Rețeta de ciorbă de burtă, explicată pas cu pas, foarte ușor de făcut acasă, cu gust desăvârșit. Cum se face ciorba de burtă, ce fel de os se folosește la ciorba de burtă, ce legume punem la ciorba de burtă.
1kg burtă de vită (1,5 kg dacă e congelată pentru ca are gheață)
700goase de vită(fără carne, dar cu măduvă și cartilaje)
2.5litride apă
sare și piper după gust
1morcov mare
50mlulei(cam 3 linguri)
4gălbenușuri
200g smântână de gătit sau fermentată cu 20-25% grăsime
5-6cățeide usturoi
4-5linguride oțet (sau mai mult/mai puțin) după gust
pentru servit
mujdei de usturoi, smântână, oțet, ardei iute
Mod de preparare
Puneți osul de vită la fiert în apă cu puțină sare. Îndepărtați spuma care se adună la începutul fierberii, apoi lăsați osul să fiarbă la foc mic cam 2 ore.
Scoateți osul și strecurați supa obținută. Dacă e nevoie, completați cu apă fierbinte. Ar trebui să aveți cam 2-2.5 litri de lichid.
Puneți burta decongelată și spălată în supa fierbinte. Lăsați burta la fiert până când e perfect moale, adică furculiţa intră cu uşurinţă în ea. De obicei burta congelată este deja tăiată fâșii. Dacă ați cumpărat bucată întreagă, lăsați-o să fiarbă, apoi o scoateți, o tăiați fâșii și o puneti la loc în oală.
Curățați usturoiul și îl treceți prin presă. Nu puneți usturoiul direct în oală pentru că își va schimba culoarea. Adăugați apă rece, amestecați, abia apoi turnați mujdeiul în oală.
Stingeți focul și dați oala deoparte.
Într-un castron încăpător, bateți cu o furculiță cele 4 gălbenușuri cu un praf de sare și le amestecați cu smântâna. Adăugați puțin câte puțin din supa fierbinte amestecând continuu pentru a ridica temperatura amestecului. Dacă turnați smântâna rece în oală, aceasta se va brânzi, de aceea trebuie să turnăm supă fierbinte peste ea.
Turnați amestecul de ouă și smântână în oală, puneți și oțet după gust și omogenizați.
Dați morcovul pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți morcovul ras pentru câteva minute în ulei încins. Puneți pulpa de morcov într-o sită deasă și această sită o scufundați puțin în ciorba fierbinte, în așa fel încât aroma și culoarea morcovului să treacă în oală, dar pulpa să rămână în strecurătoare.
Serviți ciorba de burtă caldă, cu mujdei de usturoi, smântână, oțet și ardei iute.
Video
Notă
Când fierbeți osul de vită, puteți adăuga în apă câteva boabe de piper și o frunză de dafin.
Recomandarea mea este să folosiți pentru dres ciorba smântână lichidă, de gătit, de exemplu La Dorna. Eliminați astfel riscul ca smântâna să se "brânzească" când o adăugați în supă. Pentru servit puteți folosi smântână fermentată.