Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Prăjitură cu gem şi bezea

Publicat la 27 februarie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 15 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

2995 shares
Mergi la rețetă

Prăjitură cu gem şi bezea, o rețetă veche și delicioasă, ca în copilăria la bunici. Cum se face prăjitura cu gem și bezea.

O prăjitură delicioasă care mi-a bucurat copilăria. Mama o făcea destul de des, mai ales primăvara când probabil că se gândea să mai terminăm din borcanele de gem rămase din toamnă. Exact așa m-am gândit și eu zilele trecute, că ar fi cazul să valorific niște gem de prune care staționa cam de mult timp pe rafturile din cămară.

Prăjitură cu gem şi bezea

Este o rețetă simplă și rapidă , avem nevoie de doar câteva ingrediente, iar rezultatul este pe gustul tuturor. E o prăjitură bună, de te lingi pe degete și la propriu, și la figurat. Ca toate rețetele de deserturi pe baza de iaurt, de altfel 🙂

Prăjitură cu gem şi bezea

Mod de preparare

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură cu gem şi bezea

Prăjitură cu gem şi bezea

5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

blatul-pentru o tavă de 20x25 cm

  • 4 gălbenuşuri
  • 2 albuşuri (celelalte 2 le folosim la bezea ; ))
  • 250 g iaurt
  • 250 g de făină
  • 150 g zahăr
  • 50 g unt topit
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriţă de praf de copt

topping

  • 1 borcan mic de gem (eu am folosit de prune)
  • 2 albuşuri
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 mână de nuci mărunţite

Instrucțiuni de preparare
 

  • Gălbenușurile se mixează împreună cu zahărul până se deschid la culoare. Se adaugă iaurtul și untul topit și se omogenizează.
  • Se bat spumă cele 2 albușuri și se încorporează în compoziție, iar la final se adaugă făina împreună cu praful de copt și coaja rasă de lămâie.
  • Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Blatul nu trebuie sa fie complet copt, ci să rămână puțin moale și umed.
  • Cele 2 albușuri rămase se bat spumă tare cu un mixer de mână pană când nu mai cad de pe teluri. Se adaugă pe rând cele 2 linguri de zahăr pudră și se mixează în continuare până când spuma se întărește din nou.
  • Se scoate blatul din cuptor, se toarnă deasupra lui gemul de prune, iar peste stratul de gem se întinde spuma de bezea.
  • Peste bezea se presară nucile tocate și se dă din nou tava la cuptor pentru încă 15 minute sau până când bezeaua este frumos rumenită.
  • Se lasă prăjitura să se răcească în tavă, apoi se taie cuburi cu un cuțit umezit.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Prăjitură cu gem şi bezea

Poftă bună la prăjitură cu gem şi bezea!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
2995 shares

Comentarii

  1. Diana a zis

    februarie 22, 2019 at 1:57 pm

    Puteti va rog preciza dimensiunile tavii folosite? Am incercat reteta aseara si nu mi s-a copt aluatul, chiar daca am urmat instructiunile pas cu pas. Banuiesc ca am foslosit o tava un pic mai mica, aluatul a stat mai inalt si nu s-a copt.. Multumesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 22, 2019 at 2:10 pm

      Buna Diana,
      Sunt specificate dimensiunile tavii, 20x25 cm.
      Datorita untului si iaurtului, blatul va fi usor umed, nu te astepta la un blat uscat, cum e pandispanul.

      Răspunde
      • Diana a zis

        februarie 22, 2019 at 6:56 pm

        Multumesc pentru raspuns. Asa e, am omis randul cu dimensiunile. Cred totusi ca trebuia sa-l las 5-10 min mai mult in prima tura, incepuse sa creasca frumos. Data viitoare o sa stiu 🙂

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          februarie 22, 2019 at 7:43 pm

          Succes data viitoare, sa iasa bine! 🙂

          Răspunde
  2. Rodica a zis

    septembrie 11, 2018 at 11:36 pm

    Dulcele copilariei mele❤️ Mi-e dor de mama ❤️Multumesc pentru reteta❤️

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 12, 2018 at 7:48 am

      Cu drag! ❤️

      Răspunde
  3. Melania a zis

    noiembrie 30, 2015 at 3:34 pm

    Eu am incercat aceasta reteta, este la cuptor...abia astept sa vad daca mi.a iesit asa cum trebuie.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 30, 2015 at 4:41 pm

      Te astept cu impresii, Melania. Sper sa iti placa.

      Răspunde
  4. coco a zis

    martie 03, 2015 at 12:21 pm

    cat de bine arata!!!

    Răspunde
  5. maria udrea a zis

    februarie 27, 2015 at 11:08 pm

    Ooo, ce prajitura ai facut tu aici! N-am mai mancat demult, dupa ce am plecat de-acasa era prajitura pe care o faceam cel mai des, apoi au aparut altele si am uitat de ea.
    Cred ca ar fi cazul s-o mai prepar si eu.
    Pupici!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 05, 2015 at 7:59 am

      Pup si eu Mary!

      Răspunde
  6. Victor a zis

    februarie 27, 2015 at 4:51 pm

    E asemănătoare cu un crumble, facem şi noi mai ales vara, când sunt fructe din belşug. Nu că cu gem n-ar fi aproape la fel de bun.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 27, 2015 at 4:54 pm

      Buna idee, o voi reface si cu fructe proaspete 🙂

      Răspunde
  7. Claudia a zis

    februarie 27, 2015 at 12:13 pm

    Interesanta reteta! 🙂 Si ce imi place mult e faptul ca e simpla si se face repede. Sa stii ca o incerc si eu dupa ce trece postul 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 27, 2015 at 4:54 pm

      Tare as vrea sa existe si o varianta de post a bezelei de deasupra! :))))

      Răspunde
5 from 7 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x