Rețeta simplă de gogoși pufoase de post din aluat dospit cu drojdie. Gogoși vanilate, aromate și goale la interior, care pot fi umplute cu gem.
Gogoşi de post, pufoase şi vanilate, făcute după reţeta mamei mele. Reţeta mamei cred că e de-o seamă cu mine ba e chiar mai veche, căci şi mama, la rândul ei, cu siguranţă că a învăţat-o de la bunica. Oricare ar fi originea rețetei, un lucru e sigur: sunt cele mai bune gogoşi pe care le-am mâncat vreodată 🙂
Gogoşile astea mi-au parfumat copilăria. Sunt moi, aromate şi sub crusta rumenă şi uşor crocantă de obicei găseam o găurică formată în aluat în timpul creşterii. Dacă eram cuminte, mama îmi tăia câte o gogoaşă în două şi umplea găurica cu dulceaţă de vişine. Ce amintiri delicioase! 🙂
Alte rețete de gogoși pe care vă recomand să le încercați
Gogoșile sunt deserturi simple, cu ingrediente puține, dar sunt fascinante și sunt preferate mai ales de copii. Dacă vă plac rețetele de gogoși rapide vă recomand să încercați:
Iar dacă e primăvară și aveți salcâmi înfloriți prin preajmă, atunci nu ratați rețeta de gogoși cu flori de salcâm. Sunt delicioase, deosebite și nu se pot face decât câteva zile pe an, atunci când găsim flori proaspete de salcâm.
Mod de preparare gogoşi pufoase de post
Rețeta de gogoși pufoase de post nu e una cu prea multe secrete. Ca orice desert de post, se face foarte simplu și are ingrediente puține și banale pe care le avem tot timpul în casă.
Când vine vorba de gogoși, trebuie să admitem că de fapt mâncăm doar aluat, așadar trebuie să vedem cum îl facem ca să obținem din el și gust și textură și aromă.
Mici secrete pentru gogoși de post pufoase și aromate
- Fiind un aluat simplu, practic doar din apă și făină, la gogoșile de post aromele pe care le adăugăm fac toată diferența. Nu vă zgârciți nici cu vanilia - și e de preferat să folosiți vanilie naturală - nici cu coaja rasă de lămâie. De asemeni, nu uitați de praful de sare din aluat! El face toată diferența. În lipsa lui, gogoșile vor fi fade.
- Lăsați aluatul să dospească suficient. Prima dospire se face până când aluatul își dublează volumul, indiferent cât de mult durează asta. Dacă e mai cald în bucătărie, poate dura 40 de minute, dacă e mai frig, poate dura 2 ore. A doua dospire, se face după ce ați decupat gogoșile, timp de 20 de minute. Dospirea face ca gogoșile noastre să fie pufoase și să facă acel gol în interior pe care îl putem umple cu gem.
- După ce decupați gogoșile, marginile rămase nu se aruncă, ci le vom refolosi. Marginile se frământă foarte puțin și aluatul se lasă să se odihnească cel puțin 5 minute înainte să întindem o nouă foaie din care să decupăm alte gogoși.
- Gogoșile se prăjesc în baie de ulei. Folosiți o tigaie adâncă și puneți în ea suficient ulei.
- Uleiul trebuie să fie bine încins. Faceți proba cu o bucățică mică de aluat pe care o puneți în tigaie. Dacă uleiul sfârâie imediat în jurul ei și dacă aluatul se ridică le suprafață, înseamnă că uleiul este suficient de bine încins.
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am frământat eu aluatul, cum a tăiat gogoșile și cum le-am prăjit.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gogoşi pufoase de post
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 300 g făină
- 30 g zahăr
- 10 g zahăr Bourbon
- 10 g drojdie (uscată am folosit eu)
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 160 ml apă puțin călduță
- 20 ml ulei
- zahăr pudră sau gem pentru servit
- ulei pentru prăjit (aprox. 500 ml)
Instrucțiuni de preparare
- Cernem făina într-un bol încăpător şi adăugăm zahărul, zahărul Bourbon, sarea, coaja rasă de lămâie și drojdia uscată.
- Peste ingredientele uscate de mai sus, adăugăm lichidele: apa și uleiul.
- Frământăm până când obținem un aluat compact, elastic, care nu se mai lipește de mâini (aprox. 15 minute la mână sau 5-8 minute la robot).
- Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit până când îşi dublează volumul (aprox. 1 oră).
- Aluatul se scoate pe blatul de lucru presărat cu făină şi se intinde o foaie groasă cam de 1 centimetru.
- Decupăm gogoşile cu un pahar, le așezam într-o tavă unsă cu ulei și le acoperim cu folie alimentară. Lăsăm gogoșile să mai dospească încă 20 de minute la temperatura camerei.
- Prăjim gogoșile pe ambele părţi în ulei încins şi le scoatem pe un prosop de hârtie care va absorbi excesul de ulei.
- Se servesc imediat, pudrate din belşug cu zahăr vanilat sau umplute cu gem, după preferință.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Raluca Bejan
Ador rețetele dumneavoastră.❤️
Iuliana Sbîrnea
Mulțumesc foarte mult! ❤️
Claudia
Exact gogosi am si eu in plan pentru astazi.
Si tot dupa reteta mamei care o stie de la mama ei si tot asa 🙂
Pofta buna sa avem 😉
Iuliana
Hai fa si tu, ca ale mele sunt pe terminate :))