Chec din albușuri cu cacao și fulgi de migdale. Cum se face checul din albușuri fără praf de copt. Ce facem cu albușurile rămase? Cum se bat corect albușurile?
Cu siguranță vi s-a întâmplat și vouă ca după ce ați făcut o maioneză, o ciorbă de burtă sau vreo cremă cu gălbenușuri, să rămâneți cu câteva albușuri pentru care nu aveți nici un plan.
Dacă albușurile sunt suficient de multe, cel mai simplu este să le "investiți" într-un chec cu albușuri. Dacă sunt puține, puneți-le într-un borcan și păstrați-le 2-3 zile la frigider sau maxim la 6 luni în congelator, până când mai "faceți rost" de alte albușuri.
Eu am avut 4 albușuri congelate (rămase de la o ciorbă de burtă) și 2 albușuri proaspete rămase de la un tiramisu. Cu toate împreună, am făcut checul de albușuri cu cacao și fulgi de migdale pe care îl vedeți în fotografii.
Checul meu din albușuri e ușor ca un fulg, aerat, cu arome superbe de cacao și portocale. În pufoșenia lui te întâlnești ici, colo cu fulgii crocanți de migdale iar contrastul de texturi e minunat!
Pentru că suntem în plin sezon al citricelor, dacă găsiți lămâi sau portocale bio în magazine, profitați pentru a conserva coaja lor aromată . Este minunată în prăjituri, creme, checuri, etc. Vă las mai jos câteva idei de conservare a cojilor de citrice:
- coajă de lămâie/portocală cu zahăr la borcan
- coajă de portocală/lămâie confiată
- coajă de portocală/lămâie uscată și măcinată
- coajă de portocală/lămâie zaharisită
Mod de preparare chec din albușuri cu cacao și migdale
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 6 buc. albușuri
- 140 g făină tip 000
- 40 g cacao neagră
- 140 g zahăr tos
- 1 linguriță coajă de portocală
- 50 g fulgi de migdale
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Dacă aveți albușuri congelate, trebuie să le lăsați la dezghețat în frigider. Cel mai bine de seara până dimineața, sau invers.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o formă de chec. La fel de bine, puteți unge forma cu ulei sau unt topit și să o tapetați cu făină.
- Bateți albușurile spumă până nu mai cad de pe teluri. Sau dacă întoarceți castronul cu fundul în sus, ar trebui ca toată spuma să stea la locul ei, să nu se întâmple nici o catastrofă.
- Adăugați zahărul și sarea și mixați din nou până când spuma se întărește.
- Încorporați făina, pudra de cacao și coaja de portocală în spuma de albușuri. Folosiți un tel de mână sau o spatulă pentru această operație și mișcări ușoare de jos în sus. Checul nu conține praf de copt și doar aerul înglobat în albușuri îl va face să crească. Așadar, trebuie să ne mișcăm cu grijă să nu scoatem aerul din albușuri.
- La final, puneți fulgii de migdale și amestecați puțin să se distribuie în toată compoziția.
- Turnați aluatul în forma pregătită. Presărați și deasupra câțiva fulgi de migdale, pentru decor. Dați checul la cuptor pentru 30 de minute. Timpul de coacere poate diferi în funcție de cuptor, așa că e bine să faceți testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că checul este copt.
- Scoateți checul din formă ajutându-vă de hârtia de copt și lăsați-l să se răcească foarte bine pe un grătar.
- Feliați checul numai după ce s-a răcit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Turnați-vă o ceașcă de cafea, ceaiul preferat sau un pahar cu lapte cald și bucurați-vă de o felie de chec cu cacao și migdale. Poftă bună! 🙂
Lasă un comentariu