Rețeta pas cu pas pentru o ciorbă de salată verde cu afumătură și omletă gustoasă. Cum se face, câtă salată se pune și cum se drege ciorba de salată.
Trebuie să încep cu o mărturisire: am mâncat prima dată ciorbă de salată abia cum 2 ani și până în ziua aceea, cât sunt eu de pasionată de mâncare, chiar nu îmi puteam imagina ce gust ar avea o zeamă cu afumătură, salată verde, iaurt și omletă în ea. Dar și când am aflat, mare mi-a fost uluirea!
Se întâmpla la trapeza Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Dacă ați mâncat vreodată în viața voastră la vreo mănăstire, mâncare făcută de măicuțe sau de vreun călugăr-bucătar, atunci cred că știți ce zic: e cea mai bună mâncare din lume.
Ciorba de salată de la mănăstire mi s-a părut cea mai bună ciorbă de pe planetă! O îmbinare a atâtor gusturi și ingrediente pe care cel puțin noi, muntenii sau moldovenii, nu prea le vedem adunate laolaltă într-o ciorbă.
Din fericire, ciorba de salată nu mai e doar o mâncare sezonieră, de primăvară. O putem face oricând pentru că de salată verde și ceapă verde nu ducem lipsă nici măcar în decembrie. Dar știți voi, toate au alt gust atunci când e vremea lor în mod natural, așa că exact acum, în martie-aprilie este vremea cea mai potrivită pentru această ciorbă.
Câte rețete de ciorbă de salată există?
Răspuns corect: oricâte! 😀
Ciorba aceasta este specifică zonei Ardealului și fără îndoială ardelenii știu să o facă cel mai bine. Dar și la ei e valabilă vorba aia cu "câte bordeie, atâtea obiceie". N-o să găsești două rețete de ciorbe identice. Pare că fiecare familie a adaptat ideea și a dezvoltat o rețetă proprie.
E genul de ciorbă la care orice e permis: cu afumătură sau fără, cu iaurt, cu lapte bătut sau cu smântână, cu o salată sau cu două, cu oul bătut turnat în oală sau făcut omletă și tot așa.
Așadar, mi-am făcut și eu o rețetă a mea, încercând să o reproduc cât mai mult pe cea de la mânăstire. Când mă apucă dorul de Sâmbăta, unde e a doua mea casă, pun de-o ciorbă de salată și parcă-mi mai trece puțin! 🙂
Cum se pregătește ciorba de salată verde cu afumătură și omletă
Am tăiat șunculița afumată și am rumenit-o 2-3 minute în tigaie, fără să adaug altă grăsime, are ea destulă. În aceeași tigaie, fără să o spăl, am făcut omleta din două ouă la care am presărat câteva frunze tocate de ceapă verde și puțin mărar.
Am spălat foarte bine salata sub jet de apă și am tăiat-o bucăți potrivite ca să poată fi, totuși, luată frumos în lingură.
Am călit ceapa și usturoiul în ulei încins împreună cu boiaua de ardei, apoi am turnat supă concentrată de legume făcută din cuburi "magice" (dar poate fi și apă) și am potrivit gustul de sare și piper.
Când supa a ajuns la fierbere, am pus toată salata și șunculița rumenită și am lăsat să dea câteva clocote, doar până când s-a înmuiat salata, nu mai mult. Separat, am amestecat iaurtul cu smântâna și am turnat puțin câte puțin din supa fierbinte ca să le ridic temperatura.
Am turnat amestecul de iaurt și smântână în oală și imediat am stins focul. Am tot gustat și am adăugat ba sare, ba suc de lămâie până când am fost mulțumită de gust. Depinde mult de cât de acru e iaurtul și de cât de sărată e șunculița folosită.
Cum se servește ciorba de salată verde cu afumătură și șunculiță
Am tăiat fâșii omleta, numai bună de distribuit în castroane. La fel de bine o puteți pune într-un bol, pe masă, de unde să își pună fiecare cât dorește.
După gustul meu, mărarul merge cel mai bine la ciorba de salată, dar voi puteți folosi pătrunjel sau leuștean, dacă acestea vă plac mai mult.
Ciorba de salată e fină, delicată, este excepțional de bună atunci, pe loc, cât e proaspătă și caldă. E bună și după ce se răcește, e bună și reîncălzită, dar totuși eu nu recomand să gătiți o cantitate mai mare, pentru mai multe zile.
Dacă vă plac ciorbele "albe", drese cu smântână și acrite cu oțet sau lămâie, vă recomand să încercați alte două rețete care nouă ne plac foarte mult:
Desigur, nimic nu egalează, totuși savoarea unei ciorbe de burtă bine făcute, care e regina tuturor ciorbelor. Vă las aici rețeta mea de ciorbă de burtă, învățată de la o bucătăreasă de restaurant. O să vă placă! 😉
Mai jos vă las rețeta de astăzi în formatul pe care îl puteți salva sau tipări. Neapărat să îmi dați de știre când o încercați! Abia aștept să aflu cum v-a plăcut! Poftă bună!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de salată verde cu afumătură
Ingrediente
- 2 căpățâni micuțe de salată verde (sau una mare)
- 150 g șunculiță afumată
- 6-7 fire de ceapă verde
- 2-3 căței de usturoi (sau 2-3 fire de usturoi verde)
- 2-3 linguri de ulei
- un vârf de linguriță de boia de ardei dulce
- aprox. 600 ml stock (supă) de legume - poate fi și apă
- 250 ml de iaurt gras
- 150 g smântână grasă (minim 20% grăsime)
- 2 ouă pentru omletă
- sare, piper, suc de lămâie după gust
- mărar proaspăt (sau pătrunjel, leuștean)
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați fâșii și rumeniți șunculița timp de 2-3 minute într-o tigaie antiaderentă.
- În aceeași tigaie, fără să o spălați, pregătiți o omletă din cele două ouă, sare, piper și câteva frunze de ceapă verde și mărar tocate mărunt. Lăsați omleta să se răcească, apoi o tăiați fâșii.
- Tocați mărunt ceapa și usturoiul și rumeniți-le în ulei împreună cu boiaua de ardei până când ceapa se înmoaie și devine translucidă.
- Adăugați supa de legume (sau apă) și aduceți supa la fierbere.
- Adăugați salata verde tocată în bucăți potrivite și șunculița rumenită. Lăsați supa să fiarbă până când se înmoaie salata.
- Într-un castron, amestecați iaurtul cu smântâna și turnați puțin câte puțin din supa fierbinte ca să ridicați temperatura amestecului. Nu turnați smântâna și iaurtul reci în oala cu supă fierbinte!
- După ce s-a încălzit amestecul, turnați-l în oala cu supă și stingeți focul.
- Acum este momentul să potriviți gustul de sare și suc de lămâie. Adăugați puțin, gustați și mai adăugați ce mai e nevoie. Depinde mult de iaurtul folosit și de cât de sărată este șunculița.
- Presărați mărar, pătrunjel sau leuștean și ciorba de salată este gata de servit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă vreți să încercați și alte rețete de ciorbă de salată până să vă stabiliți și voi la o rețetă proprie, la fetele de la Savori Urbane găsiți o rețetă cu lapte, iar Laura Laurențiu are o rețetă cu zer și o drege cu gălbenușuri.
Lasă un comentariu