Tort cu spumă de căpşuni. O cremă bogată, aromată şi delicioasă între două blaturi pufoase. Un tort frumos și ușor, potrivit în orice ocazie.
Acest tort cu căpșuni este un desert simplu dar spectaculos. Pe cât de ușor se face, pe atât de minunat arată și este potrivit pentru orice ocazie. Îl puteți face la sărbători, la aniversările din familie sau pur și simplu ca desert de weekend. Garantat va fi pe gustul tuturor!
E un tort ușor, răcoritor și nu foarte dulce. Aroma căpșunilor se simte minunat în stratul gros de cremă, iar culoarea naturală și feliile de căpșuni de pe margini asigură decorul fără prea mare efort.
Dacă totuși nu aveți nevoie de un desert festiv, puteți încerca varianta mai rapidă a rețetei. Faceți un mousse de căpșuni cu frișcă la pahar! 😉
Mergi direct la:
Ingredientele de care avem nevoie
blat de pandișpan
- ouă M
- zahăr tos
- făină 000
- sare
- extract de vanilie
umplutura - spumă de căpșuni
- căpşuni
- zahăr tos
- zeama de lămâie
- smântână pentru frişcă foarte rece
- zahăr pudră
- gelatină granule
- extract de vanilie
decor
- frişcă
- căpșuni
- zahăr pudră
Tortul se poate face exact la fel și cu alte fructe: zmeură, caise, afine, mure, etc.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Etape de preparare
Pasul 1 - blatul de pandișpan
Începem prin a pregăti blatul de pandișpan. Pentru preparare puteți proceda ca la rețeta de pandișpan clasic, adică mixați ouăle separat - albușuri și gălbenușuri sau ca la rețeta de blat Genoise la care se mixează ouăle întregi. Rezultatul va fi același.
Facem un singur blat pe care îl vom tăia în două straturi pe orizontală. Blatul nu are nevoie de praf de copt și nici de însiropare. El se va menține moale pentru că va absorbi umiditatea din cremă.
Pasul 2 - spuma de căpșuni
Spuma bogată de căpșuni care constituie crema acestui tort are 3 componente: un sirop de căpșuni, frișcă naturală și cubulețe de căpșuni proaspete. Toate legate între ele cu gelatină exact atât cât trebuie pentru ca umplutura să fie fermă, dar cremoasă.
Pasul 3- decor
Pentru că vorbim de un tort, decorul e un pas important. Feliile de căpșuni așezate de jur împrejur dau un aspect frumos, așa că nu ne mai rămâne de decorat decât partea de sus.
Cu cât mai simplu, cu atât mai elegant. Câteva fructe proaspete și niște rozete de frișcă vor fi suficiente.
Sfaturi pentru cel mai reușit tort cu spumă de capșuni
- Pentru că pandișpanul va fi foarte moale și pufos, ideal ar fi să îl faceți cu o zi înainte ca să aibă timp să se răcească bine și să fie ușor de tăiat.
- Folosiți o formă de tort cu inel detașabil. În acest fel, puteți scoate tortul din formă, fără riscul să se strice.
- Nu folosiți prea multă gelatină! Consistența umpluturii trebuie să fie fină, moale și cremoasă. Dacă folosiți prea multă gelatină, umplutura se va întări prea mult și va căpăta consistență de jeleu.
- Atenție când încălziți gelatina! Nu trebuie să fiarbă, ci doar să devină lichidă și ușor călduță. O puteți încălzi timp de 30 de secunde la microunde, dar mai lipsit de riscuri este să o încălziți la bain marie, ca să o puteți supraveghea.
- După ce turnați crema, lăsați tortul la frigider cel puțin 6 ore, de preferat de pe o zi pe alta, ca să fiți siguri că are timp să se închege foarte bine.
- Înfășurați tortul, cu tot cu formă, în folie alimentară, ca să nu prindă miros de la alte alimente din frigider.
- Pentru cremă puteți folosi și fructe congelate, doar pentru decor va trebui să găsiți altă soluție.
Alte rețete de torturi ușoare cu fructe
Dacă vă plac torturile cu fructe, am pentru voi alte câteva rețete pe care sunt convinsă că veți dori să le încercați:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort cu spumă de căpşuni
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blatul - pentru o formă de tort cu inel detaşabil de 18 cm
- 2 ouă (mărimea M)
- 30 g zahăr tos
- 30 g făină (tip 000)
- 1 linguriţă extract de vanilie
spuma de căpşuni
- 300 g căpşuni
- 150 g zahăr tos
- zeama de la ½ de lămâie
- 400 ml smântână pentru frişcă (30-32% grăsime, foarte rece)
- 50 g zahăr pudră
- 10 g gelatină
- 1 linguriţă extract de vanilie
decor
- 200 ml frişcă
- 300 g căpsuni
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Fiind vorba de o cantitate foarte mică de compoziţie, coacem blatul doar 15-20 minute. Când este copt, pandişpanul trebuie să fie elastic când îl apăsaţi cu degetele. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi.
- Lăsaţi blatul să se răcească complet, apoi tăiaţi-l în 2 straturi egale.
spuma de căpşuni
- Spalaţi căpşunile şi daţi deoparte 3 dintre ele. Tăiaţi-le în cuburi micuţe pe care le vom adăuga în cremă pentru un plus de prospeţime.
- Restul de căpşuni tăiate cuburi puneţi-le la fiert împreună cu zahărul şi sucul de lămâie. La început amestecaţi din când în când, până încep căpşunile să îşi lase siropul şi nu mai e pericol să se prindă de fundul vasului.
- Lăsaţi sosul să dea câteva clocote, apoi daţi-l deoparte şi pasaţi-l bine cu blenderul de mână.
- Treceţi sosul printr-o sită deasă ca să scăpaţi de seminţe şi lăsaţi-l să se răcească complet. După ce s-a răcit, adăugați extractul de vanilie.
- Bateţi smântâna pentru frişcă, mai întâi la viteză mică, apoi adăugaţi zahărul pudră şi măriţi viteza. Mixaţi doar până când frişca se întăreşte şi capătă formă, nu mai mult.
- Puneţi gelatina la hidratat în 100 ml sos de căpşuni, apoi încălziţi puţin sosul doar până când gelatina este complet dizolvata. Atenţie, nu trebuie să fiarbă! În mod normal am fi hidratat gelatina în apă, dar nu am vrut să adaug lichid suplimentar în cremă.
- Lăsaţi gelatina topită să se răcorească 1 minut, apoi adăugaţi-o peste frişcă împreună cu sosul de căpşuni. Tot acum adăugaţi şi căpşunile păstrate deoparte şi tăiate cubuleţe. Omogenizaţi.
- Aşezaţi unul dintre blaturi pe un platou şi fixaţi inelul de tort în jurul lui. Puneţi de jur împrejurul inelului, pe interior, felii (sau jumătăţi) de căpşuni, pe cât posibil de aceeaşi dimensiune.
- Turnaţi spuma de căpşuni, nivelaţi, iar deasupra aşezaţi cel de-al doilea blat. Daţi tortul la rece pentru cel puţin 6 ore, dar cel mai bine ar fi de seara până dimineaţa.
- Ornaţi cu cei 200 ml de frișcă și căpşuni proaspete.
- Feliaţi tortul doar după ce s-a răcit foarte bine, cu un cuţit cu lama subţire şi bine ascuţită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Luisa a zis
O rețetă excelenta! L-am făcut cu căpșuni și acum îl fac din nou cu zmeură! Apreciat de toată lumea! Mulțumesc frumos pentru inspirație! 😍 Luisa
Iuliana a zis
Draga Luisa, ma bucur mult ca v-a placut tortul.Cu siguranta va fi excelent si cu zmeura 🙂
georgiana a zis
Blatul este fara praf de copt?...
Iuliana a zis
Da, fara praf de copt. Este un blat din pandispan clasic, care va creste datorita aerului inglobat in albusurile batute spuma. La acest tip de blat, praful de copt nu are niciun rost.
Mihaela Damaceanu a zis
L-am vazut pe Facebook si mi-a plouat in gura 🙂 Arata demential!
Iuliana a zis
Multumesc, Mihaela. Sa stii ca e foarte usor de facut, deci...astept impresiile lui Mihnea 😉