Prăjitură cu gem şi bezea, o rețetă veche și delicioasă, ca în copilăria la bunici. Cum se face prăjitura cu gem și bezea.
O prăjitură delicioasă care mi-a bucurat copilăria. Mama o făcea destul de des, mai ales primăvara când probabil că se gândea să mai terminăm din borcanele de gem rămase din toamnă. Exact așa m-am gândit și eu zilele trecute, că ar fi cazul să valorific niște gem de prune care staționa cam de mult timp pe rafturile din cămară.
Este o rețetă simplă și rapidă, avem nevoie de doar câteva ingrediente, iar rezultatul este pe gustul tuturor. E o prăjitură bună, de te lingi pe degete și la propriu, și la figurat. Ca toate rețetele de deserturi pe baza de iaurt, de altfel 🙂
Mod de preparare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul-pentru o tavă de 20x25 cm
- 4 gălbenuşuri
- 2 albuşuri (celelalte 2 le folosim la bezea ; ))
- 250 g iaurt
- 250 g de făină
- 150 g zahăr
- 50 g unt topit
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriţă de praf de copt
topping
- 1 borcan mic de gem (eu am folosit de prune)
- 2 albuşuri
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 mână de nuci mărunţite
Instrucțiuni de preparare
- Gălbenușurile se mixează împreună cu zahărul până se deschid la culoare. Se adaugă iaurtul și untul topit și se omogenizează.
- Se bat spumă cele 2 albușuri și se încorporează în compoziție, iar la final se adaugă făina împreună cu praful de copt și coaja rasă de lămâie.
- Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Blatul nu trebuie sa fie complet copt, ci să rămână puțin moale și umed.
- Cele 2 albușuri rămase se bat spumă tare cu un mixer de mână pană când nu mai cad de pe teluri. Se adaugă pe rând cele 2 linguri de zahăr pudră și se mixează în continuare până când spuma se întărește din nou.
- Se scoate blatul din cuptor, se toarnă deasupra lui gemul de prune, iar peste stratul de gem se întinde spuma de bezea.
- Peste bezea se presară nucile tocate și se dă din nou tava la cuptor pentru încă 15 minute sau până când bezeaua este frumos rumenită.
- Se lasă prăjitura să se răcească în tavă, apoi se taie cuburi cu un cuțit umezit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Diana a zis
Puteti va rog preciza dimensiunile tavii folosite? Am incercat reteta aseara si nu mi s-a copt aluatul, chiar daca am urmat instructiunile pas cu pas. Banuiesc ca am foslosit o tava un pic mai mica, aluatul a stat mai inalt si nu s-a copt.. Multumesc.
Iuliana a zis
Buna Diana,
Sunt specificate dimensiunile tavii, 20x25 cm.
Datorita untului si iaurtului, blatul va fi usor umed, nu te astepta la un blat uscat, cum e pandispanul.
Diana a zis
Multumesc pentru raspuns. Asa e, am omis randul cu dimensiunile. Cred totusi ca trebuia sa-l las 5-10 min mai mult in prima tura, incepuse sa creasca frumos. Data viitoare o sa stiu 🙂
Iuliana a zis
Succes data viitoare, sa iasa bine! 🙂
Rodica a zis
Dulcele copilariei mele❤️ Mi-e dor de mama ❤️Multumesc pentru reteta❤️
Iuliana a zis
Cu drag! ❤️
Melania a zis
Eu am incercat aceasta reteta, este la cuptor...abia astept sa vad daca mi.a iesit asa cum trebuie.
Iuliana a zis
Te astept cu impresii, Melania. Sper sa iti placa.
coco a zis
cat de bine arata!!!
maria udrea a zis
Ooo, ce prajitura ai facut tu aici! N-am mai mancat demult, dupa ce am plecat de-acasa era prajitura pe care o faceam cel mai des, apoi au aparut altele si am uitat de ea.
Cred ca ar fi cazul s-o mai prepar si eu.
Pupici!
Iuliana a zis
Pup si eu Mary!
Victor a zis
E asemănătoare cu un crumble, facem şi noi mai ales vara, când sunt fructe din belşug. Nu că cu gem n-ar fi aproape la fel de bun.
Iuliana a zis
Buna idee, o voi reface si cu fructe proaspete 🙂
Claudia a zis
Interesanta reteta! 🙂 Si ce imi place mult e faptul ca e simpla si se face repede. Sa stii ca o incerc si eu dupa ce trece postul 🙂
Iuliana a zis
Tare as vrea sa existe si o varianta de post a bezelei de deasupra! :))))