M-am născut pe malul Dunării și cu toate că viața m-a purtat departe de orașul natal, din fericire tot pe malul Dunării am nimerit 🙂 Așa se face că peștii de Dunăre și bunătățile preparate din ei au fost dintotdeauna ceva obișnuit pe masa familiei noastre. Când eram mică, dintre toate mâncărurile, saramura de peşte nu-mi plăcea deloc. Aromele ei probabil că erau atunci prea puternice pentru mine. Abia acum am ajuns să o apreciez la adevărata ei valoare gastronomică, asta poate și pentru că acum, fiind la rându-mi bucătăreasă-șefă în casă, o gătesc pe gustul meu, doar cu aromele care îmi plac și în proporțiile care îmi plac.
La o saramură de pește e foarte importantă desigur carnea folosită, peștele fiind de preferat să fie proaspăt, nu congelat și un soi mai gras, cum e crapul sau somnul. E foarte bună și cu caras, biban, plătică chiar dacă sunt pești mici și au multe oase, dar gustul lor e deosebit. Ba chiar am mâncat odată la cineva o saramura de macrou care n-a fost rea deloc. Asta e, nu toată lumea are la îndemână pește proaspăt de Dunăre. Dar și mai importantă decât tipul de pește este saramura, adică zeama care se toarnă peste peștele fript pe grătar, pentru că de fapt ea face toată savoarea acestei rețete.
Eu am scris mai jos ingredientele în proporțiile potrivite pentru noi, dar rețeta nu e una bătută în cuie. Dacă nu va place ardeiul iute sau aveți copii, nu-i nimic dacă nu puneți, iar dacă de exemplu vă place cu mai mult usturoi, puneți cât vă place, e ok. După cum se vede treaba, saramura de pește e o chestiune foarte intuitivă și personală 🙂 Atâta doar să rețineți: cu cât mai aromată și mai condimentată e zeama, cu atât veți avea o saramura mai reușită. Altfel riscați să nu obțineți decât un pește la grătar stropit cu apă și zău ca e păcat. Si încă un lucru important: saramura de pește fără mămăliguță alături, pur și simplu nu există! Păi cu ce să întingeți în zeama aia delicioasă? Cu miez de pâine??? Vai de mine, nici să nu vă gândiți! Vedeți aici cum se face mămăliga și aveți grijă să fie musai gata odată cu peștele. Am povestit eu mai jos când se pune mămăliga la fiert ca să iasă treaba bună. Deci, succes! 😉
Mod de preparare saramură de peşte
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pentru 6 porţii
- aprox. 1.5 kg de peşte proaspăt (eu am avut 2 somni micuţi )
- 3 roşii cărnoase (bine coapte)
- un ardei gras
- 1-2 linguriţe cu rondele de ardei iute murat (sau proaspăt)
- 3-4 căţei de usturoi
- 2-3 crenguţe de cimbru
- 1-2 frunze de dafin
- ½ de lămâie tăiată felii
- sare şi piper după gust
- 2-3 linguri de ulei pentru uns peştele (sau slănină pentru uns grătarul)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă peştele este mai mare, tăiați-l în bucăţi potrivite. Îl puteţi lăsa şi întreg, chiar arată mai bine când îl aduceţi la masă pe platou, dar e puţin mai dificil de porţionat în faţa musafirilor, de exemplu. Eu prefer să îl porţionez în stare crudă. Din fiecare somn am scos câte 3 porţii.
- Peştele se unge cu puţin ulei ca să nu se lipească de grătar, sau şi mai bine, puteţi unge grătarul cu puţină slănină. Condimentaţi peştele cu sare şi piper şi lăsaţi-l 15 minute deoparte.
- Între timp aprindeţi grătarul sau încingeţi grill-ul sau tigaia. Grătarul trebuie să fie bine încins când puneţi bucăţile de peşte pe el.
- Frigeţi peştele pe ambele părţi până când este bine rumenit. Aşteptaţi să se frigă bine înainte de a îl întoarce pe partea cealaltă, altfel se va lipi de grătar şi se va rupe. E gata când simţiţi că se dezlipeşte uşor de grătar.
- Odată cu peştele puneţi şi roşiile şi ardeiul gras la copt. Când sunt gata, le decojiţi şi le sfărmaţi grosier cu furculiţa. Ideea e să mai rămână şi bucăţele mai întregi de roşii şi ardei, vă veţi bucura când veţi da de ele prin farfurie.
- Cât timp se frige peştele, puneţi apa la fiert pentru saramură şi pentru mămăliguţă.
- Pentru saramură aveţi nevoie de aprox. 500-600 ml de apă. De fapt vă trebuie atâta apă cât să acopere cam pe ¾ bucăţile de peşte. Vă orientaţi şi în funcţie de vasul în care vă gândiţi să scoateţi peştele fript.
- În apa pentru saramură adăugaţi sare, cimbru, frunzele de dafin şi legumele coapte. Lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi dăm deoparte, lăsăm să se răcorească 5 minute şi abia apoi adaugăm usturoiul şi ardeiul iute după gust.
- Aşezaţi peştele într-un castron sau o tavă mai adâncă şi turnaţi saramura peste el. Puneţi din loc în loc şi feliile de lămâie. Acoperiţi cu un capac (sau cu o folie de aluminiu) şi lăsaţi 15-20 de minute să se împrietenească toate gusturile şi să intre aromele în peşte.
- Între timp va fi gata şi mămăliguţa, deci vă puteţi aşeza la masă 🙂
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Eu am fript peştele pe grătarul de la aragaz (cel din interiorul cuptorului), dar la fel de bine îl puteți frige pe grill, la tigaie, pe grătarul electric sau pe grătarul cu lemne (fericiţilor! 🙂 ). Legumele pentru saramură le-am copt pe grill-ul de teflon, dar desigur că ies mai gustoase dacă aveţi grătar cu lemne, le puteţi pune într-un colţ, lângă peşte. Carevasăzică din punct de vedere tehnic, fiecare se descurcă cu ce are în dotare, dar paşii de urmat pentru prepararea reţetei sunt aceiași.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de saramură de peşte pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
flori
aaaaa 🙂 mai este ceva , mie imi pace sa pun in saramura , zeama de la ardei iute murat daca este daca nu putin otet 🙂
flori
ati uitat ceva foarte important sa puneti la saramura 🙂 patrunjel verde ..!!!
lucian
fratilor e saramura...de ce toti "chef bucatar"pun usturoi?incercati fara si cu leustean,denumirea este logica
Iuliana
Nu stiu....eu nu sunt "chef bucatar" dar imi place cu usturoi. Asa am pomenit-o, asa o o fac.
flori
luciane fara ustroi si cu patrunjel este ok dar sa pui leustean in saramura nu am auzit , sorry
alexandra
Se poate face si pe gratar de casa adica pe aragaz sau trebuie neaparat gratar de curte
Iuliana
Se poate face pe orice fel de gratar. Pofta buna!
Claudia
Bun, deci o sa zic iar. Pentru pestele asta proaspat si pentru toate retetele tale cu peste eu vreau sa ma mut la Galati! 🙂
Ma primesti cu chirie? :p
Iuliana
Pentru pestele asta nici eu n-as pleca din Galati :)))) Asa ca daca tot stau pe aici, te primesc si pe tine 🙂