Puneți stafidele la înmuiat în apă ușor călduță, cât să le acopere bine. Tot aici turnați romul și extractul de portocale.
Cerneți făina. Puneți peste ea drojdia uscată. Amestecați.
Tăiați cubulețe mici coaja confiată de portocală.
Topiți untul, lăsați-l să se răcească puțin, apoi turnați-l peste ulei.
Încălziți ușor laptele (maxim 40 d egrade!) și peste el turnați zahărul. Amestecați cu un tel să se dizolve. Tot aici puneți coaja rasă de lămâie și vanilia.
Separați ouăle. Vom folosi doar gălbenușurile. Albușurile le puteți congela pentru mai târziu.
Amestecați gălbenușurile cu sarea.
cum se frământă aluatul pentru cozonac - prima dospire
Puneți în bolul robotului (sau într-un castron dacă frământati la mână): smântâna, laptele îndulcit și gălbenușurile frecate cu sare. Omogenizați.
Începeți să adăugați făina, puțin câte puțin până când o încorporați pe toată.
După ce aluatul s-a format, începeți să turnați uleiul amestecat cu untul topit. Turnați puțin câte puțin, frământând continuu.
Frământați aluatul în jur de 20 de minute la robot sau 40 de minute la mână. Veți avea un aluat moale, ușor lipicios.
Mutați aluatul într-un castron încăpător, uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul.
cum încorporăm stafidele în aluat
Puneți stafidele la scurs într-o sită, apoi amestecați-le cu coaja de portocală tăiată mărunt.
Răsturnați aluatul dospit pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Apăsați cu palmele să îl aplatizați. Formați un dreptunghi de aluat de aprox. 35x25 cm
Puneți amestecul de stafide și coajă de portocală peste aluat. Împachetați aluatul ca un plic, apoi începeți să îl frământați aprox. 5 minute până când încorporați toate stafidele.
cum se formează cozonacii - a doua dospire
Împărțiți aluatul în 2 părți egale. Aplatizați fiecare bucată de aluat într-o foaie de aprox. 25 x 20 cm și o rulați pe latura mare. Ajutați-vă de o racletă pentru aluaturi. Cozonacii trebuie să ocupe cam ¾ din volumul formelor.
Puneți aluatul în cele 2 forme pregătite dinainte, tapetate cu hârtie de copt.
Băgați fiecare formă într-o pungă încăpătoare, sigilați punga și lăsați cozonacii să dospească până când își dublează din nou volumul și se ridică cam cu un deget deasupra formelor.
coacere
Porniți cuptorul la 170 de grade. Trebuie să fie bine încins înainte să băgați cozonacii.
Ungeți cozonacii cu ou bătut, folosind o pensulă de patiserie.
Coaceți cozonacii pentru 20 de minute la 170 de grade și încă 30 de minute la 160 de grade. Timpul de coacere poate fi diferit de la cuptor la cuptor.
Înțepați cozonacii cu un băț de frigăruie ca să vă asigurați că sunt bine copți în interior.
Dacă dau semne că se rumenesc prea tare, dar nu sunt copți încă, acoperiți-i cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
răcire și păstrare
Când sunt bine copți, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i în tăvi încă 10 minute.
Scoateți cozonacii din tăvi, îndepărtați hârtia de copt și lăsați-i să se răcească pe un grătar, întorcându-i de pe o parte pe alta din 10 în 10 minute.
După răcire, păstrați cozonacii în pungi de celofan sau de hârtie.