Rețeta de cartofi țărănești la tigaie, o mâncare de post simplă, gustoasă și sățioasă. Serviți-i cu salată de murături și vor fi delicioși!
În vacanța de anul acesta am comandat cartofi țărănești în 3 locuri, în zone diferite din țară și am primit 3 mâncăruri total diferite. Unii erau dați pe răzătoare, unii aveau șunculiță, alții aveau și brânză rasă deasupra. Nicio variantă nu semăna cu mâncarea simplă, de post pe care o știam eu de acasă. Fie că restaurantele au îmbogățit rețeta ca să se vândă mai bine, fie într-adevăr cartofii țărănești se fac diferit în alte zone ale țării.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de cartofi țărănești la tigaie
Așa cum e de așteptat la o rețetă "țărănească", ingredientele sunt foarte puține și la îndemâna oricui, dar fiecare are rolul lui în rețetă:
- cartofi - folosim cartofi roz, fierți în prealabil, care își vor păstra bine forma după fierbere. Cartofii albi, făinoși nu sunt potriviți pentru această rețetă.
- ceapă - poate fi albă sau roșie și cu cât e mai multă, cu atât mai bine, dar fără să exagerăm, totuși. Ceapa dă gust și savoare în această rețetă de post atât de simplă.
- usturoi - un pic de usturoi desăvârșește aromele țărănești din rețeta aceasta.
- chimen - o linguriță de semințe de chimen face minuni cu aromele în mai toate rețetele cu cartofi. Nu le omiteți!
- boia de ardei - o folosim atât pentru gust, cât și pentru culoare. În funcție de preferințe boiaua poate fi iute, dulce sau afumată. O idee foarte bună este să faceți un mix dintre cele 3 tipuri de boia.
- sare și piper - ca la orice mâncare, le punem după gust, dar eu una aș zice că acești cartofi țărănești au nevoie de ceva mai multă sare ca să fie cu adevărat gustoși. De asemenea, pentru o aromă mai intensă vă recomand să folosiți piper măcinat proaspăt și nu din cel gata măcinat pe care îl găsim ambalat în pliculețe.
- ulei - folosim destul de puțin, doar cât să călim puțin ceapa. Nu exagerați cu uleiul, nu vrem o mâncare prea grasă, nu-i așa?
Cum servim cartofii țărănești
Cartofii țărănești pregătiți la tigaie sunt minunați alături de câteva murături, dar se potrivesc foarte bine și cu o salată verde cu ridichi, o salată de crudități sau o salată de roșii cu castraveți. Noi i-am mâncat cu o salată de varză roșie murată la borcan.
Îi puteți servi ca simpli, ca atare, într-o zi de post sau pot fi o garnitură excelentă lângă orice fel de carne pregătită la cuptor sau la grătar.
Alte rețete de post cu cartofi pe care să le încercați
Dacă vă plac rețetele cu cartofi și dacă aveți nevoie de inspirație pentru meniul zilelor de post ortodox, vă las mai jos încă câteva rețete la fel de simple și de bune pe care le puteți încerca:
- piure de cartofi de post - foarte pufos și delicios
- cartofi la cuptor cu pesmet și usturoi
- chifteluțe din cartofi și orez la cuptor
- cartofi dulci la cuptor cu rozmarin
- tocăniță de cartofi cu ardei copți
- musaca de post cu ciuperci
Mod de preparare cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia (VIDEO inclus)
Ca orice rețetă de post și aceasta se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 600 g cartofi roz
- 30 ml ulei
- 2 cepe mijlocii
- 2-3 căței de usturoi
- 1 linguriță semințe de chimen
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- sare și piper, după gust
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeți cartofii întregi, în coajă până când intră ușor furculița în ei. Ideal ar fi să îi fierbeți cu o seară înainte, ca să aibă timp să se răcească bine. Se vor curăța mai ușor și se vor tăia mai frumos.
- Tăiați cartofii cubulețe de aproximativ 3 cm.
- Tocați mărunt usturoiul, iar ceapa tăiați-o solzișori.
- Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul la încins. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le împreună până când ceapa se înmoaie și devine translucidă.
- Presărați semințele de chimen și boia de ardei și amestecați.
- Puneți acum și cuburile de cartofi în tigaie și amestecați pentru ca acestea să fie uniform îmbrăcate în ulei aromat și fâșii de ceapă călită.
- Lăsați cartofii pe foc până când se înfierbântă bine și încep să se rumenească ușor, apoi îi puteți servi.
- Cartofii țărănești se servesc ca atare, într-o zi de post alături de câteva murături, dar sunt și o garnitură excelentă lângă o carne la grătar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Constantina a zis
Foarte buni !
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că v-au plăcut!
Daniel a zis
Cepa se pune după gust cum ai zis,in privința grasimi,mai discutam, în general bunicile folosea untură sau un mix 2 linguri untură și 1 lingura de ulei
În concediu ( nu întrebam cât.... ulei sau grăsime animală avem în acea porție) în medie se folosește o lingura de grăsime/persoană.
Rețele interpretate nu își au locul,ciorba de burta,vacuta,gaina,oaie etc,grăsimea vegetala e aceiasi în ziua de azi adica undeva la 30%grăsimi vegetale restul apa ch ceva acizi pentru diluare,după cum se știe....... uleiul și apa nh fac casa bună.