Pentru mine un tort de mere înseamnă o întoarcere la copilărie, la mama acasă, la arome şi mirosuri care pluteau dinspre bucătărie în timp ce mă jucam fără griji. Reţeta asta e de-o seamă cu mine sau poate chiar mai veche. Am crescut cu desertul ăsta, a fost printre primele pe care am învăţat să le fac şi nu-mi amintesc să fi dat greş vreodată.
Nouă ne place bine însiropat, cu vanilie sau şi mai bine cu esenţă de rom. În găurica rămasă după ce scoatem cotoarele am pus de-a lungul timpului, după inspiraţie şi după ce am avut la îndemână: bucăţele de rahat, nuci, stafide, merişoare sau chiar dulceaţă de gutui sau de vişine. Tortul de azi e umplut cu afine acrişoare şi bucăţele mici de nucă.
- 8-10 mere (depinde cat de mari sunt)
- 4 oua
- 4 linguri de faina
- 4 linguri de zahar
- 75 g unt rece
- un praf de sare
- un varf de lingurita de scortisoara
- o mana de afine/nuci/rahat
- 100 g zahar
- 100 g zahar
- 250 ml de apa
- esenta de rom (sau vanilie)
- punem la fiert 250 ml de apa cu 100 g de zahar
- lasam sa fiarba la foc mic pana se leaga putin, apoi il dam deoparte sa se racoreasca
- adaugam esenta de vanilie sau de rom
- g de zahar se pun in forma de tort (de preferat o cratita smaltuita) si se caramelizeaza la foc mic, pana cand zaharul se lichefiaza si capata o culoare brun-deschis. Miscati in asa fel forma incat zaharul topit sa ajunga si pe peretii acesteia
- merele se curata de coaja si se scot cotoarele
- se aseaza in cratita, se umplu gaurile de la cotoare cu afine, nuci sau bucatele de rahat
- untul se taie bucatele mici care se repartizeaza peste mere
- se presara merele cu putina scortisoara si se dau la cuptor pentru 15 minute
- in acest timp se bat spuma cu mixerul manual cele 4 albusuri
- se adauga pe rand 4 linguri de zahar si se continua baterea pana obtinem o spuma tare, care nu cade de pe teluri
- se adauga galbenusurile si se amesteca usor cu telul de mana pana obtinem o compozitie omogena
- se adauga faina si se amesteca cu miscari usoare, de jos in sus pana cand este incorporata uniform
- se toarna compozitia in forma de copt, peste mere
- se coace tortul la 180 de grade timp de aproximativ 40 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea
- il scoatem din cuptor, il lasam sa se racoreasca cam 10 minute fara sa il scoatem din forma
- turnam siropul uniform peste blat
- desprindem marginile blatului cu un cutit
- asezam un platou mare, rotund peste forma de tort si rasturnam cu o miscare rapida
E de preferat ca atât pentru blatul de tort, cât și pentru sirop să folosiți zahăr vanilat făcut în casă. Păstaia de vanilie îi va da tortului o aroma și un parfum aparte 😉
Nouă ne place aşa, natural, neornat cu nimic, dar dacă vreţi să îl faceţi mai festiv, atunci îl puteţi orna cu câteva moţuri de frişcă naturală proaspăt bătută (vezi aici rețeta). E un deliciu greu de egalat, chiar şi de alte torturi mai complexe şi mai elaborate, mai ales dacă vă plac deserturile cu mere. Sper să îl încercaţi şi voi 🙂
Poftă bună!
mai vreau… e prea bun
Multumesc, Geanina 🙂
am incercat reteta si nu este buna. la dimensiunea cratitei de 26cm zaharul caramelizat este prea putin, untul inmoaie foarte mult blatul. un blat din 4 oua este in cantitate prea mica la cate mere se pun si cat de mare e cratita, ca sa nu mai vorbim de insiropare care nu mai are niciun sens la acest tort.
Draga Anca, imi pare rau ca reteta nu a fost pe gustul tau. Se pare ca tu preferi mai mult de 100 g de zahar caramelizat, dar mie mi se pare suficient de mult. Untul nu are cum sa inmoaie blatul, decat partea care intra printre mere si tocmai asta face deliciul retetei. Restul blatului creste in sus si ramane uscat. Un blat facut din mai mult de 4 oua cu albusurile batute spuma ar creste prea mult si ar iesi din cratita. Poti pune mai multe oua doar daca folosesti o forma mai inalta decat o cratita obisnuita. Eu il fac in acest mod de ani de zile si noua ne place aceasta reteta, tocmai pentru ca blatul este insiropat, dar se poate sari peste acest pas daca vrei un blat uscat. Nimic nu e obligatoriu la urma urmei. Reteta este foarte buna, doar gusturile noastre sunt diferite. Dar gusturile nu se discuta, nu-i asa? 🙂
Un tort foarte bun. Mie mi-a iesit perfect. singura modificare ca nu i-am pus afine, in rest excelent. Recomand.
Multumesc pentru feed-back, Diana.
sunt interesata la cate grade se coace tortul? minutele sunt specificate dar temperatura cuptorului nu! multumesc!
Buna Andreea, la 180 de grade se coace. Am completat acum si in reteta.
Reteta este foaaarte veche eu am primit-o de la soacra mea acum 40 ani cand m-am maritat si ea o avea tot de la soacra ei .In reteta originala ca sa zic asa se ungea bine o tava de tort cu unt se presara zahar din belsug ( cam 5 -6 linguri ) se puneau merele umplute cu dulceata , scortisoara, unt, se turna pandispanul ( care era piatra de incercare a tinerelor gospodine ) si se cocea.Cand era gata se rasturna in alta tava se punea bezea deasupra si se mai dadea un pic la cuptor.Se putea rasturna si pe un platou si se imbraca in frisca. Eu mai fac aceasta prajitura rasturnata si cu prune fara bezea sau frisca pentru ca blatul iese foarte ud de la siropul format de zeama prunelor si zaharul de pe fundul tavii.Este un dulce care nu se va demoda niciodata Pupicei.
Asa e, oricam am mai adapta-o noi pe ici, pe colo, ea ramane o reteta clasica si inca una dintre cele mai bune. Cu bezea deasupra nu am facut-o niciodata, buna idee! Pupicei si de la mine!
Multumesc pentur reteta! Buna-mea face un tort la fel ca asta, dar in loc de mere ea pune rubarba. Nu am mai stiut cum il face ea asa ca am urmat reteta ta pentru blat si sirop si ii un deliciu!
Atat de bine arata pozele tale incat de-abia astept sa fac si cu mere cand nu mai e rubarba in sezon!
Cu drag, Iulia! Ma bucur mult ca ti-a placut reteta. Cu rubarba nu am incercat, de fapt…spre rusinea mea, trebuie sa recunosc ca nu am mancat rubarba niciodata 🙁 Nu inca!