Rețeta de tort de mere caramelizate cu toate secretele ei pentru un desert delicios, plin de arome irezistibile: vanilie, rom, scorțișoară.
Pentru mine un tort de mere înseamnă o întoarcere la copilărie, la mama acasă, la arome şi mirosuri care pluteau dinspre bucătărie în timp ce mă jucam fără griji.
Reţeta aceasta este de-o seamă cu mine sau poate chiar mai veche. Am crescut cu ea, a fost printre primele pe care am învăţat să le fac şi nu-mi amintesc să fi dat greş vreodată.

3 rețete de tort de mere, fiecare cu farmecul ei
Eu am 3 variante de tort cu mere pe care le fac alternativ, după perioada anului și după preferințele de moment sau evenimentele familiei.
- Una dintre rețete este cea pe care o scriu astăzi, cu merele coapte în sos de zahăr ars. Acest tort e un deliciu, o explozie de arome și culori! Un tort pe care parcă ar fi nedrept să îl acopăr cu frișcă la cât de frumoasă este culoarea merelor caramelizate atunci când îl răstorn.
- A doua rețetă pe care o fac când sărbătorim ceva sau când avem musafiri la masă este un tort simplu de mere însiropat și îmbrăcat cu frișcă. Nu fac siropul de caramel, merele se coc simplu, doar presărate cu zahăr și învăluite în aroma cuburilor de unt. Acest tort de obicei îl însiropez și îl îmbrac în frișcă naturală.
- A treia rețetă este tortul de mere cu caramel în varianta de post. Extraordinar de bun și acesta, chiar dacă îi lipsesc ingredientele de origine animală. Fie că alegeți să caramelizați merele sau să le lăsați simple, va fi un desert foarte apreciat dacă aveți vreo aniversare într-o perioadă de post ortodox.

Câteva sfaturi pentru a avea un tort de mere frumos și delicios
Să faci tort de mere caramelizate nu e nici dificil și nici nu durează mult. Rețeta are totuși câteva mici-mici secrete pentru a obține un tort impecabil, care se răstoarnă frumos din tavă și își menține forma.
- Folosiți o cratiță emailată sau un vas de sticlă termorezistentă. Nu folosiți forme metalice cu inel detașabil pentru că acestea nu se închid chiar etanș și riscați să curgă sosul de caramel în cuptor.
- Este foarte important să nu vă grăbiți atunci când caramelizați zahărul. Această operațiune se face la foc mic, rotind cratița din când în când pentru ca zahărul să nu formeze puncte în care se arde. Dacă ajunge să fumege, caramelul va deveni amar și va trebui să o luați de la capăt.
- Cele mai potrivite mere pentru tort sunt cele puțin acrișoare: Idared dar și Ionatanele se potrivesc minunat. Eu caut de obicei mere românești, acestea au exact aroma potrivită, se coc frumos, nu se înmoaie prea tare și nu se crapă în cuptor.
- Pentru un tort frumos și elegant, păstrați merele întregi, nu le feliați. De mare ajutor pentru asta este un instrument simplu pentru scos cotoarele, ca acesta de aici. Se găsește în magazinele mari, nu e foarte scump și face toți banii!
- În locul cotoarelor vom umple merele cu: stafide hidratate în rom, miez de nucă, coji de citrice, bucățele de rahat, fructe confiate sau din dulceață.
- Nu coaceți în exces merele! Ele trebuie să rămână întregi, să aibă ținută și textură. Dacă merele se înmoaie prea tare, tortul nu mai arată frumos.
- Răsturnați tortul imediat ce îl scoateți din cuptor, cu o mișcare fermă și rapidă, altfel caramelul se întărește și merele rămân lipite de cratiță.

Așa cum vă spuneam, nouă ne place acest tort aşa, natural, neornat cu nimic. Dar dacă vreţi să îl faceţi mai festiv, atunci îl puteţi orna cu câteva moţuri de frişcă naturală proaspăt bătută (vezi aici rețeta). E un deliciu greu de egalat, chiar şi de alte torturi mai complexe şi mai elaborate 🙂
Mod de preparare tort de mere caramelizate
Veți găsi mai jos rețeta în format scris pe care o puteți tipări dacă doriți să o păstrați în colecția voastră de rețete aromate.
La finalul rețetei scrise, găsiți și rețeta video, postată pe canalul de YouTube al blogului. Dacă vă plac rețetele video, nu ezitați să vă abonați la canal. Postez rețete noi de două ori pe săptămână, nu le ratați! Accesați acest link pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort de mere caramelizate
Echipamente necesare
Ingrediente
(pentru o cratiţă cu diametrul de 21 cm)
caramel
- 100 g zahar
- 40 g unt (rece, cu 82% grăsime)
umplutura
- 6-8 mere ((depinde cât de mari sunt))
- 30 g unt (rece, cu 82% grăsime)
- 50 g stafide
- 20 ml rom (pentru înmuiat stafidele)
- 50 g miez de nucă
- 20 g coajă de portocală confiată
- ½ linguriță pudră de scorțișoară
blatul
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- 100 g făină tip 000
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Puneți stafidele la înmuiat în 20 ml de rom.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Cuptorul trebuie să fie încins atunci când introducem tava cu mere.
caramel
- Cele 100 g de zahăr se pun în forma de tort și se caramelizează la foc mic până când zahărul se lichefiază și capătă o culoare frumoasă, brun deschis.
- Nu amestecați cu nimic în zahărul topit, ci doar mișcați cratița din când în când pentru ca zahărul să nu se ardă și să se topească uniform.
- După ce tot zahărul s-a topit, dați cratița deoparte, puneți imediat cele 40 g de unt cuburi și rotiți cratița pentru ca untul să se topească și să formeze sosul de caramel.
- Lăsați cratița deoparte. Zahărul se va întări și poate va începe să crape. Nu e nicio problemă!
umplutura
- Curățați merele de coajă și scoateți cotoarele, în așa fel încât merele să rămână întregi, să nu le feliați.
- Așezați merele în tavă, peste stratul de caramel astfel încât să ocupați cât mai bine suprafața. În golurile rămase între mere va intra blatul de tort.
- Scurgeți stafidele de romul în exces și amestecați-le cu coaja confiată de portocale și cu miezul de nucă tocat grosier din cuțit.
- Umpleți găurile (unde au fost cotoarele) merelor cu acest amestec.
- Dați tava la cuptor pentru aprox. 30 de minute. Merele trebuie să se coacă pe jumătate, nu de tot!
blatul
- Cam cu 10 minute înainte să scoateți merele din cuptor, trebuie să începeți să vă ocupați de blatul de pandișpan.
- Separați ouăle. Peste albușuri puneți un praf de sare și mixați până când devin spumă fermă.
- Turnați zahărul și mixați din nou până când zahărul se dizolvă și albușurile se întăresc din nou.
- Adăugați gălbenușurile peste spuma de albușuri, apoi coaja rasă de lămâie și extractul de vanilie.
- Mixați scurt și ușor doar cât să omogenizați compoziția.
- Cerneți făina peste amestecul din castron, apoi o încorporați cu un tel de mână, cu mișcări ușoare, de jos în sus ca să nu scoateți aerul înglobat în ouă.
- Scoateți merele din cuptor. Nu stingeți cuptorul! Puneți peste mere cele 30 g de unt cuburi și presărați scorțișoara.
- Turnați aluatul de pandișpan, nivelați și dați din nou tava la cuptor pentru încă 30 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt.
- Cât timp cratița este încă fierbinte, treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul tortului ca să desprindeți blatul de pereții tăvii.
- Puneți un platou potrivit peste cratiță și răsturnați tortul pe platou cu o mișcare rapidă și hotărâtă.
- Dacă cumva au mai rămas bucăți de mere lipite de cratiță, luați-le cu o lingură și așezați-le la locul lor pentru ca tortul să aibă un aspect frumos.
- Deși se poate servi imediat, eu vă recomand să lăsați tortul să se răcească înainte să îl feliați. Tortul este mult mai bun când este rece și după ce toate aromele au avut timp să se așeze.
Rețeta Video
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Această rețetă a fost publicată inițial în februarie 2014 și actualizată în februarie 2021. Fotografia de mai jos este din 2014 🙂

Poftă bună!
Maria
Reteta este foarte veche,dar de fiecare data curcubeu pe cerul gurii!Iti multumesc pt reteta ,nu o mai aveam ,o pierdusem.exceptional!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur că ați regăsit rețeta 🙂
Numai bine!
Iulia
Multumesc pentur reteta! Buna-mea face un tort la fel ca asta, dar in loc de mere ea pune rubarba. Nu am mai stiut cum il face ea asa ca am urmat reteta ta pentru blat si sirop si ii un deliciu!
Atat de bine arata pozele tale incat de-abia astept sa fac si cu mere cand nu mai e rubarba in sezon!
Iuliana
Cu drag, Iulia! Ma bucur mult ca ti-a placut reteta. Cu rubarba nu am incercat, de fapt...spre rusinea mea, trebuie sa recunosc ca nu am mancat rubarba niciodata 🙁 Nu inca!
doina
Reteta este foaaarte veche eu am primit-o de la soacra mea acum 40 ani cand m-am maritat si ea o avea tot de la soacra ei .In reteta originala ca sa zic asa se ungea bine o tava de tort cu unt se presara zahar din belsug ( cam 5 -6 linguri ) se puneau merele umplute cu dulceata , scortisoara, unt, se turna pandispanul ( care era piatra de incercare a tinerelor gospodine ) si se cocea.Cand era gata se rasturna in alta tava se punea bezea deasupra si se mai dadea un pic la cuptor.Se putea rasturna si pe un platou si se imbraca in frisca. Eu mai fac aceasta prajitura rasturnata si cu prune fara bezea sau frisca pentru ca blatul iese foarte ud de la siropul format de zeama prunelor si zaharul de pe fundul tavii.Este un dulce care nu se va demoda niciodata Pupicei.
Iuliana
Asa e, oricam am mai adapta-o noi pe ici, pe colo, ea ramane o reteta clasica si inca una dintre cele mai bune. Cu bezea deasupra nu am facut-o niciodata, buna idee! Pupicei si de la mine!
Andreea
sunt interesata la cate grade se coace tortul? minutele sunt specificate dar temperatura cuptorului nu! multumesc!
Iuliana
Buna Andreea, la 180 de grade se coace. Am completat acum si in reteta.
DianaTu
Un tort foarte bun. Mie mi-a iesit perfect. singura modificare ca nu i-am pus afine, in rest excelent. Recomand.
Iuliana
Multumesc pentru feed-back, Diana.
Anca
am incercat reteta si nu este buna. la dimensiunea cratitei de 26cm zaharul caramelizat este prea putin, untul inmoaie foarte mult blatul. un blat din 4 oua este in cantitate prea mica la cate mere se pun si cat de mare e cratita, ca sa nu mai vorbim de insiropare care nu mai are niciun sens la acest tort.
Iuliana
Draga Anca, imi pare rau ca reteta nu a fost pe gustul tau. Se pare ca tu preferi mai mult de 100 g de zahar caramelizat, dar mie mi se pare suficient de mult. Untul nu are cum sa inmoaie blatul, decat partea care intra printre mere si tocmai asta face deliciul retetei. Restul blatului creste in sus si ramane uscat. Un blat facut din mai mult de 4 oua cu albusurile batute spuma ar creste prea mult si ar iesi din cratita. Poti pune mai multe oua doar daca folosesti o forma mai inalta decat o cratita obisnuita. Eu il fac in acest mod de ani de zile si noua ne place aceasta reteta, tocmai pentru ca blatul este insiropat, dar se poate sari peste acest pas daca vrei un blat uscat. Nimic nu e obligatoriu la urma urmei. Reteta este foarte buna, doar gusturile noastre sunt diferite. Dar gusturile nu se discuta, nu-i asa? 🙂
Daniela
Rețeta este excepțională! Am făcut-o astăzi și a ieșit minunat!?
Iuliana Sbîrnea
Ce bucurie mi-ați făcut! Să vă fie de bine tortul!
Gentiana
Fac aceasta reteta de 30 de ani. Iese f bine de fiecare data ? Singura diferenta este ca nu ii adaug sirop, ci il rastorn cald si il las cu cratita deasupra pana se raceste de tot. Astfel se insiropeaza singur.? Poti, de aemenea, sa pui zaharul tot peste mere cand le coci, cat vrei de dulce, ne fiind nevoie sa il caramelizezi. E mai rapid asa. Si schimba cratita cu una mai mica sau faci blat din 6 oua, ca mine ?
Madalina
Si reteta de post? Varianta 3? Ma intereseaza!
Iuliana Sbîrnea
Aici o găsiți https://bucate-aromate.ro/2016/11/tort-de-mere-cu-caramel-reteta-de-post/
alecu geanina
mai vreau... e prea bun
Iuliana
Multumesc, Geanina 🙂