Iată cum se face cea mai fragedă friptură de iepure la cuptor marinat în kefir! Vei avea o friptură de iepure suculentă, rumenită și aromată.
O friptura de iepure la cuptor va fi întotdeauna binevenită și foarte apreciată, fie că o serviți de sărbători sau doar la o masă de duminică împreună cu familia.
Carnea de iepure este o carne fină, slabă și dietetică, având puțin colesterol. De aceea iepurele este mereu o opțiune foarte bună dacă vreți să mai variați meniul și să le oferiți celor dragi o friptură mai deosebită decât cele de porc, pui sau vită pe care le avem mai des pe masă.
Am observat că în ultimul timp se găsesc carcase de iepure proaspăt, de crescătorie, în mai toate supermarketurile mari și parcă nici prețul nu mai este atât prohibitiv ca altădată.
Carcasa de iepure pe care am cumpărat-o eu a avut 1,2 kg și a fost curățat impecabil, nici nu am avut ce să îi mai fac. Alteori tranșam iepurele și îl găteam diferit, dar de data aceasta am vrut un preparat arătos, care să fie vedetă pe o masă de sărbătoare, așa că am lăsat iepurele întreg.
Pentru gătire la cuptor, am folosit aceeași rețetă pe care o folosesc de Paște pentru pulpa de miel marinat în kefir cu usturoi știind că așa obțin cea mai fragedă, cea mai suculentă, cea mai aromată friptură! Rezultate la fel de bune se obțin și dacă înlocuiți kefirul cu iaurt, așa cum am procedat eu la rețeta de friptură de curcan la cuptor.
Și pentru că la orice sărbătoare avem cam prea multă mâncare și cam prea grea, am ales să pun lângă friptura fragedă de iepure o garnitură simplă, doar din legume: cartofi natur, morcovi baby și broccoli gătite la abur.
Ce să vă spun, n-a mai rămas nimic din acest iepure gătit la cuptor. A fost vedeta serii și cel mai lăudat preparat de pe masă. Ceea ce vă doresc și vouă! 🙂
Cele mai frecvente întrebări legate de friptura de iepure
Ambele variante sunt delicioase. Iepurele de câmp (iepure sălbatic) va avea gustul net superior celui de crescătorie, dar va avea carnea mai ațoasă și va necesita un timp mai lung de marinare și de gătire în cuptor. Iepurele de crescătorie se gătește mai ușor și are carnea mult mai fragedă.
Pentru marinare folosim un produs lactat fermentat: kefir, iaurt, sana, puțin ulei, suc de lămâie și condimente. Vă recomand să alegeți, totuși kefirul, cu el se obțin cele mai bune rezultate.
Pentru un iepure sălbatic, timpul de gătire în cuptor poate fi în jur de 2 ore. Pentru un iepure de crescătorie, în jur de 1 oră. Oricum, timpul depinde mult și de vârsta animalului și de felul în care a fost crescut. Friptura va fi gata când dinții furculiței intră ușor în carne.
Mod de preparare iepure la cuptor
Deși, ca orice friptură, și cea de iepure la cuptor este foarte ușor de făcut, totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Iepure la cuptor
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 iepure întreg ((aprox. 1,2 kg))
pentru marinat
- 700 ml kefir ((sau iaurt))
- 3-4 căței de usturoi
- sucul de la o lămâie mică
- 3 linguri ulei de măsline
- sare, piper, cimbru uscat
pentru gătit la cuptor
- 200 ml vin alb, demisec
- 3 linguri ulei
- 1 lingură muștar
- 1 linguriță miere de albine
- sare și piper
- cimbru uscat
- usturoi pudra
- fulgi de chilli
- paprika dulce
- frunze de salvie
- frunză de dafin
- aprox. 200 ml apă - la nevoie
pentru servit - garnitură la alegere
- legume fierte la abur
- piure de cartofi, de mazăre, de păstârnac
- cartofi țărănești (vezi rețeta)
- garnitură de orez
- salată de păstăi cu iaurt (vezi rețeta)
- legume la grătar sau la cuptor
- salată verde
- salată de crudități (vezi rețeta)
Instrucțiuni de preparare
cum se marinează iepurele pentru friptură
- Într-un vas amestecați kefirul, usturoiul zdrobit, sucul de lamâie, uleiul de măsline, sare, piper și cimbru.
- Puneți iepurele într-o pungă încăpătoare și rezistentă. Turnați amestecul de mai sus în pungă și sigilați punga. O puteți vida sau o legați cu o sfoară, de exemplu. Dacă o vidați, timpul de marinare se poate scadea la jumătate. Prin pungă, masați carnea ca să fiți siguri că a ajuns kefirul aromat peste tot.
- Dați punga la frigider pentru 12 ore sau 6 ore dacă ați vidat punga.
- Scoateți punga din frigider și lăsați-o cel puțin o oră și jumătate pe blatul de lucru, ca să ajungă carnea la temperatura camerei.
gătire friptură de iepure la cuptor
- Încingeți cuptorul la 180 de grade.
- Scoateți iepurele din pungă și ștergeți marinada de pe el cu prosoape de hârtie, apoi îl așezați într-o tavă unsă cu puțin ulei.
- Cu o pensulă ungeți bine iepurele cu emulsia de mai sus. Ce rămâne, turnați în tavă. Puneți și frunzele de salvie și de dafin.
- Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru aprox. 45 de minute.
- După cele 45 de minute, deschideți cuptorul și încercați carnea să vedeți cât e de pătrunsă și să vă dați seama dacă trebuie să mai stea în cuptor. La nevoie, puteți să mai adăugați puțină apă în tavă.
- Când carnea este gătită, stropiți-o cu sosul din tavă și mai lăsați friptura în cuptor încă 10 minute, cât să se rumenească frumos.
cum se servește friptura de iepure la cuptor
- Scoateți tava din cuptor. Înainte să serviți friptura, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute în tavă.
- Serviți friptura de miel alături de garnitura preferată: legume la abur, cartofi, orez, salată, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Maria a zis
Este o reteta Perfect...Profesional ...dar eu am Eliminat marinara ...am folosit Metoda tzaraneasca din lipsa de timp ...dar Toate condiments comfort Retetei ...pe linga rabbit am pus morcivi, tzeleri, carofi noi, ceapa, rosii intregi, si leam copt together 375F for 45min...treb.sa check from time to time sa adaugi apa, lichid...sa nu se usuce...Pofta Buna
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că a ieșit bine și că v-a plăcut!