Zilele trecute am văzut pentru prima dată cartofi noi în piaţă. E abia mijlocul lui martie...din câte ştiu eu cartofii noi apăreau pe undeva pe la începutul verii, nicidecum la începutul primăverii. Doamna care îi vindea m-a asigurat că sunt româneşti. Mă rog, sunt cam sceptică, dar cum nu mă pricep la agricultură, iar pofta de cartofi noi făcuţi la cuptor cu tot cu coajă era mare, am cedat ispitei. M-am întors acasă cu 1 kg de cartofi noi în sacoşă şi încă de pe drum îmi imaginam ce frumos va mirosi în bucătăria mea a cartofi copţi, a usturoi şi a suc de roşii parfumat cu mult cimbru.
C-or fi fost cartofi naţionali sau internaţionali, nu ştiu nici acum, cert e că au fost grozavi de buni. Fragezi, rumeni, aromaţi...i-am însoţit cu ultimul pepene murat şi cu o cană de vin roşu pe care am împârţit-o la doi. A fost un prânz simplu, cel mai simplu. Dar perfect! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 3-4 porţii
- 1 kg de cartofi noi
- 300 ml de suc de roșii
- 50 ml ulei
- 3 căţei de usturoi
- boia de ardei dulce
- cimbru uscat
- sare și piper
Instrucțiuni de preparare
- Se aprinde cuptorul la 190 de grade și se unge o tavă cu puțin ulei. O puteți tapeta și cu hârtie de copt dacă doriți. Si eu mai fac așa uneori, când n-am chef să frec tăvile.
- Cartofii se spală foarte bine de pământ. Eu folosesc pentru asta un burețel abraziv, apoi îi mai las așa, cu tot cu coajă 10-15 minute în apă rece. Ii clătesc și îi usuc cu un prosop de hârtie.
- Se taie cartofii cuburi mari și se pun într-un castron încăpător.
- Se toarnă uleiul în fir subțire, se presară cu sare, boia de ardei şi piper și se amestecă bine ca să se ungă și să se aromatizeze toate cuburile de cartofi.
- Dăm cartofii la cuptor pentru 15-20 de minute, până sunt aproape gata, adică intră uşor furculiţa în ei.
- Amestecăm sucul de roşii cu cimbrul uscat şi îl turnăm peste cartofi. Presărăm şi usturoiul pisat sau tocat foarte fin.
- Mărim temperatura la 200 de grade şi dăm din nou tava la cuptor încă 10 minute sau până se rumenesc frumos cartofii.
- Servim simplu, cu salată sau murături sau pot fi o garnitură perfectă lângă o friptură la grătar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Să ridice două degete cine poate rezista tentaţiei aromate şi colorate din poza de mai jos! Eu una nu pot! Nu mi-e gândul decât să mai iau o tură de cartofi noi şi să repet cât mai curând reţeta asta!
Nu uitaţi să vă printaţi reţeta şi eventual s-o treceţi în meniul săptămânal! 😉
Dana Lazar a zis
Pepenele ala m-a dat gata definitiv!!!
Iuliana a zis
Ce bun a fost! 🙂
Nanuc a zis
Si pe la noi am vazut. Sunt din Timisoara eu, dar nu m-am gandit ca nu e timpul lor, mi-am dat seama, cand ai zis tu. Dar daca sunt buni ce conteaza. O sa iau si eu sa fac reteta ta.
Iuliana a zis
Deci e posibil sa fie totusi autohtoni, poate se cultiva in solarii, cine stie!
Claudia a zis
Cartofi noi acum, la vremea asta? Doar in vise sau la tine pe blog 🙂
Noi pe aici mai avem de asteptat asa ca deocamdata pot doar sa admir pozele 🙂
Iuliana a zis
Mai, daca imi spunea cineva si nu-i cumparam eu cu mana mea, n-as fi crezut! Dar pareau autentici, cu pamant pe ei, pusi in saci de rafie...si au mai fost si buni de tot!