Încingeți uleiul într-o tigaie mare și căliți ceapa tocată pentru 5 minute, apoi adăugați morcovul, țelina și usturoiul și căliți încă 7-8 minute, până când legumele se înmoaie.
Adăugați carnea tocată, asezonați cu sare și piper, și gătiți până ce carnea își schimbă culoarea.
Turnați vinul alb, lăsați-l să fiarbă câteva minute, apoi adăugați roșiile, oregano și jumătate din supă.
Fierbeți la foc mic timp de aproximativ 2 ore, acoperit, adăugând treptat restul de supă când lichidul scade. Dacă sosul vi se pare prea acid din cauza roșiilor, adăugați spre final puțin lapte.
sos Bechamel
Topiți untul într-o cratiță încăpătoare.
Adăugați făina "în ploaie" și amestecați bine cu un tel de mână timp de 2-3 minute.
Păstrați focul la mic și turnați treptat laptele fierbinte, amestecând continuu până când sosul devine fin și fără cocoloașe.
Fierberea sosului ar trebui să dureze maxim 5 minute. La final, potriviți gustul de sare, piper și nucșoară rasă.
asamblare și coacere - tavă 30x20 cm
Ungeți tava cu unt moale și puneți un strat subțire de sos Bechamel pe fundul acesteia.
Așezați un strat de foi de lasagna, apoi un strat de sos Bechamel, sos Bolognese și presărați parmezan. Repetați procesul până ajungeți la 5 straturi.
Ultimul strat va fi de foi acoperite cu sos Bechamel și eventual puțin sos Bolognese rămas.
Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți la 180°C timp de 30 de minute.
Îndepărtați folia, adăugați restul de parmezan și mozzarella și coaceți încă 5-10 minute până se rumenește frumos.
Servire
Lăsați lasagna să se odihnească în tavă timp de 30 minute înainte să o tăiați, apoi o serviți caldă.
Notă
Carnea tocată și legumele fierb repede, dar sosul bolognese este cu atât mai gustos, cu cât fierbe mai mult timp la foc mic. Fierberea ar trebui să dureze minim 2 ore și jumătate, de aceea e mai bine să îl faceți cu o zi înainte, decât să grăbiți procesul.
Pentru că sosul bolognese nu este deloc o rețetă rapidă, întotdeauna este o idee bună să dublați cantitățile și să congelați o parte din el pentru altădată.
Dacă faceți lasagna cu foi uscate, sosul bolognese trebuie să fie mai fluid, pentru a avea suficient lichid care să înmoaie foile în cuptor.
Dacă faceți lasagna cu foi proaspete, puteți fierbe sosul până scade ceva mai mult.
Alegeți o tavă suficient de înaltă, ideal de 8 cm, în care să aveți loc să asamblați cele 5 straturi de foi cu sosuri între ele.
Orientați-vă de la început cum încap foile de lasagna în tavă. Dacă e nevoie să tăiați câteva foi ca să se așeze mai bine, puneți-le la hidratat în apă rece pentru 10 minute. Sunt foarte casante și în acest fel se vor tăia fără să se rupă necontrolat.
Lasagna italiană fierbe ca un vulcan. Ca să fiți siguri că sosul nu se scurge în cuptor și ajunge să fumege, așezați tava cu lasagna într-o tavă mai mare.
Timpul de odihnă după ce scoateți lasagna bolognese din cuptor e foarte important, nu doar pentru a obține porții frumoase, ci și pentru a lăsa timp sosurilor să se liniștească și aromelor să se așeze.