Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Despre cimbru. Cum se usucă și la ce mâncăruri îl folosim.

Publicat la 27 iunie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1757 shares

Despre cimbru. Cum se usucă cimbrul, cum se păstrează peste iarnă și la ce mâncăruri îl folosim. Când se pune cimbrul în mâncare, la început sau la final?

Cimbru

Stau şi mă întreb dacă am pe blog vreo reţetă cu carne sau cartofi la care să nu fi pus şi o linguriţă, două de cimbru uscat sau vreo rămurică din cel proaspăt. Nu cred, pentru că cimbrul e una dintre mirodeniile mele preferate. Îmi place foarte mult aroma lui picantă şi piperată, puţin amăruie, aşa că nu-mi lipseşte de pe raftul cu condimente.

Şi ca să nu-mi lipsească, trebuie să mă îngrijesc să-l cumpăr şi să-l pun la uscat încă de vara, când cimbrul e în plină floare şi are încă frunzele întregi, fragede şi proaspete. E cea mai bună perioadă de recoltare.

Cum se uscăm buchetele de cimbru pentru iarnă

Urmăresc în fiecare an prin luna iunie, când apar băbuţele la intrarea în piaţă cu bucheţele de cimbru şi cumpăr de obicei două legături înflorite.  Le usuc pe rafturile din balcon, puse între 2 ziare şi ferite de soare. Am grijă să mai umblu din când în când la ele, să le mai răsfir şi să le întorc de pe o parte pe alta.

După uscare, una dintre legături o păstrez aşa, sub formă de buchet, într-o pungă mare de hârtie. O păstrez special pentru reţetele la care folosesc rămurele întregi, cum ar fi saramura de peşte .  Cealaltă legătură o frec între palme deasupra unui ziar. Frunzele şi florile uscate care cad, le colectez şi le păstrez în bocănele de condimente închise etanş. Desigur, nu uit să pun o etichetă pe borcănele pentru a nu le încurca cu cele de busuioc, oregano sau tarhon. Am păţit-o odată şi de atunci m-am învăţat minte, că doar din greşeli învaţă omul 🙂

La ce mâncăruri se folosim cimbru

Datorită gustului său picant, dar şi a proprietăţilor sale medicinale, cimbrul se asociază cel mai bine cu mâncărurile mai grase şi cu cărnurile. E nelipsit din orice saramură sau marinadă, merge bine şi cu peştele şi e un must-have în borşul de fasole de exemplu şi în multe alte supe şi ciorbe. Eu l-am folosit și la o ciorbă de legume acrită cu borș.

Îl mai găsim alături de brânzeturi, la mâncărurile pe bază de varză şi neapărat în tava cu cartofi făcuţi la cuptor.

Pentru că cimbrul e un pic încăpâţânat şi îşi eliberează destul de greu aroma, e bine să fie pus în mâncare încă de la început pentru a obţine un maxim de savoare.

Cimbrul uscat are o aromă mai pregnantă decât atunci când e verde, de aceea se dozează cu linguriţa, având grijă să nu exagerăm sau să scăpăm prea mult în mâncare. O cantitate prea mare de cimbru poate compromite întreaga reţetă.

Dacă şi vouă vă place aroma deosebită a cimbrului, să ştiţi că exact acum, spre sfârşitul lui iunie este perioada lui optimă de înflorire. Deci, căutaţi-l prin pieţe şi puneţi-l la uscat pentru iarnă!

Cimbru

Cam asta ar fi despre cimbru. Mi-am propus de mai mult timp să am pe blog o rubrică de condimente şi îngrediente, în care să scriu câteva cuvinte despre ceea ce folosesc eu în bucătărie. Până acum nu prea am avut timp să dezvolt cum mi-aş fi dorit secţiunea asta, dar zic eu că tot merită să aruncaţi o privire pe acolo, găsiţi lucruri interesante 😉

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
1757 shares

Comentarii

  1. LUCA VIOREL a zis

    februarie 19, 2023 at 12:31 pm

    SE SPALA CIMBRUL INAINTE DE AL PUNE LA USCAT?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 20, 2023 at 6:49 am

      Da, îl treceți pe sub un jet de apă și îl tamponați bine cu prosoape de hârtie, apoi îl lăsați să se usuce.

      Răspunde
  2. Laura C. a zis

    iunie 27, 2016 at 12:59 pm

    🙂 Multumim!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 27, 2016 at 1:35 pm

      Multumesc si eu pentru vizita 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    iunie 27, 2016 at 8:43 am

    Nu prea folosesc cimbru in mancare. Dar daca zici ca e asa bun o sa iti ascult sfatul si imi fac provizii pentru iarna 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 27, 2016 at 1:35 pm

      E foarte bun pentru digestie, balonari, etc 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x