Borcanele și capacele trebuie să fie în prealabil bine spălate și sterilizate în cuptor la 150 de grade pentru 20 de minute.
Spălați strugurii și alegeți boabele.
Într-o cratiță întinsă, cu fund gros, puneți apa la fiert împreună cu zahărul.
Când apa începe să fiarbă, adăugați strugurii, sucul și coaja de lămâie (doar partea galbenă) tăiată foarte mărunt.
Lăsați gemul să fiarbă la foc mediu, amestecând din când în când. Boabele de struguri se vor sparge și vor lăsa și ele lichid. Îndepărtați spuma care se formează și eventualii sâmburi, dacă este cazul.
Când gemul a scăzut și a ajuns la consistența dorită (la mine a durat cam 35-40 de minute), așezați borcanele pe un suport metalic (o tavă) și turnați gemul fierbinte.
Înfiletați capacele și acoperiți borcanele cu 2-3 prosoape de bucătărie. Lăsați borcanele să se răcească lent, apoi le puteți muta în cămară.