Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă

Întreabă-mă

Pentru că mulţi dintre voi îmi adresează întrebări prin e-mail sau în comentarii şi pentru că am observat că acestea se repetă, m-am gândit că ar fi interesant pentru voi şi eficient pentru mine să le reunesc într-o singură postare pe cele care mi se pun cel mai des. În acest fel sper că mă veţi cunoaşte mai bine. Dacă mai apar şi alte curiozităţi referitoare la activitatea mea de pe blog, voi răspunde cu plăcere şi voi actualiza periodic această pagină 🙂

1..Care este kit-ul tău pentru fotografii?

Am o cameră foto DSLR Nikon 5300. Pentru fotografiile culinare folosesc un obiectiv macro de 40 mm, f/2.8. Pentru fotografiile non-culinare, în vacanţe sau pentru reportaje folosesc un obiectiv all-around de 18-140 mm f/3.5-5.6.

Ca accesorii de studio am un trepied Velbon care îmi permite să fotografiez şi vertical și un set de lumini de studio Hakutatz pe care îl folosesc doar iarna. Pentru reportajele din interior folosesc un flash Nikon SB700. Mai am în trusa foto și câteva "mărunțișuri" care îmi sunt foarte utile: o telecomandă, un transmitter Wi-Fi, filtre UV şi de polarizare și un Expodisc pentru reglarea balansului de alb,

2. Ce faci cu toată mâncarea pe care o găteşti?

Simplu: o mâncăm! 😀 Ceea ce apare pe blog este ceea ce gătesc pentru familia mea și de obicei fac porţii mici. Dacă vă uitaţi cu atenţie, reţetele mele sunt pentru 2-4 porţii, iar majoritatea torturilor sunt micuţe, au 18 cm diametru . Uneori dăruiesc din ceea ce gătesc unor oameni care au nevoie, alteori împart cu familia extinsă: părinţi, prieteni, etc.

3. Câstigi bani din blog? 

Da, câştig bani din blog şi din activităţi conexe blogului și de ceva timp acesta a devenit principala mea sursă de venit.

4. Când ai timp să le faci pe toate?

De fapt...nu am timp. Având un alt job cu normă întreagă, timpul meu liber pe care l-aș putea aloca blogului înseamnă 2-3 ore pe zi în timpul săptămânii şi ceva mai mult sâmbăta, când sunt liberă. Duminica nu se pune, e pentru familie și suflet. Dar pentru pasiuni cumva, reușesc sa "fac rost" de timp.

Uneori sacrific 1-2 ore se somn ca să scriu o reţetă, alteori renunţ la o plimbare în parc, iar alteori la un week-end întreg dacă am mai mult de lucru. La polul opus, se întâmplă şi să las blogul deoparte fără remuşcări şi să îmi iau pur şi simplu câteva zile de odihnă departe de mediul online.

Paragrafele de mai sus nu mai sunt de actualitate. A fost greu să duc în paralel job-ul full time și bloggingul. Mi-a fost mai ușor din octombrie 2019 când am renunțat la serviciu iar proiectul Bucate Aromate a devenit preocuparea mea principală.

5. Cât costă un blog? 

Răspunsul la întrebarea asta nu e foarte simplu de dat. Un blog costă...cam atât cât vrei tu să coste. Poţi porni un blog găzduit pe o platformă gratuită şi să foloseşti de asemenea o temă gratuită.  În acest fel, cel puţin la început, blogul nu te va costa decât foarte multă muncă, nu şi bani. Foarte curând însă, vei descoperi dezavantajele unui astfel de sistem.

Blogul nu va arăta şi nu va funcţiona ca un blog profesionist. Vei descoperi că eşti limitat din multe puncte de vedere şi că nu poţi face schimbările pe care le doreşti pentru că pur şi simplu sistemul gratuit nu îţi permite. Atunci va trebui să decizi dacă începi să investeşti şi în funcţie de felul în care vrei să arate blogul, de traficul pe care îl are şi care trebuie susţinut din punct de vedere tehnic, dar şi de confortul pe care vrei să îl oferi cititorilor tăi, vei investi mai mult sau mai puţin.

Oricum, un lucru e clar: nu poţi face blogging de calitate decât dacă de la un moment dat încolo, pe lângă pasiune, investeşti şi bani în activitatea asta.

6. E greu să îți faci singur un blog culinar? 

Nici răspunsul la întrebarea asta nu este ușor de dat. Cât e de greu sau de ușor, depinde de înclinațiile tehnice ale fiecăruia. Eu am fost întotdeauna atrasă de informatică, programare și tot ce se întâmplă în spatele ecranelor de calculator. De altfel, primul meu job după ce am terminat facultatea a fost acela de profesoară de informatică. Folosindu-mă de aceste înclinații, am reușit ca tot ce se vede aici, pe Bucate Aromate, să fac singură, fără nici un ajutor extern.

7. Eşti bucătar profesionist?

Aşa cum am scris şi în prezentare, nu sunt bucătar profesionist. Gătesc de când mă ştiu şi tot ce am acumulat în domeniul culinar până acum, s-a întâmplat în timp, doar din pasiune, citind mult, făcând multe încercări şi mai ales greşind foarte mult 🙂

8. Ce echipamente de gătit foloseşti?

Puţine şi nimic extraordinar. Am un aragaz obişnuit, deci un cuptor pe gaz care se descurcă excelent în majoritatea situaţiilor.

Mâna mea dreaptă în bucătărie este un mixer Kitchen Aid (vezi aici părerea mea despre acest mixer) pe care l-am câștigat la un concurs destinat bloggerilor culinari. Dar blogul a existat timp de 4 ani și înainte ca acest robot să ajungă în bucătăria mea, deci nu îl luați neapărat ca referință. Kitchen Aid-ul îl folosesc la orice tip de aluat, la creme, piure de cartofi sau bătut albuşuri. Mai am un robot Philips ca acesta pe care îl folosesc când am de mărunţit sau feliat legume și de tocat carne. Și cam atât 🙂

9. Am lăsat un comentariu. De ce ce nu apare? 

Dacă ai lăsat un comentariu şi nu a fost publicat pot fi 2 cauze:

  1. Din motive tehnice a ajuns în spam şi probabil că nu l-am văzut încă.
  2. Probabil că din păcate ai folosit un ton sau cuvinte nepotrivite. În acest caz, trebuie să ştii că nu îţi voi publica comentariul, ci acesta va lua direct drumul coșului de gunoi.

10. Faci și reţete video?

Da, fac și rețete video. Începând de la 1 mai 2020, toate rețetele mele au și variante video pe care le găsești pe canalul de YouTube Bucate Aromate.  

11. Faci torturi și prăjituri și pentru vânzare? 

Nu, nu fac nici un fel de produs pentru vânzare. Nu sunt autorizată pentru așa ceva și nici nu intenționez să obțin autorizație.

12. Textele tale sunt prea lungi. De ce nu dai rețeta și gata?

Într-adevăr, textele mele sunt lungi pentru ca te afli pe un blog personal, nu pe un tonomat de rețete. Dacă îți iei timp să le citești, vei avea surpriza ca la finalul lecturii să rămâi de multe ori cu un zâmbet, dar mai ales să afli multe lucruri utile, conexe rețetei.

Totuși, dacă te grăbești, vei găsi la începutul fiecărei postări un buton mare care te duce direct la rețetă.

Comentarii

  1. Poenaru Adriana a zis

    iulie 30, 2024 at 7:33 pm

    Bună ziua,doresc să mă abonez la newsletter.
    Mulțumesc

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 31, 2024 at 8:11 pm

      Pentru newsletter trebuie să completați formularul de aici: https://bucate-aromate.ro/subscribe/

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.