Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
Arată spectaculos, nu-i așa? Haideți să vă arăt cât de ușor se face acest tort cu cremă de vanilie și blat cu cacao!
Preparare45 minutes mins
Gătire45 minutes mins
Timp total1 hour hr 30 minutes mins
Categorie: Desert
Cuisine: internationala
Porții: 10
Calories: 447kcal
crema de vanilie
- 150 g zahăr
- 60 g amidon de porumb
- ½ linguriță de sare
- 6 gălbenușuri
- 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 150 g unt cu 82% grăsime
- 2 lingurițe extract de vanilie
blat cu cacao - tavă de 20-21 cm
- 120 g făină tip 000
- 30 g cacao neagră
- 1 linguriță praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu.
- 6 albușuri
- 1 ou
- 100 g zahăr
- 100 g kefir sau 120 g smântână, iaurt grecesc
- 80 ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingură oțet de 9 grade
- 1 linguriță extract de cafea
- ½ linguriță de sare
decor - opțional
- 40 g ciocolată amăruie
- 1 lingură ulei de floarea soarelui
- fructe proaspete căpșuni, zmeură, afine, etc.
crema de vanilie
Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Rreduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână ca să nu se prindă de cratiță.
Când simțiți la mână că s-a îngroșat crema, o mai lăsați pe foc încă un minut, amestecând continuu pentru a o stabiliza amidonul.
Dați crema deoparte, puneți untul rece și extractul de vanilie și amestecați până când untul se topește și este încorporat uniform în cremă. Lăsați-o să se răcească acoperită cu folie alimentară, lipită chiar pe suprafață ca să nu facă crustă.
blat de cacao
Într-un castron combinați: făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul.
Într-un castron mai mare puneți: albușurile, oul, zahărul și sarea. Mixați la viteză mare până se deschid la culoare și își triplează volumul.
Adăugati: kefirul, uleiul și extractul de cafea. Mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziția.
Încorporați amestecul de făină și cacao amestecând ușor cu un tel de mână sau cu o spatulă.
Turnați aluatul într-o tavă unsă cu unt moale sau tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aprox. 45 de minute.
Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
asamblare și decor
Mixați crema de vanilie răcită până când devine fină și aerată. Păstrați deoparte 300 g pentru decor.
Îndreptați blatul de tort tăind un strat subțire din partea de deasupra care e mai uscată și neregulată. Mărunțiți bucata aceasta de blat într-un tocător electric ca să obțineți un pesmet granulat, numai bun pentru ornarea tortului.
Tăiați blatul orizontal în 2 părți egale. Puneți un blat pe un platou și montați în jurul lui un inel metalic (poate fi de la tava în care l-ați copt), eventual și o folie de acetat pentur prăjituri, dacă aveți. Turnați crema de vanilie și nivelați.
Peste cremă așezați al doilea blat și presați ușor cu degetele ca să se lipească de crema de dedesubt.
Peste blat puneți cele 300 g de cremă păstrate deoparte și presărați pesmetul pregătit mai devreme.
Acoperiți tortul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider peste noapte sau măcar 6 ore.
decor
Mărunțiti ciocolata și o puneți la topit la bain marie sau la microunde împreună cu o lingură de ulei. După ce se topește, o turnați într-un poș, taiați vârful la o grosime de 2-3 mm și desenați câteva decoruri pe o hârtie de copt.
Dați decorurile la frigider pentru 10-15 minute cât să se întârească ciocolata, apoi le scoateți cu grijă de pe hârtia de tort. Îndepărtați inelul metalic din jurul tortului și așezați deasupra decorurile de ciocolată și fructele proaspete.
- Blatul este ușor umed și va mai trage umiditate din cremă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
- Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe pentru că nu este elastic ca un blat de pandișpan!
- Dacă vreți să impresionați, așezați decorurile și fructele pe tort înainte să îl duceți la masă. Altfel, decorurile se pot rupe, iar fructele oxidează repede.
- Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăiere.
Calorii: 447kcal | Carbohidrați: 47g | Proteine: 8g | Grăsimi: 27g | Colesterol: 156mg | Fibre: 2g | Zahăr: 30g | Vitamina A: 635IU | Calciu: 102mg