• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Prăjitură cu gem şi bezea

    Publicat la 27 februarie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 15 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Prăjitură cu gem şi bezea, o rețetă veche și delicioasă, ca în copilăria la bunici. Cum se face prăjitura cu gem și bezea.

    O prăjitură delicioasă care mi-a bucurat copilăria. Mama o făcea destul de des, mai ales primăvara când probabil că se gândea să mai terminăm din borcanele de gem rămase din toamnă. Exact așa m-am gândit și eu zilele trecute, că ar fi cazul să valorific niște gem de prune care staționa cam de mult timp pe rafturile din cămară.

    Prăjitură cu gem şi bezea

    Este o rețetă simplă și rapidă, avem nevoie de doar câteva ingrediente, iar rezultatul este pe gustul tuturor. E o prăjitură bună, de te lingi pe degete și la propriu, și la figurat. Ca toate rețetele de deserturi pe baza de iaurt, de altfel 🙂

    Prăjitură cu gem şi bezea

    Mod de preparare

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Prăjitură cu gem şi bezea

    Prăjitură cu gem şi bezea

    5 from 7 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    blatul-pentru o tavă de 20x25 cm

    • 4 gălbenuşuri
    • 2 albuşuri (celelalte 2 le folosim la bezea ; ))
    • 250 g iaurt
    • 250 g de făină
    • 150 g zahăr
    • 50 g unt topit
    • coaja rasă de la o lămâie
    • 1 linguriţă de praf de copt

    topping

    • 1 borcan mic de gem (eu am folosit de prune)
    • 2 albuşuri
    • 2 linguri de zahăr pudră
    • 1 mână de nuci mărunţite

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Gălbenușurile se mixează împreună cu zahărul până se deschid la culoare. Se adaugă iaurtul și untul topit și se omogenizează.
    • Se bat spumă cele 2 albușuri și se încorporează în compoziție, iar la final se adaugă făina împreună cu praful de copt și coaja rasă de lămâie.
    • Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Blatul nu trebuie sa fie complet copt, ci să rămână puțin moale și umed.
    • Cele 2 albușuri rămase se bat spumă tare cu un mixer de mână pană când nu mai cad de pe teluri. Se adaugă pe rând cele 2 linguri de zahăr pudră și se mixează în continuare până când spuma se întărește din nou.
    • Se scoate blatul din cuptor, se toarnă deasupra lui gemul de prune, iar peste stratul de gem se întinde spuma de bezea.
    • Peste bezea se presară nucile tocate și se dă din nou tava la cuptor pentru încă 15 minute sau până când bezeaua este frumos rumenită.
    • Se lasă prăjitura să se răcească în tavă, apoi se taie cuburi cu un cuțit umezit.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Prăjitură cu gem şi bezea

    Poftă bună la prăjitură cu gem şi bezea!

    Din aceeași categorie

    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Diana

      februarie 22, 2019 at 1:57 pm

      Puteti va rog preciza dimensiunile tavii folosite? Am incercat reteta aseara si nu mi s-a copt aluatul, chiar daca am urmat instructiunile pas cu pas. Banuiesc ca am foslosit o tava un pic mai mica, aluatul a stat mai inalt si nu s-a copt.. Multumesc.

      Răspunde
      • Iuliana

        februarie 22, 2019 at 2:10 pm

        Buna Diana,
        Sunt specificate dimensiunile tavii, 20x25 cm.
        Datorita untului si iaurtului, blatul va fi usor umed, nu te astepta la un blat uscat, cum e pandispanul.

        Răspunde
        • Diana

          februarie 22, 2019 at 6:56 pm

          Multumesc pentru raspuns. Asa e, am omis randul cu dimensiunile. Cred totusi ca trebuia sa-l las 5-10 min mai mult in prima tura, incepuse sa creasca frumos. Data viitoare o sa stiu 🙂

          Răspunde
          • Iuliana

            februarie 22, 2019 at 7:43 pm

            Succes data viitoare, sa iasa bine! 🙂

            Răspunde
    2. Rodica

      septembrie 11, 2018 at 11:36 pm

      Dulcele copilariei mele❤️ Mi-e dor de mama ❤️Multumesc pentru reteta❤️

      Răspunde
      • Iuliana

        septembrie 12, 2018 at 7:48 am

        Cu drag! ❤️

        Răspunde
    3. Melania

      noiembrie 30, 2015 at 3:34 pm

      Eu am incercat aceasta reteta, este la cuptor...abia astept sa vad daca mi.a iesit asa cum trebuie.

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 30, 2015 at 4:41 pm

        Te astept cu impresii, Melania. Sper sa iti placa.

        Răspunde
    4. coco

      martie 03, 2015 at 12:21 pm

      cat de bine arata!!!

      Răspunde
    5. maria udrea

      februarie 27, 2015 at 11:08 pm

      Ooo, ce prajitura ai facut tu aici! N-am mai mancat demult, dupa ce am plecat de-acasa era prajitura pe care o faceam cel mai des, apoi au aparut altele si am uitat de ea.
      Cred ca ar fi cazul s-o mai prepar si eu.
      Pupici!

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 05, 2015 at 7:59 am

        Pup si eu Mary!

        Răspunde
    6. Victor

      februarie 27, 2015 at 4:51 pm

      E asemănătoare cu un crumble, facem şi noi mai ales vara, când sunt fructe din belşug. Nu că cu gem n-ar fi aproape la fel de bun.

      Răspunde
      • Iuliana

        februarie 27, 2015 at 4:54 pm

        Buna idee, o voi reface si cu fructe proaspete 🙂

        Răspunde
    7. Claudia

      februarie 27, 2015 at 12:13 pm

      Interesanta reteta! 🙂 Si ce imi place mult e faptul ca e simpla si se face repede. Sa stii ca o incerc si eu dupa ce trece postul 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        februarie 27, 2015 at 4:54 pm

        Tare as vrea sa existe si o varianta de post a bezelei de deasupra! :))))

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.