O salată de crudități este perfectă pentru dietă sau un stil de viață sănătos și natural. Ușor de făcut, foarte rapidă și plină de vitamine!
Există vreun mod mai potrivit de a începe un an nou decât cu o salată? Și nu orice salată, ci una dintre cele mai dietetice, mai naturale și mai sănătoase salate!
Când am scris în titlu "multe vitamine, puține calorii" să știți că nu a fost deloc click bait 😀 Chiar așa este salata de astăzi: o bombă de vitamine foarte prietenoasă cu silueta noastră grav afectată de sărbătorile de iarnă care tocmai au trecut.

Greu găsești într-o salată atâtea legume crude la un loc, ca să nu mai zic că nu știu altă salată în care să încapă atâtea rădăcinoase pe care haideți să recunoaștem că în mod normal nu prea le mâncăm 😉
Fie că o mâncăm ca atare, fie că o folosim pe post de garnitură lângă o carne gătită la cuptor sau la grătar , salata aceasta va fi delicioasă și hrănitoare!
Ce ingrediente folosim
La această salată se folosesc mai mult rădăcinoase sau în orice caz, legume mai tari, mai fibroase: gulii, țelină, morcovi..

Desigur, ca în orice salată orice personalizare este permisă. Eu una poate aș pune un ardei gras tăiat fâșii subțiri, dar nu i-aș adăuga de exemplu legume zemoase cum ar fi roșiile sau castraveții.
În schimb, față de varianta pe care v-o prezint astăzi (vezi mai jos ingredientele), aș mai pune:
- păstârnac
- rădăcină de pătrunjel
- fenicul
- sfeclă roșie crudă
Deși nu duce lipsă de texturi, acestei salate i se potrivesc tare bine niște nuci sau semințe crocante. Puteți folosi:
- miez de nucă, alune sau migdale tocate
- semințe de floarea soarelui, dovleac
- muguri de pin
Și neapărat, să nu uitați de verdețuri! Ele completează minunat atât aromele din această salată de legume, cât și culorile. Alegeți verdețurile care vă plac:
- mărar
- pătrunjel
- oregano
- puțină mentă

Cum asezonăm salata de crudități
E o salată cu multe arome. Deși amestecate temeinic, veți vedea că se simt destul de distinct aromele tuturor legumelor și verdețurilor pe care le conține. Ar fi și păcat sa acoperim aceste arome cu un dressing prea puternic, așa că eu una aș merge pe simplu și clasic: sare, piper, ulei de măsline și suc de lămâie. Toate după gust.
Din aceeași categorie, vă mai recomand câteva rețete numai bune de încercat în perioada aceasta. Sau oricând 🙂
- Tabouleh - salata de pătrunjel cu bulgur și puțină mentă
- Salata de fasole verde cu iaurt și usturoi
- Salată verde cu ton și semințe
- Salată de varză roșie cu mere și rodii
Mod de preparare salată de crudități
Mai jos găsiți rețeta și ingredientele pe care le-am folosit eu în această salată. Așa cum vă spuneam, rețeta este foarte permisivă și firește că puteți adăuga orice alte legume sau verdețuri vă plac.
Iar dacă doriți să vedeți exact cum am procedat eu, la final găsiți și varianta video a rețetei postată pe canalul de YouTube.
Vă puteți abona la canalul de YouTube accesând acest link, iar dacă apăsați și clopoțelul ? pentru notificări, YouTube vă va anunța ori de câte ori postez o rețetă nouă, în așa fel încât să nu ratați nicio bunătate! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Salată de crudități
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 3 gulii
- 2 felii mari de țelină
- 3 morcovi
- 1-2 mere
- 2-3 fire de ceapă verde
- 1 legătură mărar sau pătrunjel
- o mână de miez de nucă
- suc de lămâie
- ulei de măsline
- sare și piper
Instrucțiuni de preparare
- Dați pe răzătoarea cu găuri mari merele și rădăcinoasele. Dacă aveți un robot sau o răzătoare electrică care să facă munca în locul vostru, e perfect!
- Tăiați mărunt ceapa verde și mărarul. Tocați nucile grosier, din cuțit.
- Puneți toate ingredientele într-un bol încăpător în care să vă fie ușor să amestecați.
- Asezonați cu: ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper, toate după gustul vostru.
- Amestecați bine și serviți salata imediat pentru că legumele rase oxidează și se înmoaie ușor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ricuccio Negom a zis
super gustos
Mihaela a zis
Am făcut salata dar am dat rădăcinoasele pe partea mică iar mărul pe partea mare. Am pus măsline și muștar sau maioneză (pentru aperitiv), sau suc de portocală sau alte citrice dulci (pentru desert).
Iuliana Sbîrnea a zis
Sună foarte bine combinația!