După cum v-am povestit, săptămâna trecută am făcut suc de roşii rapid, 100% natural (vezi aici reţeta). La cât de usor a fost de făcut şi mai ales la cât bun a ieşit, mi-am zis că în niciun caz nu ne va ajunge până spre vara viitoare, aşa că ar fi cazul să suplimentez stocurile din cămară.
Mod de preparare bulion de roşii cu ardei kapia
Pentru diversitate, de data asta am făcut bulion de roşii cu ardei kapia. Un fel de 2 în 1, la fel de uşor de făcut ca şi sucul de roşii dar mai "scăzut" cum zic gospodinele şi cu un gust mai bogat, dat de ardeii graşi pe care i-am adăugat în reţetă.
Modul de preparare este aproape identic. Ca să nu arunc nimic din roşii, am preferat să le pasez foarte bine la blender. Tot acolo am dat drumul şi ardeilor tăiaţi cubuleţe potrivite. Amestecul obţinut l-am lăsat la fiert până când am fost eu mulţumită de consistenţa bulionului.
Am vrut un bulion mai scăzut decât sucul de roşii, dar în niciun caz gros "de întins pe pâine" cum e cel cumpărat! Vă spun doar orientativ că eu am avut 5 kg de roşii prunişoare, (roşii Roma, aceasta este denumirea soiului) la care am pus 4 ardei kapia mari. Amestecul l-am fiert timp de 80 de minute (de când a început să clocotească) şi am obţinut 3,2 litri de bulion. Nu le-am fotografiat pe toate, pentru că nici n-ar fi încăput în poze 🙂 După ce l-am turnat în sticle, le-am sterilizat prin fierbere la bain marie înca 20 de minute.
Multe cititoare mi-au spus legat de sucul de roşii că nu mai este nevoie de această sterilizare suplimentară a bulionului după ce a fost pus în sticle. Că este suficient să fie lăsat la dunst, adică să se răcească lent, acoperit cu pături până a doua zi. Probabil că aşa este. Cum eu însă locuiesc la bloc, iar cămara mea nu este foarte răcoroasă, am preferat să nu risc şi l-am sterilizat aşa cum am făcut şi în ceilalţi ani. Voi procedaţi cum doriţi, în funcţie de condiţiile de depozitare pe care le aveţi şi de experianţa din anii precedenţi.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 5 kg de roşii cărnoase (eu am folosit roşii prunişoare, sau roşii Roma)
- 4 ardei kapia mari
- 4 linguriţe de sare neiodată
- 2 linguriţe de zahăr
Instrucțiuni de preparare
- Roşiile spalate şi curăţate de părţile necomestibile, se taie felii şi se toacă foarte bine la robot sau la blenderul vertical până nu mai rămân urme de coji sau seminţe. Dacă aveţi o maşină de tocat cu dispozitiv special de pasat şi îndepărtat seminţele, o puteţi folosi.
- La fel procedaţi şi cu ardeii kapia.
- Puneţi sucul de roşii la fiert împreună cu pasta de ardei obţinută. Adăugaţi de la început 4 linguriţe de sare neiodată şi 2 linguriţe de zahăr.
- Lăsaţi sucul la fiert mai mult sau mai puţin, în funcţie de cât de gros/concentrat vreţi să fie bulionul. Cu cât îl fierbeţi mai mult, cu atât apa din roşii se va evapora şi veţi avea un bulion mai gros şi mai concentrat. Eu l-am fiert 80 de minute (de când a dat primul clocot).
- Sticlele sau borcanele pe care urmează să le folosiţi trebuiesc în prealabil spălate cu apă şi detergent şi sterilizate. Sterilizarea se face băgându-le pentru 15 minute în cuptorul încins la 150 de grade.
- După sterilizare, aşezaţi sticlele (sau borcanele) pe un suport metalic (de exemplu o tavă) care să preia diferenţa de temperatură şi umpleţi-le pe rând cu bulionul fierbinte. Înfiletaţi bine capacele şi verificaţi să nu curgă.
- Alegeţi o oală potrivită ca mărime în care să încapă toate sticlele şi care să poată fi umplută cu apă până aproape de gâtul acestora. Dacă nu încap toate într-un singur vas, folosiţi 2 oale.
- Aşezaţi un prosop sau un ziar pe fundul oalei în care fierbeţi sticlele pentru ca acestea sa nu intre în contact direct cu metalul.
- Fierbeţi sticlele cu bulion, apoi lăsaţi-le să se răcească în oală până a doua zi când le ştergeţi, le etichetaţi frumos şi le depozitaţi în cămară.
- Dacă aţi respectat toţi paşii de sterilizare a borcanelor şi de fierbere, sucul obţinut va rezista perfect chiar şi mai mult de un an de zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Ivanescu Brindusa
As dori sa incerc!
Iuliana
Va sugerez sa faceti mai intai o cantitate mica si sa testati sa vedeti cum va place. Daca e pe gustul dumneavoastra, faceti apoi o cantitate mai mare.
Mihaela Damaceanu
Si pe asta as vrea sa il fac. Din aceleasi considerente pe care le-am spus mai inainte. Nu prea stiu cand, saptamana viitoare merg la nunta. Asta este deja programata... Te pup, harnicuta mea!
Iuliana
Lasa ca o sa vina si vremea sa ai mai mult timp liber si eu tot aici voi fi, ca si reteta sucului de rosii :)))) Pup! Distractie placuta la nunta!