Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu căpșuni

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

367 shares
Mergi la rețetă

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni, glazurată cu ciocolată topită. Cum se face blatul de ruladă, cum se face crema de mascarpone cu frişcă naturală, cum decorăm rulada pentru a o transforma într-un desert festiv.

Dragii mei, n-am ce vă face! A venit primăvara - deşi la ce temperaturi sunt afară nu sunt sigură că nu cumva asta e vara deghizată - sunt căpşuni literalmente pe toate cărările, aşa că o să vă înnebunesc cu reţetele de-o să ziceţi că în familia noastră nici nu se mai mănâncă altceva! 🙂

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Dar cum să le rezişti dacă sunt delicioase, frumoase şi mai ales foarte fotogenice? Căpşunile cred că sunt preferatele tuturor fotografilor de food. Aşa cum dau gust şi aromă oricărei reţete, căpşunile dau forţă şi culoare oricărei fotografii. Haideţi să recunoaştem că această ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni n-ar fi fost la fel de "ochioasă" fără feliile de căpșuni care o decorează!

Într-adevăr şi floricelele mov au rolul lor vizual, la fel cum şi frunzuliţele de mentă contribuie la veselia generală din postarea de azi. Dacă despre mentă ştiţi deja că o cresc în grădina mea din balcon, despre floricelele comestibile nu v-am spus nimic. Le-am folosit ca decor şi la reţeta de brioşe glazurate cu iaurt şi căpşuni şi multe cititoare de pe Facebook m-au întrebat de unde le cumpăr.

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Aş fi vrut să le cumpăr, dar la mine în oraş nu prea le găsesc. Ştiu ca sunt de obicei la Selgros, dar cred că mereu le cumpără restaurantele înaintea mea, căci foarte rar am avut norocul să le găsesc la raft. Aşa că anul ăsta am pus într-o jardinieră planta aceea care se numeşte foarte simpatic "3 fraţi pătaţi". Da, exact aceea din care se face şi ceai.

Florile celor 3 fraţi pătaţi sunt de fapt nişte panseluţe în miniatură şi sunt foarte decorative pe orice desert. Ca să nu mai zic că am dat pe cele 3 răsaduri luate din piaţă cam un sfert din cât aş fi dat pe o cutie cu câteva flori comestibile cumpărată din magazin.

Le am mereu proaspete şi la îndemână, iar când nu le folosesc la decorat deserturi, măcar îmi înveselesc pervazul. Bună afacere, nu-i aşa? 🙂

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.

Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!

Mod de preparare ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Voi ştiti cât de mult îmi plac mie ruladele şi cum le prefer atunci când am musafiri la masă şi vreau un desert frumos, care să se porţioneze uşor şi să mai fie şi spornic, să ajungă la toată lumea. Rulada de azi am făcut-o pentru un eveniment de familie la care eram 10 persoane la masa şi a avut fiecare câte o porţie, hai să nu zic generoasă, dar măcar îndestulătoare 🙂

La reţeta de azi, avem aşa: un blat genoise, o cremă de mascarpone cu frişcă şi bucăţele de căpşuni şi o glazură de ciocolată topită. Nimic nou, nimic complicat. V-am povestit pe îndelete ce şi cum în formatul printabil de mai jos pentru ca şi rulada voastră să fie o reuşită. Succes, să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni, glazurată cu ciocolată topită. Cum se face blatul de ruladă, cum se face crema de mascarpone.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Ingrediente
 

blatul - am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x40 cm

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare

crema

  • 250 g mascarpone
  • 400 g smântână pentru frişcă (min. 30% grăsime)
  • 100 g zahăr pudră
  • seminţele unei păstai de vanilie
  • aprox. 150 g căpşuni

decor

  • 100 g ciocolată (cu 50% cacao)
  • 1 lingură de ulei
  • căpşuni
  • flori comestibile
  • frunze de mentă

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Puneţi ouăle, coaja de lămâie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 10 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
  • Încorporaţi făina folosind un tel sau o spatulă.
  • Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 15-20 minute. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.
  • Desprindeţi cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.

crema

  • Frişca trebuie să fie rece înainte să vă apucaţi de făcut crema. Asiguraţi-vă că a stat cel puţin 3 ore la frigider şi de asemenea, castronul şi telurile mixerului ar trebui să fie reci. E bine să le ţineţi şi pe ele cel puţin 30 de minute la frigider.
  • Bateţi frişca cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră întâi la viteză mică, apoi puteţi mări viteza şi bateţi doar până când frişca s-a întărit şi nu mai cade de pe teluri. Nu bateţi mai mult, pentru că riscaţi să se transforme în unt.
  • Spre deosebire de frişcă, mascarpone nu trebuie să fie rece, ci cât mai aproape de temperatura camerei, pentru a se lucra mai uşor cu el, altfel e foarte tare şi compact, aproape ca untul.
  • Amestecaţi brânza mascarpone cu restul de zahăr şi cu seminţele de vanilie.
  • Încorporaţi frişca bătută în crema de mascarpone.
  • Păstraţi deoparte câteva linguri de cremă pentru decor.

asamblarea

  • Desfaceţi cu grijă blatul, întindeţi crema în strat uniform, având grijă să păstraţi pe una din margini cam 2 cm liberi, fără cremă.
  • Peste cremă puneţi căpşunile tăiate cubuleţe.
  • Rulaţi blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
  • Aşezaţi rulada pe un platou şi daţi-o la rece cât timp vă ocupaţi de glazura de ciocolată.

decor

  • Puneţi ciocolata la topit.
  • Când ciocolata s-a topit, o amestecaţicu uleiul, apoi o turnţi peste ruladă.
  • După ce ciocolata se întăreşte, decoraţi rulada cu crema păstrată deoparte, căpşuni, flori si frunze proaspete de mentă.
  • Lăsaţi rulada la frigider cel puţin 3 ore înainte de servire.
  • Feliaţi prăjitura cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.
Valori nutriționale
Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
Valori per porție
Calorii
396
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
33
g
51
%
Colesterol
 
178
mg
59
%
Carbohidrați
 
20
g
7
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
17
g
19
%
Proteine
 
6
g
12
%
Vitamina A
 
1082
IU
22
%
Calciu
 
81
mg
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
    Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
  • Prăjitură cu mascarpone și gem de căpșuni (fără coacere)
    Prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
  • prajitura cu capsuni si crema de branza
    Prăjitură rapidă cu brânză dulce și căpșuni
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
367 shares

Comentarii

  1. Simona a zis

    mai 18, 2025 at 12:53 pm

    5 stars
    O rețetă pe cât de simplă, pe atât de perfectă! Și nu poți da greș niciodată. Mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 19, 2025 at 6:06 am

      Așa este, ruladele sunt ușor de făcut și cu ele mergi mereu la sigur.
      Simona dragă, mă bucur că ți-a plăcut varianta aceasta.
      Mulțumesc și eu pentru comentariu!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.