Începeți prin a cerne făina într-un bol încăpător. Adăugați zahărul, zahărul Bourbon, sarea, coaja de lămâie și drojdia uscată. Amestecați toate ingredientele uscate ca să se distribuie uniform.
Turnați apa călduță și uleiul peste amestecul de făină și începeți să frământați aluatul. Dacă folosiți un robot de bucătărie, procesul va dura 5-8 minute. Manual, frământați timp de aproximativ 15 minute, până obțineți un aluat neted, elastic și care nu se mai lipește de mâini.
Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț până își dublează volumul (aproximativ 1 oră). Acesta este un pas esențial pentru gogoși pufoase și bine crescute.
După dospire, întindeți aluatul pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Decupați gogoșile cu ajutorul unui pahar sau a unui decupator special și așezați-le într-o tavă unsă ușor cu ulei. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să mai dospească 20 de minute la temperatura camerei.
Încălziți bine uleiul într-o tigaie adâncă și prăjiți gogoșile pe ambele părți, până devin aurii și pufoase. Scoateți-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Gogoșile se servesc imediat, pudrate cu zahăr vanilat sau umplute cu gem. Sunt delicioase fierbinți, dar se pot savura și reci.
Notă
Fiind un aluat simplu, doar din apă și făină, aromele pe care le adăugăm fac toată diferența. Nu vă zgârciți nici cu vanilia, nici cu coaja rasă de lămâie.
Lăsați aluatul să dospească suficient. Prima dospire se face până când aluatul își dublează volumul, indiferent cât de mult durează asta. Dacă e mai cald în bucătărie, poate dura 40 de minute, dacă e mai frig, poate dura 2 ore. A doua dospire, se face după ce ați decupat gogoșile, timp de 20 de minute. Dospirea face ca gogoșile noastre să fie pufoase și să facă acel gol în interior pe care îl putem umple cu gem.
Gogoșile se prăjesc în baie de ulei. Folosiți o tigaie sau o cratiță adâncă și puneți în ea suficient ulei.
Asigurați-vă că uleiul este bine încins înainte de a prăji gogoșile, altfel acestea vor absorbi prea mult ulei și nu vor fi la fel de pufoase. Faceți proba cu o bucățică mică de aluat pe care o puneți în tigaie. Dacă uleiul sfârâie imediat în jurul ei și dacă aluatul se ridică le suprafață, înseamnă că uleiul este suficient de bine încins.
După ce decupați gogoșile, marginile rămase nu se aruncă, ci le vom refolosi. Marginile se frământă foarte puțin și aluatul se lasă să se odihnească cel puțin 5 minute înainte să întindem o nouă foaie din care să decupăm alte gogoși.