• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Ciorbe

    Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă

    Publicat la 4 noiembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 21 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta de ciorbă de burtă, explicată pas cu pas, foarte ușor de făcut acasă, cu gust desăvârșit. Cum se face ciorba de burtă, ce fel de os se folosește la ciorba de burtă, ce legume punem la ciorba de burtă.

    Am învățat să fac ciorbă de burtă de la o bucătăreasă de restaurant. Se întâmpla acum vreo 25 de ani. Eram gospodină începătoare, nu știam prea multe la acea vreme și eram convinsă că ciorba de burtă e o treabă foarte complicată. Când am aflat cât de ușoară e rețeta, mi-am zis că doamna respectivă sigur a uitat să îmi spună ceva amănunte.

    Ciorba de burta

    Așa că m-am dus acasă și m-am apucat de treabă adăugând ingrediente după capul meu, convinsă fiind că dacă pun mai multe, va ieși mult mai gustoasă decât cea de la restaurant. Nu a fost deloc așa, am greșit exact la lucrurile esențiale, cele care dau textura fină și gustul bogat al acestei ciorbe 😀

    Ciorba de burta

    Ce fel de oase folosim la ciorba de burtă. Cât timp se fierb oasele de vită pentru ciorbă.

    Prima mare greșeală pe care am făcut-o a fost să nu dau prea mare importanță oaselor de vită. Am făcut-o fără oase și a fost apă chioară. A doua oară am luat niște oase seci, la întâmplare, fără măduvă și fără cartilaje. Nu au avut nici un gust și cred că nici eu nu am știut să le fierb suficient.

    Despre alegerea oaselor de vită și despre cât de puțin costă acestea, am povestit și la rețeta de supă clară de vită cu tăieței. Click pe fotografie pentru a ajunge la rețetă.

    Supă din oase de vită cu tăieţei
    Supă de vită cu tăieței

    Pentru ciorba de astăzi, osul a fost cel din fotografiile de mai jos, de fapt un capăt de os, cu multă măduvă, pe care eu l-am fiert la multicookerul Heinner timp de 2 ore la programul "Soup/Stew". Dacă nu aveți un multicooker, aceeași treabă o puteți face și pe aragaz, într-o oală încăpătoare cu capac.

    • Os de vita
    • Fierbere os de vita

    Ce legume punem la ciorba de burtă?

    A doua greșeală a fost să cred că doamna bucătăreasă de restaurant nu pune rădăcinoase la această ciorbă din economie, ca să iasă cât mai ieftină. Așa că ajunsă acasă, am pus de toate, să fie ciorba bogată. Bogată a fost, dar nu a mai reușit deloc să semene cu ceea ce trebuia să fie. Legumele au modificat gustul supei de vită care și așa nu era prea consistentă pentru că nu folosisem oasele potrivite. Fără legume în supa de vită pentru ciorbă!

    Singura legumă pe care o folosesc este un morcov, la final. Pe acesta îl dau pe răzătoarea cu găuri mici și îl călesc 2-3 minute în ulei cât să își dezvolte aroma. Pun apoi morcovul ras într-o strecurătoare cu sita deasă și această strecurătoare "o înmoi" în supă. În acest fel, pulpa rămâne în strecurătoare și doar culoarea și aroma morcovului călit vor trece în zeamă.

    Supa capătă o culoare galbenă minunată, apar câteva steluțe frumoase de grăsime, iar aroma morcovului călit e foarte delicată și îmbogățește exact atât cât trebuie gustul ciorbei de burtă.

    Deci acum știți: morcovul călit este secretul culorii și al aspectului frumos pe care o au ciorbele de burtă servite la restaurant 😉

    Burtă crudă sau prefiartă, congelată?

    Ca la orice mâncare, firește că burta crudă, proaspătă e mai gustoasă, dar este cam dificil de curățat și de spălat.

    Eu prefer să folosesc burtă prefiartă, pe care o cumpăr congelată, ambalată în pachete de 1 kg. Nu am preferințe la o marcă anume, am constatat în timp că toate sunt cam la fel.

    Așa cum spuneam și mai sus, gustul ciorbei de burtă e dat de oasele de vită fierte suficient timp și e mai puțin influențat de bucățile de burtă. Așadar, nu vă chinuiți cu burta crudă, folosiți-o cu încredere pe cea prefiartă. Vă promit eu că veți avea o ciorbă grozavă!

    Cum se prepară acasă o ciorbă de burtă mai bună decât la restaurant?

    Veți găsi mai jos rețeta pas cu pas în formatul scris, pe care îl puteți tipări dacă doriți să păstrați rețeta în colecția voastră.

    La finalul rețetei scrise găsiți și rețeta în format video, postată pe canalul de YouTube al blogului. Puteți vedea acolo exact ce fel de oase am folosit, cum am făcut amestecul de ou și smântână sau cum am adăugat usturoiul în ciorbă 🙂

    Iar dacă vă plac rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube pentru că săptămânal avem acolo câte 2 rețete noi. Click aici pentru abonare!

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ciorba de burta

    Ciorbă de burtă

    Rețeta de ciorbă de burtă, explicată pas cu pas, foarte ușor de făcut acasă, cu gust desăvârșit. Cum se face ciorba de burtă, ce fel de os se folosește la ciorba de burtă, ce legume punem la ciorba de burtă.
    5 from 27 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 3 hours hours
    Timp total: 3 hours hours 15 minutes minutes
    Număr de porții: 6 porții
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 1 kg burtă de vită ( (1,5 kg dacă e congelată pentru ca are gheață))
    • 700 g oase de vită ((fără carne, dar cu măduvă și cartilaje))
    • 2.5 litri de apă
    • sare și piper după gust
    • 1 morcov mare
    • 50 ml ulei ((cam 3 linguri))
    • 4 gălbenușuri
    • 200 g smântână ( de gătit sau fermentată cu 20-25% grăsime)
    • 5-6 căței de usturoi
    • 4-5 linguri de oțet ((sau mai mult/mai puțin) după gust)

    pentru servit

    • mujdei de usturoi, smântână, oțet, ardei iute

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Puneți osul de vită la fiert în apă cu puțină sare. Îndepărtați spuma care se adună la începutul fierberii, apoi lăsați osul să fiarbă la foc mic cam 2 ore.
    • Scoateți osul și strecurați supa obținută. Dacă e nevoie, completați cu apă fierbinte. Ar trebui să aveți cam 2-2.5 litri de lichid.
    • Puneți burta decongelată și spălată în supa fierbinte. Lăsați burta la fiert până când e perfect moale, adică furculiţa intră cu uşurinţă în ea. De obicei burta congelată este deja tăiată fâșii. Dacă ați cumpărat bucată întreagă, lăsați-o să fiarbă, apoi o scoateți, o tăiați fâșii și o puneti la loc în oală.
    • Curățați usturoiul și îl treceți prin presă. Nu puneți usturoiul direct în oală pentru că își va schimba culoarea. Adăugați apă rece, amestecați, abia apoi turnați mujdeiul în oală.
    • Stingeți focul și dați oala deoparte.
    • Într-un castron încăpător, bateți cu o furculiță cele 4 gălbenușuri cu un praf de sare și le amestecați cu smântâna. Adăugați puțin câte puțin din supa fierbinte amestecând continuu pentru a ridica temperatura amestecului. Dacă turnați smântâna rece în oală, aceasta se va brânzi, de aceea trebuie să turnăm supă fierbinte peste ea.
    • Turnați amestecul de ouă și smântână în oală, puneți și oțet după gust și omogenizați.
    • Dați morcovul pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți morcovul ras pentru câteva minute în ulei încins. Puneți pulpa de morcov într-o sită deasă și această sită o scufundați puțin în ciorba fierbinte, în așa fel încât aroma și culoarea morcovului să treacă în oală, dar pulpa să rămână în strecurătoare.
    • Serviți ciorba de burtă caldă, cu mujdei de usturoi, smântână, oțet și ardei iute.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    1. Când fierbeți osul de vită, puteți adăuga în apă câteva boabe de piper și o frunză de dafin.  
    2. Recomandarea mea este să folosiți pentru dres ciorba smântână lichidă, de gătit, de exemplu La Dorna. Eliminați astfel riscul ca smântâna să se "brânzească" când o adăugați în supă. Pentru servit puteți folosi smântână fermentată.
    Valori nutriționale
    Ciorbă de burtă
    Mărimea porției
     
    400 ml
    Valori per porție
    Calorii
    475
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    52
    g
    80
    %
    Colesterol
     
    266
    mg
    89
    %
    Carbohidrați
     
    8
    g
    3
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Proteine
     
    32
    g
    64
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Ciorba de burta

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • bors de sfecla rosie cu cartofi
      Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
    • Ciorba de cartofi de post-reteta
      Ciorbă de cartofi, rețeta de post
    • ciorba de fasole verde cu afumatura
      Ciorbă de fasole verde cu afumătură

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Sergiu

      octombrie 18, 2021 at 11:49 pm

      5 stars
      Cea mai proasta reteta de ciorba de burta pe care am vazut-o !
      Ciorba de burta fara legume?

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 19, 2021 at 7:56 am

        Totuși, s-ar putea să fie cea mai bună pe care ați mâncat-o.
        Atâta timp cât nu ați gustat varianta aceasta, nu puteți avea o părere care să conteze. O puteți face în continuare cu legume, cum știți dumneavoastră, dar nu veți afla niciodată care e diferența! Din partea mea puteți să îi puneți și mazăre!

        Răspunde
        • geo,iaiziso

          ianuarie 03, 2022 at 6:51 pm

          in loc de mazare ar fi mai buna cu fasole pastai, si niste perisoare!

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea

            ianuarie 03, 2022 at 8:12 pm

            Sau cu de toate, ca să fie ciorba bogată! :))

            Răspunde
        • Mihaela Gabel

          decembrie 29, 2022 at 8:12 pm

          5 stars
          Dupa cum arata, trebuie sa fie, neaparat si buna!?

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea

            decembrie 29, 2022 at 8:40 pm

            Promit că este! 🙂

            Răspunde
        • Gheorghe Telescu

          decembrie 31, 2022 at 11:40 am

          Da, doamna Iuliana, am făcut ciorba de burtă, după rețeta dvs. A ieșit o ciorbă de burtă foarte foarte bună
          Vă mulțumesc ???

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea

            decembrie 31, 2022 at 1:38 pm

            Tare mult mă bucur că a ieșit bine și mai ales că vă place! Să o mâncați sănătoși!

            Răspunde
            • Nelutzzu

              iulie 03, 2023 at 9:34 pm

              5 stars
              Într-adevăr seamănă cu ciorba de odinioară din restaurante! Și morcovul singura legumă doar lasă un gust subtil! Părerea mea e că osul de vită cu măduvă dă savoarea maximă!

            • Iuliana Sbîrnea

              iulie 04, 2023 at 6:53 am

              Într-adevăr, fără os nu are deloc aceeași savoare.
              Mă bucur că vă place. Numai bine!

        • Petre

          ianuarie 05, 2023 at 10:26 am

          5 stars
          Am citit cu atenție toți pașii,am salvat rețeta și o voi face,întocmai,și eu.

          Răspunde
          • Iuliana Sbîrnea

            ianuarie 05, 2023 at 1:39 pm

            Spor la gătit! Vă aștept cu impresii după ce o gustați!

            Răspunde
    2. Radu

      ianuarie 03, 2021 at 4:01 pm

      5 stars
      poate ca ar fi o reteta buna, dar lipseste informatia cu privire la momentul cand se ia de pe foc oala: inainte de adaugare usturoi, smantana etc..
      sau dupa ce se adauga aceste elemente

      Răspunde
      • Eugen

        iulie 18, 2022 at 6:07 pm

        Doamne?!.Sā nu uiti sā aprinzi focul la aragaz.În rest(dacā l-ai aprins)o iei cînd este fiartā.?

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea

          iulie 19, 2022 at 6:58 am

          ?

          Răspunde
    3. Mihaela Newton

      ianuarie 07, 2020 at 3:26 pm

      Draga Iuliana, reteta a functionat perfect. In trecut facusem acelasi excel de zel: legume, etc. De data aceasta, singurul "pacat" a fost ca am adaugat in propriul meu castron un strop de otet din borcanul cu tarhon in otet. Nu rau, dar desigur constituie o abatere de la traditie...
      Mii de multumiri!

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 07, 2020 at 3:30 pm

        Hei ce bucurie! Sunt tare fericită că ți-a plăcut rețeta! Mulțumesc și eu pentru feedback.
        Dacă ai ști câți mi-au sărit în cap că am îndrăznit să spun că ciorba de burtă se face fără legume, fără gogoșari murați în ea și mai știu eu ce adaosuri! 😀

        Răspunde
    4. Georgeta

      noiembrie 05, 2019 at 9:26 am

      Draga mea Iuliana,
      Ce multe, multe greseli am facut cu celebra si mult iubita ciorba de burta!! Acum...sunt luminata! Si pentru asta iti multumesc.
      Nici nu trebuie sa mai spun ca sigur voi face aceasta ciorba. Si pentru ca incepe postul!
      Sunt aici mereu. Cand uit ceva, ma intorc la tine si la postarile salvate!
      Multumim ca esti!

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 05, 2019 at 11:38 am

        Dragă Georgeta, te aștept cu impresii după ce încerci și varianta aceasta.
        Mulțumesc și eu că mă urmărești și pentru că îți faci timp să lași și o vorbă bună <3
        Numai bine!

        Răspunde
    5. Tudorița Nicolae

      noiembrie 05, 2019 at 7:51 am

      Sunt încântată de sfaturile și rețetele dumneavoastra. Vă mulțumesc.

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 05, 2019 at 8:29 am

        Vă mulțumesc mult! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • foi coapte pentru turte
      Nu le cumpăra! Cum să faci ușor foi pentru turte de Crăciun cu nucă sau julfă!
    • biscuiti spritati cu unt
      Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
    • carnati din carne de pasare
      Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
    • mancare de post cu gutui si sos de caramel
      Mâncare de post cu gutui și sos caramel (zahăr ars)- rețeta veche și delicioasă

    4 REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Rețete tradiționale de Crăciun care au fost transmise din generație în generație și care aduc un strop de magie în această sărbătoare.

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Turte de Craciun cu julfa-
      Turte cu julfă (cânepă) pentru Crăciun, rețeta tradițională
    • Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
      Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Rețete de fursecuri pentru Moș Crăciun

    Descoperiți rețetele de fursecuri care cu siguranță îi vor plăcea lui Moș Crăciun și care pot fi pregătite cu ușurință acasă, alături de cei mici.

    • fursecuri asortate pentru Craciun
      Fursecuri 321 - rețeta de fursecuri fragede pentru Crăciun
    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Bombe cu visine din visinata
      Bombe cu vișine din vișinată. Bomboane bețive.
    • Islere cu nuci
      Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată
    MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI

    4 rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, crochete și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
      Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor

    Rețete de torturi pentru sărbători

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
      Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort cu blat de turtă dulce şi cremă de brânză
      Tort de turtă dulce cu cremă de brânză
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Aperitive pentru mese de sărbătoare

    Cele mai bune rețete de aperitive care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor pregătite din ingrediente simple și naturale!

    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • Șuncă fiartă în zeamă de varză
      Șuncă fiartă în zeamă de varză murată
    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • fasole batuta cu ceapa prajita si usturoi
      Fasole bătută cu ceapă prăjită și usturoi - rețeta tradițională de post
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • paine alba impletita la tava
      Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.