• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Bucate Aromate

reţete simple pentru familie şi prieteni

Caută după reţetă sau ingredient

  • Home
  • Reţete
  • Articole
  • Despre
    • Cine gătește?
    • Colaboratori
    • Politica Cookies
  • Contact
  • F. A. Q.
  • Aperitive
  • Supe şi ciorbe
  • Feluri de bază
    • Mâncăruri cu carne
    • Mâncăruri de post
    • Reţete cu peşte şi fructe de mare
    • Paste şi pizza
    • Salate
    • Tarte sărate
  • Deserturi
    • Checuri, cozonac, brioşe
    • Deserturi de casă
    • Deserturi de post
    • Fursecuri, biscuiţi, cornuleţe
    • Îngheţată şi deserturi la pahar
    • Prăjituri şi tarte
    • Torturi
  • Băuturi
  • Pâine de casă
  • Din cămară
  • Cum se face

Tort de mere caramelizate

February 15, 2014 by Iuliana 14 Comments

tort de merePentru mine un tort de mere înseamnă o întoarcere la copilărie, la mama acasă, la arome şi mirosuri care pluteau dinspre bucătărie în timp ce mă jucam fără griji. Reţeta asta e de-o seamă cu mine sau poate chiar mai veche. Am crescut cu desertul ăsta, a fost printre primele pe care am învăţat să le fac şi nu-mi amintesc să fi dat greş vreodată.

Nouă ne place bine însiropat, cu vanilie sau şi mai bine cu esenţă de rom. În găurica rămasă după ce scoatem cotoarele am pus de-a lungul timpului, după inspiraţie şi după ce am avut la îndemână: bucăţele de rahat, nuci, stafide, merişoare sau chiar dulceaţă de gutui sau de vişine. Tortul de azi e umplut cu afine acrişoare şi bucăţele mici de nucă.

Tort de mere caramelizate
 
Print
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro
Recipe type: Deserturi
Ingrediente
(pentru o cratiţă cu diametrul de 26 cm)
  • 8-10 mere (depinde cat de mari sunt)
  • 4 oua
  • 4 linguri de faina
  • 4 linguri de zahar
  • 75 g unt rece
  • un praf de sare
  • un varf de lingurita de scortisoara
  • o mana de afine/nuci/rahat
pentru caramelizat
  • 100 g zahar
pentru sirop
  • 100 g zahar
  • 250 ml de apa
  • esenta de rom (sau vanilie)
Mod de preparare
siropul
  1. punem la fiert 250 ml de apa cu 100 g de zahar
  2. lasam sa fiarba la foc mic pana se leaga putin, apoi il dam deoparte sa se racoreasca
  3. adaugam esenta de vanilie sau de rom
tortul
  1. g de zahar se pun in forma de tort (de preferat o cratita smaltuita) si se caramelizeaza la foc mic, pana cand zaharul se lichefiaza si capata o culoare brun-deschis. Miscati in asa fel forma incat zaharul topit sa ajunga si pe peretii acesteia
  2. merele se curata de coaja si se scot cotoarele
  3. se aseaza in cratita, se umplu gaurile de la cotoare cu afine, nuci sau bucatele de rahat
  4. untul se taie bucatele mici care se repartizeaza peste mere
  5. se presara merele cu putina scortisoara si se dau la cuptor pentru 15 minute
  6. tort de mere
  7. in acest timp se bat spuma cu mixerul manual cele 4 albusuri
  8. se adauga pe rand 4 linguri de zahar si se continua baterea pana obtinem o spuma tare, care nu cade de pe teluri
  9. se adauga galbenusurile si se amesteca usor cu telul de mana pana obtinem o compozitie omogena
  10. se adauga faina si se amesteca cu miscari usoare, de jos in sus pana cand este incorporata uniform
  11. se toarna compozitia in forma de copt, peste mere
  12. se coace tortul la 180 de grade timp de aproximativ 40 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea
  13. il scoatem din cuptor, il lasam sa se racoreasca cam 10 minute fara sa il scoatem din forma
  14. turnam siropul uniform peste blat
  15. desprindem marginile blatului cu un cutit
  16. asezam un platou mare, rotund peste forma de tort si rasturnam cu o miscare rapida
3.5.3226

E de preferat ca atât pentru blatul de tort, cât și pentru sirop să folosiți zahăr vanilat făcut în casă. Păstaia de vanilie îi va da tortului o aroma și un parfum aparte 😉

Nouă ne place aşa, natural, neornat cu nimic, dar dacă vreţi să îl faceţi mai festiv, atunci îl puteţi orna cu câteva moţuri de frişcă naturală proaspăt bătută (vezi aici rețeta). E un deliciu greu de egalat, chiar şi de alte torturi mai complexe şi mai elaborate, mai ales dacă vă plac deserturile cu mere.  Sper să îl încercaţi şi voi 🙂

Poftă bună!

Filed Under: Deserturi, Torturi Tagged With: afine, mere

« Budincă Dukan din tărâţe de ovăz
Ciorbă rădăuţeană Dukan »

Reader Interactions



Comments

  1. alecu geanina

    September 20, 2014 at 16:04

    mai vreau… e prea bun

    Reply
    • Iuliana

      September 20, 2014 at 19:07

      Multumesc, Geanina 🙂

      Reply
  2. Anca

    December 9, 2014 at 10:06

    am incercat reteta si nu este buna. la dimensiunea cratitei de 26cm zaharul caramelizat este prea putin, untul inmoaie foarte mult blatul. un blat din 4 oua este in cantitate prea mica la cate mere se pun si cat de mare e cratita, ca sa nu mai vorbim de insiropare care nu mai are niciun sens la acest tort.

    Reply
    • Iuliana

      December 9, 2014 at 10:36

      Draga Anca, imi pare rau ca reteta nu a fost pe gustul tau. Se pare ca tu preferi mai mult de 100 g de zahar caramelizat, dar mie mi se pare suficient de mult. Untul nu are cum sa inmoaie blatul, decat partea care intra printre mere si tocmai asta face deliciul retetei. Restul blatului creste in sus si ramane uscat. Un blat facut din mai mult de 4 oua cu albusurile batute spuma ar creste prea mult si ar iesi din cratita. Poti pune mai multe oua doar daca folosesti o forma mai inalta decat o cratita obisnuita. Eu il fac in acest mod de ani de zile si noua ne place aceasta reteta, tocmai pentru ca blatul este insiropat, dar se poate sari peste acest pas daca vrei un blat uscat. Nimic nu e obligatoriu la urma urmei. Reteta este foarte buna, doar gusturile noastre sunt diferite. Dar gusturile nu se discuta, nu-i asa? 🙂

      Reply
  3. DianaTu

    August 28, 2015 at 10:56

    Un tort foarte bun. Mie mi-a iesit perfect. singura modificare ca nu i-am pus afine, in rest excelent. Recomand.

    Reply
    • Iuliana

      August 28, 2015 at 20:55

      Multumesc pentru feed-back, Diana.

      Reply
  4. Andreea

    January 12, 2016 at 12:12

    sunt interesata la cate grade se coace tortul? minutele sunt specificate dar temperatura cuptorului nu! multumesc!

    Reply
    • Iuliana

      January 12, 2016 at 13:31

      Buna Andreea, la 180 de grade se coace. Am completat acum si in reteta.

      Reply
  5. doina

    October 27, 2016 at 13:18

    Reteta este foaaarte veche eu am primit-o de la soacra mea acum 40 ani cand m-am maritat si ea o avea tot de la soacra ei .In reteta originala ca sa zic asa se ungea bine o tava de tort cu unt se presara zahar din belsug ( cam 5 -6 linguri ) se puneau merele umplute cu dulceata , scortisoara, unt, se turna pandispanul ( care era piatra de incercare a tinerelor gospodine ) si se cocea.Cand era gata se rasturna in alta tava se punea bezea deasupra si se mai dadea un pic la cuptor.Se putea rasturna si pe un platou si se imbraca in frisca. Eu mai fac aceasta prajitura rasturnata si cu prune fara bezea sau frisca pentru ca blatul iese foarte ud de la siropul format de zeama prunelor si zaharul de pe fundul tavii.Este un dulce care nu se va demoda niciodata Pupicei.

    Reply
    • Iuliana

      October 27, 2016 at 21:07

      Asa e, oricam am mai adapta-o noi pe ici, pe colo, ea ramane o reteta clasica si inca una dintre cele mai bune. Cu bezea deasupra nu am facut-o niciodata, buna idee! Pupicei si de la mine!

      Reply
  6. Iulia

    May 12, 2017 at 15:15

    Multumesc pentur reteta! Buna-mea face un tort la fel ca asta, dar in loc de mere ea pune rubarba. Nu am mai stiut cum il face ea asa ca am urmat reteta ta pentru blat si sirop si ii un deliciu!
    Atat de bine arata pozele tale incat de-abia astept sa fac si cu mere cand nu mai e rubarba in sezon!

    Reply
    • Iuliana

      May 12, 2017 at 15:50

      Cu drag, Iulia! Ma bucur mult ca ti-a placut reteta. Cu rubarba nu am incercat, de fapt…spre rusinea mea, trebuie sa recunosc ca nu am mancat rubarba niciodata 🙁 Nu inca!

      Reply

Trackbacks

  1. Pagini de jurnal (41) | Jurnal Aromat says:
    April 10, 2015 at 10:02

    […] bucătărie… miroase a tort de mere caramelizate şi a scorţişoară. E ziua mătuşii noastre şi mâine ăsta va fi cadoul ei. Nu se va răci […]

    Reply
  2. Tort de mere caramelizate | Ama Nicolae says:
    July 11, 2015 at 14:58

    […]  – Stefy – mi-a dat blogul Iulianei, Cartea de Bucate Aromate, unde am gasit aceasta reteta simpla de tort usor, zemos si plin de […]

    Reply

Aştept cu drag comentariile voastre: Cancel reply

Primary Sidebar

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Bună,
Sunt Iuliana, gazda ta pe Bucate Aromate.
Îți multumesc pentru vizită. Sper să găsești în colecția mea de rețete inspirație pentru meniul familiei tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici.




Fii primul care primește rețetele

Introdu aici adresa ta și vei primi fiecare rețetă pe e-mail, imediat după publicare

Blenderul meu performant G21 Perfect Smoothie Vitality

G21_blender_perfect_smoothie_vitality

Prietenii mei, responsabili cu aromele de pe blog

Fotografiile mele și aici:

logo foodelia

Footer

Hai pe Instagram!

  • Totul e bine când se termină cu bine. Și cu bun! 🍰 🍓
 Rețeta celei mai simple tarte cu frișcă și căpșuni, vine cât de curând, aveți puțintică răbdare, da? 😀
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #behindthescene #inculise #fotografieculinara #nikonromania #nikon35mm #desertcufrisca #desertuldeazi #retetazilei #reteterapide #retetesimple #gatimacasa #tartacucapsuni #desertcufructe #capsuni #cevabun #cevadulce #foodpost #foodshare #foodphoto #foodphotography #ilovemynikon
  • Cam ce credeți că se petrece aici? 😍
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #desertuldeazi #desertcufructe #desertcucapsuni #capsuni #primavara #retetazilei #retetesimple #retetesanatoase #gatimacasa #cevabun #cevadulce #dinbucatariamea #inthemaking #inthekitchen #dessertphotography #dessert #stawberry #food #foodpost #foodphotography #foodshare
  • Cina e gata! E simplă și de-li-cioa-să 😍
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#solarisbelsugdinnatura #bucatearomate #solarisplant #salata #osalatăpezi #retetazilei #retetesanatoase #retetesimple #mancaresanatoasa #gatimacasa #salad #foodpost #foodphoto #foodphotography #salad #tunasalad
  • Hei, tu! Da,da, tu! 🤗 Te așteaptă ceva bun pe blog! E cu somon afumat, rucola și ouă de prepeliță! #linkinbio👉💻 #gustare #cevabun #bucatearomate #ceavemlapranz #retetazilei #retetepescaresti #retetesanatoase #retetesimple #reteterapide #reteteromanesti #blogculinar #fotografieculinara #nikonromania #nikon35mm #somonafumat #ouadeprepelita #tasty #somonfume
  • Amatori de o ciulama? 
V-am lăsat #linkinbio👉💻 .
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #selgroscautapasiunea #pentrupasionați #gusturiromanesti #retetazilei #retetetraditionale #retetesanatoase #retetesimple #reteteromanesti #ceavemlapranz #ceavemlacina #mancaresanatoasa #mancareromaneasca #traditii #vegetarian #meniu #meniuvegetarian #ciulama #sparanghel #gatimacasa
  • Vă doresc tuturor sărbători binecuvântate și lumină în suflete! .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #paste #paste2018 #sarbatoripascale #sarbatori #pastefericit #cozonac #ouarosii #lalele #primavara #pasteortodox #orthodoxeaster #orthodoxeaster2018 #happyeaster #redeggs
  • Declar deschis sezonul panseluțelor, petuniilor și mușcatelor de balcon🌷🌻🌸💐🏵️🥀
Voi cum stați la capitolul ăsta? 😀
#primavara #balconulmeu #muscate #panselute #floridebalcon #terasamea #avenitprimavara #flowerpower #mybalcony #geranium #springflowers #springishere

Follow Me!

Copyright

Toate articolele(text, reţetă)  și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Bucate Aromate. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Poți cumpăra fotografiile mele de aici:

Royalty Free Stock Photos

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Despre cookies

Copyright © 2018 · Foodie Pro & The Genesis Framework