Timp estimat pentru citit: 12 minute
Tortul Napoleon este un desert rafinat, format din straturi subțiri și crocante de aluat și o cremă fină de vanilie, rezultând un tort delicat, aromat și irezistibil.

Deși seamănă puțin cu Mille-Feuille-ul franțuzesc, tortul Napoleon este un desert rusesc creat în 1912 pentru a celebra centenarul victoriei asupra lui Napoleon. Este alcătuit din 10 foi subțiri de foitaj și umplut cu cremă fină de vanilie. Straturile multiple simbolizează armata franceză epuizată în iarna rusească, iar decorul cu firimituri fine, asemănătoare fulgilor de zăpadă, evocă înfrângerea trupelor lui Napoleon pe tărâm rusesc.
Vă propun astăzi să facem acest tort cu nume imperial așa cum se cuvine: cu foi crocante dintr-un foietaj rapid de casă și cremă fină de vanilie făcută de la zero. Fără foietaj cumpărat, fără creme la plic, deci fără compromisuri! Durează un pic mai mult, dar când veți tăia prima felie, veți ști că a meritat fiecare minut și veți avea satisfacția de a spune L-am făcut eu, de la zero!

Tortul Napoleon seamănă ca structură și aspect cu deliciosul Tort Medovik cu miere și smântână, dar textura foilor, ca și aromele din creme sunt foarte diferite.
Dacă vă plac deserturile cu multă cremă de vanilie, dar totuși nu vă încumetați să coaceți 1o foi, vă recomand să încercați tortul Mimoza cu pandișpan, mult mai ușor de făcut.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru tort Napoleon
1. Pentru 10 foi de casă din alua de foietaj rapid (diametru 21 cm)

- 750 g făină - folosiți făină de patiserie, tip 000 pentru a obtine un aluat fin și elastic.
- 200 ml apă – plată, trebuie să fie rece
- 2 ouă - mărime L
- 400 g unt - folosiți unt cu 82% grăsime și trebuie să fie congelat ca să poată fi dat pe răzătoare
- ½ linguriță sare – nu o omiteți, deoarece potențează aromele, altfel aluatul va fi fad
- 1 lingură oțet (~5 ml) – ajută la frăgezimea aluatului și îl face mai ușor de întins.
2. Pentru crema de vanilie cu unt și frișcă naturală

- 8 gălbenușuri – baza cremei, pentru o textură fină. Albușurile le puteți folosi la o omletă sau le puteți congela într-un borcan pentru a face mai târziu un chec din albușuri sau bezele.
- 900 ml lapte
- 200 g zahăr
- 100 g unt - cu 82% grăsime
- 90 g amidon alimentar – pentru îngroșarea cremei. Îl puteți înlocui cu 150 g de făină, dar crema va trebui fiartă mai mult timp.
- 2 lingurițe extract sau pastă de vanilie – algeți vanilie naturală pentru cea mai fină și plăcută aromă
- 400 ml smântână pentru frișcă - cu min. 32% grăsime și trebuie să fie foarte rece, de la frigider ca să fiți siguri că se bate bine și obțineți o frișcă fermă.
Pentru decor
- marginile foilor coapte, sfărâmate
- opțional - fructe proaspete
Mod de preparare Tort Napoleon cu foi de casă - rețeta pas cu pas
1. Cum se face aluatul pentru foile de casă

1. Într-un vas puneți apa rece, ouăle și oțetul. Amestecați cu un tel de mână și dați vasul la frigider.

2. Într-un castron mare puneți făina și sarea. Peste făină radeți untul congelat pe răzătoarea cu găuri mari. Opriți-vă din când în când și amestecați cârlionții de unt cu făină ca să nu rămână lipiți.

3. Turnați amestecul de apă, ouă și oțet și frământați rapid, foarte puțin, doar cât se leagă bine aluatul și nu mai aveți făină uscată. Nu framântați mai mult pentru că se înmoaie untul și se dezvoltă glutenul.

4. Împărțiți aluatul în 10 părți egale (cântărite - la mine au avut 145 g/bucată), le puneți pe o farfurie, le acoperiți cu folie alimentară și le dați la frigider pentru 1 oră.
2. Cum se coc foile pentru tort Napoleon

5. Luați câte o bucată de aluat și o întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox 22-23 cm diametru. Vă puteți ajuta de puțină făină dacă se lipește aluatul.

6. Treceți aluatul pe o hârtie de copt, îl înțepați cu o furculiță și îl decupați la 21 cm folosind o farfurie potrivită sau un inel metalic pentru tort. Lăsați marginile în tavă.

7. Coaceți foile de aluat în cuptorul preîncălzit la 220 de grade (treapta mare pe gaz, căldură sus/jos fără ventilație) pentru ~10-12 minute. Eu am copt câte 2 foi odată.

8. Scoateți foile din cuptor, desprindeți marginile și le păstrați deoparte. Lăsați foile să se răcească pe un grătar.
3. Cum se prepară crema de vanilie cu unt și frișcă

9. Într-un castron, amestecați gălbenușurile cu zahărul, amidonul și 200 ml de lapte.

10. Turnați restul de lapte într-o cratiță, adaugați amestecul de gălbenușuri și omogenizați.

11. Puneți cratița pe foc mediu și amestecați continuu. După ce crema s-a îngroșat, mai lăsați-o pe foc mic încă un minut și amestecați pentru a stabiliza amidonul.

12. Luați de pe foc, adăugați untul și extractul de vanilie, amestecând până la omogenizare. Lăsați crema să se răcească, acoperind cu folie alimentară pentru a evita formarea crustei.

13. Mixați smântâna pentru frișcă până când se întărește, apoi adăugați treptat crema de vanilie și omogenizați.

14. Dați deoparte cam 350 grame de cremă pentru decor. Păstrați-o acoperită, la frigider până a doua zi.
4. Cum se montează tortul Napoleon

15. Restul de cremă o împărțiți în mod egal peste cele 10 foi, apoi le stratificați și întindeți crema pe fiecare foaie.

16. Înveliți tortul în folie alimentară și presați cu palmele ca să se așeze bine foile și să facă priză cu crema. Dați tortul la frigider până a doua zi.
5. Cum se decorează tortul Napoleon

17. Puneți marginile strânse de la coacerea foilor într-o pungă cu zip și le mărunțiți cu sucitorul până se sfărâmă.

18. Scoateți tortul din frigider, îl îmbrăcați în crema păstrată deoparte și îl tapetați cu pesmetul obținut din margini. Dacă doriți, puteți decora tortul Napoleon cu câteva fructe proaspete.
Cum se servește
Tortul Napoleon se servește rece, după ce a stat la frigider cel puțin 12 ore. Se potrivește de minune cu ceai aromat, cafea sau un pahar de vin dulce.

Cum se păstrează
Păstrați tortul Napoleon la frigider, acoperit, până la 3 zile. Nu vă recomand să îl congelați, deoarece foile se vor înmuia, nu ramân crocante, iar crema își va schimba textura.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Tăvăliți prin făină blocul de unt congelat ca să nu vă alunece din mână atunci când îl dați pe răzătoare.
- Nu frământați excesiv aluatul! Cu cât este mai puțin lucrat, cu atât foile vor fi mai fragede.
- Nu săriți peste răcirea aluatului – acest pas e esențial pentru un foietaj reușit!
- Puteți face foile cu 2-3 zile înainte și să le păstrați într-un loc uscat, acoperite într-un șervet de bumbac sau în folie alimentară.
- Folosiți frișcă naturală pentru o textură aerată a cremei.
Întrebări frecvente
Nu vă recomand, untul oferă aroma autentică.
Da, mixați foarte bine crema de vanilie după ce se răcește. Oricum, textura cremei va fi mai densă.
Da! Păstrați-l la frigider, în folie alimentară.
Da, dar gustul nu va fi la fel de bun, cu aromă plăcută de unt.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
Echipamente necesare
Ingrediente
aluat pentru foi - diametru 21 cm
- 750 g făină tip 000
- 200 ml apă rece
- 2 ouă (mărime L)
- 400 g unt cu 82% grăsime (congelat!)
- ½ linguriță sare
- 1 lingură oțet (~ 5 ml)
pentru crema de vanilie cu unt și frișcă
- 8 gălbenușuri
- 900 ml lapte
- 200 g zahăr
- 100 g unt cu 82% grăsime
- 90 g amidon alimentar
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 400 ml smântână pentru frișcă cu min. 32% grăsime (rece)
decor
- opțional - fructe proaspete
Instrucțiuni de preparare
Cum se face aluatul pentru foile de casă
- Într-un vas puneți apa rece, ouăle și oțetul. Amestecați cu un tel de mână și dați vasul la frigider.
- Într-un castron mare puneți făina și sarea. Peste făină radeți untul congelat pe răzătoarea cu găuri mari. Opriți-vă din când în când și amestecați cârlionții de unt cu făină ca să nu rămână lipiți.
- Turnați amestecul de apă, ouă și oțet și frământați rapid, foarte puțin, doar cât se leagă bine aluatul și nu mai aveți făină uscată. Nu framântați mai mult pentru că se înmoaie untul și se dezvoltă glutenul.
- Împărțiți aluatul în 10 părți egale (cântărite - la mine au avut 145 g/bucată), le puneți pe o farfurie, le acoperiți cu folie alimentară și le dați la frigider pentru 1 oră.
Cum se coc foile pentru tort Napoleon
- Luați câte o bucată de aluat și o întindeți cu sucitorul într-o foaie de aprox 22-23 cm diametru. Vă puteți ajuta de puțină făină dacă se lipește aluatul.
- Treceți aluatul pe o hârtie de copt, îl înțepați cu o furculiță și îl decupați la 21 cm folosind o farfurie potrivită sau un inel metalic pentru tort. Lăsați marginile în tavă.
- Coaceți foile de aluat în cuptorul preîncălzit la 220 de grade (treapta mare pe gaz, căldură sus/jos fără ventilație) pentru ~10-12 minute. Eu am copt câte 2 foi odată.
- Scoateți foile din cuptor, desprindeți marginile și le păstrați deoparte. Lăsați foile să se răcească pe un grătar.
Cum se prepară crema de vanilie cu unt și frișcă
- Într-un castron, amestecați gălbenușurile cu zahărul, amidonul și 200 ml de lapte.
- Turnați restul de lapte într-o cratiță, adaugați amestecul de gălbenușuri și omogenizați.
- Puneți cratița pe foc mediu și amestecați continuu. După ce crema s-a îngroșat, mai lăsați-o pe foc mic încă un minut și amestecați pentru a stabiliza amidonul.
- Luați de pe foc, adăugați untul și extractul de vanilie, amestecând până la omogenizare. Lăsați crema să se răcească, acoperind cu folie alimentară pentru a evita formarea crustei.
- Mixați smântâna pentru frișcă până când se întărește, apoi adăugați treptat crema de vanilie și omogenizați.
- Dați deoparte ~350 grame de cremă pentru decor. Păstrați-o acoperită, la frigider până a doua zi.
Cum se montează tortul Napoleon
- Restul de cremă o împărțiți în mod egal peste cele 10 foi, apoi le stratificați și întindeți crema pe fiecare foaie.
- Înveliți tortul în folie alimentară și presați cu palmele ca să se așeze bine foile și să facă priză cu crema. Dați tortul la frigider până a doua zi.
Cum se decorează tortul Napoleon
- Puneți marginile strânse de la coacerea foilor într-o pungă cu zip și le mărunțiți cu sucitorul până se sfărâmă.
- Scoateți tortul din frigider, îl îmbrăcați în crema păstrată deoparte și îl tapetați cu pesmetul obținut din margini. Dacă doriți, puteți decora tortul Napoleon cu câteva fructe proaspete.
Bine de știut:
- Tăvăliți prin făină blocul de unt congelat ca să nu vă alunece din mână atunci când îl dați pe răzătoare.
- Nu frământați excesiv aluatul! Cu cât este mai puțin lucrat, cu atât foile vor fi mai fragede.
- Nu săriți peste răcirea aluatului – acest pas e esențial pentru un foietaj reușit!
- Puteți face foile cu 2-3 zile înainte și să le păstrați într-un loc uscat, acoperite într-un șervet de bumbac sau în folie alimentară.
- Folosiți frișcă naturală pentru o textură aerată a cremei.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Larisa a zis
Arată fantastic! Vreau să îl încerc de ziua mea și am o întrebare doar: oare aș putea pune fructe și in interior? Se pătează crema?
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur, poți pune fructe și în interior. Crema se pătează dacă folosești fructe prea zemoase (vișine, mure) și dacă le amesteci în cremă. Dacă folosești fructe congelate, lasă-le să se dezghețe bine într-o sită, apoi usucă-le puțin pe prosoape de hârtie. Ca să nu se păteze crema, nu le amesteca direct în cremă, ci presară-le după ce întinzi crema pe foi. Succes!