Go Back
+ servings
Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
Tipărește rețeta
0 from 0 votes

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Preparare20 mins
Gătire20 mins
Timp total40 mins
Categorie: Desert
Porții: 10 -12

Ingrediente

blatul - am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x40 cm

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină
  • 2 linguri de ulei
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare

crema

  • 250 g mascarpone
  • 400 g smântână pentru frişcă min. 30% grăsime
  • 100 g zahăr pudră
  • seminţele unei păstai de vanilie
  • aprox. 150 g căpşuni

decor

  • 100 g ciocolată cu 50% cacao
  • 1 lingură de ulei
  • căpşuni
  • flori comestibile
  • frunze de mentă

Mod de preparare

blatul

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Puneţi ouăle, coaja de lămâie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 10 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
  • Adăugaţi uleiul şi mixaţi din nou, apoi încorporaţi făina folosind un tel sau o spatulă.
  • Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 15-20 minute. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.
  • Desprindeţi cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.

crema

  • Frişca trebuie să fie rece înainte să vă apucaţi de făcut crema. Asiguraţi-vă că a stat cel puţin 3 ore la frigider şi de asemenea, castronul şi telurile mixerului ar trebui să fie reci. E bine să le ţineţi şi pe ele cel puţin 30 de minute la frigider.
  • Bateţi frişca cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră întâi la viteză mică, apoi puteţi mări viteza şi bateţi doar până când frişca s-a întărit şi nu mai cade de pe teluri. Nu bateţi mai mult, pentru că riscaţi să se transforme în unt.
  • Spre deosebire de frişcă, mascarpone nu trebuie să fie rece, ci cât mai aproape de temperatura camerei, pentru a se lucra mai uşor cu el, altfel e foarte tare şi compact, aproape ca untul.
  • Amestecaţi brânza mascarpone cu restul de zahăr şi cu seminţele de vanilie.
  • Încorporaţi frişca bătută în crema de mascarpone.
  • Păstraţi deoparte câteva linguri de cremă pentru decor.

asamblarea

  • Desfaceţi cu grijă blatul, întindeţi crema în strat uniform, având grijă să păstraţi pe una din margini cam 2 cm liberi, fără cremă.
  • Peste cremă puneţi căpşunile tăiate cubuleţe.
  • Rulaţi blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
  • Aşezaţi rulada pe un platou şi daţi-o la rece cât timp vă ocupaţi de glazura de ciocolată.

decor

  • Puneţi ciocolata la topit.
  • Când ciocolata s-a topit, o amestecaţicu uleiul, apoi o turnţi peste ruladă.
  • După ce ciocolata se întăreşte, decoraţi rulada cu crema păstrată deoparte, căpşuni, flori si frunze proaspete de mentă.
  • Lăsaţi rulada la frigider cel puţin 3 ore înainte de servire.
  • Feliaţi prăjitura cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!