Go Back
+ servings
Tort Napoleon pe platou si doua felii taiate pe farfurii albe
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, fără foietaj și creme din comerț! Totul natural și cu gust delicios!
Preparare45 minutes
Gătire1 hour
răcire12 hours
Timp total13 hours 45 minutes
Categorie: Desert
Cuisine: internationala
Porții: 10
Calories: 993kcal

Ingrediente

aluat pentru foi - diametru 21 cm

  • 750 g făină tip 000
  • 200 ml apă rece
  • 2 ouă mărime L
  • 400 g unt cu 82% grăsime congelat!
  • ½ linguriță sare
  • 1 lingură oțet ~ 5 ml

pentru crema de vanilie cu unt și frișcă

  • 8 gălbenușuri
  • 900 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 100 g unt cu 82% grăsime
  • 90 g amidon alimentar
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 400 ml smântână pentru frișcă cu min. 32% grăsime rece

decor

  • opțional - fructe proaspete

Mod de preparare

Cum se face aluatul pentru foile de casă

  • Într-un vas puneți apa rece, ouăle și oțetul. Amestecați cu un tel de mână și dați vasul la frigider.
    pregatire ingrediente lichide pentru aluat fraged de casa
  • Într-un castron mare puneți făina și sarea. Peste făină radeți untul congelat pe răzătoarea cu găuri mari. Opriți-vă din când în când și amestecați cârlionții de unt cu făină ca să nu rămână lipiți.
    Unt rece dat pe razatoare in castronul cu faina
  • Turnați amestecul de apă, ouă și oțet și frământați rapid, foarte puțin, doar cât se leagă bine aluatul și nu mai aveți făină uscată. Nu framântați mai mult pentru că se înmoaie untul și se dezvoltă glutenul.
    aluat fraged pentru foi de casa - tort Napoleon
  • Împărțiți aluatul în 10 părți egale (cântărite - la mine au avut 145 g/bucată), le puneți pe o farfurie, le acoperiți cu folie alimentară și le dați la frigider pentru 1 oră.
    10 bucati de aluat pe farfurie acoperite cu folie alimentara pentru racire

Cum se coc foile pentru tort Napoleon

  • Luați câte o bucată de aluat și o întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox 22-23 cm diametru. Vă puteți ajuta de puțină făină dacă se lipește aluatul.
    aluat intins pentru pregatirea foilor de tort Napoleon
  • Treceți aluatul pe o hârtie de copt, îl înțepați cu o furculiță și îl decupați la 21 cm folosind o farfurie potrivită sau un inel metalic pentru tort. Lăsați marginile în tavă.
    foaie de tort pusa in tava cu margini decupate - pregatita pentru coacere
  • Coaceți foile de aluat în cuptorul preîncălzit la 220 de grade (treapta mare pe gaz, căldură sus/jos fără ventilație) pentru ~10-12 minute. Eu am copt câte 2 foi odată.
    coacere 2 foi odata pentru tort Napoleon
  • Scoateți foile din cuptor, desprindeți marginile și le păstrați deoparte. Lăsați foile să se răcească pe un grătar.
    racire foi coapte pe gratar si margini pastrate pentru decor

Cum se prepară crema de vanilie cu unt și frișcă

  • Într-un castron, amestecați gălbenușurile cu zahărul, amidonul și 200 ml de lapte.
    amesteca de galbenusuri, lapte si amidon pentru prepararea cremei de vanilie
  • Turnați restul de lapte într-o cratiță, adaugați amestecul de gălbenușuri și omogenizați.
    galbenusuri turnate in lapte pentru crema de vanilie
  • Puneți cratița pe foc mediu și amestecați continuu. După ce crema s-a îngroșat, mai lăsați-o pe foc mic încă un minut și amestecați pentru a stabiliza amidonul.
    fierbere crema de vanilie
  • Luați de pe foc, adăugați untul și extractul de vanilie, amestecând până la omogenizare. Lăsați crema să se răcească, acoperind cu folie alimentară pentru a evita formarea crustei.
    racire crema de vanilie acoperita cu folie alimentara
  • Mixați smântâna pentru frișcă până când se întărește, apoi adăugați treptat crema de vanilie și omogenizați.
    crema de vanilie racita incorporata in frisca batuta
  • Dați deoparte ~350 grame de cremă pentru decor. Păstrați-o acoperită, la frigider până a doua zi.
    crema pastrata deoparte pentru decor

Cum se montează tortul Napoleon

  • Restul de cremă o împărțiți în mod egal peste cele 10 foi, apoi le stratificați și întindeți crema pe fiecare foaie.
    cum se ung foile de tort napoleon cu crema de vanilie si stratificare
  • Înveliți tortul în folie alimentară și presați cu palmele ca să se așeze bine foile și să facă priză cu crema. Dați tortul la frigider până a doua zi.
    tort Napoleon invelit in folie alimentara pregatit pentru racire peste noapte

Cum se decorează tortul Napoleon

  • Puneți marginile strânse de la coacerea foilor într-o pungă cu zip și le mărunțiți cu sucitorul până se sfărâmă.
    margini de foi zdrobite cu sucitorul pentru decorul tortului Napoleon
  • Scoateți tortul din frigider, îl îmbrăcați în crema păstrată deoparte și îl tapetați cu pesmetul obținut din margini. Dacă doriți, puteți decora tortul Napoleon cu câteva fructe proaspete.
    Tort Napoleon îmbrăcat în pesmet, decorat cu capsuni și afine

Notă

  • Tăvăliți prin făină blocul de unt congelat ca să nu vă alunece din mână atunci când îl dați pe răzătoare.
  • Nu frământați excesiv aluatul! Cu cât este mai puțin lucrat, cu atât foile vor fi mai fragede.
  • Nu săriți peste răcirea aluatului – acest pas e esențial pentru un foietaj reușit!
  • Puteți face foile cu 2-3 zile înainte și să le păstrați într-un loc uscat, acoperite într-un șervet de bumbac sau în folie alimentară.
  • Folosiți frișcă naturală pentru o textură aerată a cremei.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 993kcal | Carbohidrați: 89g | Proteine: 17g | Grăsimi: 64g | Colesterol: 352mg | Fibre: 2g | Zahăr: 26g