Cum se face frişca din smântână - reţeta explicată pas cu pas, cu mici trucuri şi secrete pentru a fi siguri că obţineţi cea mai bună frişcă naturală.
Vă spun din capul locului că termenul de "frişcă din smântână" e un pleonasm! Frişca nu poate fi făcută decât din smântână şi cu asta basta! Dar uite că din cauza surogatelor care au acaparat şi sufocat piaţa, e nevoie să precizăm lucruri evidente, să ne scuzăm şi să ne explicăm... "Frişcă vegetală" nu există, e un non-sens artificial care vrea să imite un produs prin definiţie natural.
N-o să fac pe sfânta cu voi. A fost o vreme când am folosit şi eu lichidele alea care promiteau să fie frişcă. Ba chiar şi frişcă la plic am făcut, cândva demult, într-o altă viaţă, prin anii '90. Aşa că vorbesc în cunoştinţă de cauză, ca una care a lucrat şi cu Hulala, dar şi cu frişcă din smântână. Şi deci ca una care ştie să facă diferenţa.
Marketingul produselor vegetale care imită frişca se bazează pe faptul că folosindu-le mergi la sigur. Aşa-zisa frişcă, e gata îndulcită (mare economie!), se bate uşor şi nu există pericolul să se taie. Te alegi cu o spumă dulce şi eşti fericită că ţi-a ieşit repede şi bine. Constaţi a doua zi că ţi s-a lăsat "frişca" de pe tort, dar crezi că aşa e normal şi îţi promiţi că data viitoare îi pui întăritor ca să stea mai bine. Nu, nu e normal să se lase! Se lasă pentru că "frişca" aia vegetală e o spumă, e plină de aer. Şi în timp aerul ăla iese din spumă şi frişca se dezumflă ca un balon înţepat!
Frişca adevărată, aia făcută din smântână e o cremă, nu o spumă! Şi dacă ştii cum s-o lucrezi, nici smântâna pentru frişcă nu se taie şi mai ales nu se înmoaie! Iar de bătut durează la fel de puţin ca şi la cele vegetale. În plus, frişca adevărată rămâne fină, cremoasă şi îşi păstrează frumos forma pe tort timp de 2-3 zile. Ba există acum şi smântână pentru frişcă gata îndulcită, dacă pentru cineva asta chiar era vreo problemă!
Postarea de azi o datorez unei cititoare care m-a mobilizat să mă apuc de treabă şi să tranşez odată pentru totdeauna problema reţetei de frişcă naturală! Mulţumesc pentru impuls, Odden! După cum vezi, m-am dezlănţuit! 😀
Cum alegem smântâna pentru frişcă?
Smântâna pentru frişcă trebuie să fie dulce şi să aibă un conţinut de grăsime între 30-35%. Nu o confundaţi cu smântâna pentru gătit cu 20% grăsime pe care o folosim la sosuri şi nici cu smântâna fermentată care este acrişoară, cea pe care o punem de obicei peste sarmale sau în ciorbe.
În magazine rar găsim smântână proaspătă pentru frişcă. Cel puţin la mine în oraş nu găsesc niciodată. În general e ambalată UHT, în cutii de carton. Deci în supermarketuri nu o căutaţi la frigidere, ci la rafturile cu lapte pentru cafea, lapte UHT, etc. Avantajul este că are termen de valabilitate destul de mare şi nu suntem condiţionaţi să o folosim repede. Mie îmi convine de minune, am mereu smântână pentru frişcă în casă, în caz că-mi vine vreo idee.
Ca mărci eu le folosesc pe cele comercializate de magazinele pe care le am în drum:
- La Dorna cu 35% grăsime pe care o iau din Carrefour sau Selgros, dar se găsește și la Mega Image. Sunt cutiuţele roşii care se văd şi în pozele din acest articol. La Dorna a scos de curând şi varianta îndulcită, în cutii galbene. Nu le-am încercat, sunt un pic mai scumpe decât cele simple şi nu le văd rostul. Prefer să îmi dozez singură zahărul.
- Olympus tot cu 35% grăsime pe care o găsesc la Selgros. La Olympus îmi place că şi cutiuţele mici de 200 ml au capac cu filet. Dacă vreau să bat doar 100 ml de smântână, cât să pun frişcă la o cafea, de exemplu, pot sigila cutia la loc. Desigur, trebuie să am grijă să o folosesc cât mai repede, odată desigilată, termenul de valabilitate scade la 1-2 zile.
- Campus cu 30% grăsime pe care o iau de la Penny.
La Dorna şi Olympus sunt comparabile la preţ, 200 ml costă în jur de 5 Ron. Campus, fiind mai slabă, e şi mai ieftină. O cutiuţă de 200 ml costă cam 3,5 Ron. E foarte bună, se bate bine, dar e mai puţin fermă decât celelalte două.
Mărci proprii ştiu că au şi Kaufland şi Lidl, dar cum magazinele astea nu-mi sunt deloc în drum, nu am folosit niciodată smântână de la ei. Am înţeles însă de la colegii de breaslă că e la fel de bună.
Cum se bate smântâna pentru frişcă?
Înainte de folosire, smântâna trebuie ţinută în prealabil la frigider cel puţin 4-6 ore, în funcţie de cât e de mare cutia. Dacă vă grăbiţi, o puteţi răci şi în congelator timp de 1-2 ore dar cu grijă să mai agitaţi din când cutia, să nu cumva să îngheţe.
Deasemenea e de preferat ca şi vasul, şi telurile care vor veni în contact cu smântâna să fie reci şi uscate. Eu le bag şi pe ele la frigider cu vreo 30 de minute înainte să mă apuc de treabă.
Folosesc mereu un castron de sticlă pentru că acestea se spală şi se degresează cel mai bine şi în felul ăsta sunt sigură că nu a păstrat vreun miros sau gust nepotrivit de la o altă mâncare.
Agit cutia înainte să o desigilez pentru a se omogeniza conţinutul, o presez pe masură ce o golesc şi o storc cât pot de bine, (ca pe tubul de la pasta de dinţi 🙂 ) ca să fiu sigură că am scos şi ultima picătură de smântână. E foarte preţioasă şi nu vrem s-o risipim.
Pentru a bate frişca e suficient să aveţi un mixer de mână, cel mai simplu, cel mai ieftin, chiar nu contează de care.
Începeţi să mixaţi întâi la viteză mică, până se omogenizează smântâna şi o simţiţi că începe să se îngroaşe puţin. Ar trebui să dureze 1-2 minute, apoi puteţi creşte treptat viteza. Când frişca devine fermă, dar nu foarte tare, opriţi mixerul şi adăugaţi zahărul. Dar despre pasul ăsta vă povestesc mai jos, la capitolul următor 🙂
Cum se îndulceşte, cum se aromatizează frişca naturală?
Atenţie! NU folosiţi niciodată zahăr tos pentru a îndulci frişca! Zahărul tos înmoaie frişca! Pentru îndulcire folosim doar zahăr pudră! Zahărul pudră din comerţ conţine şi un procent mic de amidon alimentar, care acţionează ca un întăritor, aşa că cel puţin dacă sunteţi începători, e de preferat să îl folosiţi pe acesta.
Îndulcirea ţine de gustul fiecăruia dar şi de preparatul pe care dorim să îl facem. Mie nu îmi place frişca prea dulce. Vreau să îi simt gustul de smântână untoasă, de aceea pun destul de puţin zahăr: 1 linguriţă de zahăr pudră la o cutiuţă mică de 200 ml de smântână, sau o lingură la 400 ml.
Odată cu zahărul putem aromatiza frişca şi cu vanilie, de preferat tot naturală. Eu folosesc ½ de linguriţă de pudră de vanilie Bourbon (ca aceasta de aici) sau seminţele unei păstăi de vanilie. Dacă nu aveţi vanilie naturală, puteţi îndulci frişca direct cu zahăr vanilat.
După ce ati adăugat zahărul continuaţi să mixaţi la viteză mică, cât să se omogenizeze. Veţi observa că începe să se întărească şi să păstreze foarte bine forma lăsată de teluri. Acum este momentul să vă opriţi din bătut!
Nu continuaţi în speranţa că veţi obţine frişcă mai multă sau că va fi mai tare! Frişca îşi măreşte puţin volumul, dar nu creşte ca maioneza, nici nu se umflă cu aer ca imitaţiile lichide. Nu va arăta ca o spumă. Ea este şi trebuie să arate ca o cremă: fină, mătăsoasă, maleabilă!
De ce şi când se înmoaie frişca naturală?
Frişca se înmoaie, devine apoasă dacă folosiţi zahăr tos în loc de zahăr pudră, acest aspect l-am lămurit deja.
Frişca naturală se "taie" dacă nu vă opriţi la timp din bătut. Smântâna pentru frişcă e o materie grasă, dacă exageraţi cu bătutul, aplicaţi exact procedeul de obţinere al untului! Grăsimea se va separa şi vom obţine 2 componente: zer şi unt. Ceea ce poate că nu e rău, dar nu este ceea ce dorim, nu-i aşa? 🙂
Cum păstrăm, cum ornăm cu frişca naturală?
Dacă aţi făcut prea multă, sau nu doriţi să o folosiţi imediat, păstraţi frişca la frigider, într-un recipient de sticlă cu capac. Poate fi chiar vasul în care aţi bătut-o pe care să îl acoperiţi cu un capac, o farfurie pe post de capac sau cu folie alimentară. Asta pentru că frişca atrage uşor alte mirosuri şi gusturi străine din frigider.
Pentru ornare folosiţi un poş şi duiul dorit. Frişca va fi fermă şi îşi va păstra frumos forma pe tort. Va avea gust de lapte bun, de unt, de smântână dulceagă. Va fi cremoasă, fină şi mângâietoare.
Frişca naturală nu e albă ca zăpada sau ca spuma de păr, ci are un alb cald, untos. Chiar şi ca aspect, recunoşti de la o poştă o frişcă naturală şi una vegetală. Cu totul altfel curge prin duiul stelat, altfel se aşează pe un tort.
Despre gust, nici nu are rost să mai discutăm...dacă aţi citit până aici, am eu aşa o bănuială că deja ştiţi şi voi diferenţa 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 ml smântână pentru frișcă (cu 30-35% grăsime)
- 1 linguriță zahăr pudră
- ½ linguriță pudră de vanilie (sau semințele de la ½ de păstaie)
Instrucțiuni de preparare
- Înainte sa ne apucăm de treabă, smântâna trebuie ținută în prealabil cel puțin 4 ore la frigider.
- Castronul și telurile să fie reci și uscate.
- Începem să mixam cu un mixer de mană, mai întâi la viteză mică, până simțim că frișca începe să se lege, apoi mărim progresiv viteza.
- Când frișca a devenit fermă și păstrează forma telurilor, adăugăm zahărul pudră și vanilia.
- Mai mixam scurt câteva secunde și ne oprim, altfel riscam să transformam frișca în unt!
- Dacă nu o folosim imediat, păstrăm frișca la frigider, într-un recipient cu capac.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sper că postarea v-a fost de folos şi că v-am convins cât e de uşor de lucrat cu smântâna pentru frişcă. Şi mai ales sper că pe viitor veţi renunţa la imitaţiile vegetale în favoarea originalului! 🙂
Pletea Marcela
Bună seara! Aș dori să știu dacă smântâna pentru frișcă se poate folosi și la prepararea sosurilor( exemplu: sosul pentru paste). Mulțumesc mult!
Iuliana Sbîrnea
Da, o puteți folosi, nu e dulce.
Radu-Liviu
Sărut mâna doamnă,
Felicitari pentru tutorial, cu siguranță am să-l utilizez. Recunosc ca am descoperit in el prezentarea unor lucruri aparent banale dar cu siguranță de mare importanță.
Profit de ocazia de a vă ruga ceva , dacă se poate , să-mi dați rețeta dumneavoastră de blaturi de cremșnit. Vă mulțumesc mult.
Iuliana Sbîrnea
Bună ziua, mă bucur că vă este de folos rețeta de frișcă naturală.
Încă nu am o rețetă de cremșnit, dar urmează să apară într-o săptămână sau două,
rețeta de foietaj de casă din care se pot face foile de cremșnit.
Doina
Nu mi-a iesit.Este fleasca si am folosit zahar pudră,frișcă de la dorna
Ce-i drept ...am tinut-o doar o oră în congelator..
Sunt VARZĂ de supărată...
Ce sa fac?O bag așa fleasca la congelator poate se mai încheagă?
Iuliana
O oră la congelator ar fi trebuit să fie suficient, alta trebuie să fie cauza. Dacă s-a întărit și pe urmă s-a lăsat/s-a tăiat, înseamnă că ați mixat prea mult. Dacă nu s-a întărit deloc, poate ați mixat prea puțin. Castronul și paletele de la mixer au stat și ele la frigider?
Vă rog, nu vă descurajați că e păcat! Mai încercați o dată. Am bătut La Dorna de sute de ori, credeți-mă, nu e așa pretențioasă, trebuie doar să "vă prindeți" cum se face, pe urmă o bateți și cu ochii închiși. Succes, sunt sigură că va fi mai bine data viitoare! 🙂
vrabete
Ar trebui sa va documentati mai mult despre E407. Alte site-uri in afara de infocons a-ti citit, Ma refer la siteuri cu adevarat relevante. Si da, se poate face frisca si din smantana "de la tara" cand chiar stii ce vorbesti (sau scrii). Va intreb....cum se facea, si din ce, frisca acum vreo 50ani cand E407 nu exista ?
Iuliana
Ar trebui să vă abțineți să îmi spuneți mie ce doriți dumneavoastră să fac. E ca și cum v-aș spune eu dumneavoastră că ar trebui să vă revizuiți gramatica dacă doriți să treceți drept o persoană a cărei părere contează.
Nu văd nicio argumentație pertinentă în comentariul dumneavoastră, nu aduce nicio lămurire, nu v-ați deranjat să ne explicați ceva sau să ne dați vreun link spre o sursă relevantă. Comentariul dumneavoastră nu ajută cu nimic.
Cât despre frișca de la țară, am dat cel mai de bun simț sfat care se putea da având în vedere că nu știu ce fel de smântână are domnul care a întrebat.
Dragos Gheorghe.
Pot sa fac frisca și din smantana originala de la tara
Iuliana
Sincer, nu știu să vă spun.
Încercați cu o cantitate foarte mică și vedeți cum se bate.
Mihaela
Pot folosi aceasta frișcă pentru a umple tortul cu piscoturi ?
Iuliana
Da, cum să nu! O puteți folosi la orice tort sau prăjitură.
Ana
Din pacate toate aceste produse contin E 407 care este f indicat a fi eliminat din alimentatie. Eu tot sper sa gasesc o solutie pentru inghetata de casa astfel incat sa folosesc o smantana sanatoasa ... nu cea cu e uri de la aceste firme 🙁
Iuliana
Dar mai exact, care este problema cu E407?
Că eu nu am găsit decât aceste informații în singura sursă credibilă de pe internet: https://www.infocons.ro/ro/dictionar/e407
Mihaela
Bună ziua
Excelent articol, exact ce aveam nevoie.
Fiind atât bună informația, mă întrebam dacă nu aveți ceva asemănător și pentru smântâna pentru gătit.
Mulțumesc frumos! 😊
Iuliana
Bună Mihaela! Mulțumesc pentru mesaj.
Pentru smântâna de gătit nu am, dar e o idee bună! 🙂
Florescu
Stimată doamnă,
Ați omis să spuneți că tipurile de smântână pentru frișcă din comerț enumerate mai sus, conțin un agent de îngroșare numit caragenan, care este un E (407) destul de periculos pentru sănătate!
Iuliana
Nu am omis, ci prefer sa nu intru pe teritorii la care nu ma pricep. Chiar de-ar fi asa, am dat ca exemple tipurile de smantana naturala pentru frisca la care toata lumea are acces si care sunt infinit mai sanatoase decat variantele vegetale. Si daca nu luam smantana din comert, atunci de unde sa o luam din alta parte? Macar sa stim sa distingem produsele si sa alegem raul cel mai mic.
Dumneavoastra insa, care pareti sa va pricepeti la lucrurile astea, ati omis sa ne definiti termenul "destul de" in asa fel incat sa il putem cuantifica si noi. Adica e periculos daca ingeram 100 miligrame pe zi sau de la 10 kg in sus?
Va las aici singurul link credibil pe care eu una l-am gasit in online, din care trage fiecare ce concluzie doreste: http://www.infocons.ro/ro/dictionar/e407
Alexandra
se poate indulci si cu fructoza(indulcitor artificial/natural)?
Iuliana
Alexandra, nu am incercat niciodata, nu stiu ce sa spun. Daca indulcitorul este pudra, cred ca se poate...
felicia
mie nu mi s-a intarit frisca , desi am luat 35% era rece din frigider, smantana lichida ptr. frisca, speciala, am batut-o si nimic ! am aruncat-o la gunoi,nu stiu care a fost cauza esecului, dar nu mai cumpar niciodata.
Iuliana
Draga mea, nu stiu care o fi fost cauza, dar as zice sa nu te dai batuta asa usor si sa mai incerci.
Daca te uiti la deserturile mele, toate-toate sunt cu frisca naturala care s-a batut bine si isi pastreaza frumos forma.
Daca la mine se poate, sigur se poate si la tine, nu lasa un esec sa te descurajeze! E pacat pentru atata lucru sa pierzi gustul laptos si catifelat de frisca adevarata. Te astept cu vesti bune 🙂
Doina
Abia astept sa incerc si eu reteta...nu am mai facut de mult timp frisca naturala, am tot cumparat, dar nu e asa ok ! O sa-ti trimit msg sa-ti zic cum mi-a iesit...
Iuliana
Succes! Te astept cu vesti bune! 🙂
Mariana Iacob
Abia aștept să văd dacă îmi iese, mulțumesc pentru rețeta. Sărbători fericite cu cei dragi!
Iuliana
Sigur iese 🙂 Te astept cu vesti bune. Sarbatori fericite si tie!
Iuliana Moore
Multumiri pentru articol. Foarte folositor!
Iuliana
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Iuliana
Posul e din silicon, l-am luat de aici: http://www.cofetarulistet.ro/ustensile-si-accesorii-cofetarie/posuri
mimiignatescu
Foarte profesionista prezentarea, cu informatii utile.De unde ai luat posul? Eu am vreo doua, si nu este foarte indemanatic niciunul!
Ramona Kiss
mai detaliat ca aici nu am citit niciodata, exact ce imi trebuia pentru o amatoare si iubitoare de dulciuri ca mine. MULTUMEESSSCCC!!! :*
Iuliana
Ma bucur, Ramona! 🙂
Tudorita
La frișcă in loc de vanilie pot adăuga lămîie ? Nu se taie frișcă
Iuliana
Nu puneți lămâie, în niciun caz! Se va tăia! Dacă nu aveți vanilie, mai bine nu puneți nimic.
Tudorita
Ok, mulțumesc mult 😘
odden
Multumesc mult!
Iuliana
Ba eu multumesc, ca daca nu era discutia noastra, nu ma mobilizam sa scriu despre frisca 🙂
maria
Oaaau, asta e cea mai completa si mai bine explicata reteta de frisca ... ever!
Multumim !
Iuliana
Cu drag! Sper sa fie de folos 🙂