Dacă folosiți spanac congelat, lăsați-l să se dezghețe, apoi îl stoarceți bine între palme. Dacă aveți spanac proaspăt, îl opăriți 1-2 minute în apă clocotită, îl scoateți apoi în apă rece, îl scurgeți bine și îl tocați.
Într-un castron mare, radeți brânzeturile tari apoi adăugați crema de brânză, ceapa verde tăiată mărunt, usturoiul trecut prin presă, ouăle bătute, kefirul și condimentele. La final puneți spanacul și omogenizați.
Ungeți cu unt topit și răcit 3 foi de plăcintă. Peste ele puneți a 4-a foaie care nu se unge. Așezați cele 4 foi într-o tavă unsă cu unt moale. Turnați jumătate din umplutura de brânză și spanac.
Formați din nou un strat de 4 foi unse între ele cu unt, pe care îl așezați peste umplutură. Turnați restul de umplutură, iar deasupra așezați restul de foi unse cu unt. Dacă este nevoie puteți încreți ușor foile de la suprafață.
Cu un cuțit ascuțit tăiați plăcinta în pătrate, așa cum doriți să o serviți. Cu vârful cuțitului, înțepați mijlocul fiecărui pătrat de plăcintă.
Într-un vas puneți toate ingredientele pentru amestecul de turnat deasupra și omogenizați cu un tel de mână. Turnați amestecul peste plăcintă insistând să intre și pe la margini, și prin colțuri. Deasupra presărați semințele de susan.
Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 de minute sau până când e bine rumenită deasupra. Pentru cuptoarele electrice - căldură sus și jos, fără ventilație. La cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie.
Lăsați plăcinta să se răcească în tavă timp de 30 de minute înainte să o tăiați.