Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao

24 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Arată spectaculos, nu-i așa? Dar haideți să vă arăt cât de ușor și cu ce ingrediente simple facem acest tort cu cremă de vanilie și blat cu cacao!

Pe cât de frumos și de apetisant arată acest tort cu multă cremă de vanilie , pe atât de repede și de ușor se face.

tort cu crema de vanilie si blat cu cacao

Coacem un singur blat, iar o parte din el o folosim la decor. În plus, e o rețetă pe cât de economică se poate, deoarece folosim gălbenușurile la cremă, iar albușurile la blat. Destul de convenabil, nu-i așa?

Decorul? E o joacă de copii, îl facem din câteva cubulețe de ciocolată! Haideți să vă arăt pas cu pas cum să faceți un tort care va impresiona toți musafirii!

Și dacă vă place rețeta aceasta simplă și creativă, vă rog să aruncați o privire și la rețeta mea de tort cu caramel sărat. E la fel de simplă și de ingenioasă!

tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum facem tort cu cremă de vanilie și blat de cacao - rețeta explicată pas cu pas
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte rețete ușoare de tort
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Ingredientele pentru acest desert deosebit sunt simple și accesibile, dintre cele pe care le avem mereu în casă și parcă sunt mai puține decât pentru alte torturi.

Dacă vreți să tipăriți ingredientele și modul de preparare, o puteți face din cardul de rețetă de la finalul postării.

Ingrediente pentru crema de vanilie

ingrediente cu etichete crema de vanilie
  • 150 g zahăr
  • 60 g amidon de porumb
  • un praf de sare
  • 6 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt rece, cu 82% grăsime
  • 2 lingurițe extract de vanilie

Ingrediente pentru blat cu albușuri și cacao

ingrediente blat de tort cu albusuri
  • 120 g făină tip 000
  • 30 g cacao neagră
  • 1 linguriță praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu.
  • 6 albușuri
  • 1 ou
  • 100 g zahăr
  • 100 g kefir sau lapte bătut - puteți înlocui cu 120 g smântână fermentată (acră) slabă sau 120 g iaurt grecesc
  • 1 linguriță extract de cafea
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură oțet de 9 grade
  • un praf de sare

Cum facem tort cu cremă de vanilie și blat de cacao - rețeta explicată pas cu pas

Ne ocupăm mai întâi de cremă, pentru că are nevoie de timp mai lung de răcire. Cât timp se răcește crema, ne putem ocupa de blatul de cacao.

După ce montăm tortul, îl vom lăsa la rece câteva ore sau de seara până dimineața, iar între timp pregătim decorurile din ciocolată topită.

preparare cremă de vanilie cu unt

preparare crema de vanilie cu amidon si lapte

1. Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.

2. Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Rreduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână ca să nu se prindă de cratiță.

stabilizare crema de vanilie cu amidon

3. Când simțiți la mână că s-a îngroșat crema, o mai lăsați pe foc încă un minut, amestecând continuu pentru a o stabiliza amidonul.

4. Dați crema deoparte, puneți untul rece și extractul de vanilie și amestecați până când untul se topește și este încorporat uniform în cremă. Lăsați-o să se răcească acoperită cu folie alimentară, lipită chiar pe suprafață ca să nu facă crustă.

preparare blat de tort cu albușuri și cacao

preparare aluat pentru blat de tort cu cacao

5. Într-un castron combinați: făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul.

6. Într-un castron mai mare puneți: albușurile, oul, zahărul și sarea. Mixați la viteză mare până se deschid la culoare și își triplează volumul.

aluat blat cu cacao

7. Adăugati: kefirul, uleiul și extractul de cafea. Mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziția.

8. Încorporați amestecul de făină și cacao amestecând ușor cu un tel de mână sau cu o spatulă.

coacere si racire blat

9. Turnați aluatul într-o tavă unsă cu unt moale sau tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aprox. 45 de minute.

10. Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar pentru prăjituri .

cum se montează acest tort cu cremă de vanilie și blat de cacao

cantarire crema

11. Mixați crema de vanilie răcită până când devine fină și aerată. Păstrați deoparte 300 g pentru decor.

12. Îndreptați blatul de tort tăind un strat subțire din partea de deasupra care e mai uscată și neregulată. Mărunțiți bucata aceasta de blat într-un tocător electric ca să obțineți un pesmet granulat, numai bun pentru ornarea tortului.

montare tort cu inel metalic

13. Tăiați blatul orizontal în 2 părți egale. Puneți un blat pe un platou și montați în jurul lui un inel metalic (poate fi de la tava în care l-ați copt), eventual și o folie de acetat pentur prăjituri, dacă aveți. Turnați crema de vanilie și nivelați.

14. Peste cremă așezați al doilea blat și presați ușor cu degetele ca să se lipească de crema de dedesubt.

tort cu vanilie

15. Peste blat puneți cele 300 g de cremă păstrate deoparte și presărați pesmetul pregătit mai devreme.

16. Acoperiți tortul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider peste noapte sau măcar 6 ore.

realizare decoruri din ciocolată topită și fructe proaspete

decorare tort cu ciocolata topita

17. Mărunțiti ciocolata și o puneți la topit la bain marie sau la microunde împreună cu o lingură de ulei. După ce se topește, o turnați într-un poș, taiați vârful la o grosime de 2-3 mm și desenați câteva decoruri pe o hârtie de copt.

18. Dați decorurile la frigider pentru 10-15 minute cât să se întârească ciocolata, apoi le scoateți cu grijă de pe hârtia de tort. Îndepărtați inelul metalic din jurul tortului și așezați deasupra decorurile de ciocolată și fructele proaspete.

tort cu crema de vanilie si blat cu cacao

Cum se păstrează

E un tort rezistent, care se păstrează foarte bine la frigider timp de 4-5 zile. E de preferat să îl acoperiți ca să nu împrumute mirosuri de la alte alimente.

Nu vă recomand să îl congelați!

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Blatul este ușor umed și va mai trage umiditate din cremă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
  • Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe pentru că nu este elastic ca un blat de pandișpan!
  • Dacă vreți să impresionați, așezați decorurile și fructele pe tort înainte să îl duceți la masă. Altfel, decorurile se pot rupe, iar fructele oxidează repede.
  • Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăiere.
tort cu crema de vanilie si blat cu cacao

Alte rețete ușoare de tort

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
    Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
  • Tort musuroi de cartita_reteta cu mascarpone
    Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
  • Tort Medovik
    Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
  • Tort Tiramisu rețeta clasică
    Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tort cu crema de vanilie si blat cu cacao

Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao

Arată spectaculos, nu-i așa? Haideți să vă arăt cât de ușor se face acest tort cu cremă de vanilie și blat cu cacao!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 45 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
formă rotundă cu inel
gratar racire prajituri
grătar răcire

Rețeta Video

Ingrediente
 

crema de vanilie

  • 150 g zahăr
  • 60 g amidon de porumb
  • ½ linguriță de sare
  • 6 gălbenușuri
  • 500 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 2 lingurițe extract de vanilie

blat cu cacao - tavă de 20-21 cm

  • 120 g făină tip 000
  • 30 g cacao neagră
  • 1 linguriță praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu.
  • 6 albușuri
  • 1 ou
  • 100 g zahăr
  • 100 g kefir (sau 120 g smântână, iaurt grecesc)
  • 80 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură oțet de 9 grade
  • 1 linguriță extract de cafea
  • ½ linguriță de sare

decor - opțional

  • 40 g ciocolată amăruie
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui
  • fructe proaspete (căpșuni, zmeură, afine, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

crema de vanilie

  • Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră, sarea și amidonul. Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
    preparare crema de vanilie cu amidon
  • Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată. Rreduceți focul la mic și amestecați continuu în cremă cu un tel de mână ca să nu se prindă de cratiță.
    crema de vanilie cu lapte
  • Când simțiți la mână că s-a îngroșat crema, o mai lăsați pe foc încă un minut, amestecând continuu pentru a o stabiliza amidonul.
    fierbere crema de vanilie
  • Dați crema deoparte, puneți untul rece și extractul de vanilie și amestecați până când untul se topește și este încorporat uniform în cremă. Lăsați-o să se răcească acoperită cu folie alimentară, lipită chiar pe suprafață ca să nu facă crustă.
    crema de vanilie cu unt amestecata cu telul de mana

blat de cacao

  • Într-un castron combinați: făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul.
    amestecare ingrediente uscate faina si cacao
  • Într-un castron mai mare puneți: albușurile, oul, zahărul și sarea. Mixați la viteză mare până se deschid la culoare și își triplează volumul.
    albusuri batute spuma
  • Adăugati: kefirul, uleiul și extractul de cafea. Mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziția.
    otet turnat in compozitia pentru blatul de tort
  • Încorporați amestecul de făină și cacao amestecând ușor cu un tel de mână sau cu o spatulă.
    preparare aluat cu cacao
  • Turnați aluatul într-o tavă unsă cu unt moale sau tapetată cu hârtie de copt și coaceți în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aprox. 45 de minute.
    blat de tort in cuptor
  • Scoateți blatul din tavă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
    blat cu cacao pe gratar de racire

asamblare și decor

  • Mixați crema de vanilie răcită până când devine fină și aerată. Păstrați deoparte 300 g pentru decor.
    cantarire crema de vanilie cu unt
  • Îndreptați blatul de tort tăind un strat subțire din partea de deasupra care e mai uscată și neregulată. Mărunțiți bucata aceasta de blat într-un tocător electric ca să obțineți un pesmet granulat, numai bun pentru ornarea tortului.
    balt cu cacao decupat
  • Tăiați blatul orizontal în 2 părți egale. Puneți un blat pe un platou și montați în jurul lui un inel metalic (poate fi de la tava în care l-ați copt), eventual și o folie de acetat pentur prăjituri, dacă aveți. Turnați crema de vanilie și nivelați.
    cum se monteaza un tort cu blat de cacao si crema de vanilie
  • Peste cremă așezați al doilea blat și presați ușor cu degetele ca să se lipească de crema de dedesubt.
    blat de tort cu cacao asezat in forma metalica
  • Peste blat puneți cele 300 g de cremă păstrate deoparte și presărați pesmetul pregătit mai devreme.
    tort cu crema de vanilie decorat cu pesmet cu cacao
  • Acoperiți tortul cu un capac sau cu folie alimentară și dați-l la frigider peste noapte sau măcar 6 ore.
    tort la rece

decor

  • Mărunțiti ciocolata și o puneți la topit la bain marie sau la microunde împreună cu o lingură de ulei. După ce se topește, o turnați într-un poș, taiați vârful la o grosime de 2-3 mm și desenați câteva decoruri pe o hârtie de copt.
    cum se fac decoruri din ciocolata topita pentru tort
  • Dați decorurile la frigider pentru 10-15 minute cât să se întârească ciocolata, apoi le scoateți cu grijă de pe hârtia de tort. Îndepărtați inelul metalic din jurul tortului și așezați deasupra decorurile de ciocolată și fructele proaspete.
    decorare tort cu ciocolata si fructe proaspete

Bine de știut:

  • Blatul este ușor umed și va mai trage umiditate din cremă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
  • Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe pentru că nu este elastic ca un blat de pandișpan!
  • Dacă vreți să impresionați, așezați decorurile și fructele pe tort înainte să îl duceți la masă. Altfel, decorurile se pot rupe, iar fructele oxidează repede.
  • Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăiere.
Valori nutriționale
Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
Valori per porție
Calorii
447
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
27
g
42
%
Colesterol
 
156
mg
52
%
Carbohidrați
 
47
g
16
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
30
g
33
%
Proteine
 
8
g
16
%
Vitamina A
 
635
IU
13
%
Calciu
 
102
mg
10
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • tort rapid cu biscuiti lotus
    Tort rapid cu biscuiți - gata în 30 de minute, fără ouă și fără coacere
24 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.