Citește rețeta în 11 minute
Ciorba rădăuțeană este o rețetă românească plină de savoare, care combină aromele clasice de smântână, usturoi și oțet, dar într-o variantă mai ușor de savurat decât celebra ciorbă de burtă.

Nu am mâncat acest tip de ciorba în Bucovina, "la mama ei", dar din câte am citit, rețeta a fost creată în 1979 de către doamna Cornelia Dumitrescu, la vremea aceea bucătar șef al Restaurantului Național din Rădăuți.
Ciorba rădăuțeană se situează cumva, ca mod de preparare, între ciorba de pui a la grec, fină și delicată și ciorba de burtă care este, poate, cea mai plină de personalitate dintre ciorbele noastre.
Dacă ne gândim strict la combinația de smântână, oțet și usturoi, am putea zice că sunt asemănătoare, dar ciorba rădăuțeană este mai blândă și mai accesibilă. Tot secretul ei stă în supa bine concentrată, făcută din carne de pasăre cu oase și cartilagii.

Mergi direct la:
- Ingrediente pentru 6 porții de ciorbă rădăuțeană
- Cea mai bună ciorbă rădăuțeană - rețeta video detaliată
- Cum se face ciorba rădăuțeană - rețeta pas cu pas
- Cum se păstrează ciorba rădăuțeană mai multe zile
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Încearcă și alte rețete de ciorbe gustoase
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru 6 porții de ciorbă rădăuțeană
Așa cum ne spune chiar autoarea ei ciorba rădăuțeană se poate face cu carne de pasăre, fie el pui sau curcan. Cel mai important aspect: pentru ca supa să fie concentrată și gustoasă, trebuie să folosim carne cu oase și cartilagii: spinări, gâturi, aripi, pulpe, piept.

Pentru supă:
Când vreau să gătesc ciorbă rădăuțeană, de obicei cumpăr un pui grill (fără cap, gât, măruntaie). În funcție de numărul de porții de care am nevoie, folosesc tot puiul sau opresc pieptul și/sau pulpele pentru alte mâncăruri. De data aceasta am avut un pui de aprox. 1, 2 kg din care am oprit pieptul și pulpele superioare. Restul pieselor rămase au cântărit aprox. 750 de grame și le-am folosit la rețeta de ciorbă pe care v-o arăt mai departe.
Orientativ, am scris între paranteze și gramajul legumelor, dar voi puteți folosi alte legume și alte proporții decât mine.
- 750 g carne de pui - alegeți carne cu os, de exemplu piept, aripi, pulpe, spate. Acestea dau supei un gust intens.
- 3 litri de apă
- 1 ceapă mare (~160 g)
- 2-3 morcovi (~230 g)
- 1 felie mare de țelină (~150 g)
- 1 rădăcină de pătrunjel (~100 g)
- 1 rădăcină de păstârnac (~70 g)
- 1 linguriță piper boabe – pentru un gust echilibrat și aromat.
- 1 frunză de dafin – adaugă o aromă delicată.
- sare și piper – după gust.
Pentru dres ciorba:
- 150 ml smântână fermentată (acră) - pentru o textură cremoasă și mai ales ca să fiți siguri că nu se brânzește, folosiți o smântână cu minim 20% grăsime.
- 4 gălbenușuri – adaugă consistență.
- un praf de sare – pentru echilibrarea gustului.
- 2 linguri rase de făină – sunt opționale, le adăugați doar dacă preferați ciorba mai groasă (eu nu am pus).
Pentru servire:
- 3-4 căței de usturoi – aroma inconfundabilă a ciorbei rădăuțene.
- oțet - după gust
- smântână – se adaugă în farfurie pentru cei care doresc o ciorbă mai cremoasă
- mărar sau pătrunjel proaspăt – pentru un strop de culoare și prospețime.
- ardei iute – opțional, pentru cei care mănâncă picant.
Cea mai bună ciorbă rădăuțeană - rețeta video detaliată
Poate fi de folos să urmărești rețeta în format video dacă vrei să vezi cum am tranșat puiul și cum am temperat amestecul de gălbenușuri și smântână ca să nu se taie. Nu uita să te abonezi la canal pentru mai multe rețete delicioase: Abonare YouTube
Cum se face ciorba rădăuțeană - rețeta pas cu pas
Ca și la ciorba a la grec, după fiebere, supa se strecoară, se îndepărtează oasele și pielea, iar carnea se taie cubulețe și se întoarce în supă împreună cu o parte din legume. După curățare, eu am obținut 300 g de carne și am mai pus în supă 200 g de legume fierte (morcov și țelină).
Pasul 1: Pregătiți supa din carne de pui

1. Curățați puiul și tăiați-l în bucăți potrivite. Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu o linguriță de sare, boabele de piper și frunza de dafin.

2. Cu o spumieră, îndepărtați spuma care se formează la suprafață.

3. Curățați zarzavaturile: morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul se taie în bucăți mari, iar ceapa se lasă întreagă. Adăugați-le în oala cu supă.

4. Puneți capacul și fierbeți totul la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când atât carnea, cât și legumele sunt bine fierte.
Pasul 2: Strecurați supa și curățați carnea
Ca și la ciorba a la grec, după fiebere, supa se strecoară, se îndepărtează oasele și pielea, iar carnea se taie cubulețe și se întoarce în supă împreună cu o parte din legume. După curățare, eu am obținut 300 g de carne și am mai pus în supă 200 g de legume fierte (morcov și țelină).

5. Scoateți în vase separate carnea și legumele din oală, apoi strecurați supa în alt vas și lăsați-o la foc foarte mic.

6. Curătați carnea de pe oase și tăiați-o cubulețe sau fâsii mici, cât sa poată fi liate bine în lingură. Legumele pe care vreți să le folosiți la supă, fie le pasați, fie le tăiați felii, după preferințe.
Pasul 3: Cum se pune smântâna în ciorba rădăuțeană ca să nu se brânzească (să se taie)

7. Într-un castron mare, amestecați smântâna cu gălbenușurile, un praf de sare și făina, dacă o folosiți (eu nu am pus).

8. Adăugați treptat câteva polonice de supă fierbinte, amestecând continuu, pentru a ridica temperatura amestecului. Abia după ce amestecul de ouă și smântână devine și el fierbinte, îl puteți turna în oala cu supă fără riscul să se brânzească (să se taie).

9. Puneți în oală și carnea curățată și tăiată cuburi, precum și legumele pasate sau feliate. Potriviți gustul de sare.

10. Dacă ați folosit făină, trebuie să mai fierbeți ciorba rădăuțeană la foc mic încă 10 minute ca să se gătească și făina. Dacă nu ați folosit făină, ciorba e gata, puteți să stingeți focul.
Pasul 4: Finalizare - cum să serviți ciorba rădăuțeană

11. Pisați usturoiul sau îl treceți prin presă și amestecați-l cu puțină apă rece. Dacă știți că se mănâncă toată ciorba, puteți adăuga usturoiul și oțetul direct în oală. Dacă faceți ciorbă pentru mai multe zile, e mai bine să le puneți pe masă, astfel fiecare își poate adăuga aceste ingrediente în farfurie, după gust.

12. Serviți ciorba rădăuțeană fierbinte, cu pâine proaspătă și puneti pe masă și un bol cu smântănă, piper, ardei iute și oțet pentru doritori. Puteți folosi oțetul de la ardeii iuți care e foarte bun și aromat. Presărați pătrunjel sau mărar proaspăt tocat înainte de servire.
Cum se păstrează ciorba rădăuțeană mai multe zile
Ciorba rădăuțeană cu carne de pui se păstrează la frigider, într-un recipient acoperit, timp de 3-4 zile. Dacă doriți să o congelați, faceți acest lucru înainte de a adăuga amestecul de gălbenușuri și smântână. La servire, încălziți ciorba încet, pe foc mic, pregătiți amestecul așa cum am arătat mai sus și îl adăugați proaspăt.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Nu fierbeți ciorba la foc mare după ce ați adăugat smântâna, pentru a evita separarea proteinelor.
- Dacă vă place o ciorbă mai groasă, adăugați făină, dar nu exagerați – trebuie să rămână o ciorbă, să fie fluidă, nu legată ca un sos!
Întrebări frecvente
Da, dar gustul supei nu va fi la fel de intens. Pentru cea mai bună ciorbă, recomand carnea de pasăre cu os și cartilagii.
Da, dar textura va fi mai puțin cremoasă.
Pentru cel mai bun gust folosiți smântână fermentată (acră, ca pentru sarmale), cu un conținut de grăsime de minimum 20%.
Adăugați apă fierbinte și ajustați sarea și condimentele.
Da, puteți folosi smântâna lichidă pentru gătit și procedați exact la fel. Totuși, nu are aceeași notă acrișoară ca smântâna fermentată, așa că e posibil să fie nevoie să ajustați cantitatea de oțet sau să adăugați puțină zeamă de lămâie pentru echilibru.
Dacă preferați textura mai cremoasă oferită de smântâna lichidă, aceasta poate fi o alternativă bună, însă rețeta clasică rămâne cea cu smântână fermentată.
Încearcă și alte rețete de ciorbe gustoase
Ți-a plăcut această rețetă detaliată de ciorbă rădăuțeană? Încearcă și alte rețete asemănătoare de pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciorbă rădăuțeană - rețeta tradițională explicată pas cu pas
Ingrediente
supa
- 750 g carne de pui cu os (piept, aripi, pulpe, spate)
- 3 litri de apă
- 1 ceapă mare (~160 g)
- 2-3 morcovi (~230 g)
- 1 felie mare de țelină (~150 g)
- 1 rădăcină de pătrunjel (~ 100 g)
- 1 rădăcină de păstârnac (~ 70 g)
- 1 linguriță piper boabe
- 1 frunză de dafin
- sare și piper după gust
pentru dres ciorba rădăuțeană
- 150 ml smântână fermentată (acră) (min. 20% grăsime)
- 4 gălbenușuri
- un praf de sare
- opțional - 2 linguri rase de făină
pentru servit
- 3-4 căței de usturoi
- oțet după gust
- smântână
- mărar sau pătrunjel proasp ăt
- ardei iute
Instrucțiuni de preparare
- Curățați puiul și tăiați-l în bucăți potrivite. Puneți carnea la fiert în 3 litri de apă cu o linguriță de sare, boabele de piper și frunza de dafin.
- Cu o spumieră, îndepărtați spuma care se formează la suprafață.
- Curățați zarzavaturile: morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul se taie în bucăți mari, iar ceapa se lasă întreagă. Adăugați-le în oala cu supă.
- Puneți capacul și fierbeți totul la foc mic timp de aproximativ 30 de minute sau până când atât carnea, cât și legumele sunt bine fierte.
- Scoateți în vase separate carnea și legumele din oală, apoi strecurați supa în alt vas și lăsați-o la foc foarte mic.
- Curătați carnea de pe oase și tăiați-o cubulețe sau fâsii mici, cât sa poată fi liate bine în lingură. Legumele pe care vreți să le folosiți la supă, fie le pasați, fie le tăiați felii, după preferințe.
- Într-un castron mare, amestecați smântâna cu gălbenușurile, un praf de sare și făina, dacă o folosiți (eu nu am pus).
- Adăugați treptat câteva polonice de supă fierbinte, amestecând continuu, pentru a ridica temperatura amestecului. Abia după ce amestecul de ouă și smântână devine și el fierbinte, îl puteți turna în oala cu supă fără riscul să se brânzească (să se taie).
- Puneți în oală și carnea curățată și tăiată cuburi, precum și legumele pasate sau feliate. Potriviți gustul de sare.
- Dacă ați folosit făină, trebuie să mai fierbeți ciorba rădăuțeană la foc mic încă 10 minute ca să se gătească și făina. Dacă nu ați folosit făină, ciorba e gata, puteți să stingeți focul.
- Pisați usturoiul sau îl treceți prin presă și amestecați-l cu puțină apă rece. Dacă știți că se mănâncă toată ciorba, puteți adăuga usturoiul și oțetul direct în oală. Dacă faceți ciorbă pentru mai multe zile, e mai bine să le puneți pe masă, astfel fiecare își poate adăuga aceste ingrediente în farfurie, după gust.
- Serviți ciorba rădăuțeană fierbinte, cu pâine proaspătă și puneti pe masă și un bol cu smântănă, piper, ardei iute și oțet pentru doritori. Puteți folosi oțetul de la ardeii iuți care e foarte bun și aromat. Presărați pătrunjel sau mărar proaspăt tocat înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailAceeași ciorbă rădăuțeană delicioasă, într-o fotografie mai veche:

Lasă un comentariu