Go Back
+ servings
branza de casa fara cheag - Almette de casa
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Brânză de casă cu smântână - rețeta de "Almette de casă"

Această rețetă de brânză de casă fără cheag se prepară ușor din doar 2 ingrediente simple și naturale. Brânzică de vaci proaspătă și pufoasă!
Preparare15 minutes
Gătire15 minutes
Timp total30 minutes
Categorie: Aperitive
Cuisine: Romaneasca
Porții: 3 porții (300 g brânză)
Calories: 275kcal

Ingrediente

  • 2 litri lapte gras să nu fie UHT
  • 40 ml otet de 9 grade sau sucul de la o lămâie mare
  • 100 g smântână acră cu min. 20% grăsime
  • sare după gust eu am pus 3 g, adică ~ 1 g sare/100 g cremă de brânză

opțional

  • mărar
  • pătrunjel
  • codițe de ceapă verde
  • semințe de chimen
  • boia de ardei

Mod de preparare

  • Puneți laptele la fiert și când începe să se umfle turnați oțetul. Imediat veți observa că se separă zerul, iar proteinele se coagulează si formează bulgărași. Stingeți focul și dați imediat cratița deoparte.
    branza de casa fara cheag - Almette de casa
  • Așezați o strecurătoare deasupra unui vas și puneți în ea un săculeț special de strecurat brânza sau o bucată de tifon în 3-4 straturi. Turnați aici tot conținutul oalei cu lapte.
    branza fara cheag strecurata
  • În funcție de cât de uscată sau de moale vreți să fie brânzica de casă, stoarceți săculețul mai mult sau mai puțin.
    branza de casa stoarsa in tifon
  • Puneți brânza într-un vas și peste ea smântâna și sare după gust. Pasați de câteva ori cu un blender cu picior pentru a obține o textură fină și omogenă. Dacă e nevoie, o mai puteți subția cu puțin zer.
    branza de casa pasata cu blenderul

Video

Notă

  • Pentru cea mai bună brânză de casă, cu gustul cel mai bun, laptele trebuie să fie cât mai proaspăt posibil.
  • Scurgeți brânza imediat după ce se separă zerul. Dacă stă mai mult la cald, își schimbă textura și devine "cauciucată"
  • Nu aruncați zerul strecurat! Conține proteine și minerale. Îl puteți folosi la smoothies, la supe de legume, la o ciorbă de salată verde, la storceag sau îl puteți folosi atunci când frământați aluaturi de pâine, cornuri, etc.
  • Dacă doriți o brânză moale și pufoasă nu o scurgeți foarte tare, lăsați-o cu mai mult zer.
  • Dacă doriți o brânză mai fermă, o stoarceți bine, strângeți săculețul, îl lăsați în sita de paste și așezați peste el o greutate care să îl preseze.
  • Dacă faceți cremă de brânză, aveți în vedere că la frigider se mai întârește puțin.
  • Subțiați brânza folosind smântână sau o cantitate mică de zer, în niciun caz lapte crud! Laptele crud este foarte perisabil, iar crema de brânză se va strica mai repede!
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 275kcal | Carbohidrați: 18g | Proteine: 12g | Grăsimi: 17g | Colesterol: 61mg | Zahăr: 18g | Vitamina A: 765IU | Calciu: 457mg