Rețeta de gem de struguri, natural, aromat și catifelat. Cum se face gemul de struguri albi sau negri, fără conservant.
Îmi doream demult să încerc să fac acasă gem de struguri. Îmi amintesc că am primit acum mulți ani 1 borcan de gem de la o colegă de serviciu și mi-a plăcut mult aroma lui subtilă și textura catifelată a boabelor.

Din păcate viața ne-a aruncat în orașe diferite și am pierdut legătura cu doamna respectivă, așa încât nici vorbă să pot recupera rețeta dânsei. Dar cât de greu poate fi, totuși să faci un gem de struguri? Mi-am spus că nu are cum să fie mai complicat decât alte tipuri de gem și m-am apucat de treabă.
De fapt ideea mi-a venit când am văzut la un aprozar o etichetă cu "struguri fără sâmburi". Nu mai văzusem până atunci și mi-am zis în gând că "ăștia cred că sunt buni pentru gem". Am gustat 2 boabe, erau dulci și aromați, așa că am adus vreo 2 kg acasă și o parte din ei i-am transformat în gem.

Nu știu cum se numea soiul de struguri, nu scria pe etichetă și la momentul acela nici nu m-am gândit să întreb. Strugurii pe care îi vedeți în fotografii sunt alt soi, nu cel din care am făcut gemul, i-am pus doar de decor. Cu siguranță puteți face gem din orice soi de struguri: Muscat, Nohan, Cardinal, etc.
Cu strugurii din fotografii am făzut zilele trecute o negresă pufoasă cu brânză și struguri. Arată minunat și e delicioasă. Dacă doriți să o încercați, găsiți rețeta cu un click pe fotografia de mai jos.
La începutul toamnei obișnuiesc să mai fac și compot de struguri, cu puțin zahăr și cât de multe boabe încap în borcan. Iarna, un compot cu 2-3 biscuiți alături poate fi un adevărat răsfăț.
Mod de preparare gem de struguri
Gemul de struguri are o textură foarte plăcută. Eu nu am curățat boabele de coajă, așa cum am mai citit alte rețete. La fiert ele se sparg, iar coaja devine moale, catifelată și face tot deliciul gemului atunci când îl întinzi pe o felie de pâine cu unt.
Lămâia are rolul de a menține o culoare frumoasă, iar coaja de lămâie, tăiată foarte mărunt potențează aroma subtilă a strugurilor. Puteți renunța la ea dacă nu vă place, sau o puteți înlocui cu semințele unei păstăi de vanilie.
Pentru că sunt foarte încântată de cât de fin și de bun a ieșit acest gem de struguri, m-am gândit să împart rețeta și cu voi.

IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- aprox. 1.5 kg de struguri negri (Muscat, Nohan, Cardinal, etc)
- 500 -700 g zahăr (depinde cât de dulci sunt strugurii)
- sucul de la o lămâie
- coaja de la ½ de lămâie
- 300 ml apă
Instrucțiuni de preparare
- Borcanele și capacele trebuie să fie în prealabil bine spălate și sterilizate în cuptor la 150 de grade pentru 20 de minute.
- Spălați strugurii și alegeți boabele.
- Într-o cratiță întinsă, cu fund gros, puneți apa la fiert împreună cu zahărul.
- Când apa începe să fiarbă, adăugați strugurii, sucul și coaja de lămâie (doar partea galbenă) tăiată foarte mărunt.
- Lăsați gemul să fiarbă la foc mediu, amestecând din când în când. Boabele de struguri se vor sparge și vor lăsa și ele lichid. Îndepărtați spuma care se formează și eventualii sâmburi, dacă este cazul.
- Când gemul a scăzut și a ajuns la consistența dorită (la mine a durat cam 35-40 de minute), așezați borcanele pe un suport metalic (o tavă) și turnați gemul fierbinte.
- Înfiletați capacele și acoperiți borcanele cu 2-3 prosoape de bucătărie. Lăsați borcanele să se răcească lent, apoi le puteți muta în cămară.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Lasă un comentariu