Rețeta de ciorbă de burtă, explicată pas cu pas, foarte ușor de făcut acasă, cu gust desăvârșit. Cum se face ciorba de burtă, ce fel de os se folosește la ciorba de burtă, ce legume punem la ciorba de burtă.
Am învățat să fac ciorbă de burtă de la o bucătăreasă de restaurant. Se întâmpla acum vreo 25 de ani. Eram gospodină începătoare, nu știam prea multe la acea vreme și eram convinsă că ciorba de burtă e o treabă foarte complicată. Când am aflat cât de ușoară e rețeta, mi-am zis că doamna respectivă sigur a uitat să îmi spună ceva amănunte.
Așa că m-am dus acasă și m-am apucat de treabă adăugând ingrediente după capul meu, convinsă fiind că dacă pun mai multe, va ieși mult mai gustoasă decât cea de la restaurant. Nu a fost deloc așa, am greșit exact la lucrurile esențiale, cele care dau textura fină și gustul bogat al acestei ciorbe 😀
Ce fel de oase folosim la ciorba de burtă. Cât timp se fierb oasele de vită pentru ciorbă.
Prima mare greșeală pe care am făcut-o a fost să nu dau prea mare importanță oaselor de vită. Am făcut-o fără oase și a fost apă chioară. A doua oară am luat niște oase seci, la întâmplare, fără măduvă și fără cartilaje. Nu au avut nici un gust și cred că nici eu nu am știut să le fierb suficient.
Despre alegerea oaselor de vită și despre cât de puțin costă acestea, am povestit și la rețeta de supă clară de vită cu tăieței. Click pe fotografie pentru a ajunge la rețetă.
Pentru ciorba de astăzi, osul a fost cel din fotografiile de mai jos, de fapt un capăt de os, cu multă măduvă, pe care eu l-am fiert la multicookerul Heinner timp de 2 ore la programul "Soup/Stew". Dacă nu aveți un multicooker, aceeași treabă o puteți face și pe aragaz, într-o oală încăpătoare cu capac.
Ce legume punem la ciorba de burtă?
A doua greșeală a fost să cred că doamna bucătăreasă de restaurant nu pune rădăcinoase la această ciorbă din economie, ca să iasă cât mai ieftină. Așa că ajunsă acasă, am pus de toate, să fie ciorba bogată. Bogată a fost, dar nu a mai reușit deloc să semene cu ceea ce trebuia să fie. Legumele au modificat gustul supei de vită care și așa nu era prea consistentă pentru că nu folosisem oasele potrivite. Fără legume în supa de vită pentru ciorbă! Dacă vreți legume, mai bine faceți o ciorbă de văcuță!
Singura legumă pe care o folosesc este un morcov, la final. Pe acesta îl dau pe răzătoarea cu găuri mici și îl călesc 2-3 minute în ulei cât să își dezvolte aroma. Pun apoi morcovul ras într-o strecurătoare cu sita deasă și această strecurătoare "o înmoi" în supă. În acest fel, pulpa rămâne în strecurătoare și doar culoarea și aroma morcovului călit vor trece în zeamă.
Supa capătă o culoare galbenă minunată, apar câteva steluțe frumoase de grăsime, iar aroma morcovului călit e foarte delicată și îmbogățește exact atât cât trebuie gustul ciorbei de burtă.
Deci acum știți: morcovul călit este secretul culorii și al aspectului frumos pe care o au ciorbele de burtă servite la restaurant 😉
Burtă crudă sau prefiartă, congelată?
Ca la orice mâncare, firește că burta crudă, proaspătă e mai gustoasă, dar este cam dificil de curățat și de spălat.
Eu prefer să folosesc burtă prefiartă, pe care o cumpăr congelată, ambalată în pachete de 1 kg. Nu am preferințe la o marcă anume, am constatat în timp că toate sunt cam la fel.
Așa cum spuneam și mai sus, gustul ciorbei de burtă e dat de oasele de vită fierte suficient timp și e mai puțin influențat de bucățile de burtă. Așadar, nu vă chinuiți cu burta crudă, folosiți-o cu încredere pe cea prefiartă. Vă promit eu că veți avea o ciorbă grozavă!
Cum se prepară acasă o ciorbă de burtă mai bună decât la restaurant?
Veți găsi mai jos rețeta pas cu pas în formatul scris, pe care îl puteți tipări dacă doriți să păstrați rețeta în colecția voastră.
La finalul rețetei scrise găsiți și rețeta în format video, postată pe canalul de YouTube al blogului. Puteți vedea acolo exact ce fel de oase am folosit, cum am făcut amestecul de ou și smântână sau cum am adăugat usturoiul în ciorbă 🙂
Iar dacă vă plac rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube pentru că săptămânal avem acolo câte 2 rețete noi. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă de burtă
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg burtă de vită ( (1,5 kg dacă e congelată pentru ca are gheață))
- 700 g oase de vită ((fără carne, dar cu măduvă și cartilaje))
- 2.5 litri de apă
- sare și piper după gust
- 1 morcov mare
- 50 ml ulei ((cam 3 linguri))
- 4 gălbenușuri
- 200 g smântână ( de gătit sau fermentată cu 20-25% grăsime)
- 5-6 căței de usturoi
- 4-5 linguri de oțet ((sau mai mult/mai puțin) după gust)
pentru servit
- mujdei de usturoi, smântână, oțet, ardei iute
Instrucțiuni de preparare
- Puneți osul de vită la fiert în apă cu puțină sare. Îndepărtați spuma care se adună la începutul fierberii, apoi lăsați osul să fiarbă la foc mic cam 2 ore.
- Scoateți osul și strecurați supa obținută. Dacă e nevoie, completați cu apă fierbinte. Ar trebui să aveți cam 2-2.5 litri de lichid.
- Puneți burta decongelată și spălată în supa fierbinte. Lăsați burta la fiert până când e perfect moale, adică furculiţa intră cu uşurinţă în ea. De obicei burta congelată este deja tăiată fâșii. Dacă ați cumpărat bucată întreagă, lăsați-o să fiarbă, apoi o scoateți, o tăiați fâșii și o puneti la loc în oală.
- Curățați usturoiul și îl treceți prin presă. Nu puneți usturoiul direct în oală pentru că își va schimba culoarea. Adăugați apă rece, amestecați, abia apoi turnați mujdeiul în oală.
- Stingeți focul și dați oala deoparte.
- Într-un castron încăpător, bateți cu o furculiță cele 4 gălbenușuri cu un praf de sare și le amestecați cu smântâna. Adăugați puțin câte puțin din supa fierbinte amestecând continuu pentru a ridica temperatura amestecului. Dacă turnați smântâna rece în oală, aceasta se va brânzi, de aceea trebuie să turnăm supă fierbinte peste ea.
- Turnați amestecul de ouă și smântână în oală, puneți și oțet după gust și omogenizați.
- Dați morcovul pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți morcovul ras pentru câteva minute în ulei încins. Puneți pulpa de morcov într-o sită deasă și această sită o scufundați puțin în ciorba fierbinte, în așa fel încât aroma și culoarea morcovului să treacă în oală, dar pulpa să rămână în strecurătoare.
- Serviți ciorba de burtă caldă, cu mujdei de usturoi, smântână, oțet și ardei iute.
Bine de știut:
- Când fierbeți osul de vită, puteți adăuga în apă câteva boabe de piper și o frunză de dafin.
- Recomandarea mea este să folosiți pentru dres ciorba smântână lichidă, de gătit, de exemplu La Dorna. Eliminați astfel riscul ca smântâna să se "brânzească" când o adăugați în supă. Pentru servit puteți folosi smântână fermentată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vasile
Fara suparare, un atasament mai mult decat edificator , copiat ptr ce i ce inteleg...
Gina !...te urmăresc atunci cînd nu mai am idee ce să-mi fac de mîncare . Multe rețete le-am făcut ca și tine cu foarte mici ajustări. În ce privește ciorba de burtă am să-ți sugerez cîteva mici rectificări. Aici nu e vorba de critici...ci de o vastă experiență de-a lungu a cel puțin 60 de ani ( azi am 72 și un stomac de fer ca al vacilor ). Pe la 12 ani am fost dat ca ajutor de bucătar la un birt celebru din Moldova de peste Prut. Aici se făcea zilnic doar două feluri de mîncare : Ciolan de porc afumat cu fasole și ciorbă de burtă. Nimic altceva....nici măcar desert. Rog cititorii să i-a notă .Sunt unele chestii de care trebuie să ții cont ca să-ți reușească acest meniu de excepție. 1. Folosiți doar burtă nefiartă....cea fiartă este trecută prin jet de aburi care scoate 20 % din gustu viitoarei ciorbe. Aici Gina are perfectă dreptate. 2. Nu folosiți niciodată carne de vită cu os sau grăsime că atunci cînd ve-ți mînca veți simți grăsimea ca un fel de jigărae pe esofag. Folosiți doar COPITĂ de vacă ( nu de vițel că nu are prea mult gust ). Copita o găsiți la abator sau căsăpie odată cu burta proaspătă ( niciodată burtă congelată ! ). În prealabil copita să fie secționată pe lungime . Gustu combinat dintre cel de burtă și copită dă adevăratul gust a acestei ciorbe. 3. Nu folosiți niciodată cremă grasă de tip 35 % pe care o văd la Gina. Folosiți smîntîna grasă acră de 14-18 % și Yogurt de tip macedonian sau balcanic ....chiar și chișleag gras. Este important . Raportu e de 1/3...adică la o porție de yogurt ...trei de smîntînă...astfel ocoliți posibilitatea de a simți grăsimea pe esofag. 4.Niciodată....dar niciodată să nu îngroșați ciorba cu făină. Eroarea asta o văd la Gina. De ce ?....pentru că dacă stă în farfurie cîteva minute ....se separă un pic și este dezagreabil. 5. La ciorba de burtă nu se pune altceva decît ceapă și morcov ,așa cum bine a făcut Gina. Usturoiu nu se pune întreg sau pisat...ci se stoarce prin sită usturoiu deja pisat fără a-l lăsa în ciorbă. Alături se pune un castronel cu smîntînă și usturoi ca să-și pună fiecare după gust. Ardeiul iute nu se pune direct în ciorbă la fert ,ci separat. 5 O greșeală am observat și țin să o specific.....Nu se pune amestecu de gălbenuș cu smîntînă + yogurt înainte de a pune burta tăiată fideluță pentru că trebuie dat un clocot de 15 minute ceea ce ar coagula amestecu . Nu se fierbe deloc după ce pun smîntîna cu ou. Nici atunci cînd o mîncăm nu o încălzim niciodată pînă la temperatura de fierbere. Un act complect de evitat. În rest Gina a făcut exact ce trebuia. Astea sunt sfaturile unor meseriași acsați doar pentru producerea unei ciorbe pentru fini cunoscători : gurmanzi....bețivi care vor să iasă din abureală....muzicanți...căruțași...birjari....măcelari..muncitori în construcții etc.etc. Un castron încăpător de acest ” medicament ” ce doar în Levant ă-și face viacu.....nu se tratează ca o simplă mîncare. Ea este extrem de bogată,sățoasă și poate face din muncitor un Hercule. Gina vă oferă o variantă de restaurant fără pretenții....eu vă dau cheia secretului . A ! eram să uit.....după ce strecurați zeama o lăsați 2-3 minute ca să se strîngă grăsimea ce va da acea jigăraie. O eliminați cu un serviet de hîrtie care să absoarbă. Repetați pînă nu mai aveți nici zare de grăsime. Ceea ce Gina va arătat cu morcovu ras...este corect. Uleiul lăst de morcov prin prăjire dă nu numai culore dar și un gust dulceag și aromat ....plus un aspect frumos.Această ciorbă nu ete ca să bei înainte sau după ce o mănînci.....ci ca să te dregi după beție dacă e cazu. Poftă bună ...și rog pe Gina să nu se supere. Ea este universală în bucătărie....eu doar expert în ciorbă și ciolan cu fasole ! .
Iuliana Sbîrnea
Nu știu cine este Gina aceasta cu care tot vorbiți... Pe mine mă cheamă Iuliana.
Sergiu
Cea mai proasta reteta de ciorba de burta pe care am vazut-o !
Ciorba de burta fara legume👎
Iuliana
Totuși, s-ar putea să fie cea mai bună pe care ați mâncat-o.
Atâta timp cât nu ați gustat varianta aceasta, nu puteți avea o părere care să conteze. O puteți face în continuare cu legume, cum știți dumneavoastră, dar nu veți afla niciodată care e diferența! Din partea mea puteți să îi puneți și mazăre!
geo,iaiziso
in loc de mazare ar fi mai buna cu fasole pastai, si niste perisoare!
Iuliana Sbîrnea
Sau cu de toate, ca să fie ciorba bogată! :))
Mihaela Gabel
Dupa cum arata, trebuie sa fie, neaparat si buna!😋
Iuliana Sbîrnea
Promit că este! 🙂
Gheorghe Telescu
Da, doamna Iuliana, am făcut ciorba de burtă, după rețeta dvs. A ieșit o ciorbă de burtă foarte foarte bună
Vă mulțumesc 👍👍👍
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că a ieșit bine și mai ales că vă place! Să o mâncați sănătoși!
Nelutzzu
Într-adevăr seamănă cu ciorba de odinioară din restaurante! Și morcovul singura legumă doar lasă un gust subtil! Părerea mea e că osul de vită cu măduvă dă savoarea maximă!
Iuliana Sbîrnea
Într-adevăr, fără os nu are deloc aceeași savoare.
Mă bucur că vă place. Numai bine!
Petre
Am citit cu atenție toți pașii,am salvat rețeta și o voi face,întocmai,și eu.
Iuliana Sbîrnea
Spor la gătit! Vă aștept cu impresii după ce o gustați!
Alexandru
Sa știți ca m-am lăsat greu convins sa schimb reteta mea de ciorba de burta în care puneam rădăcinoase și la final gogoșari în oțet. Dar trebuie sa recunosc ca varianta dumneavoastră este cu totul la alt nivel. Zeama e concentrata și fina iar gustul este mult mai bun. Ați avut dreptate și eu ma bucur ca am încercat. Aviz celor care cred ca le știu pe toate în bucătărie! Mulțumesc frumos!
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că ați dat o șansă acestei rețete și mai ales că v-a plăcut! Mulțumesc și eu!
Radu
poate ca ar fi o reteta buna, dar lipseste informatia cu privire la momentul cand se ia de pe foc oala: inainte de adaugare usturoi, smantana etc..
sau dupa ce se adauga aceste elemente
Eugen
Doamne🤦!.Sā nu uiti sā aprinzi focul la aragaz.În rest(dacā l-ai aprins)o iei cînd este fiartā.🤷
Iuliana Sbîrnea
🙂
Mihaela Newton
Draga Iuliana, reteta a functionat perfect. In trecut facusem acelasi excel de zel: legume, etc. De data aceasta, singurul "pacat" a fost ca am adaugat in propriul meu castron un strop de otet din borcanul cu tarhon in otet. Nu rau, dar desigur constituie o abatere de la traditie...
Mii de multumiri!
Iuliana
Hei ce bucurie! Sunt tare fericită că ți-a plăcut rețeta! Mulțumesc și eu pentru feedback.
Dacă ai ști câți mi-au sărit în cap că am îndrăznit să spun că ciorba de burtă se face fără legume, fără gogoșari murați în ea și mai știu eu ce adaosuri! 😀
Georgeta
Draga mea Iuliana,
Ce multe, multe greseli am facut cu celebra si mult iubita ciorba de burta!! Acum...sunt luminata! Si pentru asta iti multumesc.
Nici nu trebuie sa mai spun ca sigur voi face aceasta ciorba. Si pentru ca incepe postul!
Sunt aici mereu. Cand uit ceva, ma intorc la tine si la postarile salvate!
Multumim ca esti!
Iuliana
Dragă Georgeta, te aștept cu impresii după ce încerci și varianta aceasta.
Mulțumesc și eu că mă urmărești și pentru că îți faci timp să lași și o vorbă bună <3
Numai bine!
Tudorița Nicolae
Sunt încântată de sfaturile și rețetele dumneavoastra. Vă mulțumesc.
Iuliana
Vă mulțumesc mult! 🙂