Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Cozonac cu smântână și stafide

88 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Acest cozonac cu smântână și stafide mi-a întrecut toate așteptările! A fost cel mai fin, cel mai pufos și cel mai fraged cozonac pe care l-am făcut eu! Cel mai auriu și cel mai aromat! Sunt foarte încântată de această rețetă și sper să fiți și voi la fel!

Cred că la niciun preparat nu sunt atât de mofturoasă cum sunt la cozonaci. În primul rând nu îmi plac cozonacii mari, grei, cu prea multă umplutură. Cozonacul meu cu nucă , are proporția perfectă între miez și crema de nuci.

Cozonac cu smantana si stafide

În al doilea rând cozonacul perfect pentru mine trebuie să fie pufos, fraged, ușor umed, să se desfacă în fâșii. Dar mai mult decât orice, vreau să își păstreze aceste calități timp de 2-3 zile, ca să îl mănânc cu aceeași plăcere.

Ei bine, exact așa este cozonacul cu smântână și stafide! E pur și simplu perfect! E atât de bun, încât, dacă mergeți pe mâna mea, veți vedea că acest cozonac nici nu are nevoie de umplutură! 😉

Dacă aveți deja o cultură de maia naturală pe care o folosiți pentru a face pâine de casă, să știți că pe blog găsiți și varianta de cozonac cu maia și stafide. Rețeta nu se face greu deloc, iar cozonacii cu maia sunt absolut delicioși!

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de cozonac cu smântână și stafide
  • Preparare
  • Pasul 3: punerea în forme și a doua dospire
  • Cum se păstrează cozonacii proaspeți mai mult timp?
  • Extra-sfaturi pentru cel mai reușit cozonac cu smântână și stafide
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de cozonac cu smântână și stafide

Ingredientele pentru acest cozonac pufos și auriu sunt, în mare, cam aceleași ca și pentru alte rețete de cozonac . Ceea ce face acest cozonac să se mențină proaspăt și pufos mai multe zile este conținutul de grăsimi din aluat și mai ales smântâna fermentată.

pentru cel mai pufos aluat de cozonac

  • făină - folosim făină tip 000 sau din cea specială pentru cozonaci
  • zahăr tos
  • drojdie uscată sau drojdie proaspătă
  • lapte cu 3,5% grăsime
  • smântână fermentată (acră), cu 20% grăsime
  • gălbenușuri
  • unt cu 82% grăsime
  • ulei de floarea soarelui
  • sare
  • coajă rasă de lămâie sau portocală
  • esență sau extract de vanilie

pentru umplutura de stafide

  • coajă confiată de portocală 
  • stafide brune și/sau aurii
  • rom sau esență de rom
  • esență sau extract de portocale

în plus

  • 1 ou pentru uns cozonacii

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

Pasul1: pregătirea ingredientelor

Etapa aceasta este foarte importantă și trebuie să îi acordăm timp și atenție, deoarece la rețeta de cozonac aproape fiecare ingredient necesită pregătire înainte: toate se cântăresc, altele se încălzesc puțin (laptele), altele se amestecă unele cu altele (untul topit cu uleiul), iar altele au nevoie de timp pentru hidratare (stafidele).

Pasul 2: frământarea și prima dospire a aluatului

După ce avem toate ingredientele cântărite și pregătite pe blatul de lucru, ne putem apuca de frământat aluatul.

Aluatul pentru acești cozonaci pufoși cu smântână și stafide va fi unul foarte hidratat, gras și lipicios. Îl puteți frământa cu mâna, la robot sau la mașina de făcut pâine.

Dacă frământați la robot, 20 de minute vor fi suficiente, dar dacă frământați la mână, vor fi necesare cam 40 de minute.

aluat de cozonac dospit
Aluat de cozonac după prima dospire

După frământare lăsăm aluatul la dospit într-un bol uns cu ulei și acoperit cu folie alimentară.

Timpul de dospire nu este standard, el depinde de mai mulți factori: temperatura și umiditatea din bucătărie, cantitatea de drojdie din aluat, conținutul de zahăr din aluat, etc.

Doar informativ vă spun că la mine dospirea a durat 1 oră și zece minute și am avut 23 de grade în bucătărie.

Cel mai bun indicator al unei dospiri corecte, cel care nu vă păcălește niciodată este volumul aluatului: când aluatul și-a dublat volumul, înseamnă că a dospit suficient și puteți trece la următoarea etapă.

Pasul 3: punerea în forme și a doua dospire

Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru uns cu ulei, îl aplatizăm cu palmele și răsturnăm peste el stafidele hidratate, amestecate cu coaja confiată de portocale. Împachetăm aluatul ca pe un plic și îl frământăm 3-4 minute în așa fel încât stafidele să fie înglobate uniform.

cozonaci cu stafide in tavi
Cozonac cu stafide pus în tăvi, înainte de coacere

Împărțim aluatul în 2 părți egale, îl rulăm simplu și îl punem în formele tapetate cu hârtie de copt. Cozonacii trebuie să umple pe ¾ formele.

Acoperim formele și lăsăm cozonacii să dospească până când își dublează din nou volumul și se ridică cam cu 1 deget deasupra formelor.

Pasul 4: Coacerea și răcirea

Preîncălziți cuptorul! Acesta trebuie să fie bine încins când băgați cozonacii! Ungeți cozonacii cu ou bătut înainte să îi băgați în cuptor.

Informativ vă spun că la cuptorul meu pe gaz, eu am copt acest cozonac cu smântână și stafide timp de 20 de minute la 170 de grade, apoi am redus temperatura la 160 de grade și i-am mai copt încă 30 de minute.

Totuși, atât timpul de coacere, cât și temperatura poate să difere de la cuptor la cuptor. Dacă aveți un cuptor mai vechi, care nu are indicată temperatura, setați-l la treapta medie și ar trebui să fie bine.

Ca să vă asigurați că aluatul este bine copt în profunzime, după 45-50 de minute, puteți înțepa cozonacii cu un băț de frigăruie și dacă acesta iese curat și uscat, înseamnă că totul e în regulă și puteți scoate cozonacii din cuptor.

Lăsați cozonacii în forme încă 10 minute după ce i-ați scos din cuptor, apoi îi scoateți, ajutându-vă de hârtia de copt și îi lăsați să se răcească culcați pe o parte, întorcându-i de pe o parte pe alta, cam din 10 în 10 minute.

Cozonac cu smantana si stafide

Cum se păstrează cozonacii proaspeți mai mult timp?

Ca să nu se usuce și să vă puteți bucura de un cozonac care rămâne fraged mai multe zile, ideal ar fi să îl păstrați în pungi de celofan (nu plastic!) sau de hârtie.

La fel de bine țin și dacă îi înfășurați în folie alimentară.

Cozonacul se păstrează bine și la congelator, în pungi de plastic. Când vreți să îl consumați, îl scoateți din pungă și îl lăsați peste noapte să se dezghețe lent, la temperatura camerei.

Cozonac cu smantana si stafide

Extra-sfaturi pentru cel mai reușit cozonac cu smântână și stafide

  1. Cerneți făina! Faceți acest lucru nu doar pentru eliminarea eventualelor impurități, dar și pentru a o aera și a o usca.
  2. Cântăriți toate ingredientele, inclusiv sarea și uleiul! Cozonacul nu este o rețetă care se poate face "din ochi" sau "cu cana"!
  3. E bine ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, în acest fel aluatul va dospi mai repede.
  4. Scurgeți bine stafidele de apă înainte să le adăugați în aluat!
  5. Atenție la dimensiunea tăvilor! Tăvile mele au dimensiunile: 26x12 cm.
  6. Dacă vi se pare că se rumenesc prea tare, dar încă nu sunt bine copți, deschideți rapid ușa cuptorului, acoperiți cozonacii cu o hârtie de copt și continuați coacerea.

Rețete asemănătoare

  • Pasca cu branza dulce
    Pască tradițională cu brânză dulce și stafide – cu aluat de cozonac și cruce pe mijloc
  • Melci cu nuca
    Melci cu nucă din aluat de cozonac
  • Budincă de cozonac
    Budincă de cozonac - o rețetă simplă și economică

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cozonac cu smantana si stafide

Cozonac cu smântână și stafide

Vrei un cozonac fin, pufos, care se păstrează proaspăt mai multe zile? Încearcă această rețetă de cozonac cu smântână și stafide!
5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 45 minutes minutes
dospire: 1 hour hour 45 minutes minutes
Timp total: 3 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 2 cozonaci
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

am folosit 2 tăvi de 26x12 cm

  • 700 g făină (tip 000 sau pentru cozonac)
  • 150 g zahăr tos
  • 14 g drojdie uscată instant (sau 50 g drojdie proaspătă)
  • 300 ml lapte (cu 3,5% grăsime)
  • 200 g smântână (cu 20% grăsime)
  • 5 gălbenușuri
  • 60 g unt (cu 82% grăsime)
  • 60 g ulei (de floarea soarelui)
  • 7 g sare
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie (sau portocală)
  • 1 lingură esență de vanilie

umplutura

  • 200 g coajă confiată de portocală (se poate înlocui cu coaja rasă de la 1 portocală)
  • 150 g stafide brune
  • 150 g stafide aurii
  • 50 ml rom Stroh (sau 20 ml esență de rom)
  • 1 lingură extract pur de portocale

în plus

  • 1 ou (pentru uns cozonacii)

Instrucțiuni de preparare
 

pregătirea ingredientelor

  • Puneți stafidele la înmuiat în apă ușor călduță, cât să le acopere bine. Tot aici turnați romul și extractul de portocale.
  • Cerneți făina. Puneți peste ea drojdia uscată. Amestecați.
  • Tăiați cubulețe mici coaja confiată de portocală.
  • Topiți untul, lăsați-l să se răcească puțin, apoi turnați-l peste ulei.
  • Încălziți ușor laptele (maxim 40 d egrade!) și peste el turnați zahărul. Amestecați cu un tel să se dizolve. Tot aici puneți coaja rasă de lămâie și vanilia.
  • Separați ouăle. Vom folosi doar gălbenușurile. Albușurile le puteți congela pentru mai târziu.
  • Amestecați gălbenușurile cu sarea.

cum se frământă aluatul pentru cozonac - prima dospire

  • Puneți în bolul robotului (sau într-un castron dacă frământati la mână): smântâna, laptele îndulcit și gălbenușurile frecate cu sare. Omogenizați.
  • Începeți să adăugați făina, puțin câte puțin până când o încorporați pe toată.
  • După ce aluatul s-a format, începeți să turnați uleiul amestecat cu untul topit. Turnați puțin câte puțin, frământând continuu.
  • Frământați aluatul în jur de 20 de minute la robot sau 40 de minute la mână. Veți avea un aluat moale, ușor lipicios.
  • Mutați aluatul într-un castron încăpător, uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul.

cum încorporăm stafidele în aluat

  • Puneți stafidele la scurs într-o sită, apoi amestecați-le cu coaja de portocală tăiată mărunt.
  • Răsturnați aluatul dospit pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Apăsați cu palmele să îl aplatizați. Formați un dreptunghi de aluat de aprox. 35x25 cm
  • Puneți amestecul de stafide și coajă de portocală peste aluat. Împachetați aluatul ca un plic, apoi începeți să îl frământați aprox. 5 minute până când încorporați toate stafidele.

cum se formează cozonacii - a doua dospire

  • Împărțiți aluatul în 2 părți egale. Aplatizați fiecare bucată de aluat într-o foaie de aprox. 25 x 20 cm și o rulați pe latura mare. Ajutați-vă de o racletă pentru aluaturi. Cozonacii trebuie să ocupe cam ¾ din volumul formelor.
  • Puneți aluatul în cele 2 forme pregătite dinainte, tapetate cu hârtie de copt.
  • Băgați fiecare formă într-o pungă încăpătoare, sigilați punga și lăsați cozonacii să dospească până când își dublează din nou volumul și se ridică cam cu un deget deasupra formelor.

coacere

  • Porniți cuptorul la 170 de grade. Trebuie să fie bine încins înainte să băgați cozonacii.
  • Ungeți cozonacii cu ou bătut, folosind o pensulă de patiserie.
  • Coaceți cozonacii pentru 20 de minute la 170 de grade și încă 30 de minute la 160 de grade. Timpul de coacere poate fi diferit de la cuptor la cuptor.
  • Înțepați cozonacii cu un băț de frigăruie ca să vă asigurați că sunt bine copți în interior.
  • Dacă dau semne că se rumenesc prea tare, dar nu sunt copți încă, acoperiți-i cu o hârtie de copt și continuați coacerea.

răcire și păstrare

  • Când sunt bine copți, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i în tăvi încă 10 minute.
  • Scoateți cozonacii din tăvi, îndepărtați hârtia de copt și lăsați-i să se răcească pe un grătar, întorcându-i de pe o parte pe alta din 10 în 10 minute.
  • După răcire, păstrați cozonacii în pungi de celofan sau de hârtie.
Valori nutriționale
Cozonac cu smântână și stafide
Valori per porție
Calorii
3049
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
96
g
148
%
Colesterol
 
628
mg
209
%
Carbohidrați
 
502
g
167
%
Fibre
 
28
g
117
%
Zahăr
 
176
g
196
%
Proteine
 
60
g
120
%
Vitamina A
 
2685
IU
54
%
Calciu
 
648
mg
65
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
88 shares

Comentarii

  1. Gilda a zis

    aprilie 23, 2022 at 6:35 am

    5 stars
    Este o reteta de cozonac special! Mi-a facut placere sa il prepar si, evident, sa mananc din el, apreciindu-i calitatea. Ma bucur si totodata multumesc pentru toata stradania de a pune totul pe hartie, daca pot spune, pentru ca rezultatul sa fie precum descrierea preparatului. Numai bine si Paste fericit! 😊

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 23, 2022 at 8:07 am

      Vai, nici nu știți cât de mult mă bucură acest mesaj! Într-adevăr, este un cozonac special, mai deosebit. Mă bucur mult că l-ați încercat și că v-a plăcut. Mulțumesc din suflet pentru mesaj. Paște fericit și numai bine! ❤️

      Răspunde
5 from 7 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.