1lingurăgriș - doar la nevoie, dacă brânza e prea umedă
pentru uns
1ou
1lingură ulei
Mod de preparare
Cerneți făina într-un bol, adăugați zahărul, drojdia uscată, cojile de citrice și sarea. Amestecați să se omogenizeze. Peste gălbenușuri puneți esența de vanilie, apoi începeți să frământați adăugând puțin câte puțin din ingredientele lichid (unt topit și lapte). Frământați 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
Dacă ați frământat la robot, transferați aluatul într-un castron uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să crească până când își dublează volumul (aprox. 1 oră).
Între timp, într-un castron amestecați toate ingredientele pentru umplutură. Dacă ați avut o brânză mai umedă, adăugați și 1 lingură rasă de griș.
După dospire, întindeți aluatul cu un sucitor într-o foaie pătrată de aprox. 35x35 cm. Tăiați fiecare latură în 3 părți egale și astfel obțineți 9 pătrate mai mici. Distribuiți umplutura de brânză pe cele 9 pătrate.
Lipiți colțurile opuse ale fiecărui pătrat. Ca să fiți siguri că nu se desfac, le puteți unge cu puțin ou bătut.
Așezați brânzoaicele într-o tavă cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu un șervet de bucătărie și lăsați-le să mai dospească încă 15 minute.
Încălziți cuptorul la 190 de grade, căldură sus și jos, fără ventilație. Ungeți brânzoaicele cu ou bătut în care ați pus o lingură de ulei, apoi dați tava la cuptor pentru aprox. 20-25 de minute sau până când brânzoaicele sunt rumenite frumos.
Lăsați brânzoaicele să se răcească înainte de servire. Opțional, le puteți presăra cu zahăr pudră.
Video
Notă
Dacă aveți o brânză mai umedă, lăsați-o cel puțin o oră într-o sită, ca să se scurgă bine de zer.
Nu hidratați stafidele înainte să le puneți în umplutură! Ele se vor umfla în contact cu umiditatea din brânza de vaci.
Cu albușurile rămase de la rețetă puteți face o omletă sau le puteți folosi la bezele sau la un chec pufos din albușuri.