• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Gem de struguri

    Publicat la 5 octombrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Rețeta de gem de struguri, natural, aromat și catifelat. Cum se face gemul de struguri albi sau negri, fără conservant.

    Îmi doream demult să încerc să fac acasă gem de struguri. Îmi amintesc că am primit acum mulți ani 1 borcan de gem de la o colegă de serviciu și mi-a plăcut mult aroma lui subtilă și textura catifelată a boabelor.

    Gem de struguri negri

    Din păcate viața ne-a aruncat în orașe diferite și am pierdut legătura cu doamna respectivă, așa încât nici vorbă să pot recupera rețeta dânsei. Dar cât de greu poate fi, totuși să faci un gem de struguri? Mi-am spus că nu are cum să fie mai complicat decât alte tipuri de gem și m-am apucat de treabă.

    De fapt ideea mi-a venit când am văzut la un aprozar o etichetă cu "struguri fără sâmburi". Nu mai văzusem până atunci și mi-am zis în gând că "ăștia cred că sunt buni pentru gem". Am gustat 2 boabe, erau dulci și aromați, așa că am adus vreo 2 kg acasă și o parte din ei i-am transformat în gem.

    Gem de struguri negri

    Nu știu cum se numea soiul de struguri, nu scria pe etichetă și la momentul acela nici nu m-am gândit să întreb. Strugurii pe care îi vedeți în fotografii sunt alt soi, nu cel din care am făcut gemul, i-am pus doar de decor. Cu siguranță puteți face gem din orice soi de struguri: Muscat, Nohan, Cardinal, etc.

    Cu strugurii din fotografii am făzut zilele trecute o negresă pufoasă cu brânză și struguri. Arată minunat și e delicioasă. Dacă doriți să o încercați, găsiți rețeta cu un click pe fotografia de mai jos.

    Negresa cu branza si struguri

    La începutul toamnei obișnuiesc să mai fac și compot de struguri, cu puțin zahăr și cât de multe boabe încap în borcan. Iarna, un compot cu 2-3 biscuiți alături poate fi un adevărat răsfăț.

    Compot de struguri

    Mod de preparare gem de struguri

    Gemul de struguri are o textură foarte plăcută. Eu nu am curățat boabele de coajă, așa cum am mai citit alte rețete. La fiert ele se sparg, iar coaja devine moale, catifelată și face tot deliciul gemului atunci când îl întinzi pe o felie de pâine cu unt.

    Lămâia are rolul de a menține o culoare frumoasă, iar coaja de lămâie, tăiată foarte mărunt potențează aroma subtilă a strugurilor. Puteți renunța la ea dacă nu vă place, sau o puteți înlocui cu semințele unei păstăi de vanilie.

    Pentru că sunt foarte încântată de cât de fin și de bun a ieșit acest gem de struguri, m-am gândit să împart rețeta și cu voi.

    Gem de struguri negri

    IMPORTANT:

    Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Gem de struguri

    Gem de struguri

    5 from 5 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 40 minutes minutes
    Timp total: 50 minutes minutes
    Număr de porții: 2 borcane de 400 g
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • aprox. 1.5 kg de struguri negri (Muscat, Nohan, Cardinal, etc)
    • 500 -700 g zahăr (depinde cât de dulci sunt strugurii)
    • sucul de la o lămâie
    • coaja de la ½ de lămâie
    • 300 ml apă

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Borcanele și capacele trebuie să fie în prealabil bine spălate și sterilizate în cuptor la 150 de grade pentru 20 de minute.
    • Spălați strugurii și alegeți boabele.
    • Într-o cratiță întinsă, cu fund gros, puneți apa la fiert împreună cu zahărul.
    • Când apa începe să fiarbă, adăugați strugurii, sucul și coaja de lămâie (doar partea galbenă) tăiată foarte mărunt.
    • Lăsați gemul să fiarbă la foc mediu, amestecând din când în când. Boabele de struguri se vor sparge și vor lăsa și ele lichid. Îndepărtați spuma care se formează și eventualii sâmburi, dacă este cazul.
    • Când gemul a scăzut și a ajuns la consistența dorită (la mine a durat cam 35-40 de minute), așezați borcanele pe un suport metalic (o tavă) și turnați gemul fierbinte.
    • Înfiletați capacele și acoperiți borcanele cu 2-3 prosoape de bucătărie. Lăsați borcanele să se răcească lent, apoi le puteți muta în cămară.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Gem de struguri negri

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.