• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete cu pește și fructe de mare

    Saramură de peşte - cum se face o saramură gustoasă, cum se servește

    Publicat la 2 octombrie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 9 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    M-am născut pe malul Dunării și cu toate că viața m-a purtat departe de orașul natal, din fericire tot pe malul Dunării am nimerit 🙂 Așa se face că peștii de Dunăre și bunătățile preparate din ei au fost dintotdeauna ceva obișnuit pe masa familiei noastre. Când eram mică, dintre toate mâncărurile, saramura de peşte nu-mi plăcea deloc. Aromele ei probabil că erau atunci prea puternice pentru mine. Abia acum am ajuns să o apreciez la adevărata ei valoare gastronomică, asta poate și pentru că acum, fiind la rându-mi bucătăreasă-șefă în casă, o gătesc pe gustul meu, doar cu aromele care îmi plac și în proporțiile care îmi plac.

    Saramură de peşte

    La o saramură de pește e foarte importantă desigur carnea folosită, peștele fiind de preferat să fie proaspăt, nu congelat și un soi mai gras, cum e crapul sau somnul. E foarte bună și cu caras, biban, plătică chiar dacă sunt pești mici și au multe oase, dar gustul lor e deosebit. Ba chiar am mâncat odată la cineva o saramura de macrou care n-a fost rea deloc. Asta e, nu toată lumea are la îndemână pește proaspăt de Dunăre. Dar și mai importantă decât tipul de pește este saramura, adică zeama care se toarnă peste peștele fript pe grătar, pentru că de fapt ea face toată savoarea acestei rețete.

    Eu am scris mai jos ingredientele în proporțiile potrivite pentru noi, dar rețeta nu e una bătută în cuie. Dacă nu va place ardeiul iute sau aveți copii, nu-i nimic dacă nu puneți, iar dacă de exemplu vă place cu mai mult usturoi, puneți cât vă place, e ok. După cum se vede treaba, saramura de pește e o chestiune foarte intuitivă și personală 🙂 Atâta doar să rețineți: cu cât mai aromată și mai condimentată e zeama, cu atât veți avea o saramura mai reușită. Altfel riscați să nu obțineți decât un pește la grătar stropit cu apă și zău ca e păcat. Si încă un lucru important: saramura de pește fără mămăliguță alături, pur și simplu nu există! Păi cu ce să întingeți în zeama aia delicioasă? Cu miez de pâine??? Vai de mine, nici să nu vă gândiți! Vedeți aici cum se face mămăliga și aveți grijă să fie musai gata odată cu peștele. Am povestit eu mai jos când se pune mămăliga la fiert ca să iasă treaba bună. Deci, succes! 😉

    Mod de preparare saramură de peşte

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Saramură de peşte

    Saramură de peşte

    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • pentru 6 porţii
    • aprox. 1.5 kg de peşte proaspăt (eu am avut 2 somni micuţi )
    • 3 roşii cărnoase (bine coapte)
    • un ardei gras
    • 1-2 linguriţe cu rondele de ardei iute murat (sau proaspăt)
    • 3-4 căţei de usturoi
    • 2-3 crenguţe de cimbru
    • 1-2 frunze de dafin
    • ½ de lămâie tăiată felii
    • sare şi piper după gust
    • 2-3 linguri de ulei pentru uns peştele (sau slănină pentru uns grătarul)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Dacă peştele este mai mare, tăiați-l în bucăţi potrivite. Îl puteţi lăsa şi întreg, chiar arată mai bine când îl aduceţi la masă pe platou, dar e puţin mai dificil de porţionat în faţa musafirilor, de exemplu. Eu prefer să îl porţionez în stare crudă. Din fiecare somn am scos câte 3 porţii.
    • Peştele se unge cu puţin ulei ca să nu se lipească de grătar, sau şi mai bine, puteţi unge grătarul cu puţină slănină. Condimentaţi peştele cu sare şi piper şi lăsaţi-l 15 minute deoparte.
    • Între timp aprindeţi grătarul sau încingeţi grill-ul sau tigaia. Grătarul trebuie să fie bine încins când puneţi bucăţile de peşte pe el.
    • Frigeţi peştele pe ambele părţi până când este bine rumenit. Aşteptaţi să se frigă bine înainte de a îl întoarce pe partea cealaltă, altfel se va lipi de grătar şi se va rupe. E gata când simţiţi că se dezlipeşte uşor de grătar.
    • Odată cu peştele puneţi şi roşiile şi ardeiul gras la copt. Când sunt gata, le decojiţi şi le sfărmaţi grosier cu furculiţa. Ideea e să mai rămână şi bucăţele mai întregi de roşii şi ardei, vă veţi bucura când veţi da de ele prin farfurie.
    • Cât timp se frige peştele, puneţi apa la fiert pentru saramură şi pentru mămăliguţă.
    • Pentru saramură aveţi nevoie de aprox. 500-600 ml de apă. De fapt vă trebuie atâta apă cât să acopere cam pe ¾ bucăţile de peşte. Vă orientaţi şi în funcţie de vasul în care vă gândiţi să scoateţi peştele fript.
    • În apa pentru saramură adăugaţi sare, cimbru, frunzele de dafin şi legumele coapte. Lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi dăm deoparte, lăsăm să se răcorească 5 minute şi abia apoi adaugăm usturoiul şi ardeiul iute după gust.
    • Aşezaţi peştele într-un castron sau o tavă mai adâncă şi turnaţi saramura peste el. Puneţi din loc în loc şi feliile de lămâie. Acoperiţi cu un capac (sau cu o folie de aluminiu) şi lăsaţi 15-20 de minute să se împrietenească toate gusturile şi să intre aromele în peşte.
    • Între timp va fi gata şi mămăliguţa, deci vă puteţi aşeza la masă 🙂

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Saramură de peşte

    Eu am fript peştele pe grătarul de la aragaz (cel din interiorul cuptorului), dar la fel de bine îl puteți frige pe grill, la tigaie, pe grătarul electric sau pe grătarul cu lemne (fericiţilor! 🙂 ).  Legumele pentru saramură le-am copt pe grill-ul de teflon, dar desigur că ies mai gustoase dacă aveţi grătar cu lemne, le puteţi pune într-un colţ, lângă peşte. Carevasăzică din punct de vedere tehnic, fiecare se descurcă cu ce are în dotare, dar paşii de urmat pentru prepararea reţetei sunt aceiași.

    Saramură de peşte

    Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de saramură de peşte pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.

    Poftă bună la saramură de peşte!

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • sardine la cuptor
      Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano
    • Paella cu fructe de mare
      Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă
    • pastrav somonat la cuptor cu legume
      Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. flori

      noiembrie 07, 2016 at 6:34 am

      aaaaa 🙂 mai este ceva , mie imi pace sa pun in saramura , zeama de la ardei iute murat daca este daca nu putin otet 🙂

      Răspunde
    2. flori

      noiembrie 07, 2016 at 6:27 am

      ati uitat ceva foarte important sa puneti la saramura 🙂 patrunjel verde ..!!!

      Răspunde
    3. lucian

      octombrie 16, 2016 at 1:53 am

      fratilor e saramura...de ce toti "chef bucatar"pun usturoi?incercati fara si cu leustean,denumirea este logica

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 16, 2016 at 8:32 am

        Nu stiu....eu nu sunt "chef bucatar" dar imi place cu usturoi. Asa am pomenit-o, asa o o fac.

        Răspunde
      • flori

        noiembrie 07, 2016 at 6:30 am

        luciane fara ustroi si cu patrunjel este ok dar sa pui leustean in saramura nu am auzit , sorry

        Răspunde
    4. alexandra

      februarie 27, 2016 at 1:10 am

      Se poate face si pe gratar de casa adica pe aragaz sau trebuie neaparat gratar de curte

      Răspunde
      • Iuliana

        februarie 27, 2016 at 8:58 am

        Se poate face pe orice fel de gratar. Pofta buna!

        Răspunde
    5. Claudia

      octombrie 02, 2015 at 4:33 pm

      Bun, deci o sa zic iar. Pentru pestele asta proaspat si pentru toate retetele tale cu peste eu vreau sa ma mut la Galati! 🙂
      Ma primesti cu chirie? :p

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 02, 2015 at 4:45 pm

        Pentru pestele asta nici eu n-as pleca din Galati :)))) Asa ca daca tot stau pe aici, te primesc si pe tine 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.