Rețeta tradițională de ciorbă rădăuțeană, ieftină și delicioasă. Cum se face celebra ciorba rădăuțeană cu carne de pui, smântână și usturoi.
Am început să fac acest fel de ciorbă cu mulți ani în urmă. Noi suntem mari amatori de ciorbă de burtă, dar în acele vremuri nu găseam mereu ingredientul obligatoriu și anume burta de vită. Nu îmi amintesc exact cum și de la cine am aflat că există această alternativă care ar putea înlocui cu succes ciorba de burtă, dar m-am bucurat de ea și am tot făcut-o.
Nu am mâncat acest tip de ciorba în Bucovina, "la mama ei", dar din câte am citit, rețeta a fost creată în 1979 de către doamna Cornelia Dumitrescu, la vremea aceea bucătar șef al Restaurantului Național din Rădăuți.
Ciorba rădăuțeană se situează cumva, ca mod de preparare, între ciorba de pui a la grec, fină și gustoasă, iubită de toată lumea și extraordinara ciorbă de burtă iubită doar de unii dintre noi, dar de neatins pentru alții 🙂
Dacă ne gândim strict la smântână, oțet și usturoi, am zice că da, rădăuțeana seamănă cu cea de burtă. Însă legumele și lipsa acelui os de vită fiert pe îndelete, schimbă complet toată ecuația gustului.
Acum găsim burtă de vită oriunde, așa că ciorba rădăuțeană, deși delicioasă și ea, pentru noi cam intrase într-un con de umbră. Zilele trecute însă, mi-am amintit de ea și am refăcut-o după mult timp.
M-am bucurat de gustul ei bun și bogat. Este mai ușoară, mai puțin grasă și mai puțin consistentă decât cea de burtă și este minunată într-o zi friguroasă. Sper să o încercați și voi!
Mod de preparare ciorbă rădăuțeană
Ciorba rădăuțeană se face, așa cum ne spune chiar autoarea ei, cu carne de pasăre, fie de pui, fie de curcan. Pentru ca supa să fie concentrată și să aibă gust bun, trebuie neapărat să folosim carne cu oase și cartilagii: spinări, gâturi, aripi, pulpe, piept.
Ca și la ciorba a la grec, după fiebere, supa se strecoară, se îndepărtează oasele și pielea, iar carnea se taie cubulețe și se întoarce în supă împreună cu o parte din legume.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
supa
- cca 700 g carne de pui cu os (piept, aripi, pulpe, spate)
- aprox. 4 litri de apă
- 1 ceapă (eu am pus 2 eșalote mici)
- 2 morcovi
- 1 felie mare de țelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- sare și piper după gust
pentru dres
- 100 ml smântână grasă (min. 20% grăsime)
- 4 gălbenușuri
- 2 linguri făină
pentru servit
- 3-4 căței de usturoi
- oțet după gust
- mărar sau pătrunjel
- ardei iute - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Curățați puiul și tranșați-l în bucăți potrivite. Puneți carnea la fiert în aprox. 4 litri de apă cu o linguriță de sare. Îndepărtați spuma care se formează.
- Curățați zarzavaturile și tăiați-le nu foarte mărunt, ceapa o lăsați întreagă. Adăugați legumele în oala cu carne. Puneți capacul și lăsați ciorba să fiarbă la foc mic până când carnea este fiartă.
- Strecurați supa, curățați carnea de pe oase și o tăiați cuburi și o puneți înapoi în supă (eu am pus și legumele, mai puțin ceapa). Mai adăugați apă dacă a scăzut prea mult la fiert și aduceți din nou supa la temperatura de fierbere.
- Într-un castron încăpător amestecați smântâna cu gălbenușurile și făina. Turnați supă fierbinte puțin câte puțin, amestecând mereu, până ridicați temperatura amestecului aproape de cea a supei. Ideea este să egalizați temperaturile. Nu puneți amestecul de smântână și gălbenușuri direct în supa fierbinte pentru că se va tăia.
- Turnați amestecul fierbinte în oala cu supă și mai lăsați să fiarbă totul la foc mic încă 10-12 minute.
- Treceți usturoiul prin presă, amestecați-l cu puțină apă rece. Dacă sunteți mai mulți la masă și știți că veți termina ciorba, îl puteți pune direct în oală. Tot acum adăugați și oțet după gust. Dacă ați făcut ciorbă pentru mai multe zile, e mai bine să își pună fiecare usturoi și oțet în farfurie.
- Presărați mărar sau pătrunjel proaspăt tocat și serviți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu