Puneţi smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o daţi deoparte de pe foc şi imediat adăugaţi ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecaţi deloc, lăsaţi ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi amaretto, amestecaţi puţin, apoi daţi vasul la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veti vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.
sos de caramel sărat
Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu o lingură de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
Adăugaţi sarea, mierea şi extractul de vanilie. Omogenizaţi şi lăsaţi sosul să se răcească complet, apoi îl puteţi transfera într-un borcan.
cupe de ciocolată
Topiţi ciocolata la bain marie amestecând continuu să se topească uniform.
Folosind o pensulă, îmbrăcaţi cu ciocolată topită baza şi pereţii a 6 forme din silicon pentru brioşe.
Daţi formele la rece până când ciocolata se întăreşte foarte bine, apoi cu răbdare şi atenţie, scoateţi cupele de ciocolată din forme.
asamblare şi decor
Uscaţi miezul de nucă 1-2 minute într-o tigaie anti-aderentă amestecând continuu ca să nu se ardă, apoi îl mărunţiţi cu cuţitul.
Topiţi ciocolata la bain marie şi o întindeţi într-un strat uniform cu grosimea de 2-3 mm pe o hârtie de copt.
Presăraţi puţin miez de nucă mărunţit peste ciocolata călduţă şi lăsaţi-o să se răcească, eventual la frigider, până când se întăreşte foarte bine.
Tăiaţi cu un cuţit bine ascuţit triunghiuri de ciocolată cu nucă pe care le vom folosi la decor.
Umpleţi cupele pe jumătate cu cremă de ciocolată, folosind un poş cu dui stelat, apoi puneţi câte 2 linguriţe de caramel sărat şi presăraţi un vârf de linguriţă de nuci pecan mărunţite în fiecare cupă.
Umpleţi cupele cu cremă de ciocolată.
Decoraţi cu caramel, nuci mărunţite şi triunghiurile de ciocolată cu nucă pregătite mai sus.
Păstraţi cupele cu cremă de ciocolată la rece până în momentul servirii.