400mlsmântână pentru frișcă cu min. 32% grăsimerece
decor
opțional - fructe proaspete
Mod de preparare
Cum se face aluatul pentru foile de casă
Într-un vas puneți apa rece, ouăle și oțetul. Amestecați cu un tel de mână și dați vasul la frigider.
Într-un castron mare puneți făina și sarea. Peste făină radeți untul congelat pe răzătoarea cu găuri mari. Opriți-vă din când în când și amestecați cârlionții de unt cu făină ca să nu rămână lipiți.
Turnați amestecul de apă, ouă și oțet și frământați rapid, foarte puțin, doar cât se leagă bine aluatul și nu mai aveți făină uscată. Nu framântați mai mult pentru că se înmoaie untul și se dezvoltă glutenul.
Împărțiți aluatul în 10 părți egale (cântărite - la mine au avut 145 g/bucată), le puneți pe o farfurie, le acoperiți cu folie alimentară și le dați la frigider pentru 1 oră.
Cum se coc foile pentru tort Napoleon
Luați câte o bucată de aluat și o întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox 22-23 cm diametru. Vă puteți ajuta de puțină făină dacă se lipește aluatul.
Treceți aluatul pe o hârtie de copt, îl înțepați cu o furculiță și îl decupați la 21 cm folosind o farfurie potrivită sau un inel metalic pentru tort. Lăsați marginile în tavă.
Coaceți foile de aluat în cuptorul preîncălzit la 220 de grade (treapta mare pe gaz, căldură sus/jos fără ventilație) pentru ~10-12 minute. Eu am copt câte 2 foi odată.
Scoateți foile din cuptor, desprindeți marginile și le păstrați deoparte. Lăsați foile să se răcească pe un grătar.
Cum se prepară crema de vanilie cu unt și frișcă
Într-un castron, amestecați gălbenușurile cu zahărul, amidonul și 200 ml de lapte.
Turnați restul de lapte într-o cratiță, adaugați amestecul de gălbenușuri și omogenizați.
Puneți cratița pe foc mediu și amestecați continuu. După ce crema s-a îngroșat, mai lăsați-o pe foc mic încă un minut și amestecați pentru a stabiliza amidonul.
Luați de pe foc, adăugați untul și extractul de vanilie, amestecând până la omogenizare. Lăsați crema să se răcească, acoperind cu folie alimentară pentru a evita formarea crustei.
Mixați smântâna pentru frișcă până când se întărește, apoi adăugați treptat crema de vanilie și omogenizați.
Dați deoparte ~350 grame de cremă pentru decor. Păstrați-o acoperită, la frigider până a doua zi.
Cum se montează tortul Napoleon
Restul de cremă o împărțiți în mod egal peste cele 10 foi, apoi le stratificați și întindeți crema pe fiecare foaie.
Înveliți tortul în folie alimentară și presați cu palmele ca să se așeze bine foile și să facă priză cu crema. Dați tortul la frigider până a doua zi.
Cum se decorează tortul Napoleon
Puneți marginile strânse de la coacerea foilor într-o pungă cu zip și le mărunțiți cu sucitorul până se sfărâmă.
Scoateți tortul din frigider, îl îmbrăcați în crema păstrată deoparte și îl tapetați cu pesmetul obținut din margini. Dacă doriți, puteți decora tortul Napoleon cu câteva fructe proaspete.
Notă
Tăvăliți prin făină blocul de unt congelat ca să nu vă alunece din mână atunci când îl dați pe răzătoare.
Nu frământați excesiv aluatul! Cu cât este mai puțin lucrat, cu atât foile vor fi mai fragede.
Nu săriți peste răcirea aluatului – acest pas e esențial pentru un foietaj reușit!
Puteți face foile cu 2-3 zile înainte și să le păstrați într-un loc uscat, acoperite într-un șervet de bumbac sau în folie alimentară.
Folosiți frișcă naturală pentru o textură aerată a cremei.