Pregătiți stafidele: Puneți stafidele la înmuiat în rom și lăsați-le deoparte. Între timp, preîncălziți cuptorul la 180°C.
Caramelul: Topiți zahărul într-o cratiță la foc mic, până devine lichid și capătă o culoare brun deschis. Adăugați untul tăiat cuburi și mișcați cratița pentru a obține un sos de caramel. Dați cratița deoparte.
Umplutura: Curățați merele de coajă și scoateți cotoarele. Așezați merele în cratiță, peste caramel. Umpleți golurile merelor cu amestecul de stafide hidratate, nuci și coajă de portocală. Coaceți merele timp de 30 de minute.
Blatul: Separați ouăle și bateți albușurile cu un praf de sare până devin ferme. Adăugați zahărul și continuați să mixați până se dizolvă. Încorporați gălbenușurile, apoi adăugați coaja de lămâie și extractul de vanilie. La final încorporați făina cernută cu mișcări ușoare.
Coacere: Scoateți merele din cuptor, adăugați restul de unt, presărați scorțișoara, apoi turnați aluatul de pandișpan deasupra. Coaceți încă 30 de minute sau până trece testul scobitorii.
Răcire și servire: Răsturnați tortul cât este încă fierbinte și lăsați-l să se răcească complet înainte de a-l felia. Opțional, îl puteți orna cu frișcă naturală bătută.
Notă
Folosiți o cratiță emailată sau un vas de sticlă termorezistentă. Nu folosiți forme metalice cu inel detașabil pentru că acestea nu se închid chiar etanș și riscați să curgă sosul de caramel în cuptor.
Este foarte important să nu vă grăbiți atunci când caramelizați zahărul. Această operațiune se face la foc mic, rotind cratița din când în când pentru ca zahărul să nu formeze puncte în care se arde. Dacă ajunge să fumege, caramelul va deveni amar și va trebui să o luați de la capăt.
Cele mai potrivite mere pentru tort sunt cele puțin acrișoare: Idared dar și Ionatanele se potrivesc minunat. Eu caut de obicei mere românești, acestea au exact aroma potrivită, se coc frumos, nu se înmoaie prea tare și nu se crapă în cuptor.
Pentru un tort frumos și elegant, păstrați merele întregi, nu le feliați. De mare ajutor pentru asta este un instrument simplu pentru scos cotoarele, ca acesta de aici. Se găsește în magazinele mari, nu e foarte scump și face toți banii!
În locul cotoarelor vom umple merele cu: stafide hidratate în rom, miez de nucă, coji de citrice, bucățele de rahat, fructe confiate sau din dulceață.
Nu coaceți în exces merele! Ele trebuie să rămână întregi, să aibă ținută și textură. Dacă merele se înmoaie prea tare, tortul nu mai arată frumos.
Răsturnați tortul imediat ce îl scoateți din cuptor, cu o mișcare fermă și rapidă, altfel caramelul se întărește și merele rămân lipite de cratiță.
Dacă doriți să îmbrăca tortul în frișcă naturală, aveți nevoie de aproximativ 400 ml smântână pentru frișcă (trebuie să fie foarte rece!) și de 20 g zahăr pudră.