g făină (tip 000)
  • 100 g zahăr
  • 50 g mac
  • ½ linguriță praf de copt
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare

ingrediente pentru stratul de biscuiți și glazura de ciocolată

ingrediente glazura prajitura Tosca

stratul de biscuiți

  • 200 biscuiți
  • 200 ml cafea expresso sau ness (rece)
  • 20 ml rom sau coniac (opțional)

glazura

  • 150 g ciocolata neagră sau amăruie (min. 50% cacao)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (30-32% grăsime)

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum se face prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie

Având mai multe straturi, este o prăjitură care se preătește pas cu pas. La început vom pregăti crema de vanilie pentru că are nevoie de timp să se răcească.

Cât timp se răcește crema, ne ocupăm de blatul de albușuri cu mac. Montăm prăjitura punând crema de vanilie peste blat, apoi biscuiți trecuți prin cafea și la final glazura de ciocolată topită.

Am pregătit pentru voi rețeta în imagini, pas cu pas ca să fie ușor de urmărit. La finalul postării găsiți și rețeta în format video postată pe canalul de YouTube.

preparare cremă de vanilie cu unt

pregatire crema de vanilie

1. Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul, vanilia, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece (din cei 500 ml specificați la ingrediente). Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.

prajitura norvegiana - fierbere crema

2. Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. După ce crema se îngroașă o mai lăsați pe foc încă 1 minut pentru a se stabiliza amidonul. Amestecați continuu.

racire crema de vanilie acoperita cu folie

3. Lăsați crema să se răcească complet, la temperatura camerei, acoperită cu o folie alimentară lipită chiar pe suprafață, ca să nu facă crustă.

preparare crema de vanilie cu unt

4. Puneți untul moale într-un bol și îl mixați până devine spumos. Încorporați apoi puțin câte puțin din crema de vanilie în spuma de unt, mixând continuu.

preparare blat fraged cu semințe de mac

albusuri batute spuma

5. Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul și mixați din nou până aveți o bezea tare și lucioasă.

preparare blat cu seminte de mac

6. Adăugați semințele de mac și făina și le încorporați cu mișcări ușoare, cu un tel de mână, nu cu mixerul!

blat cu mac in tava pentru reteta de prajitura Tosca

7. Turnați compozitia într-o tavă cu dimensiunile de 32x20x7 cm tapetată cu hârtie de copt. Nivelați.

testul cu scobitoarea prajitura Tosca

8. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit, la 175 C pentru 15 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Răsturnați blatul pe un grătar și lăsați-l să se răcească.

cum se montează prăjitura Tosca

cum se monteaza prajitura Tosca

9. Puneți blatul înapoi în tava în care l-ați copt sau pe un platou și montați un inel metalic în jurul lui. Turnați crema de vanilie peste blat și nivelați.

strat de biscuiti pentru prajitura Tosca

10. Puneți romul sau coniacul în cafeaua rece, apoi înmuiați biscuiții pentru 1 secundă și îi așezați în tavă peste crema de vanilie.

glazura de ciocolată

preparare glazura de ciocolata

11. Puneți smântâna să se încălzească într-un vas. Când începe să se umfle pe margini, stingeți focul și adăugați ciocolata mărunțită cu un cuțit.

glazurare cu ciocolata

12. Lăsați ciocolata să se topească pentru 10 minute, apoi amestecați energic cu un tel de mână până obțineți un sos omogen și turnați imediat glazura peste stratul de biscuiți. Nivelați rapid cu o spatulă.

răcire și servire

prajitura acoperita cu folie alimentara pentru racire

13. Acoperiți tava cu folie alimentară și dați prăjitura peste noapte la frigider.

prajitura tosca cu mac si crema de vanilie

14. Pentru felii frumoase, tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă, udat cu apă caldă după fiecare tăietură.

Ce puteți înlocui în rețetă

Dacă vreți să adaptați rețeta după gusturile voastre iată ce puteți înlocui:

  • semințe de mac - puteți folosi în schimb: nucă de cocos, miez de nucă sau migdale măcinate. Veți obține un aspect diferit dar prăjitura va fi de asemenea delicioasă.
  • ciocolată neagră - puteți glazura prăjitura și cu ciocolată albă, dacă vă place mai mult
  • cafea - dacă nu doriți să înmuiați biscuiții în cafea, puteți face un sirop din apă cu zahăr pe care să îl aromatizați după preferință cu: vanilie, rom, coji de lămâie sau de portocală. Mai puteți folosi zeama de la un compot sau un suc de portocale, de exemplu.

prajitura tosca cu mac si crema de vanilie

Cum se păstrează

Păstrați prăjitura într-o caserolă cu capac, la frigider. Nu vă recomand să o congelați.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

La început blatul cu mac poate părea ușor uscat dar în timp ce prăjitura stă la frigider el va trage din umiditatea cremei și se va înmuia. Nu vă recomand să îl însiropați!

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • prăjitură cu cremă și cafea pe platou
    Prăjitură cu cremă de nuci și cafea - rețeta cu foi de pandișpan și ness
  • Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta
    Prăjitura Malaga cu stafide și rom
  • Prajitura-Figaro_reteta
    Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
  • prăjitura chinezoaica
    Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

prajitura tosca cu mac si crema de vanilie

Prăjitura Tosca

Iată rețeta pas cu pas pentru prăjitura Tosca cu mac și cremă de vanilie - un desert minunat pentru ocazii speciale!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 25
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru o tavă de 32x20x7 cm

crema de vanilie

  • 5 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 500 ml lapte (integral, cu 3,5% grăsime)
  • 50 g amidon
  • 150 g unt (80-82% grăsime)
  • 1 linguriță extract de vanilie

blat cu mac

  • 5 albușuri
  • 50 g făină (tip 000)
  • 100 g zahăr
  • 50 g mac
  • ½ linguriță praf de copt
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare

stratul de biscuiți

  • 200 biscuiți
  • 200 ml cafea expresso sau ness (rece)
  • 20 ml rom sau coniac (opțional)

glazura

  • 150 g ciocolata neagră sau amăruie (min. 50% cacao)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (30-32% grăsime)

Instrucțiuni de preparare
 

pentru o tavă de 32x20x7 cm

    crema de vanilie

    • Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul, vanilia, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece (din cei 500 ml specificați la ingrediente). Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
      pregatire crema de vanilie
    • Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros. Când laptele începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. După ce crema se îngroașă o mai lăsați pe foc încă 1 minut pentru a se stabiliza amidonul. Amestecați continuu.
      prajitura norvegiana - fierbere crema
    • Lăsați crema să se răcească complet, la temperatura camerei, acoperită cu o folie alimentară lipită chiar pe suprafață, ca să nu facă crustă.
      racire crema de vanilie acoperita cu folie
    • Puneți untul moale într-un bol și îl mixați până devine spumos. Încorporați apoi puțin câte puțin din crema de vanilie în spuma de unt, mixând continuu.
      preparare crema de vanilie cu unt

    blat cu mac

    • Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Adăugați zahărul și mixați din nou până aveți o bezea tare și lucioasă.
      reteta Verdens Beste - frisca
    • Adăugați semințele de mac și făina și le încorporați cu mișcări ușoare, cu un tel de mână, nu cu mixerul!
      preparare blat cu seminte de mac
    • Turnați compozitia în tava tapetată cu hârtie de copt și nivelați.
      blat cu mac in tava pentru reteta de prajitura Tosca
    • Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit, la 175 C pentru 15 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Răsturnați blatul pe un grătar și lăsați-l să se răcească.
      testul cu scobitoarea prajitura Tosca

    asamblare

    • Puneți blatul înapoi în tava în care l-ați copt sau pe un platou și montați un inel metalic în jurul lui. Turnați crema de vanilie peste blat și nivelați.
      cum se monteaza prajitura Tosca
    • Puneți romul sau coniacul în cafeaua rece, apoi înmuiați biscuiții pentru 1 secundă și îi așezați în tavă peste crema de vanilie.
      strat de biscuiti pentru prajitura Tosca

    glazura de ciocolată

    • Puneți smântâna să se încălzească într-un vas. Când începe să se umfle pe margini, stingeți focul și adăugați ciocolata mărunțită cu un cuțit.
      preparare glazura de ciocolata
    • Lăsați ciocolata să se topească pentru 10 minute, apoi amestecați energic cu un tel de mână până obțineți un sos omogen și turnați imediat glazura peste stratul de biscuiți. Nivelați rapid cu o spatulă.
      glazurare cu ciocolata

    păstrare și porționare

    • Acoperiți tava cu folie alimentară și dați prăjitura peste noapte la frigider.
      prajitura acoperita cu folie alimentara pentru racire
    • Pentru felii frumoase, tăiați prăjitura cu un cuțit cu lamă lungă, udat cu apă caldă după fiecare tăietură.
      prajitura tosca cu mac si crema de vanilie

    Bine de știut:

    La început blatul cu mac poate părea ușor uscat dar în timp ce prăjitura stă la frigider el va trage din umiditatea cremei și se va înmuia. Nu vă recomand să îl însiropați!
    Valori nutriționale
    Prăjitura Tosca
    Valori per porție
    Calorii
    635
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    22
    g
    34
    %
    Colesterol
     
    63
    mg
    21
    %
    Carbohidrați
     
    101
    g
    34
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    37
    g
    41
    %
    Proteine
     
    10
    g
    20
    %
    Vitamina A
     
    372
    IU
    7
    %
    Calciu
     
    129
    mg
    13
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
    Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

    👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

    Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

    🍪 Abonează-te aici

    Din aceeași categorie

    • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
      Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
    • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
      Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
    • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
      Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
    • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
      Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
    40 shares

    Comentarii

    1. Doina a zis

      ianuarie 30, 2024 at 4:08 pm

      Buna ziua. Va urmaresc cu interes. Prezentați și explicați perfect. Îndrăznesc doar sa vă întreb dacă , de obicei, coaceți aluaturile dospite sau nu cu ventilație sau fara. Prea putini bloggeri culinari spun: coacem in cuptorul preîncălzit cu căldură de sus și jos cu sau fara ventilatie. Eu am achiziționat de curând un cuptor electric și până mă obisnuiesc... De exemplu blatul l-ați copt cu ventilație sau doar căldură de sus și jos. Sărățele de exemplu cum sa le coc? Asta pentru că aveți , cred, experienta.Multumesc și mă iertați de îndrăzneală. Toate cele bune.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        ianuarie 30, 2024 at 4:54 pm

        Bună ziua. Eu vă spun cum procedez eu la cuptorul meu Arctic. Nu știu dacă e la fel la toate cuptoarele, sper să vă ajute. În general coc totul doar cu căldură sus și jos,fără ventilație.
        Ventilația mai adaugă 20 de grade în plus peste temperatura setată. De exemplu dacă ați setat temperatura la 180 de grade cu căldură sus și jos, dacă porniți și ventilația, veți avea în cuptor 200 de grade.
        Ventilația o folosesc doar când coc 2 tăvi de plăcintă sau de friptură odată sau 2 cozonaci odată. Asta pentru că ajută să circule aerul printre tăvi. Dar sincer, sunt foarte rare situațiile astea.
        Mai pornesc venitlația în ultimele 5-10 minute de coacere când am o prăjitură sau un blat pe care parcă l-aș vrea un pic mai rumenit sau mai uscat la suprafață. Cu ventilație se rumenește uniform.
        Sper să vă ie de folos explicația mea. Vă îmbrățișez! Numai bine!

        Răspunde
    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    iuliana sbirnea

    Bună, eu sunt Iuliana!

    Mă bucur că ești aici!

    Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

    Despre mine și povestea blogului

    📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

    Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

    Abonează-te aici 🍪

    Rețete noi

    • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
      Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
    • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
      Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
    • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
      Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
    • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
      Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

    Populare acum

    • Reteta tiramisu rapid fara oua
      Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
    • gem de căpşuni
      Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
    • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
      Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
    • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
      Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

    • Rețete cu căpșuni
    • Rețete cu vișine sau cireșe
    • Rețete cu caise
    • Rețete cu dovlecei
    • Salate

    • Paste
    • Rețete cu pește și fructe de mare
    • Conserve
    • Rețete fără carne

    VEZI TOATE CATEGORIILE

    Rețete de tort pentru orice sărbătoare

    • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
      Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
    • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu spuma de capsuni
      Tort cu spumă de căpşuni
    ALTE REȚETE DE TORT

    Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

    • clafoutis cu capsuni
      Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
    • prajitura cu visine
      Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
    • prajitura cu iaurt si fructe
      Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
    • Pandispan cu caise si cirese
      Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
    ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

    Rețete actualizate

    • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
      Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
    • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
      Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
    • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
      Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
    • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
      Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

    Articole utile

    • 30 de retete de vara
      30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
      Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Despre
    • Colaborări
    • Contact
    • FAQ
    • Rețete
    • Articole
    • Blog
    • Newsletter

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

    Politica cookies

    Politica de confidențialitate

    Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.