Despre cimbru. Cum se usucă cimbrul, cum se păstrează peste iarnă și la ce mâncăruri îl folosim. Când se pune cimbrul în mâncare, la început sau la final?
Stau şi mă întreb dacă am pe blog vreo reţetă cu carne sau cartofi la care să nu fi pus şi o linguriţă, două de cimbru uscat sau vreo rămurică din cel proaspăt. Nu cred, pentru că cimbrul e una dintre mirodeniile mele preferate. Îmi place foarte mult aroma lui picantă şi piperată, puţin amăruie, aşa că nu-mi lipseşte de pe raftul cu condimente.
Şi ca să nu-mi lipsească, trebuie să mă îngrijesc să-l cumpăr şi să-l pun la uscat încă de vara, când cimbrul e în plină floare şi are încă frunzele întregi, fragede şi proaspete. E cea mai bună perioadă de recoltare.
Cum se uscăm buchetele de cimbru pentru iarnă
Urmăresc în fiecare an prin luna iunie, când apar băbuţele la intrarea în piaţă cu bucheţele de cimbru şi cumpăr de obicei două legături înflorite. Le usuc pe rafturile din balcon, puse între 2 ziare şi ferite de soare. Am grijă să mai umblu din când în când la ele, să le mai răsfir şi să le întorc de pe o parte pe alta.
După uscare, una dintre legături o păstrez aşa, sub formă de buchet, într-o pungă mare de hârtie. O păstrez special pentru reţetele la care folosesc rămurele întregi, cum ar fi saramura de peşte. Cealaltă legătură o frec între palme deasupra unui ziar. Frunzele şi florile uscate care cad, le colectez şi le păstrez în bocănele de condimente închise etanş. Desigur, nu uit să pun o etichetă pe borcănele pentru a nu le încurca cu cele de busuioc, oregano sau tarhon. Am păţit-o odată şi de atunci m-am învăţat minte, că doar din greşeli învaţă omul 🙂
La ce mâncăruri se folosim cimbru
Datorită gustului său picant, dar şi a proprietăţilor sale medicinale, cimbrul se asociază cel mai bine cu mâncărurile mai grase şi cu cărnurile. E nelipsit din orice saramură sau marinadă, merge bine şi cu peştele şi e un must-have în borşul de fasole de exemplu şi în multe alte supe şi ciorbe. Eu l-am folosit și la o ciorbă de legume acrită cu borș.
Îl mai găsim alături de brânzeturi, la mâncărurile pe bază de varză şi neapărat în tava cu cartofi făcuţi la cuptor.
Pentru că cimbrul e un pic încăpâţânat şi îşi eliberează destul de greu aroma, e bine să fie pus în mâncare încă de la început pentru a obţine un maxim de savoare.
Cimbrul uscat are o aromă mai pregnantă decât atunci când e verde, de aceea se dozează cu linguriţa, având grijă să nu exagerăm sau să scăpăm prea mult în mâncare. O cantitate prea mare de cimbru poate compromite întreaga reţetă.
Dacă şi vouă vă place aroma deosebită a cimbrului, să ştiţi că exact acum, spre sfârşitul lui iunie este perioada lui optimă de înflorire. Deci, căutaţi-l prin pieţe şi puneţi-l la uscat pentru iarnă!
Cam asta ar fi despre cimbru. Mi-am propus de mai mult timp să am pe blog o rubrică de condimente şi îngrediente, în care să scriu câteva cuvinte despre ceea ce folosesc eu în bucătărie. Până acum nu prea am avut timp să dezvolt cum mi-aş fi dorit secţiunea asta, dar zic eu că tot merită să aruncaţi o privire pe acolo, găsiţi lucruri interesante 😉
LUCA VIOREL a zis
SE SPALA CIMBRUL INAINTE DE AL PUNE LA USCAT?
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, îl treceți pe sub un jet de apă și îl tamponați bine cu prosoape de hârtie, apoi îl lăsați să se usuce.
Laura C. a zis
🙂 Multumim!
Iuliana a zis
Multumesc si eu pentru vizita 🙂
Claudia a zis
Nu prea folosesc cimbru in mancare. Dar daca zici ca e asa bun o sa iti ascult sfatul si imi fac provizii pentru iarna 😉
Iuliana a zis
E foarte bun pentru digestie, balonari, etc 🙂