750 gcarne de pui cu os (piept, aripi, pulpe, spate)
3litride apă
1ceapă mare~160 g
2-3morcovi~230 g
1felie mare de țelină~150 g
1rădăcină de pătrunjel~ 100 g
1 rădăcină de păstârnac~ 70 g
1lingurițăpiper boabe
1frunză de dafin
sare și piper după gust
pentru dres ciorba rădăuțeană
150mlsmântână fermentată (acră)min. 20% grăsime
4gălbenușuri
un praf de sare
opțional - 2 linguri rase de făină
pentru servit
3-4 căței de usturoi
oțet după gust
smântână
mărar sau pătrunjel proasp ăt
ardei iute
Mod de preparare
Curățați puiul și tăiați-l în bucăți potrivite. Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu o linguriță de sare, boabele de piper și frunza de dafin.
Cu o spumieră, îndepărtați spuma care se formează la suprafață.
Curățați zarzavaturile: morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul se taie în bucăți mari, iar ceapa se lasă întreagă. Adăugați-le în oala cu supă.
Puneți capacul și fierbeți totul la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când atât carnea, cât și legumele sunt bine fierte.
Scoateți în vase separate carnea și legumele din oală, apoi strecurați supa în alt vas și lăsați-o la foc foarte mic.
Curătați carnea de pe oase și tăiați-o cubulețe sau fâsii mici, cât sa poată fi liate bine în lingură. Legumele pe care vreți să le folosiți la supă, fie le pasați, fie le tăiați felii, după preferințe.
Într-un castron mare, amestecați smântâna cu gălbenușurile, un praf de sare și făina, dacă o folosiți (eu nu am pus).
Adăugați treptat câteva polonice de supă fierbinte, amestecând continuu, pentru a ridica temperatura amestecului. Abia după ce amestecul de ouă și smântână devine și el fierbinte, îl puteți turna în oala cu supă fără riscul să se brânzească (să se taie).
Puneți în oală și carnea curățată și tăiată cuburi, precum și legumele pasate sau feliate. Potriviți gustul de sare.
Dacă ați folosit făină, trebuie să mai fierbeți ciorba rădăuțeană la foc mic încă 10 minute ca să se gătească și făina. Dacă nu ați folosit făină, ciorba e gata, puteți să stingeți focul.
Pisați usturoiul sau îl treceți prin presă și amestecați-l cu puțină apă rece. Dacă știți că se mănâncă toată ciorba, puteți adăuga usturoiul și oțetul direct în oală. Dacă faceți ciorbă pentru mai multe zile, e mai bine să le puneți pe masă, astfel fiecare își poate adăuga aceste ingrediente în farfurie, după gust.
Serviți ciorba rădăuțeană fierbinte, cu pâine proaspătă și puneti pe masă și un bol cu smântănă, piper, ardei iute și oțet pentru doritori. Puteți folosi oțetul de la ardeii iuți care e foarte bun și aromat. Presărați pătrunjel sau mărar proaspăt tocat înainte de servire.