10 rețete simple și delicioase de prăjituri cu gem pe care să le faceți dacă vreți să consumați din gemurile vechi adunate în cămară!
Dragilor, mi-ați scris că mai aveți încă borcane de gem rămase din anii trecuți și că ați vrea să le consumați înainte de a face gem proaspăt anul acesta.
Așadar, m-am gândit să vă ajut cu câteva idei de prăjituri cu gem simple și ușor de făcut. Rețetele sunt deja publicate pe blog cu toate explicațiile necesare. Unele dintre ele au și variantă video, ca să fie mai ușor de urmărit, așa că haideți să trecem la treabă! 🙂
Mergi direct la:
- 1. Tartă cu gem de prune și nuci (VIDEO)
- 2. Plăcinte cu gem la tigaie (VIDEO)
- 3. Cozonac umplut cu gem sau dulceață
- 4. Cornulețe cu gem
- 5. Ruladă cu gem și cremă de vanilie
- 6. Fursecuri de post cu gem de caise și rom
- 7. Prăjitură cu gem și bezea
- 8. Negresă de post cu gem de caise
- 9. Ișlere cu nuci, gem și ciocolată (VIDEO)
- 10. Prăjitura mălai dulce cu gem de vișine și frișcă
1. Tartă cu gem de prune și nuci (VIDEO)
O tartă frumoasă, cu blat de unt. Arată frumos, se face ușor și e delicioasă. Ce să-ți dorești mai mult? Eu am folosit gem de prune pentru tarta aceasta, dar firește că va fi la fel de bună și cu gem din alte fructe. Această rețetă are și variantă video, o găsiți aici.
2. Plăcinte cu gem la tigaie (VIDEO)
Poate unii dintre voi vor spune că plăcintele nu-s prăjituri...dar pentru multe generații de copii plăcintele acestea umplute cu gem au fost prăjitura supremă a copilăriei la bunici 🙂 Eu vă asigur că se fac ușor, sunt foarte gustoase și au "acel ceva" care ne bucură sufletele și pe care îl regăsim, parcă, la cele mai simple rețete.
Și rețeta aceasta are variantă video, o găsiți aici. Plăcintele acestea se pot face și cu alte umpluturi: varză murată, brânză, etc. Dar firește că cele care vor dispărea cel mai repede vor fi cele umplute cu gem 🙂
3. Cozonac umplut cu gem sau dulceață
Dacă nu ați făcut încă cozonac umplut cu gem, poate că e momentul să încercați! După gusturile mele cel mai bine la cozonaci merg gemurile cu culori intense dar puțin acrișoare. Cel de afine e perfect, dar nu vă opriți la el! La fel de bine merge și gemul de caise sau de cel de zmeură!
4. Cornulețe cu gem
Irezistibile, așa sunt aceste cornulețe fragede. Aluatul e simplu, ieftin și de post, frăgezit cu borș, dar vă asigur că nu sunt cu nimic mai prejos decât cornulețele cu untură. Pentru aceste cornulețe folosiți un gem mai gros, mai bine legat ca să fiți siguri că nu curge în cuptor.
5. Ruladă cu gem și cremă de vanilie
Tare elegantă și delicioasă această ruladă! Poate fi un desert de sărbătoare în familie sau îl puteți pregăti atunci când aveți musafiri la masă. Orice fel de gem este potrivit în rulada aceasta, mai ales cele intens aromate: căpșuni, zmeură, caise.
6. Fursecuri de post cu gem de caise și rom
Da, sunt de post aceste mici prăjituri cu gem, dar zău dacă asta are vreo importanță! Sunt simpatice, mici dulci, aromate, numai bune de pus lângă ceașca de ceai sau de cafea. Eu le fac mereu cu gem de caise pentru că acesta lasă o culoare frumoasă în aluat și pentru că se combină cel mai bine cu aroma de rom pe care o iubesc atât de mult 🙂
7. Prăjitură cu gem și bezea
Este prăjitura copilăriei multora dintre noi. Succesiunea aceasta de straturi cu gust și texturi diferite este delicioasă! Avem așa: blat umed cu puțin iaurt, un strat delicios de gem și unul aerat si lipicios de bezea cu nucă. Cum să te poți opri doar la o porție din bunătatea acesta, cum? 😀
8. Negresă de post cu gem de caise
Dintre toate prăjiturile de post, cred că negresele se bat de la egal la egal cu versiunea lor "de dulce", adică cea care conține lapte, unt și ouă. Chiar și cei care nu țin post ciugulesc cu încântare absolut toate firimiturile de negresă din farfurie ?
9. Ișlere cu nuci, gem și ciocolată (VIDEO)
Ișlerele sunt unele dintre cele mai fine prăjiturele. Avem aici doi biscuiți cu nucă lipiți între ei cu gem și glazurați cu ciocolată topită. Folosiți gemul vostru preferat, iar acesta va înmuia perfect cei doi biscuiți. Eu fac de obicei ișlere de Crăciun și întotdeauna sunt primele prăjiturele care dispar de pe platouri și cele mai lăudate 🙂
Varianta video a acestor minunății o găsiți aici.
10. Prăjitura mălai dulce cu gem de vișine și frișcă
Prăjiturile cu mălai sunt mereu delicioase! Mălaiul conferă aluatului o textură foarte interesantă și o culoare minunată. Încercați această prăjitură cu mălai și serviți-o cu puțină smântână sau frișcă bătută lejer și cu gem de vișine sau un alt gem ușor acrișor. Veți fi uimiți ce desert deosebit se poate obține din ingrediente atât de banale! 🙂
Dragilor, sper să vă placă propunerile mele de prăjituri cu gem. Abia aștept să îmi spuneți ce rețete ați încercat și cum v-au plăcut! 🙂
Lasă un comentariu