Iepure la cuptor
Iată cum se face cea mai fragedă friptură de iepure la cuptor marinat în kefir! Vei avea o friptură de iepure suculentă, rumenită și aromată.
Preparare10 minutes mins
Gătire1 hour hr 15 minutes mins
marinare12 hours hrs
Timp total13 hours hrs 25 minutes mins
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 4
Calories: 451kcal
- 1 iepure întreg (aprox. 1,2 kg)
pentru marinat
- 700 ml kefir (sau iaurt)
- 3-4 căței de usturoi
- sucul de la o lămâie mică
- 3 linguri ulei de măsline
- sare, piper, cimbru uscat
pentru gătit la cuptor
- 200 ml vin alb, demisec
- 3 linguri ulei
- 1 lingură muștar
- 1 linguriță miere de albine
- sare și piper
- cimbru uscat
- usturoi pudra
- fulgi de chilli
- paprika dulce
- frunze de salvie
- frunză de dafin
- aprox. 200 ml apă - la nevoie
pentru servit - garnitură la alegere
cum se marinează iepurele pentru friptură
Într-un vas amestecați kefirul, usturoiul zdrobit, sucul de lamâie, uleiul de măsline, sare, piper și cimbru.
Puneți iepurele într-o pungă încăpătoare și rezistentă. Turnați amestecul de mai sus în pungă și sigilați punga. O puteți vida sau o legați cu o sfoară, de exemplu. Dacă o vidați, timpul de marinare se poate scadea la jumătate. Prin pungă, masați carnea ca să fiți siguri că a ajuns kefirul aromat peste tot.
Dați punga la frigider pentru 12 ore sau 6 ore dacă ați vidat punga.
Scoateți punga din frigider și lăsați-o cel puțin o oră și jumătate pe blatul de lucru, ca să ajungă carnea la temperatura camerei.
gătire friptură de iepure la cuptor
Încingeți cuptorul la 180 de grade.
Scoateți iepurele din pungă și ștergeți marinada de pe el cu prosoape de hârtie, apoi îl așezați într-o tavă unsă cu puțin ulei.
Într-un vas amestecați: vin alb, ulei, muștar, miere și condimente după gust: sare și piper, cimbru uscat, usturoi pudră, chilli, paprika dulce. Cu o pensulă ungeți bine iepurele cu emulsia de mai sus. Ce rămâne, turnați în tavă. Puneți și frunzele de salvie și de dafin.
Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru aprox. 45 de minute.
După cele 45 de minute, deschideți cuptorul și încercați carnea să vedeți cât e de pătrunsă și să vă dați seama dacă trebuie să mai stea în cuptor. La nevoie, puteți să mai adăugați puțină apă în tavă.
Când carnea este gătită, stropiți-o cu sosul din tavă și mai lăsați friptura în cuptor încă 10 minute, cât să se rumenească frumos.
cum se servește friptura de iepure la cuptor
Scoateți tava din cuptor. Înainte să serviți friptura, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute în tavă.
Serviți friptura de miel alături de garnitura preferată: legume la abur, cartofi, orez, salată, etc.
Calorii: 451kcal | Carbohidrați: 11g | Proteine: 60g | Grăsimi: 13g | Colesterol: 224mg | Fibre: 1g | Zahăr: 9g