Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Blat de tort pentru începători - pandișpan cu cacao

1002 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cea mai simplă rețetă de blat de tort pentru începători în bucătărie. Cum să faci un pandișpan pufos cu cacao, fără praf de copt.

Pandișpanul a fost, cred, prima rețetă pe care am învățat să o fac pe la 10-11 ani. Iar pandișpan = blat de tort, pentru că la vremea aceea lucrurile, chiar și în bucătărie, erau infinit mai simple și nu existau zeci de rețete fiecare cu alte zeci de variații, cum sunt acum.

A nu se înțelege că mă plâng, dimpotrivă, eu sunt dintre cei care sunt foarte fericiți că în bucătărie lucrurile s-au diversificat atât de mult în ultimii ani.

Blat de tort cu cacao

Și totuși, oricâte rețete de blaturi au apărut, ba cu nuci, ba cu iaurt, ba cu ciocolată, umede, pufoase, sau mai știu eu cum, pandișpanul rămâne în continuare baza multor torturi și prăjituri delicioase .

Ne bazăm pe el pentru că este simplu, este rapid și are ingrediente puține. E o rețetă cu puține secrete și care reușește mereu. Îl poți face simplu sau cu cacao și suportă orice sirop îți trece prin minte: de la cafea până la siropuri de fructe sau alcoolizate. Se potrivește cu multe creme, mai dense sau mai aerate. Ce să-l mai laud, pandișpanul e blatul perfect, iar rețeta o știe orice bucătar, fie el aspirant sau experimentat.

Blat de tort pentru incepatori

Pentru începători, blatul din pandișpan e cel mai ușor start în lumea deserturilor. Serios, e foarte greu să greșești un pandișpan atât de grav încât să îți compromită tortul sau prăjitura.

Marile secrete ale rețetei de blat de tort pentru începători - pandișpan cu cacao

Rețeta asta are două secrete mari și late pe care dacă le știi, reușita îți este asigurată. Secretele astea, dacă le înțelegi rostul, îți vor fi de folos în tare multe situații în bucătărie. Vei descoperi că nu praful de copt e rege în bucătărie, așa cum ți-au spus toate gospodinele din vecini,ci....aerul. Iar răbdarea e regina!

  • Secretul nr 1: bate albușurile cu un praf de sare (cu mixerul sau de mână) până când devin o spumă fermă, adică fac moțuri care nu cad de pe telurile mixerului. Și dacă întorci castronul cu fundu-n sus, spuma stă la locul ei, nu cade.
    • Secretul nr. 1 bis: după ce ai bătut bine albușurile, pune zahărul și bate-le din nou tot până fac moțuri și nu cad din castronul întors invers 😉
  • Secretul nr. 2: când încorporezi făina, nu te grăbi! Folosește o spatulă sau cu un tel de mână, în nici un caz cu mixerul! Amestecă încet, cu mișcări de jos în sus, ca să nu scoți aerul înglobat în albușuri. Ai grijă să nu rămână pungi cu faină neamestecate în compoziție!

De ce sunt importante albușurile bătute spumă?

Oricărui aluat îi trebuie un agent de creștere ca să devină aerat. În funcție de preparat și de ceea ce vrem să obținem, uneori punem drojdie, alteori praf de copt, alteori bicarbonat.

Dar sunt unele aluaturi la care agentul de creștere este aerul înglobat în albușurile bătute spumă. Și cu cât acesta este mai mult și mai bine înglobat, cu atât aluatul respectiv va crește mai frumos și va fi mai ușor, mai aerat, fără să aibă nevoie de niciun praf de copt sau alt adaos.

Dacă sunteți începători, veți descoperi pas cu pas la ce tip de aluaturi putem considera aerul agent de creștere. În general e vorba de aluaturile mai simple, cu multe ouă gen checuri, clătite, brioșe, blaturi de prăjituri, unele prăjituri turnate, etc.

Și câteva secrete mai mici:

  • Nu e deloc deontologic să vă spun așa ceva, dar să știți că rețeta asta o făceau mamele și bunicile noastre fără cântar, numărând...linguri 🙂

Formula e așa: câte ouă, tot atâtea linguri de zahăr, tot atâtea linguri de făină. Dacă vrei să faci blat cu cacao, scazi o lingură de făină și pui în loc una de cacao. Simplu! Așa că dacă auziți pe la vreo vecină sau vedeți în caietul de rețete al mătușii o rețetă de blat măsurată în linguri, acordați-i toată încrederea. Cel mai probabil a trecut proba timpului și a unui lung șir de nepoți 🙂

Pentru acuratețea rețetei de azi și pentru cei care au obsesia gramelor, am cântărit ingredientele, dar să știți că e prima oară în viața mea - și fac pandișpan de vreo 40 de ani - când procedez așa. Întotdeauna am făcut pandișpanul numărând linguri și nu am dat greș niciodată. Voi faceți cum vă simțiți bine.

  • Pandișpanul fără sare și fără arome nu e decât o pâine dulce. Puneți sare - cât luați între două degete, e perfect! Puneți și arome - de care vreți, dar puneți!

Pandișpanul simplu merge cu vanilie sau cu coajă de lămâie. Pandișpanul cu cacao merge și cu vanilie, dar și cu coajă de portocale, de exemplu.

  • Ca să vă fie ușor să scoateți blatul din formă fără să îl rupeți, vă recomand să folosiți o formă de copt cu pereți detașabili (cum sunt aceastea de aici ) și hârtie de copt.

Cele mai multe blaturi ale mele le-am copt în crăticioare smălțuite, unse cu ulei și pudrate cu făină. Așa că dacă nu aveți o formă specială de copt, cu inel detașabil, sau dacă vi s-a terminat hârtia de copt, nu vă descurajați! Orice cratiță care merge la cuptor, va fi la fel de bună și orice formă se poate unge cu unt sau ulei și tapeta cu făină.

  • Dacă vreți felii frumoase, lăsați pandișpanul să se răcească foarte bine - de preferat de pe o zi pe alta - înainte să îl feliați. Folosiți un cuțit zimțat cu lama lungă pentru a reuși să păstrați constată grosimea straturilor atunci când le tăiați.
Blat de tort pentru incepatori

La ce deserturi folosim pandișpanul

Cum ziceam și mai sus, pandișpanul e blatul ideal pentru foarte multe torturi și prăjituri sau îl putem servi ca atare, la micul dejun sau desert. Pentru inspirație, vă las mai jos câteva rețete în care pandișpanul este vedeta:

  • brioșe din pandișpan cu dulceață de afine
  • tort Mimoza cu crema de vanilie
  • tort cu frișcă naturală și fructe de pădure
  • ruladă cu cremă de ciocolată

Mod de preparare blat de tort pentru începători

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Blat de tort cu cacao

Blat de tort pentru începători

Pandișpan cu cacao - cea mai simplă rețetă și un blat de bază pentru multe torturi și prăjituri delicioase.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 1 blat
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

formă rotundă cu inel
mixer Breville
mixer de mână
sita pentru cernut
sită pentru făină
spatulă

Rețeta Video

Ingrediente
 

Pentru o formă cu diametrul de 18 cm

  • 4 ouă medii
  • 70 g zahăr tos (sau 4 linguri)
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • 65 g făină tip 000 (sau 3 linguri)
  • 10 g cacao (1 lingură rasă)
  • un praf de sare

Pentru o formă cu diametrul de 24 cm

  • 6 ouă medii
  • 110 g zahăr tos (sau 6 linguri)
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • 100 g  făină tip 000 (5 linguri)
  • 20 g cacao (1 lingură cu vârf)
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 170 de grade și puneți hârtie de copt în tavă sau o ungeți cu unt/ulei și o tapetați cu faină.
  • Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă, care nu cade de pe teluri.
  • Adăugați zahărul tos și zahărul Bourbon și mixați până când albușurile se întăresc din nou. 
  • Puneți gălbenușurile și mixați doar până când sunt incorporate.
  • Cerneți făina și pudra de cacao și le încorporați în compoziție, cu mișcări ușoare, pentru a nu scoate aerul înglobat în albușuri.
  • Coaceți pandișpanul timp de 30-40 de minute, până când trece testul cu scobitoarea.
  • Lăsați pandișpanul să se răcească complet înainte de feliere.

Bine de știut:

  1. Pentru o variantă cu mai puține calorii, puteți în locui zahărul cu un îndulcitor natural, de exemplu Green Sugar sau Eritritol
  2. Vă recomand să folosiți o cacao de bună calitate. Recomand cacaoa Van Houten care are o culoare frumoasă și o aromă intensă și deosebită.
Valori nutriționale
Blat de tort pentru începători
Valori per porție
Calorii
820
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
21
g
32
%
Colesterol
 
744
mg
248
%
Carbohidrați
 
128
g
43
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
72
g
80
%
Proteine
 
34
g
68
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Compozitie de pandispan in forma

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
1002 shares

Comentarii

  1. Mari a zis

    mai 21, 2023 at 8:00 pm

    Buna seara,
    Ce pot face sa nu se mai lase pandispanul?
    Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 22, 2023 at 7:03 am

      Să mixați foarte bine albușurile, apoi să lucrați ușor, cu un tel sau cu o spatulă, ca să nu scoateți aerul afară.

      Răspunde
      • Mari a zis

        mai 23, 2023 at 6:40 am

        Multumesc!

        Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.