Tocați ceapa mărunt, ardeiul kapia cubulețe, dați morcovul pe răzătoare și căliți-le pe toate în puțin ulei încins.
Când ceapa devine sticloasă, adăugați ciupercile tăiate mărunt și lăsați-le să se călească, amestecând din când în când până se înmoaie și își lasă puțină zeamă.
Puneți în tigaie orezul spălat în câteva ape, amestecați și lăsați-l 1-2 minute să absoarbă aromele legumelor. Dacă zeama lăsată de ciuperci nu e suficientă, adăugați puțină apă (70-100 ml).
Puneți 2 linguri de suc de roșii, puțin pătrunjel proaspăt tocat, sare, piper și restul de mirodenii după gust.
Dați tigaia deoparte și lăsați umplutura să se răcorească puțin, apoi umpleți ardeii. Dacă folosiți ardei congelați, nu este nevoie să îi dezghețați înainte.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
Treceți capătul ardeilor prin făină, că să se creeze o peliculă ce nu va lăsa umplutura să iasă afară în timp ce fierb ardeii.
Într-o cratiță potrivită ca mărime, puneți ardeii în așa fel încât să stea unul lângă altul, vertical, nu culcat.
Pregătiți sosul amestecând sucul de roșii, apa și condimente după gust. Turnați sosul peste ardei.
Acoperiți cratița cu un capac sau cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 30 de minute.
După 30 de minute îndepărtați capacul sau folia, stropiți ardeii cu sosul din tavă și lăsați-i să mai fiarbă în cuptor încă vreo 15 minute până sunt frumos rumeniți.
Serviți ardeii umpluți de post cât sunt calzi, cu pătrunjel proaspăt tocat. Dacă nu țineți post, puteți adăuga iaurt sau smântână.