Timp estimat pentru citit: 8 minute
O rețetă ușoară de gogoși la air fryer din aluat de cozonac, extraordinar de moi și pufoase, care se păstrează proaspete câteva zile.
Să faci gogoși la friteuza cu aer cald e atât de ușor comparativ cu rețeta clasică de gogoși prăjite în baie de ulei! Pe lângă avantajul că nu ai de curățat stropi de ulei din jumătate de bucătărie , gogoșile sunt moi și pufoase, fără a fi deloc încărcate de grăsime, așadar avem un desert mai ușor și mai sănătos.
Este rețeta ideală și iarna, pentru că nu trebuie să deschizi geamul ca să aerisești bucătăria după prăjire, dar și vara pentru că nu încălzești deloc bucătăria. Air fryer-ul face toată treaba cu minim de deranj și de efort.
Și cu toate că gogoșile coapte nu fac acea gaură în aluat, așa cum fac gogoșile prăjite, am găsit o metodă simplă prin care se pot umple cu orice doriți.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru gogoși la air fryer
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă de gogoși pufoase făcute la friteuza cu aer cald.
Ingredientele pentru rețeta de gogoși sunt aproximativ aceleași ca pentru o rețetă de cozonac. Câteva cuvinte despre ingredientele principale:
- făină - folosiți o făină cu procent de proteine peste 11%. Făina specială pentru cozonac care se găsește în magazine e perfectă și pentru aceste gogoși.
- lapte - să fie ușor călduț pentru a activa drojdia, dar nu fierbinte!
- drojdie - eu folosesc drojdie instant, dar puteți folosi și drojdie proaspătă. Verificați întotdeauna termenul de valabilitate!
- spray cu ulei - este opțional, gogoșile ies minunate fără niciun strop de ulei. Totuși, dacă vreți să le pulverizați înainte de coacere, vor avea o crustă mai lucioasă și mai frumoasă
cu ce umplem gogoșile - opțional
Puteți servi gogoșile simple, presărate cu zahăr pudră sau cu zahăr amestecat cu scorțișoară. Dacă doriți să le umpleți, pregătiți un poș și:
- gemul preferat - se potrivesc foarte bine cele foarte aromate sau ușor acrișoare: gem de căpșuni, de zmeură, de prune, caise, etc.
- cremă de vanilie
- cremă de ciocolată
- sos de caramel sărat
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem gogoși pufoase la air fryer rețeta pas cu pas
Pentru a obține gogoși cu adevărat pufoase și care să se mențină proaspete și a doua zi, trebuie să frământăm un aluat cu conținut mare de grăsimi care va fi moale și lipicios. Un astfel de aluat e mai ușor de frământat la robot sau la mașina de făcut pâine.
1. În bolul unui mixer cu suport prevăzut cu cârligul pentru aluat, amestecați laptele ușor călduț, untul topit, oul, sarea și zahărul până se omogenizează.
2. Apoi cerneți direct în bol făina, sarea și adăugați drojdia insant. Amestecați la viteză mică până se formează un aluat. Măriți viteza la mediu-mică și frământați până când aluatul este neted și elastic, aproximativ 15 minute. Aluatul va fi moale și ușor lipicios.
3. Transferați aluatul într-un castron mare, uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați aluatul să crească într-un loc cald, până când își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
4. Răsturnați aluatul dospit pe blatul de lucru presărat cu făină și îl întindeți cu palmele într-un dreptunghi cu grosimea de aprox. 1 cm. Decupați gogoșile folosind un decupator sau 1 pahar cu gura de ~8 cm. Marginile rezultate le adunați la un loc, le întindeți și decupați alte gogoși.
5. Puneți hârtie de copt într-o tavă mare și așezați aici gogoșile. Acoperiți tava cu un șervet și lăsați gogoșile să crească încă 30 de minute.
6. Preîncălziți airfryerul la 180 grade Celsius timp de 3 minute. Așezați cu grijă gogoșile în coșul de friteuză lăsând spațiu între ele.
7. Gătiți prima tranșă de gogoși timp de 8 minute sau până când se rumenesc. La următoarele tranșe, airfryerul fiind deja încins, puteți reduce timpul la 7 minute.
8. Dacă doriți să umpleți gogoșile, faceți o gaură cu coada unei furculițe și pe acolo, cu ajutorul unui poș introduceți gem, cremă de vanilie sau de ciocolată.
Cum se păstrează
Aceste gogoși coapte în air fryer sunt cele mai bune atunci, pe loc imediat după gătire. Cu toate acestea, se păstrează foarte bine și interiorul va fi moale și plăcut timp de 2-3 zile. Păstrați-le acoperite ca să nu se usuce.
Când doriți să le mâncați, le puteți împrospăta reîncălzindu-le pentru 1-2 minute în air fryer sau în cuptorul cu microunde.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Evitați tentația de a adăuga mai multă făină la frământat. Aluatul trebuie să fie lipicios.
- Dacă nu aveți robot sau o mașină de făcut pâine, puteți frământa aluatul cu mâna. Amestecați la început cu o lingură de lemn, până când nu mai aveți făină uscată, apoi frămâtați cu mâna aproximativ 20 de minute.
- Timpul de dospire depinde de temperatura din bucătărie. Cel mai bun indicator este dublarea volumului aluatului.
- Nu întindeți aluatul prea subțire, foaia trebuie să aibă cel puțin 1 cm grosime.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gogoși pufoase la air fryer
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 240 ml lapte 3.5% grăsime (ușor călduț, la maxim 40 de grade!)
- 7 g drojdie uscată instant (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 70 g zahăr tos
- 16 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 85 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
- 1 ou
- 390 g făină tip 000 (plus încă puțină pentru blatul de lucru)
- ½ linguriță de sare
Instrucțiuni de preparare
pentru gogoși
- În bolul unui mixer cu suport prevăzut cu cârligul pentru aluat, amestecați laptele ușor călduț, untul topit, oul, sarea și zahărul până se omogenizează.
- Apoi cerneți direct în bol făina, sarea și adăugați drojdia insant. Amestecați la viteză mică până se formează un aluat. Măriți viteza la mediu-mică și frământați până când aluatul este neted și elastic, aproximativ 15 minute. Aluatul va fi moale și ușor lipicios.
- Transferați aluatul într-un castron mare, uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu folie alimentară și lăsați aluatul să crească într-un loc cald, până când își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
- Răsturnați aluatul dospit pe blatul de lucru presărat cu făină și îl întindeți cu palmele într-un dreptunghi cu grosimea de aprox. 1 cm. Decupați gogoșile folosind un decupator sau 1 pahar cu gura de ~8 cm. Marginile rezultate le adunați la un loc, le întindeți și decupați alte gogoși.
- Puneți hârtie de copt într-o tavă mare și așezați aici gogoșile. Acoperiți tava cu un șervet și lăsați gogoșile să crească încă 30 de minute.
- Preîncălziți airfryerul la 180 grade Celsius timp de 3 minute. Așezați cu grijă gogoșile în coșul de friteuză lăsând spațiu între ele.
- Gătiți prima tranșă de gogoși timp de 8 minute sau până când se rumenesc. La următoarele tranșe, airfryerul fiind deja încins, puteți reduce timpul la 7 minute.
umplere
- Dacă doriți să umpleți gogoșile, faceți o gaură cu coada unei furculițe și pe acolo, cu ajutorul unui poș introduceți gem, cremă de vanilie sau de ciocolată.
Bine de știut:
- Evitați tentația de a adăuga mai multă făină la frământat. Aluatul trebuie să fie lipicios.
- Dacă nu aveți robot sau o mașină de făcut pâine, puteți frământa aluatul cu mâna. Amestecați la început cu o lingură de lemn, până când nu mai aveți făină uscată, apoi frămâtați cu mâna aproximativ 20 de minute.
- Timpul de dospire depinde de temperatura din bucătărie. Cel mai bun indicator este dublarea volumului aluatului.
- Nu întindeți aluatul prea subțire, foaia trebuie să aibă cel puțin 1 cm grosime.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu